Културни събития

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Re: Културни събития

Post by Лъч »

За Беглика фест и още една (нова?) платформа за групово финансиране: http://www.ulule.com/beglika-fest-2016awakening/
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
Has thanked: 72 times
Been thanked: 76 times

Post by Cliff_Burton »

AVANTASIA и MYRATH са първите две групи за "Kavarna Rock Fest 2016"

Знам, че тук има фенове на Avantasia тъй че споделям новината за първият им концерт в България :) А Myrath не бях ги чувал досега, но преслушах 2-3 песни, доста интересни са ми.
PEACE & LOVE
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Spoiler
Тъкмо вчера разправях на Уейн колко ме е яд, че вече няма рок фест – тъкмо се бях уредил как да ходя там с връзки... :D
Avantasia са ми мегалюбими, но в състава от 2001-2. Последните години Замет взе да привлича някакви динозаври и да се прави на Бон Джоуви... та съм разкъсан.

Да видим. ;)
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Re: Не-културни събития

Post by Люба »

ФОТОИЗЛОЖБА „ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ“
22 АПРИЛ – 21 МАЙ 2016 г. от 10 до 18 ч.

XXIV МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН КОНКУРС „МУЗИКАТА И ЗЕМЯТА“
22 – 26 АПРИЛ 2016 г.

От 22 aприл до 21 май в Националния музей “Земята и хората” ще бъде представена фотоизложба „Природни феномени“, организирана от СУ „Св. Климент Охридски“.
От 22 до 26 aприл ще се проведе Международен конкурс „Музиката и земята“ заедно с цикъл концерти под мотото: „Роберт Шуман и природата“.
Всички прояви са посветени на Международния ден на Майката Земя и са част от културния календар на музея „Земята и хората“.
Денят на Майката Земята – 22 април е най-големият нерелигиозен празник в света, в който участват над половин милиард души. Всяка година международна мрежа координира действията в 174 държави, насочени към привличане на внимание върху взаимозавимостта между човека, планетата и нейните екосистеми, създаване на широка подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики. Денят се отбелязва официално от 2010 г. От 1990 до 2009 година е честван като Ден на Земята, отбелязан за първи път на 22 април 1970 г. в САЩ по инициатива на сенатора Гейлорд Нелсън като мащабна протестна демонстрация в защита на природата.
Република България е сред първите страни, отбелязващи 22 април в различни формати организирани от държавни институции, обществени движения, Българската православна църква, медии и т.н.
От 1993 г. Националният музей "Земята и хората" се включва в отбелязването на инициативата с множество и разнообразни изяви.
Last edited by Люба on Fri Apr 22, 2016 3:16 pm, edited 1 time in total.
Reason: Местя поради културно объркване :)
Люба

Post by Люба »

Сърдечна препоръка за обвързаните с кауза екскурзии по интересни природни места - с опознавателна цел и срещи с интересни прирогрижещи и разбиращи хора. Силно препоръчвам Врачански Балкан с участието на Георги Стоянов сред водачите :)

"Тази година туроператор Травентурия стартира инициатива за екскурзии с кауза. Ексурзиите са до дестинации със запазена природа, като се опитваме да ангажираме социално-икономически част от местната общност. Каузата е природозащитна, а именно част от парите за екскурзиите се даряват на студентски и природозащитни НПО-та. С направените дарения се постави табелка ПП "Беласица", осигурихме средства за възстановяване на мостчетата в Драгоманското блато и подпомогнахме различни дейности на студентски клуб С.К.О.Р.Е.Ц.

Присъединете или поне споделете с приятели предстоящите турове:

Ботаническа екскурзия с кауза из Западни Родопи - https://www.facebook.com/events/1737006583188707/ - 21 май 2016 г.

Екскурзия с кауза до Врачански Балкан - https://www.facebook.com/events/237650023255478/ - 15 май 2016 г.

Фотоекскурзия с кауза до Кресненския пролом - https://www.facebook.com/events/1598724507118705/ - 15 май 2016 г."

За всякакви въпроси - смело пишете до Травентурия - Светльо и екипа му - в профила на всяко събитие
Люба

Post by Люба »

Студио за документален театър VOX POPULI има удоволствието да ви покани на представянето на резултатите от социологическото теренно изследване:

„Мир Вам – Бягащите от война - представи, страхове, различия“

на 11 май 2016 г., от 17.00 часа в Червената зала на Център за култура и дебат Червената къща.

Социологическото изследване е част от проекта „Мир Вам“, заедно със създадения по събраните материали документален театрален спектакъл. То стъпва върху част от 87те дълбочинни интервюта, събрани по време на теренно изследване в периода декември 2015 – март 2016 г. в градовете София, Харманли, Стара Загора и с. Пъстрогор.

Интервютата обхващат две основни групи респонденти – хора, търсещи закрила като бежанци и местни жители, живеещи в близост да центрове за настаняване в София и погранични райони.

Изследването представя уникална моментна снимка на представите и нагласите на бежанци и на българи за другите и различността. Какви различия хората регистрират едни в други? Възможно ли е според тях съжителството? Анализът реконструира механизмите, чрез които се изграждат представите за другия, и ролята на медиите в този процес.

„Мир Вам – Бягащите от война - представи, страхове, различия“ ще бъде представено от автора, урб. Миглена Герасимова и дискутирано заедно с Неда Соколовска, ръководител на проекта, Петя Василева, Мохамед Ал Бармауи и Иво Илиев. Модератори на дискусията ще бъдат урб. Миглена Герасимова и Стефан Кръстев.

След анализа и дискусията от 19:30 часа ще се играе и представлението „Мир Вам“ – билети, за което могат да се купят на касата на Червената къща.

С уважение,
Неда Соколовкса и
урб. Миглена Герасимова
Люба

Post by Люба »

За четящите и ценящите руския език - руското списание "Уральский Следопыт" и организационният комитет на най-големия фестивал на фантастиката в Русия - "Аелита" провеждат гласуване за наградата "Произведение на годината".
Гласуването е в категориите: научна фантастика, фентъзи, хумор и публицистика.

Списъкът на творбите в отделните категории може да се разгледа онлайн в архива на електронното издателство "Аелита" - http://iaelita.ru/
Самите номинирани произведения могат да се прочетат в архива за 2015 г. на списание "Уральский Следопыт - http://www.uralstalker.com
От всяка категория ще бъде излъчен един победител.

Нашият приятел - авторът Янчо Чолаков има номинации за наградите в категорията за най-добър хумористичен разказ за 2015-а година.
Той е единственият неруски автор, както и единственият автор, номиниран с два разказа - "Как боги встретились с…" и "Пять плюс два равно чуду".

Можете да научите повече и да гласувате оттук:
https://docs.google.com/forms/d/1pFdwuN ... A/viewform

Гласуването е публично; задължително се посочва автор и в трите категории. Гласове се приемат до 12 май в 0:00 часа московско време.
Ако прочетете и оцените
Люба

Post by Люба »

За интересуващите се от българското - у нас и по света - вярвам интересен разказ и среща ще бъде Веселка Тончева - многопътувала, много знаеща, много обаятелен събеседник и човек.

Кога? 12 май 2016 г., 18.30 ч. във Фабрика за идеи в София, ул. "Проф. Никола Михайлов" 12 (близо до спирката на Стадиона, на Канала)

КРЪГ е общата вълшебна формула на Ideas Factory Association / Фабрика за Идеи и Асоциация Онгъл за едно топло градско приютяване на фолклора ни и на всякакви теми, свързани с националната ни идентичност.

Наш мъдър вдъхновител този път ще е доц. д-р Веселка Тончева!

Темата е „Българи в Албания“ и Веселка Тончева ще сподели своя изследователски опит от теренните проучвания сред малко познатите „нашенци“ от областите Голо Бърдо, Мала Преспа и Корчанско, Гóра, останали на територията на Албания след Балканските войни - тяхната история, език, религия, музика и идентичност.

КРЪГът ще се затвори с кратък филм, визуализиращ местата, хората и традициите, за които ще стане дума.

* * *

Официално, дискусията е част от Семинара по практическа етнология и медиевистика „Проф. д-р Иван Шишманов” - дейност на Асоциация Онгъл. Основан е през 1988 във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски” и цели поддържане на академичните традиции за общуване между млади хора от университетски и неформални общности в България и чужбина.

ЗАПОВЯДАЙТЕ! Единствено ви молим да заявите присъствие предварително на info (-в-) ideasfactorybg.org, защото фабричният ни дом е с ограничени размери. Доскоро!

https://www.facebook.com/events/1598353493789927/
Люба

Post by Люба »

https://www.facebook.com/events/564332850413973/

Скъпи приятели,
на 25 май от 18 часа в залата на Съюза на Архитектите ще представим на Вашето внимание докторската дисертация на Георги Мишев - АНТИЧНИ СЛЕДИ В МАГИЧЕСКИ ОБРЕДИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ

Книгата ни запознава с изследване на различни магически практики и тяхното развитие от античността до нашето съвремие.

В първата част на книгата авторът коментира различните научни школи, които са изследвали тази тематика. Обърнато е внимание на използвания терминологичен апарат – на понятията „магия”, магическо мислене, магически ритуал. Анализирани са, също така, действията, думите и магическия реквизит в магическата обредност.

В следващата част авторът прави кратък преглед на античната история на Европейския югоизток, за да премине към анализ на митологичните персонификации на владеещите изкуството на магиката Орфей, Музей, Евмолп, Залмоксис, Резос и Траке.

Глава „Мистерия и магия” е своеобразно обобщение на връзката между мистерията и магиката. Консервативният и скрит характер на магическото знание осигурява приемствеността му през хилядолетията. Това знание е не само притежаване на техники и умения за изцеление на болести, а също и на посвещаване в знание за постигане на добро за човека, обществото и света, включително на хармония в Космоса.

Моделите на запазване на устната форма на сакралното знание и посвещението в познание са предмет на изследване в глава „Съвременното тайно знание в българската традиционна култура”. Разгледани са практики при лечителите и магьосниците. Там, където има типологически паралели от писмените извори за древността, те също са приведени.

В глава „Представата за Богинята, запазена в българската традиционна култура” Г. Мишев продължава на ново качествено ниво българската историографска традиция да се изследва фолклора като извор за древността. Авторът е представил различни извори за хипостазите на Великата Богиня като Майка на слънцето, Планинска Майка, Дева на огъня и Вълчица. Приведени са типологически паралели от древни индоевропейски култури, включително малоазийски, както и от традиционните култури на балканските народи.
Приложенията към основния текст предоставят нова информация по тематиката от различни архиви и теренни изследвания, която се въвежда за пръв път в научно обръщение. Приложените изображения илюстрират текста и са анализирани като изобразителен език на магиката.

Георги Мишев е завършил езикова гимназия с немски и английски език. През 2006 г. придобива бакалавърска степен по Немски и Руски език, а през 2011 г магистърска по Защита на културно-историческото наследство в Република България. През 2003 г. като стипендиант в Дрезден, Германия, изучава „Приложна лингвистика” и „Антични заклинания” (при проф. Йохан Тишлер). От тогава е научният му интерес към гръцките магически папируси, както и към хетските ритуални текстове. Настоящият текст е публикация на неговата докторска дисертация „Българската традиционна култура като информационен ресурс за магиката в Антична Югоизточна Европа”, защитена през 2014 г.
Авторът има редица публикации по тематиката на български и на чужди езици и е участвал в редица национални и международни конференции (Англия, Австрия, Русия, Виетнам). Член е на международното общество за етнология и фолклор. В момента е хоноруван преподавател в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.
Люба

Post by Люба »

Поредната Нощ на музеите 2016 - програмата за София тук

50+ музея за посещение, специален автобус от Столична община от 18 до 23 ч. на 21 май 2016 г. И игра с награди

Лично препоръчвам изложба посветена на Гена Димитрова в Националния исторически музей.
Spoiler
Дотам се стига лесно и с автобуси 63 и 111.
Люба

Post by Люба »

Точка БГ - Заповядайте на акустичния ни концерт, с който ще отбележим края на петия ни сезон. Очакваме ви!

17 юни 2016 г. в Студио 5 (на гърба на НДК)
18:30 ч.

https://www.facebook.com/events/1003791536356404/
Люба

Post by Люба »

Поредната смислена инициатива за книги - във всяко кътче и за всекиго :)
Кампания за набиране на средства за мобилна библиотека на Сашо Караджов - родопчанин с хубава кауза, която можете да подкрепите финансово.
А по-натам - сигурно и книги ще се приемат като потегли библиотеката по пътищата на България.

https://www.generosity.com/community-fu ... library--3

Малко повече за него и идеята в интервю, поместено тук
Spoiler
Той е на 29 години, колоритен и неподражаем. Пътува ужасно много. Открива. И разказва. Човек на природата. Екстремен. Родопчанин, разбира се. Мечтае да направи библиотека на колела, която да заведе на далечни места в Родопите (и не само) и да радва хората с четене.

Кой е Александър Караджов?

Роден съм и живея в Смолян откакто се помня, защото тук се чувствам истински щастлив. Неизменната ми страст е планината. Имам особено силна връзка с Родопите. Планински водач и магистър по туризъм съм. Съавтор съм в две книги – „Пътеводител на забравената България“ (2013 г.) и „Родопи – в търсене на корените“ (2014 г.). Практикувам фотография, колоездене и катерене. Работя в сферата на туризма, като в момента се занимавам с преходи из непопулярни места в Родопите и фотолов на диви животни и птици. Малко пресилено навярно ще прозвучи, но съм се посветил на родината си. Заедно с колегите и приятелите ми от сдружение „Забравената България“ искаме да помогнем на хората да преоткрият това прекрасно кътче от рая.

Какво са за теб Родопите – родно място, настояще, бъдеще? Възможност или забравена България?

Родопите за мен са всичко, което повечето хора не успяват да зърнат и почувстват тук. Родопите са магия, страст, любов, дом, уют, въздишка…

Разбрахме, че дори те е нападала мечка – как и какво стана?

Приближавах се към голяма скала и забелязах дупка в основата й. Доближих се и се провикнах, но за зла участ, в този момент от дупката се показа огромна глава, която изрева яростно, цялото мечо туловище изскочи с неочаквана пъргавина и с див рев се впусна в преследване. Аз, разбира се, нямах особено голям избор освен да бягам. Тръгнах да тичам, но я усещам как ме настига, реве и диша във врата ми. Всичко това навярно е траяло по-малко от минута до момента, в който мечката се отказа да ме гони или просто прецени, че ме е прогонила от района на бърлогата си, но сценката ми се стори като цяла вечност. Дълго време не бях на себе си, а и все още изпитвам страх, когато ходя сам в гората. Доста често сънувам дори. И въпреки всичко обожавам мечките и съм категорично против убиването им от самозвани трапери. Ние сме тези, които навлизаме в мечите местообитания и реално трябва да сме готови, че може това навлизане в дивите територии да има своите последици.

Напомня за хитовия филм от тази година – „Завръщането”, с Леонардо ди Каприо. Една от най-забележителните сцени в него е, когато героят на ди Каприо също беше нападнат от мечка. Как ти се стори?

Честно, това ми се стори най-добрата и реалистична сцена на нападение на мечка върху човек. Изгледал съм всички филми с герои-мечки и се възхищавам на професионализма на филмовия екип, създал „Завръщането“. Гледах сцената няколко пъти, дори засичах колко време продължава цялото нападение – ами, повече от 5 минути е… Няма как да не се впечатли човек и да не изтръпне при вида на гризлито. Толкова реалистично е!

Пътуваш много и разказваш забележителни истории на неизвестни и изоставени места в Родопите в сайта „Забравената България“ (http://forgottenbulgaria.com). За кого са предназначени те?

Сайтът „Забравената България” е израз на мечтата ни хората да започнат да се връщат към забравените и отдавна изоставени земи, към домовете си, към мечтите си. В него описваме приключенията си, снимаме находките, които откриваме по време на път и вярваме, че концепцията ни би вдъхновила хората да предприемат едно вълнуващо пътуване обратно към корените си… Когато подбираме места за пътешествия, винаги набелязваме най-крайните погранични райони на България – именно те са забравените земи, които ние много обичаме и желанието ни е да заразим с любовта си към тях и други хора…

Най-интересното „забравено” място, на което си попадал?

Много са. Но има един район в Родопите, на границата между Източните и Западни Родопи, който ме привлича особено силно – дивата долина на река Боровица, с всички каменни махали – същински скални кралства – Мунджидам махале, Гяур махале, Карабекир, Саръкая, Гюне; изобилие от скални феномени – светилища от времената на траките и особено силна енергия, която те кара да настръхваш всеки път, когато си там…

Какво е нужно, за да осъществите идеята?

Сумата, заложена за реализиране на проекта ни, е 3 000 долара. До момента сме събрали 1/6 от парите, или над 500 долара, което ни обнадеждава
Last edited by Кал on Tue May 17, 2016 12:51 am, edited 1 time in total.
Reason: скривам не баш съществената част
Люба

Post by Люба »

Много пълно с наближаващата Нощ на музеите.
Приятелите от АЛОС ще правят някакво чудно чудо - всъщност всеки ще си го прави сам - със светлина

Ето и тяхната покана:

https://www.facebook.com/events/1313929188672034/

В Европейската нощ на музеите в София (21-ви май, събота) Център АЛОС ви кани на своята работилница за „Рисуване със светлина“. Там всеки ще може сам да „изрисува“ и промени заобикалящото пространство, като създаде светлинни моментни образи и обекти. С помощта на екипа ни, всички желаещи ще създадат „светлинни рисунки“, чрез специфичната фотографска техника „light-painting“. Тя позволява наслагването на светлинни образи и контури, с които хората рисуват в пространството.
На мястото на бившия Мавзолей (между Двореца и градинката на Народния театър) всеки ще има възможност да създаде своя светлинна рисунка или да се включи в обща light-painting творба. Участниците ще получат дигитален вариант на заснетата фотография, а при желание от тяхна страна - и хартиено копие на собствената си светлинна рисунка.
Водещи: Боян Бахрин и Любен Кулелиев.

Очакваме ви в Нощта на музеите в София между 21:00 и 23:00 часа на мястото на бившия Мавзолей!
Люба

Post by Люба »

Закриване на SofiaGuitArtFestival – Концерт на DelPadre в Studio 5
май 28, 2016 г.
23:30 ч., 5 лв.

Официалното закриване на първото издание на SofiaGuitArtFestival, ще се състои на 28-и май от 23:30 ч. в Studio 5 * music club, с концерт на Дел Падре и джем сешън!

Meszecsinka Live – Club Studio 5
5 юни, 2016 г., 18:30 ч., 10 лв. вход

http://clubstudio5.com/events/689/mesze ... -studio-5/

Унгарската група Meszecsinka се завръща за втория си концерт в Club Studio 5 ! След невероятното си изпълнение през 2015, Meszecsinka ще достави на верните почитатели удоволствието от еклектичната си смесица от бъларски, унгарски, латински и ориенталски етно елементи, джаз и психеделика. Публиката ще може да чуе и предпремиерно песни от третия албум на бандата, който тя записва в момента. След множество концерти в Европа, турне в Северна Америка и невероятното изпълнение на Беглика Фест 2015, Meszecsinka ще ни отнесат отново в своя тайнствен свят.

Резервирайте местата си на тел.: 0887 934 335 (след 14 ч.)
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

ПЪРВИ ЮНИ, 21 часа, Sofia Live Club - Теодосий Спасов фолклорен квинтет (кавал, гъдулка, гайда, тъпан, китара).
10 лв. предварително, eventim.
15 лв., ако ви е домързяло да е предварително.

ЧЕТВЪРТИ ЮНИ, 18:30, аулата на УАСГ - концерт на ансамбъла към клуб за народни танци "От Извора" - т.е. там, дет' съм аз. Ще участват и обикновени групи от клуба. Също Дарина Златкова - любима певица от "Филип Кутев". + виртуозният гайдар Веселин Кузмов.

Ето миналогодишния концерт: бжт, бжт.
За идния имаме нови танци и трети костюм.
Мъжете се сдобиха с пирински полички.
Някои жени ще са с цървули на единия си танц.

Билет 10 лв. - ще подпомогне костюмите ни.
Без определени места. Ще има билети и на входа.

"Be my parents - come to my show!" ;)

ПАК + ОЩЕ ИНФО!
Време не остана. Концертът по случай 10-годишния ни юбилей наближава. Този концерт ще е изпълнен с много разнообразна програма. Ще чуете две професионални певици от ансамбъл "Филип Кутев", ще видите нашите перфектни танцьори, ще видите известния и виртуозен музикант Веселин Кузмов и на последно място, но не и по важност, ще видите изненада от нас - част от преподавателите в клуба.
Елате и се насладете ;)

Големия шрифт аз го сложих. Доживяхме, бе, ЕЕЕЙ! Доживяхме Сашето да ни по'фали като хората през последните 1-2 години, бре! :shock:
А не само да ръси: "Ше стане!" :shock:
Люба

Post by Люба »

Неуморимата Ния пак прави Водна кула фестивал с протяжна програма. Копирам цялата, ако и да е километрична.

WATER TOWER ART FEST – LAST 10

ВОДНА КУЛА АРТ ФЕСТ – ПОСЛЕДНИ 10

ПРОГРАМА

16-25.06.2016

16.06., 18:30-05:00

Фабрика 126

Официално откриване с концерт

2-ри и 3-ти Етаж

- Изложба, инсталации, картини и фотография

- Перформанси

Сцена 1-ви Етаж:

Йошимото Юмико Япония – музикален перформанс 19:00 – 20:00

Bedlam club концерт 20:05 – 20:50

Rosenquarzexpress концерт 21:10 – 22:10

< CHEAPTRiX > 22:15- 23:00

Fabio Luis Amoral, Spain – video performance 23:05 – 23:35

Artmospheric Crew:

Surbahar live 23:40 – 00:40

Kliment live 00:45 – 02:15

Cinnamint live + dj set 02:20 – 05:20

Изложба: 17.06 – 25.06., работно време: 10:00 – 19:00

Участници:
Spoiler
Аксиния Пейчева, България

Умиращи обекти

Анелия Баренска, България

Мислѝ- картини

Анна Ламберг, Швеция- “Свечеряване” видео и обектна инсталация

Анна Мария Богнер, Австрия

“ВСЕКИ ОБЕКТ ГОВОРИ ЗА ПРОСТРАНСТВО” пространствена инсталация

Братан Братанов, България

“Гора” Представяне на хореографския метод буто-фу (butoh-fu) и изследване на възможностите за използването му в социална и терапевтична насока.

Берта Гачева, България/Израел

фотографий

Ивайло Христов, България

“Уред за пътуване” – инсталация

Йаоким Стампе, Швеция- перформанс

Йорико Нюмор, Япония – “MUTUAL EXCHANGE WAGON” интерактивен пърформанс в публични пространства /пл. Славейков, бул. Витоша, градинка Народен театър

Катрин Констанс Гиелнес/ Ингебьорг Торгесен, Норвегия – Пърформанс и видео трибют за отбелязване на годишнината на фестивала ”The Heartists” -

Катрин Констанс Гиелнес/Норвегия -Fru Felgen – виедо

Ингебьорг Торгесен, Норвегия – “Човек в движение” Перформанс и видео

Даница Бичанич, Сърбия

“Добри мисли” , фото принт върху тесктил

Дария Чапанова, Австрия/ България

Красотата на разрухата, фотография

Доминик Бонаржий, Франция/Индия

перформанс

Еева Лиза Пухака, Финландия

Какво би трябвало да видя, когато отида под облаците

инсталация

Елица Ганева/ Христо Харлов, България

Калиптра, скулптурен обект и видео

Елизабет Коулман-Линк, Германия

“Wunderkammer” инсталация

Фабио Луис Амарал, Бразилия

Резонанс, мултимедийна инсталация

Както горе, така и долу, мултимедийна инсталация

Фроде Якобсен, Норвегия

Вълнисти води, въздушни мехурчета, видео

Джини Сайкс, Сащ

Перформанс

Харуми Шимазу, Япония

Преходната красота на природата – инсталация

Ирфан Йозиндже, Турция – интерактивна инсталация

Константин Касабов, България

Градски силуети, живопис

Кийоко Фуживара, Япония

Молитва, инсталация

Манфред Кийлнхофър, Австрия

Пазители на времето, скулптура

Мария Гувели, Гърция – рисунки

Марико Хори, Япония – “Няма нищо заличено, просто никога не знаем къде отива” инсталация

Матю Мартин, Сащ – интерактивно типи Fringe Transmissions of the New Nomadic #3

Питър Вестман, Швеция

Любовни писма, акция

Петя Пеева, България

Цирк, фотография, Чистене

Радослав Мъглов

видео “ЕВРОПА” и скулптора

Росена Петрова

“Самотни хора, Самотни места” фотографии

Силвия Деянова /фотограф и Анелия Баренска /художник/

Стелиян Стелиянов

скулптура “MEMORIAL XXI” и работилница дърворезба

Светлана Волич, Сърбия

“SALUT AU MONDE” видео инсталация

Такако Ямагучи, Япония – инсталация

Виви Кийфър, Доминиканска република

“Anacaona’s Evolution” видео

Чуя Чия, Малайзия/Швеция- перфорамнс
16.06 – 18.06., 13:00-19:00

Дизайн и винтидж базар във Фабрика 126

17.06, 19:00 – 22:00

Хладилно Депо Подуене

Изложба и Пърформанс

Работно време: 12:00 – 16:30

Как да стигнем:

17.06 Бус от Фабрика 126 – Депо Подуене: 17:00; 18:00

17.06 Бус от Депо: 20:00; 22:00

Участници:
Spoiler
Антония Табакова, България

Проникване, текстилна композиция

Ротация, текстилна композиция

Челси Куун, САЩ

Continuum, performance

Дарена Георгиева, България

Надраскай нещо!, инсталация, въвличаща публиката

Доминик Бонаржий, Франция/Индия

Sui Generis, performance

Галина Димитрова, България

Видео инсталация

Джули Стопър, САЩ

Гнездо, видео инсталация

Катя Росел, Франция

Ликуване, видео

Такако Ямагучи, Япония

Видях планина

Ваня Сулева, България

Страх, инсталация
18.06., 19:00 – 22:00

SOHO - СОФИЙСКА ХОЛИСТИЧНА КОУЪРКИНГ КОМПАНИЯ

Изложба и Пърформанс:18.06 – 25.06 Работно време: 9:00 – 19:00

Ул. „Искър“ 4

Участници:
Spoiler
Агниежка Зиемишевска и Мартин Крамек, Полша

Типодиалог творческа работилница, изложба на Полски плакати

Летисия Муньоз, Испания

Сладък мед, видео пърформанс

Станли Феврие, Канада

Картофът и Пола, инсталация, въвличаща публиката

Радина Стоименова, България

(трамвайна спирка „Младежки Театър”)

Питали ли сте се дали някой, някога, някъде си мисли за Вас и Ви чака?, пърформанс
19.06., 13:30 – 19:00

Психиатрична клиника “Св. Иван Рилски” – парк в КУРИЛО 1 ден акция

Как да стигнем:

Бус от Фабрика 126: 12:00; 15:00

Бус от Курило: 14:00; 17:00; 19:00

Участници:
Spoiler
Братан Братанов, България

Гора, буто-фу уъркшоп

Евгения Ботева, България

Кафез, акварел

Работилница за птици, уъркшоп

Катя Стойчева, България

Пикник в бяло – перформанс

Мая Йоцова, България

Любовта на лешояда, видео инсталация

Надя Лаурейро, България

Плодовете на живота, концерт

Сибиле Хофтър, Германия и Даниел Селек , Мексико

София сити деск

Даниел Селек, Мексико

Уъркшоп с пациенти

Теодор Нанев, България

Ленд арт
20.06., 14:00 – 17:00

ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ “ЧЕРВЕНАТА КЪЩА”

ДИСКУСИЯ: Политики на съвместна дейност – Артистични инициативи от София, Балканите и Европа

Гост Мейра Ахмемулич, Швеция

Презентация, следвана от дискусия на тема: Пространствата за изкуство и артистичните резиденции.

Изложба 20.06-25.06., работно време: 15:00–19:00

Участници:

Ларс Аслинг, Швеция- видео, представяне и резултат на Холистично проучване

Джеймс Кроучман, Англия

Фотографска изложба от Родопите

Сигне Вад, Дания – фотография, Against the wall, did I leak – Outtake of Homo Carnosa

20.06, 18:00

a-Cube gallery

Изложба:20.06 – 29.06., работно време: 10:00-12:00, 14:00-17:00

ул. „Любен Каравелов“ 9.

Участници:

Любомир Василев

Светлината, фотография

Ефросина Пенева, България

Смесена техника

Емилия Смокова, България

Срещи, смесена техника

21.06., 19:00- 22:00

Депо Перник- еднодневна акция

Как да стигнем:

Бус от Фабрика 126/ от 15:00; 17:00

Бус от Перник/ от: 20:00; 22:00

Участници:

Ан Вешински, САЩ и Арни Гудмондсон, Исландия

Добре дошле в Перник, САЩ!, интерактивна акция побратимяване на Чарлстаун Уест, Вирджиния и Перник - http://pernikusa.org

Елена Панайотова – акция с масло

Катя Росел, Франция

Ликуване, видео

Руслан Беров- холограмен концерт

Такако Ямагучи, Япония

Преходна земя
22.06., 18:00
Институт Сервантес

Изложба: 22.06 – 30.06.
Сузана Лопез Фернандез
“Анатомия на вълната” – фотографска инсталация

22.06., 20:00
Дом на киното - Официална инфо точка

Прожекции Арт Филми

Работно време: 11:00 – 17:00
23.06., 18:30
Арт галерия „Нюанс”/ NUANCE GALLERY

Комерсиална изложба – “10 години Водна кула арт фест – Стари Майстори”
Работно време: 24.06 – 06.07.2016
вторник – неделя, 11:00 –19:00

25.06, 11:00
Връчване на Награда “Дебют” във Фабрика 126,
Край на програмата 25.06

Творчески Работилници/ WORKSHOPS

За записване и информация за работилниците:
watertowerartfest (в) gmail.com
Няма такса за участие

17-19.06, 11:00-13:00, 15:00 – 18:00
Play off – уъркшоп за деца: видео-пърформанс
Нео и Ким Доти Хакман, Берлин, Германия
Гьоте-институт България
Участници: Макс. 10
Възраст: 8-14

18.06, 10:00 – 18:00*
Фабрика 126/ Fabrika 126

Ден на творческите работилници:

10:00 – 17:00
Уъркшоп дърворезба/ Стелиян Стелиянов, България
Възраст/ Age: 8+

10:00 – 11:00 „Кафез“ – акварелна техника/ Евгения Ботева, България
Възраст/ Age: 5+
11:15 – 12:15 “Пясъчник за малки и големи”/ Ева Тенева-Зайков, България
Възраст/ Age: 5+

12:30 – 14:30
“Видео от, за и на телефони”/ Албена Баева, България
Възраст/ Age: 8–13 Participants:10-12
*Смартфон с Adobe Clip или iMovie софтуер

15:30 – 18:00 Смесени техники колажи/ Сузана Лопез Фернандез, Испания
Възраст/ Age: 13 +
18.06, 10:00-13:00; 15:00 – 18:00

TYPODIOLOGUE – работилница по типография и графичен дизайн
Агниешка Зиемижевска, Мартин Крамек, Полша
SOHO - СОФИЙСКА ХОЛИСТИЧНА КОУЪРКИНГ КОМПАНИЯ
Участници: 7-15

20.06.,12.00-15.00
Карта Природен Град (http://www.wildcitymapping.org)

Разходка и картографиране на поляната в Младост 1, до Окръжна болница и Дървенишка река, София
Мая Йоцова, България, Канада

Водна кула арт фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.
Last edited by frog on Mon May 30, 2016 1:28 am, edited 1 time in total.
Reason: Това беше нечовешко o_O Без bold и спомагателни неща няма смисъл. Поне аз не мога да го чета така.
Люба

Post by Люба »

Мирето - пак - на 9 юни 2016 г., 20 ч. в Brum Bar and Kitchen - София, ул. "Цар Самуил" 33

ЖилМор СексТет в Brum Bar, v.2 (където гайдата среща рока)

Дует от дракон и етнороК, трио от китара, гайда и кахон, квартет и квинтет от волни участници и хорови изпълнения, ЖилМор Секстет-а-тет се завръщат като дългоочаквани джедаи в Brum Bar. Оркестърът за събуждане на души и събиране на приятели отново ще хвърли своята динамитна смес от авторски песни, тежки народни химни и поредица от метъл хитове.
Джем сешънът накрая е задължителен за всеки добре зареден от бара фен. Добре дошли на сцената на кахон, китара, микрофон или бира-скара... Входът, както винаги, е свободен.

И малко напомняне какво ни се случи миналия път:
https://www.youtube.com/watch?v=6XXw1Xn3hWM
frog
добромет

Post by frog »

Трябва да кажа на Теллалов какви хора го четат ;)

А на вас ви казвам какви хора си поръчват Зелените разкази :D

2-5 юни 2016 - metal battle за "една голяма сцена".
http://bgtsc.eu/woa-metal-battle - програма по минути. Има проблем с тоя сайт. Някой им се е прикачил и сее смут - "бонуси". Възприема се като вирус. Известила съм ги.
36 групи в надпревара за участие на най-големият фестивал в света!

BGTSC с удоволствие представя: Финалите на конкурса Wacken Open Air Metal Battle Bulgaria 2016, които ще се проведат на откритата сцена на столичното заведение Маймунарника, в Борисова градина. Тази година събитието ще се състои в 4 дни като на 2,3 и 4 юни ще са полуфиналните кръгове, а на 5 юни ще е финала.

Както знаете, в конкурса могат да участват само Български групи без подписан договор и/или сделка с издател или чужд продуцент за настоящ, минал или бъдещ период. Те трябваше да изпратят своите заявки в периода от 1-ви декември 2015 година до 5-ти февруари 2016. Победителят ще представи българската сцена на международния финал на най-големият и престижен метъл фестивал в света WACKEN OPEN AIR.

Всяка група ще разполага с 20 минути концертно време и общо 10 минути за подготовка по представянето и освобождаване на сцената.
Там са и Fragments of Existence, и Цироза, и 40 Days Later, и т.н. други.

Ами успех ;) Вие стискайте палци. Аз едва ли ще мога.

https://www.reverbnation.com/fragmentsofexistence
https://www.youtube.com/watch?v=gwb_I0T ... e=youtu.be - песен Out of Darkness.
Last edited by frog on Thu Jun 02, 2016 4:47 pm, edited 2 times in total.
Reason: WARNING
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Нов български филм, на чиято премиера не успях да се вредя вчера (толкова хора на прожекция не бях виждал... :shock: ):

Жената на моя живот
Тази широка копродукция между България, Ирак, Кюрдистан, Румъния и Македония събира над 10 езика и диалекта, някои от които днес говорят най-вече с азбуката на войната.

Тук разказът е за шестгодишния кюрд Азад от Ирак, който е сгоден за Виан (Виолета Марковска). Военните конфликти ги разделят, но след 13 години двамата отново се срещат на път към Европа. Това обаче не е краят, а началото на историята, която продължава с желание за мъст, тероризъм и една любов, способна да противодейства и на двете.
Кой ще ни организира да го гледаме дружно? ;)

(Аз съм в почивка от организаторстване. Само довършвам Националните фантастични награди тоя месец.)
Люба

Post by Люба »

Отново е време за гръмотевичния ритъм на тайко!
В рамките на световното си турне 2015-16 "BAKUON" невероятните японски барабанисти Ямато ще представят новата си програма "Легенда за ритъма на сърцето" на 24 октомври 2016 г. от 20:00 ч. в зала 1 на НДК в София и в Пловдив на 26 октомври от 20:00 ч в Многофункционална спортна зала (колодрум).

YAMATO
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Нашите приятели от сдружение „Професионален форум за образованието“ ни канят на:

Градска игра-приключение „Обичам София и спорта“

с финансовата подкрепа на Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община
Здравейте, приятели,

Сдружение „Професионален форум за образованието“ ви кани да участвате във второто издание на нашия градски куест, на 18 юни 2016 година, събота. Тази година играта е под мотото „Обичам София и спорта“, в чест на това, че София ще бъде Европейска столица на спорта през 2018 г.

Градският куест е игра-приключение, в процеса на която участниците по забавен начин на живо опознават града и неговите забележителности, неговата история и география, хората и атмосферата. Тази година сме приготвили загадки и мисии, които ще ви разкрият смисъла на латинската сентенция „Здрав дух в здраво тяло“ и ще ви отведат на много интересни места в София.

Как да участвате?
  • Съберете отбор от 4 човека, навършили 16 години. Измислете име на отбора.
  • Включете се във Фейсбук групата Quest club „Обичам София“ и регистрирайте отбора си за участие в куеста. Всеки отбор ще получи потвърждение по телефона за своята регистрация. Общо за участие ще бъдат записани 30 отбора и 4 отбора-резерви.
  • Елате на 18 юни 2016 г., събота, в точката на старта, която ще бъде съобщена във Фейсбук групата, в точния час. Бъдете готови за загадки, предизвикателства и приключения.
  • Играйте и се забавлявайте! Награди има за всички!
Първата ни игра, реализирана през юни 2015 г., премина с голям успех, и сме сигурни, че втората ще е още по-добра.

За въпроси и контакти: proforumedu -маймунка- gmail.com
Люба

Post by Люба »

Тома Белев ни докосва с една своя колекционерска страст и смисъл :)

http://iefem.blogspot.bg/2016/06/blog-post_83.html

Изложбата „Престилки и природа“ събира удивителната култура и възхитителната природа на България
На 26 май, четвъртък, от 18:00 ч. в централното фоайе на Княжеския дворец Националният етнографски музей към ИЕФЕМ – БАН откри изложбата

„Престилки и природа“

Изложбата съчетава по-голямата част от богатата колекция български престилки на Тома Белев, представена по нестандартен начин, и фотографии на защитени територии в България от различни автори. Престилките от почти всички райони на страната са изложени заедно с красиви пейзажи от национални, природни паркове, защитени местности и природни забележителности. Освен образователно намерение и естетическа наслада за посетителите, изложбата цели да засили вниманието към типичната от векове за българите зелена икономика.
Докато опознават престилките и природата, посетителите ще слушат ведра народна музика, ще видят четири кратки филма за зелената икономика в България от поредицата „За Балкана и хората“ и ще могат да проверят знанията си от изложбата с интерактивна образователна игра.

Кои са общите неща между престилката, като част от традиционната българска носия, и защитените природни територии, като най-безценни части от българската природа? Кое ни вдъхновява да ги съберем в единна изложба, освен фактът, че колекционерът Тома Белев е председател на Асоциацията на парковете в България?

Безспорно престилката е най-колоритният, изразителен и наситен с богата символика елемент от българската носия. Върху нея са изобразени най-важни символи за жената, рода и общността. Подобно, защитените територии включват в себе си най-ценните, емблематични и живописни кътове от българската природа, най-характерните растителни и животински видове, природни феномени и екосистеми.

Престилката е символ на работа и на защита. Както престилката предпазва детеродните органи на жената, а бабата акушерка поема новородената рожба в своята престилка, така и паркът или резерватът съхраняват живото лоно на Майката Природа и приемат в защитените си граници уязвимите новосъздадени животни и растения. Както престилката служи на жената за работа, така и защитената територия е създадена, за да служи на природата и на хората. Както от красотата и изкусната изработка на престилките се разпознават областите и дори отделни села в България, така от прелестите на защитените територии много често зависи избора на пътуващия турист ценител коя страна да посети през своята ваканцията.

Ето и посланието на колекционера:

„Аз съм Тома Белев и съм лесовъд, който работи за опазване на българската природа. Убеден съм, че опазването на природното и културното наследство са в основата на всеки национален просперитет. Не вярвам, че някой може да си представи България без съхранената ни природа и културното ни многообразие и богатство. В тези зали представям част от личната си колекция от автентични престилки от българската носия от края на 19 до средата на 20 век, които събирам и изучавам през последните 15 години в свободното си време. Надявам се тези пъстри тъкани създадени от българската жена да пренесат до Вас усещането за красота, хармония и празничност, с които са създадени.“

Съхраняването на нашата идентичност и развиването на устойчива печеливша икономика зависят пряко от едновременното съхраняване и облагородяване на удивителното културно наследство и на безценното природно богатство на нашата страна.

Такъв е призивът, който изложбата „Престилки и природа“ отправя към българското общество и посланието, което пращаме към гостите на Националния етнографски музей днес.

През цялото време в пространството на изложбата до 24 август гостите ще могат да се срещат с Лидия Раева – майсторка тъкачка от Задругата на майсторите, и да видят как се тъче на малък вертикален стан.
frog
добромет

Post by frog »

Миро as Сладум wrote:Репетициите на живо продължават: Ще може да чуете "Легенда за русалиите - втора част" (Коренуване; Сладум: Книги за слушане).
Откъде идват русалиите и какви сили владеят? Кога са се появили по земите български и защо? Какъв е танцът на Еньовден и само тогава ли се изпълнява?
Историята за дядо Радул Ватафа, за малкия Боян и дивата му приятелка Лила продължава.
Заповядайте в галерията на ЛАМПИТЕ на Николай Табаков във вторник (21 юни) от 19.30 ч., за да разберете и останалата част от легендата-песен.
Сладум чака.

ул. Кракра 2A при Дом на културата "Средец"
Ако Миро не пише по e-mail, скочете му.
frog
добромет

ЖИТЕЙСКА РАДОСТ!!!

Post by frog »

Разбира се, че жаба wrote:Теодосий Спасов фолк квинтет на 22 юни (сряда) от 21:00 ч., сцена Паметник на съветската армия.
Пейо Пеев - гъдулка,
Иван Георгиев - гайда,
Генадий Рашков - тъпан,
Християн Цвятков - китара.
Аз се казвам Теодосий.
:D

Предлагам да отидем да се наиграем! ^_^
Имат поне две Прави хора, Бучимиш, Ганкино/Копаница; в главата ми се въртят също Ширто и Четворно. Конкретно за друго не се сещам ;)
Само Теодосий поддържа талия :D
Spoiler
Image
frog
добромет

Лазар ще се изявява

Post by frog »

Списание Осем излиза с брой за Music of the Plants - инструмент-уред, който онагледява сигналите на растенията - съпротивлението между някоя част на растението (листо) и негов корен. Сигналът се трансформира в звукова палитра midi и човек може да си избере дали растението да звучи като арфа, пиано или нещо друго. Без прекарване през midi и разделяне на ноти звукът бил пищящ и резлив.

Такова онагледяване - превеждане до "разбираемост" - не се прави за първи път с нещо, което не можем да чуем. Има албуми с музика на отделни(те) планети от Слънчевата система, включително има парче "Пръстените на Уран". Пак така - сигнали се улавят по някакъв начин и се вкарват в система, която да ги възпроиведе. Доста са призрачни гласовете на планетите.

Днес имаше презентация на гостенката Тигрила Гардения: "Чуй растителния свят - 40 години научна дейност в Даманхур". Утре ще има концерт.
Damanhur е духовна еко-общност и лаборатория с мисия изграждане на обещство в хармония с всичко около себе си - достигане на хармония на цялата екосистема.
Какво би станало, ако растенията имаха възможността да общуват с нас по начин, който бихме могли да възприемем? Този въпрос си задава екип от учени от Даманхур, който изобретява машина, позволяваща на растенията да произвеждат музика! Чрез различни стимули, работа с творци и изследователи, поставени в различни условия, растенията започват да се учат как да създават мелодии и хармонии.
24 ЮНИ
Концерт "Музиката на цветята" - растения, музиканти и деца ще създават заедно музика!
- музей „Земята и хората“
- 19 часа
- вход свободен
- Участват: Йоана Стратева – цигулка, Ивелина Иванчева – пиано, Кети Маринова - валдхорна (от Национално музикално училище „Л. Пипков“), деца от Вокална студия „Дъга"
25-26 ЮНИ
Курс "Открий как да комуникираш с растенията"

- Дом на културата Средец, последен етаж, ул. „Кракра“ № 2А
- 10-17 часа, с едночасова обедна почивка
- Записване: Анна Гълъбова на тел. 0888 574 514 и agalabova маймуна amlega точка com.
- В двудневния практически курс Тигрила Гардениа ще обучи желаещите как да комуникират с растителния свят. Kурсът ще представи всички аспекти на това как да възприемаме виталния ритъм на растенията и да влезем в диалог с тях. Тази комуникация може да бъде осъществена по няколко начина, които ще бъдат демонстрирани по време на курса: чрез изкуство и музика, чрез сънуване, чрез общуване на близки и далечни разстояния. Участниците ще научат няколко техники за това как да навлязат в дълбока връзка с растенията чрез 5-те си сетива. Голяма част от занятията ще се проведат на открито сред дърветата в парка „Заимов“.

Повече за Тигрила Гардения:
Spoiler
Тя е дипломиран музикален инженер. Работила е в големи технологични корпорации, в организацията на редица международни танцови и спиритуални фестивали и в цирковото изкуство. Опитът й с науката и в духовността й позволява да изгради връзка между човека, природата и звука. Изследователската й дейност е концентрирана върху дърветата, начина, по който те възприемат света и комуникацията им със заобикалящите ги живи организми. Повече информация за нея можете да намерите на http://www.about.com/tigrilla [тоя сайт не знам какъв е].
Повече за уреда "Музиката на растенията":
Spoiler
От 1970г., научният център на Даманхур - автономна федерация от общности, разположена в хълмовете на северна Италия, близо до Торино, със стотици жители и членове от цял свят, със собствена конституция, култура, изкуство, музика, училища, изучава начина на общуване на растителния свят. Като част от проучванията им, те изобретяват и патентоват уред, който може да прихваща електромагнитните вариации от повърхността на листата на растенията и корените им и да ги преобразува в звук, достъпен за човешкото ухо, представляващ красива музика. През 2014 г. машината, наречена "Музика на растенията", беше представена в престижното шоу на цветята в Челси, спонсорирано от Кралското градинарско общество на Лондон. Провеждано от 1912 г., това е най-известното шоу на цветята в Обединеното кралство, а може би и в света, което привлича посетители от всички континенти. На изложбата "Био-симфония" изобретението Музиката на растенията бе наградено с бронзов медал и предизвика голям медиен отзвук.
Всички събития се състоят с подкрепата на:
Spoiler
Списание 8 – http://www.spisanie8.bg
“Деводама” - разпространителят на патентованото устройство към изследователския център на Даманхур - http://www.musicoftheplants.com http://www.damanhur.org
Национален музей „Земята и хората“ - http://earthandman.org/ и
Дом на културата „Средец” - http://www.dksredets.com.
Естествено, опитах се днес в интернет да видя колко струва апаратът. На едно място беше повече от 1000 долара. Затова след представянето отидох при жената и я попитах дали би било прекалено от моя страна да донеса едно авокадо покрай концерта и ако реши да издаде звук, да го чуя. С готовност се съгласи. Първо мислех да водя венецианското авокадо, но нали не съм го пресаждала скоро и е понакривеничко. Трябва да се погрижа, за да не стане като Лазар преди възкресението си! (Пък и има един паяк...) Затова реших да взема Лазар. Надявам се като слуша другите растения, по-лесно да се "разприказва". Така се получавало. Не знам дали има списък с всички тембри на апарата и дали ще имам време да го погледна, но бих искала предварително да избера какъв да е тембърът. Ако не, просто ще пуснем на арфа. Или може би нещо като маримба.

В бтв гостуват хора по темата - http://www.btv.bg/video/shows/predi-obe ... uzika.html

Вълнувам се.

Музиката била най-понятна за джаз музиканти и музиколози например, защото на пръв поглед е леко хаотична. Но има и друго нещо - при някои растения (дървета) музиката наподобява хармонии и включва ладове от раждането/младостта на дървото - примерно преди 300 години.
А някои растения ползвали ладове с успокояващо и лечебно въздествие (лад e mode, гама е scale; more on modes - Plato, The State). Естествено, музиката на всички растения била лечебна.

Не очаквам Лазар да засвири неравноделен размер, но кхм... представете си един Лазар, който живее у Теодосий и Бойка Велкова :shock: ;)
frog
добромет

Post by frog »

Много харесаха музиката на Лазар ^_^ Хич не беше срамежлив. Звуците му веднага рукнаха като пиано. Явно това беше избрала Тигрила.
Помолиха ме да го погаля и според хората тогава е зазвучал по-силно.
И нали - обявих, че е единственото ми растение с име и че се казва Лазар, защото е възкръснал. И после хората го наричаха по име, а някой също му каза Довиждане и му пожела да свири още много.
Не знам дали има значение, че не е на малко години. Наистина мелодията рукна от раз.
Аз не съм пускала кой знае колко музика вкъщи, но дружно го обявиха за много музикален.

Служителите от музея се радваха на своята папрат, която участва в концерта. Тя издаваше по-ниски звуци от другите две цветя. Лазар го пуснаха накрая самичък след концерта.

Не го възприемам в мъжки пол. Но само заради името.

Е. иска да кръстя венецианското авокадо. Но това ще е много странно, защото аз не ги възприемам с пол. И трябва да възникне някаква причина, която да ме наведе на име.

Иначе Тигрила за Лазар използваше местоимения от женски род.

Тук втората част на концерта - заедно с участниците хора, свирещи на своите инструменти - цигулка, пиано.
Може би Тигрила само веднъж намали звука. Иначе растенията притихваха, докато слушаха другите изпълнители. И после започваха чувствително по-силно. На предния запис със сигурност бях по-близо до тонколоните на цветята.

Ето временен запис на Лазар ^_^ . По-нататък ще сложа на стабилно/непроменливо място. До 2:12 звучи само той. После има една зверска микрофония и въпроси от публиката. По време на въпросите Лазар продължава да звучи.
В самия край Тигрила възклицава заради него ^_^

Съжалявам, записите са само информативно моно. Диктофонът е инвалид, миличкият.
frog
добромет

Post by frog »

2.VІІ. - събота - бендът на БНР на сцена „Лятна естрада“ в Борисовата градина от 11 ч.

3.VІІ. - неделя на същото място и по същото време - народният оркестър ^_^
http://bnr.bg/post/100708840/bnr-matine ... osastavite

1-3.VII. - http://www.atojazz.bg - джаз фестивалът зад "Земята и хората"

Не твърде информативно:
Spoiler
Шестото поредно издание на A to JazZ Festival ще представи най-доброто от световната и американска сцена и ще направи първите три дни на юли в София истинска наслада. В красивия Южен парк II ще чуем и видим примата на джаза Даян Рийвс (Dianne Reeves), великия Бранфорд Марсалис (Branford Marsalis) квартет със специалното участие на Кърт Елинг (Kurt Elling) и обещаващата млада фънк звезда Ник Уест (Nik West).

A to JazZ KIDS e специално разработена образователна програма, предназначена за най-малките любители на музиката. По време на фестивалните дни, на открито в парка до сцената, децата ще имат възможност да послушат, да поиграят музикални игри, да видят и пипнат музикални инструменти, и дори да посвирят джаз заедно с професионалните музиканти и преподаватели, които ще им представят музиката по забавен и интригуващ начин.
http://www.atojazz.bg/images/AtoJazZ%20Kids.jpg

Фестивалната програма включва още вечерни джем сешъни в клуб "Студио 5", намиращ се в НДК, в непосредствена близост до фестивалния парк.

Полезна информация:
Във фестивалния парк можете да намерите хранителен бар, напитки, базар с ръчно изработени изделия и официален мърчъндайз на фестивала.

2.VII. - 18-22ч. в Маймунарника - 101 каба гайди. Вход свободен.
На 2 юли при нас пристигат 15 от най-талантливите музиканти на „101 каба гайди“ от Смолян. С тях на сцената ще видим и „родопския славей“ Златина Узунова прославила българския фолклор по целия свят като солистка на прочутия хор „Големите български гласове”. За нея познавачите твърдят, че силният ѝ глас може да заглуши дори гайдата! Да видим :)

Изпълнението на гайдарите ще подгреят група Echoo - Balkan Samba, която изпълнява изцяло авторска музика. Триото представя през един различен поглед българския фолклор. Използва като база бразилската самба, фламенко, дръм енд бейс и ирландските ритми.

Echoo - Balkan Samba е в състав:
Николай Николов - гъдулка
Борислав Ангелков - китара
Мариан Живков – перкусии

Теодосий Спасов и приятели - "НА ИЗТОК ОТ АЛПИТЕ"
Зала "България" - 8 ЮЛИ, ПЕТЪК, 20.00 ч., ВХОД СВОБОДЕН
ПРОГРАМА:
Бела Барток "Танцова сюита"/
Джордже Енеску "Румънска рапсодия" N2
Шандор Вереш "Тренос - в памет на Бела Барток"/
Композиции на Теодосий Спасов
Диригент - Дружелюб Янакиев

Солисти:
Теодосий Спасов, кавал
Ивайло Ковачев, пиано
Борис Динев, ударни

Variaton Projektorchester /Швейцария/
Плакат:
Spoiler
Image
Програма пак:
Spoiler
Image
Jane Undead
Global Moderator
Has thanked: 21 times
Been thanked: 43 times

Post by Jane Undead »

Здравейте,

Едно събитие, в което моя милост ще представя книгата-игра Ной:

https://www.facebook.com/events/1608715656106373/

За който не може да види фейсбук събитието - срещата е във филиал Студентски град на Столична библиотека, четвъртък 07.07. от 18 ч.
frog
добромет

Post by frog »

Тази неделя, 17:30–20:00 ч. - Книжен център "Славейков"

Художниците на Книгите-Игри: първа среща с Ивайло Иванчев
Едва ли има читател на книгите-игри, който да не помни илюстрациите на Ивайло Иванчев. Той е един от най-обичаните художници на жанра - и със сигурност най-продуктивният. По-голямата част от българските заглавия бяха илюстрирани точно от него (както и доста от популярните комикси). Още преди обаче жанрът да се устреми към небитието през 98ма, Ивайло успешно се отправя на голямо пътешествие - към далечна Австралия, където живее и работи и досега. Предвид всичко това, няма как да пропуснем едно от редките му и кратки завръщания в родината - така че сега е моментът за всички да се срещнем с него наживо, да го разпитаме за всички любопитни подробности покрай работата му, за които преди само сме се чудели, да чуем какво има да ни разкаже за интересния си живот - и най-вече да получим лично посвещение и автограф! ;) За целта в Книжен Център Славейков ще можете да намерите всички илюстрирани от Ивайло книги-игри на минимални цени - както и специално отпечатаните за целта уникални плакати с подборки от най-добрите му илюстрации. Кой знае кога ще може да видим пак един от любимите ни художници в България, така че екипът на КЦ Славейков вече нетърпеливо очакваме неделното събитие - и каним всички вас на познатото място, по което и да е време между 17:30 и 20:00 часа. (И това ще бъде само първото от дълга поредица интересни събития и изненади, обещаваме. ;) )
Spoiler
Относно измрънкването на някои хора "Защо винаги в София" мога да кажа единствено, че... не е това начинът.
frog
добромет

Post by frog »

Има един софийски фолклорен фестивал фантом! Всяка година, ако изобщо разберем за него, с Мо го откриваме напълно случайно. Зле разгласен в интернет, да не говоря за по улиците. Тази година причината кърти мивки просто! Ще е само в други краища на София, не и в центъра! Друг път поне в Борисовата е имало малко.

На вашето внимание СМФФФ "Витоша"! И не, не се казва "Витоша 2016". Казва се просто "Витоша". Винаги.

http://raionvitosha.eu/bg/culture_bg.html

На тази китно информативна страничка:
С възрожденски плам и модерно съдържание
Съвременна европейска България е прочута сред културния свят с едно уникално явление – своите многобройни читалища. Тези искри от късното Възраждане днес горят ярко с огъня на новото просветителство, съобразено с модерните изисквания на епохата. И едновременно са надеждни пазители на народните традиции в областта на фолклора, етнографията, обичаите, ритуалите, историята, краеведческите проучвания.
В район „Витоша” съществуват живи, здрави и енергични цели седем читалища – една внушителна бройка. Те са се утвърдили отдавна като средища на културна и родолюбива дейност. В тях хора от всички поколения, но най-вече младите намират творческа реализация в театралното изкуство, балета, музикалните и езикови школи, библиотечното дело и иновациите в развитието на културата.
За постиженията на тези читалища в областта на културата говорят много сериозни инициативи: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство и др. Голям е и броят на участията на школите от местните читалища в международни, национални и местни прояви.
се намира "прелестната" му "програма" и план действие:
http://raionvitosha.eu/uploads/docs%201 ... 202016.pdf

Уникално! Тази година фестивалът ще е достъпен само за лелини ми и за Габи, ако си е в София.
Основна фестивална сцена - открита сцена на пл. „Знаме на мира“ в кв. Павлово.
Втора сцена – открита сцена при София Ринг Мол
Дефиле по бул. Витоша
Утехата ми е, че щели да го дават в интернет (чудя се къде...), но трябва да отида при Мо. При мен ще забива. И както винаги... на друго място информацията е в пъти по-пълна!
https://offnews.bg/news/Kultura_33/Sofi ... 32275.html
Spoiler
21.07.2016 г., Открита естрада на читалище „Витоша“:

- 20:00 ч.: Творческа вечер между ансамблите;
- 22:00 ч.: Нестинари;

22.07.2016 г., Първа фестивална вечер - пл. “Знаме на мира“:

- 18:00 ч.: Дефиле на съставите по бул. "Витоша";
- 19:30 ч.: Официално откриване на XX-ти МФФ Витоша на пл. "Знаме на мира" със специалното участие на Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" и Фолклорен танцов ансамбъл "София 6";
- 20:00 ч.: Първа конкурсна вечер;

23.07.2016 г., Втора фестивална вечер - пл. "Знаме на мира":

- 19:30 ч.: Втора конкурсна вечер на ансамблите от Хърватия, Сърбия, Египет, Украйна, Полша и Южна Корея и ансамбли от България;
- 20:00 ч.: Концерт в парка на Банкя на ансамблите от Мексико, Колумбия, Аржентина, Грузия и Казахстан;

24.07.2016 г., Трета фестивална вечер на пл. “Знаме на мира“:

- 19:30 ч.: Трета конкурсна вечер на ансамблите от Мексико, Колумбия, Аржентина, Грузия и Казахстан и ансамбли от България;
- 21:30 ч.: Награждаване на победителите в ММФ „Витоша“;

25.07.2016 г., Четвърта фестивална вечер - открита сцена "София Ринг Мол";

- 19:30 ч.: Концерт на ансамблите от Мексико, Колумбия и Грузия;

26.07.2016 г., Пета фестивална вечер - открита естрада на читалище „Витоша“:

- 19:30 ч.: Конкурс „Мома Вита и момък Люлин“;
- 20:30 ч.: Официално закриване на фестивала.
Разписанието на автобуса на R. mall, ако някой се интересува:
http://www.sofiaring.bg/sites/default/f ... 1.2016.jpg.
Post Reply

Return to “... и Вселената”