Културни събития

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Re: Културни събития

Post by frog »

14 септември, 18 часа, Перото - представяне на юбилейно издание на "Приказка за Стоедин" на Никола Русев.
85 години от рождението на автора. Оригиналните илюстрации на Никифор Русков. ИК "Огледало".
Spoiler
Image

Image
Май са сбъднали осмоянуарското ми желание. Me wrote:Надявам се да изберете бяла хартия, а не обемна пожълтяваща, за да бъде почетното издание пребъдващо за поколенията ;)
Иначе заглавният шрифт е като на "Мина".
Spoiler
Image
Иглена Русева wrote: Заповядайте на 14 септември от 18 часа в литературен клуб "Перото" да отпразнуваме юбилейното издание на "Приказка за Стоедин". Книгата излиза по повод 85 години от рождението на българския писател и драматург Никола Русев (13.07.1932-16.07.1990). Изданието е с оригиналните илюстрации на Никифор Русков! От сърце благодарим за съдействието на Мария Куцупова - съпруга на художника и на издателя Пламен Анакиев от ИК "Огледало"!
Искрено се надяваме представянето на книгата да събере приятелите и почитателите на творчеството на Никола Русев! Очакваме ви!
Spoiler
"Диалогът на Никола Русев аз не съм срещала у друг наш писател. Не случайно и до ден днешен млади хора цитират не просто само негови мисли, цитират негови обрати в речта.
Той умееше да съществува в живата реч... Нямаше нищо книжно в диалога на Никола Русев и същевременно притежаваше един финес, една деликатност, които някак извисяваха текста. Той е и много приятен за четене, не само за гледане. И забелязвам, че го четат и съвсем млади хора, юноши.
Като прозаик ми се струва, че той не получи своето признание адекватно... Имам пред вид неговата „Приказка за Стоедин“, която е брилянтно произведение на прозата. Направо брилянтно! Страшно духовито, остроумно, неочаквано... една прекрасна книга, която съвсем не само деца четат, дори най-малко деца. И ми се струва, че „Приказка за Стоедин“ трябва да си остане в съкровищницата на българската проза. Тя и ще си остане де, никой не може да ѝ попречи."
Вера Мутафчиева
писател, историк и приятел
----------------------------------------------------------------------------------------
"Много са красивите открития, които очакват бъдещия читател и на книгата „Приказка за Стоедин”. Тя е прозорец към света, през който ние надничаме по свое желание и воля. За да припознаем зад видимите аспекти на случките и събитията техния скрит смисъл. Все елементи на дълъг цивилизационен преход. Историческа борба с нелека съдба. Неспирна вековна битка.
Преход, който не признава отказване. И не познава почивка. Преходът не е да загърбиш едно нещо в миналото и да влезеш в бъдещето. Преходът е приемственост. Тоест, преходът не е пропаст, а е мост над пропастта. Приемствеността обикновено се свързва с наследство. И дълбокият смисъл на това наследство е в корена му следа, а не в туй да наследиш нещо материално. Хуморът и инатът са корените на тази приемственост.
Усмивката и талантът на Никола Русев са незаличим пример за това."
Георги Стоянов
кинорежисьор и приятел
И сега малко true spoilers в злостния ми стил :D
Spoiler
Колко грешки има В. М.?
Какви са кавичките на Огледалото?
От НРИКБ колко точно големи идиоти са?!?! http://www.booksinprint.bg/Publication/ ... 7739059601
Плюс това явно за никое от трите предни издания - на Жанет 45 - не са видели, че е с твърди корици.
А... пък някои хора или не живеят в България, или живеят на Луната примерно, щото не са разбрали дори за изданието на Жанет 45...
frog
добромет

Post by frog »

Играй с думите! на БАН.
И тази година Ви предлагаме да се включите в „Играй с думите!“. Играта се състои от езикови въпроси в пет кръга. Всеки, който участва в поне един от кръговете и отговори правилно на въпросите, ще има възможност да спечели тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Победителите ще бъдат изтеглени на 25.09.2017 година.
Първият кръг бая ми пили нервите. Седем пъти го минавам. Стигнах до 19 верни от 20. После паднах на 17... и на 14... Не знам как да се оправя до 20.
Поне със следващите три кръга се оправих лесно.
Последният излиза в понеделник.
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Вест от Десислава Алексова в пощата ми:
Ботевград става първият уикиград в България

Ботевград приема предизвикателството и отговорността да се превърне в първия уикиград в България. Иновативният проект се разработва от Общината и Уикипедия България и цели да бъде създадена свободно достъпна онлайн енциклопедия, в която жители и гости на града да могат да намерят информация за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани с Ботевград и селата около него.
Подобна практика не е непозната на света. Първият в света уикиград е град Монмът в Уелс, а след него много други градове се възползват от платформата на свободната енциклопедия, за да популяризират с почти нулев бюджет своите дестинации. Според Дейли Мейл от създаването на Монмътопедия се наблюдават повишен интерес към града и увеличение на туристическите посещения в него.
Доброволната работа по осъществяването на проекта сплотява местните граждани, създава връзки помежду им, помага им да опознаят собствения си град по-добре, да се привържат по-силно отпреди към родната си земя, а създадените статии се превръщат в надежден и сигурен източник на информация.
„Надявам се да послужим за пример и на други прогресивномислещи общини в България. Инициативата изисква съвместна работа на граждани и институции, млади и стари, професионалисти и ентусиасти. Онова, което ни обединява, е любовта към родния край и се надявам осъществявайки този проект, да имаме още по-силно усещане за принадлежност към една здрава общност”, коментира кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.
Проектът за превръщане на Ботевград в първия уикиград в България включва допълване на съществуващи и създаване на общо над 150 статии за града, както и добавяне на снимки за илюстриране на подготвените материали. Подготвят се и информационни табели с QR кодове, които след сканиране с мобилно устройство препращат към съответната статия в електронната енциклопедия Уикипедия на български и английски език.
С цел да запознаят с инициативата всички заинтересовани граждани, Община Ботевград, съвместно с Библиотека „Иван Вазов“ към НЧ „Христо Ботев 1884” и Уикипедия организират семинар на 11 октомври от 17:30 в сградата на библиотеката. По време на събитието всички желаещи – от ученици, през любители, до учени и изследователи, ще разберат как могат да станат част от проекта „Ботевград – първият уикиград в България”.
На 18 октомври от 10:00 и 14:00 в сградата на библиотеката ще се проведат обучения на желаещите да участват от специалисти на Уикипедия България.
„Порталът“ на Ботевград в Уикипедия е тук:

https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiBotevgrad

Нахлувайте! :D
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

И понеже един невероятен минитюрист или както най-правилно се нарича майстор това изкуство да твориш обекти и създаваш части от света в малки размери (малки, но "плътни откъм атмосфера" - изпълнени с живот от огнище или от купите, отрупани с плодове, например) - Atriell - надали ще се сети да се отбие тук и сподели, знайте и не пропускайте:

Отдавна доста хора ме питат няма ли да направя изложба на моите миниатюри. Е, подготовката на такава изложба вече е факт. Заповядайте след седмица (събота, 07 октомври) в бар #Abordage А до тогава, може да разгледате макетите и миниатюрите ето тук:
https://atriellme.deviantart.com/
- информацията изтече от социална мрежа
Atriell
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post by Atriell »

Meрси, Любе. И понеже линкът към бар Абордаж не работи извън ФБ, мястото е бар за бордови игри Абордаж, а адресът е ул. "Веслец" 22.
https://www.facebook.com/abordagebg/
Добра работа свършихме Музо !
Благодарско !
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В пощата ми Миро Моравски wrote:Каня те най-официално на представянето на дебютния ни албум "Sextet-a-tete", на моята група Жилмор Секстет. :)

Концертът ще е от 21.00 ч. в петък, в рок бар Fans, а входът ще е 8 лв.
Новият ни албум може да се чуе ето тук:

https://zhilmoresextet.bandcamp.com/album/sextet-a-tete
и ще се продава на концерта, както винаги с отстъпка, щом е на наше живо изпълнение :)

До петък!
Аз ще гледам да съм там. :)
frog
добромет

Post by frog »

Премиера на "Да обичаш дивото" с монголско гърлено пеене
"Да обичаш дивото. Монголия" е дебютният пътепис на Петя В. Димитрова, в който тя разказва за 8000-километровото си пътешествие заедно с още трима българи от Москва през Байкал и Улан Батор до пустинята Гоби. Каним Ви на премиерата на книгата – на 10 октомври 2017 г. от 20:00 ч. в зала "В парка", малкото НДК. Авторката ще ни сподели не само какво е да се озовеш сред пустошта на другия край на света, а и как човек се вдъхновява да стигне дотам, да си води дневник и да следи не само какво се случва край него, но и вътре в самия него.

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ е Eero Turkka – музикант, учил традиционната техника "гърлено пеене" от местни хора в Тува (руска република, съседна на Монголия). Освен песни и изпълнение на лъков инструмент, подобен на морин-хуур, Ееро ще разкаже за стиловете на гърлено пеене, как и от кого се е учил на тях и какъв е животът в Република Тува в подножието на планината Алтай.

ПП: Ще има и подкрепление от гости с китари!
I'll be there. И на долното ще ходя, но не знам дали на откриването.

Премиера и изложба на „Залезът на боговете“
Изложба на Петър Станимиров с илюстрации от книгите „Рейнско злато“, „Валкирия“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“
18.30 ч., от 10 октомври 2017 г. до 31 октомври 2017 г.
Изложбен център „Шипка“ 6
, София

Вдъхновен от старогерманските митове и скандинавските саги, Вагнер създава знаменитата си оперна тетралогия, превърнала се в културен архетип с многостранно влияние в модерното изкуство.
Непреходната тема за битката между светлината и мрака, доброто и злото, свободната воля и предопределението поставя извечния въпрос за силата на любовта и значението на изборите, които правим в живота си.
Завладяващо разказана и зрелищно илюстрирана, историята за вълшебния пръстен и неговото проклятие ще бъде празник за любителите на фентъзи жанра от всички възрасти.
frog
добромет

Post by frog »

Записи с гърленото пеене. Описание на архива, достъпен преди 13 ноември 2017:

1 - Шумен запис с Бъни и финландеца Eero. Бъни свири на Hang, а Eero - на струнен инструмент, който се държи като гамба - стиснат между краката.
2 - Подобно, но без струнното.
3 - Шаманска молитва като поздрав за авторката на книгата.
4 - Eero разказва как се е запознал с тази култура. Включва се и авторката. Прочита се откъс.
5 - Eero демонстрира и разказва за трите стила гърлено пеене.
6 - Авторката разказва за пътешествието, чете се от книгата.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
frog
добромет

Post by frog »

26 октомври, 19 ч., кино "Влайкова" - приятел Александър Стойчев има рожден ден и организира концерт със свои приятели. Нарича се "50 години музика".
Моят живот е музика. Винаги е било така. И за да продължи, реших да почерпя с концерт по случай моя ден рожден. Чиста случайност е, че се брои юбилей.
Сред изпълненията ще има две на четири блокфлейти. Мо ще участва с басова, пристигнала специално от Бургас (bass recorder).

Мисля, че ще е весело.

22 октомври, 16:30 ч., Дом на киното - филм "Някой посети душата ми" с Мариус Куркински.
Билетите са по 10 лв. Студентските са по 8. Моите са №7 и 8 на ред VIII.
Един особено силно въздействащо заснет и изпълнен филм. Ще продължавам да го гледам и препоръчвам. Явно съм го гледала четири пъти*.

Филмът е на християнска тематика, но това няма никакво значение.
http://choveshkata.net/forum/viewtopic. ... 966#p23966
http://siff.bg/bg/movies/dokumentalna-p ... dushata-mi
Два линка за трейлъра: https://www.facebook.com/Stefan3inspiri ... 2310191294
https://www.youtube.com/watch?v=HZ7XsO3l1xI. Ако го гледате, най-вероятно ще останете с грешно впечатление.
Ето и една стара картинка, но голяма.

* Гледани филми избягвам да гледам. Имам силна памет за такива неща и гледаните филми ме унищожават. Този, очевидно, друго прави.
Много пъти съм в състояние да гледам само Amelie Poulain, Хари Потър и чешките филми за трабантите. Най-вече Amelie.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

До 5 ноември: дайте рамо на The Idiot Gods

Ако имате регистрация в Goodreads и искате да подкрепим новия роман на Зиндел, гласувайте за него тук:

https://www.goodreads.com/choiceawards/ ... books-2017

Просто трябва да напишете The Idiot Gods в полето Write-in Vote долу.

(Дори да не сте го чели, доверете ми се – заслужава си. ;) )

Пояснение: Ан Леки (или другите номинации, които виждате изброени) на тоя етап не се съревновават със Зиндел. Важното сега е да се опитаме да вкараме „Боговете“ в топ 5 на дописаните (write-in) гласове от публиката. Така и те ще влязат в следващия етап на гласуването. (Ан Леки и изброените номинации вече са влезли.)
Last edited by Кал on Tue Oct 31, 2017 11:48 am, edited 1 time in total.
Reason: +пояснение
Jane Undead
Global Moderator
Has thanked: 21 times
Been thanked: 43 times

Post by Jane Undead »

Здравейте,

Не знам дали е за тук, може да го преместите, ако има друго по-подходящо място. Правя томбола в Гудрийдс за "Групата от Ада". Може да се включите до 20 ноември.

https://www.goodreads.com/giveaway/show/261106
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Инициативата за уикипедизиране на Ботевград продължава – с конкурс:
Десислава Алексова wrote:Здравейте, приятели,

Повечето от вас са запознати, че стартирахме "строежа" на първият уикиград в България. Повече информация има в приложената брошурка.
Идеята е ползвайки безплатната платформа на уикипедия да популяризираме Ботевградска община и да сплотим местната общност, като започнат да се интересуват и да пишат статии за любимите си места и обекти.
Това е сайта на проекта, където можете да видите и съответните обекти с уговорката, че списъкът може да бъде допълван: https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiBotevgrad/Articles
В менюто горе е указано как да участвате, какви са наградите и т.н.

Тук има кратък видеокурс, където са указани последователно отделните стъпки, които следва да предприеме всеки участник: https://meta.wikimedia.org/wiki/File:Wi ... video.webm

Моля разгледайте и популяризирайте сред ваши студенти, приятели, колеги и природолюбители. Иска ми се да изготвим качествени статии за природните обекти и защитените местности. Пролетта ще бъдат поставени табелите с QR кодове на първите обекти, за които има статии и ще е добро начало за стартиране на една добра практика, която може да се мултиплицира и на територията на други общини.

Естествено ако си харесате други обекти - културни, исторически или пък бележити личности - също е вариант. :-)

Предварително благодаря за съдействието!

(...)

Лице за контакт от Уикипедия България е Спасимир Пилев: имейл spasimir.v.pilev -в- gmail.com, фейсбук https://www.facebook.com/spasimir.pilev

Допълнителна информация и новини има и във фейсбук групата на WikiBotevgrad: https://www.facebook.com/groups/wikibotevgrad/
(Приложената брошура не я прилагам, щото е 6-мегабайтов токмак. :shock: )
Люба

Post by Люба »

Споделено в соц мрежа и предавам нататък - темата е ... любопитна:

Публична панелна дискусия „Човекът зад лъскавата фасада на модните обувки“ с участието на Rokeya Rafique и Ahmed Kutubuddin от Бангладеш в рамките на проект “Смени си обувките“. Елате на 17.11.17 в Център за култура и дебат „Червената къща“ на ул. "Любен Каравелов" 15, София от 14 до 17 ч. и разберете къде са произведени вашите обувки, кой и при какви условия ги прави и как тази индустрия се отразява на местната среда и производителите, а крайният продукт – на вас, потребителите. Ще бъде интересно!
frog
добромет

Post by frog »

http://tv.bnt.bg/bnt1/catch-up

Превъртете си до концерта по случай юбилея на Рашко Младенов. Начало 13:25 днес. Значи достъпно до толкова часа утре.
Изчисляването става като от 24 извадите колко време е изминало от 13:25. И на толкова часа трябва да цъкнете скалата на видеото. Невинаги е възможна максимална точност, защото курсорът не може на всяка минута да спира.

Концертът е забележителен. Не знам какво са включили от него и колко дълго.
И началото е неочаквано.

Рашко е актьор, пианист, диригент, певец, но не помня дали пя.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Ето едно предаване с участие на моя милост по повод "Групата от Ада". Говорим и за нуждата от редакция, корекция, положението за пазара за българските автори и прочие. Споменала съм и редакционния процес, ръководен от Калин.

https://soundcloud.com/radio-vox-210853 ... na-tasheva

Калине, ти имаше нещо в телевизията наскоро, имаш ли линк?
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Леле, Снеж, как си подредила българските издателства за невниманието им към продукцията... направо отсега те взимам за журито на бъдещите „златни калинки“, които замисляме от година-две.

Шегувам се. :D Всъщност – и вече без да се шегувам – те поздравявам за премерения тон, с който представяш фактите и мненията си. Даже хора, които си заслужаваха нахранването, ти само леко ги напои. ;)

Да пиша и тук: нашето изцеп... ъъъ, изпълнение със Светлев е в темата за романа му „Аз, грешният Иван“.
Jane Undead
Global Moderator

Post by Jane Undead »

Да видим сега напоените какви повръщни ще изсипят. Щото тази личност, която визирам, е на принципа "зъб за чене, око за две". А колкото до анонимния гъз, за него не ми дреме особено.
svetliche
Global Moderator
Has thanked: 171 times
Been thanked: 67 times

Post by svetliche »

Среща с Мира Дойчинова - ирини на 9 декември в Ellinor's House от 16 часа, вход свободен. Тя е много талантлива поетеса и художничка.
Представяне на книгата "Нека бъда любв" и изложба на Мира Дойчинова

Скъпи Приятели,

Пак е зима, пак е декември и ние, Ellinor's House отново имаме привилегията, да Ви поканим на среща с очароващата със стиховете си, Мира Дойчинова.
Каним Ви при нас в един традиционно студен есенен ден, на чаша кафе или чай да стоплим душите си със завладяващи стихове.

Мира Дойчинова - irini в Ellinor's House.

За първи път тук ще представим последната стихосбирка на Мира - "Нека бъда любов".
Елате, доведете и приятели, подхранете душата си с поезия, вземете си автограф от автора, и се потопете в света на нейните приказни картини.

Ние и Мира Дойчинова Ви очакваме!

Събота, 09 декември - вход свободен.
Представяне на книгата "Нека бъда любв" и изложба на Мира Дойчинова

Събитието във фейсбук:https://www.facebook.com/events/2038669606370902/
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
Has thanked: 72 times
Been thanked: 76 times

Post by Cliff_Burton »

Нещо, което може би ще е интересно на част от хората тук, особено тази част, която се интересува от визуални новели и обича италианците :P

https://www.kickstarter.com/projects/cu ... tasy-story
The Ballad Singer
A visual novel, inspired from RPGs and gamebooks, where you can experience many dynamic adventures through 1700 stories and 40 endings!
Аз ще следя проекта и може би ще го подкрепя като наближи крайния срок :)
PEACE & LOVE
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Звучи амбициозно... може би даже твърде амбициозно, като гледам какъв бюджет са си определили. (Парите в Кикстартът по 3.)

За съжаление, не виждам нищо читаво в историята и света – нищо, което наистина да го въздигне отвъд типичното епично фентъзи, населено от персонажи с досадно-дребнави мотивации. (Не се заяждам с конкретния проект – в момента имам такъв проблем с масата фентъзи. След Малазанската книга е трудно нещо пак да ми хване вниманието.)

Стана ми интересен cooperative mode. Аз съм разсъждавал как можем да направим нещо подобно с „Аурелион“ – само че с редуване на героите, докато са още живи, а не след като някой гиберяса.
Люба

Post by Люба »

Удивително, че още не е прибрана една много приятна изложба на приземния етаж на Националния исторически музей:

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/1 ... t_na_nova/

Бельото на българката - чудно подредено, представено с текстове и любопитна информация. Много силно препоръчвам - има и разведряващо-усмихващ елемент, освен наистина любопитната информация.

В същото приземно пространство се намира още една много симпатична изложба: https://historymuseum.org/bg/exhibition ... alabanjan/
"Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян"

Ако я видите, ще научите, че думата "матура" изобщо няма само познатото ви значение от развълнувани ученици.
И има страхотни синии - чак да му дожалее човек, че цивилизацията е довела до подмяната и с друг посуда и табиети на масата.
svetliche
Global Moderator

Post by svetliche »

https://www.facebook.com/events/137048807088935/
25 януари - 20.30 часа в зала за събития "В парка" - в малкото НДК по стълбите наляво над кино Люмиер.
Другари и другарки, ако обичате рок, нас и/или бира, заповядайте на премиерата на новото видео на Hellion Stone!

Планът е доста интуитивен - ще ви покажем видеото, ще ви посвирим и ще си кажем наздраве два-пет-седемнайсет пъти, танцувайки ловко и неловко на фона на стабилна музика до сутринта или кой докогато оклюма, пенсии такива.

Това е. Канете всички. До скоро ;)
frog
добромет

Post by frog »

1 март, 22 ч., Балканджи в Mixtape 5.
10 лв. на касите на Fastpay задължително с код 29870.

http://bilet.bg/bg/events/balkandji/135
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Здравейте, любими ми читатели!

Най-напред за новата година всичко добро на този свят, здраве, приятели, успехи и много любов!

Искам да ви информирам, че най-накрая излезе детската (и не само детска) ми книжка с приказките за Хана и Еднорога. За съжаление не успя да излезе преди Коледа, както го бях планирала, но ако имате желание да я притежавате - питайте там, където сте успели да купите другите ми книги, или ми се обадете. Цената е 7 лв.
При тази цена може би не си струва да ви изпратя по една с куриер (което ще излезе около 5 лв.), така че ако се съберат повече желаещи, мога да ви изпратя накуп.

Липсват ми срещите с вас, но обстоятелствата у дома са малко сложни.

Бъдете винаги щастливи

Беа Нади
Пишете на Беа на bea.nadi -в- abv.bg.

Електронни версии на книгите може да откриете в сайта ѝ:

http://www.beanadi.com/
svetliche
Global Moderator

Post by svetliche »

http://mikamagazine.com/%D0%BB%D0%BE%D1 ... %87%D0%B5/
приятелите ми от Лот Лориен в нов състав и с нов албум. Радвам се, че вървят напред!
Люба

Post by Люба »

Един филм за Витоша, от който - както писа един човек в соц мрежа - "ще разберете защо е цялата патаклама" (и за Пирин, и за Витоша ще свърши работа)

21 януари 2018, 19 ч., Дом на киното, София

Няма пътешественик, който при пристигането си в София, столицата на България, да не отбележи близостта ù с Витоша. Тя е не само природна забележителност, но и източник на здраве за жителите на града.

Витоша е опасно близо до разрастващата се столица. Тайни договорки между олигарси и властимащи политици застрашават статута ù на защитена зона. Дори в полите ù вече се строи.

ВИТОША
България, 2013, 70 мин, документален
Реж. Любомир Младенов
Участват: арх. Христо Генчев, Тома Белев, бай Бичи, Иван Христов, Симеон Арангелов

Билети: https://goo.gl/DZDqBz
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Литературен клуб "Отвъд кориците" ще отбележи своя трети рожден ден с литературно четене в клуба на Столична библиотека. Клубът възниква в края на 2014 година като пространство, което да обедини млади поети и писатели и да ги подтикне да споделят своето творчество.

След промени в състава на клуба, "Отвъд кориците" започва да функционира като дискусионен клуб. Всеки месец членовете обсъждат конкретна литературна тема и споделят възгледите си по важни въпроси. Освен това се провеждат срещи с поети и писатели, в които младежите могат да се запознаят отблизо с творчеството на съвременните автори.

"Отвъд кориците" организира периодично литературни четения, на които освен талантливи младежи, свои стихове и разкази четат и вече наложили се на литературната сцена имена като Петър Чухов, Иван Русланов, Тео Буковски, Таня Николова и др. От октомври 2016 г. любезен домакин на събитията на клуба е Столична библиотека.

От септември 2017 година "Отвъд кориците" създава и своя онлайн-платформа - едноименният електронен вестник. На страниците на "Отвъд кориците" вече са публикували млади таланти като Иво Христов, Дилян Георгиев, Цветина Рангелова.

Третият рожден ден на клуб "Отвъд кориците", озаглавен "3 Х четене" ще се проведе на 26 януари от 19:00 ч. в клуба на Столична библиотека. Входът е свободен, както и сцената на клуба за всеки, който желае да прочете свои литературни произведения.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В пощата ми Александър Карапанчев wrote:В сряда излезе дългоочакваният сборник на Хърбърт Уелс, а днес започна електронното му разшумяване :) – http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=7 ... =viewtopic
alexandrit wrote:◄ Книга № 10 от поредицата „Тера фантастика“

ПО БРЕГОВЕТЕ НА УЕЛС И БЪЛГАРИЯ

Малък екип от съзаклятници, състоящ се главно от преводачи и редактори, си науми да отдаде почит на свой любим автор от детството. Поводът беше 150 години от рождението и 70 години от смъртта му... Уелс. Не градът, а Вселената Хърбърт Джордж Уелс (1866–1946).
В настоящия сборник БОГЪТ НА ДИНАМОТО са събрани на едно място няколко известни разказа в актуализирани преводи и няколко непознати негови кратки прозаични творби – всички те могат да се нарекат „любими“, въпреки че това е само песъчинка от огромното наследство на писателя.
(...)
frog
добромет

Post by frog »

Представяне на поетичната книга на Александър Шурбанов "Дендрариум"
Културният център на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и издателство "Скалино"
Ви канят на представянето на новата книга на Александър Шурбанов "Дендрариум" на 24 януари, сряда, от 19 ч. в театралната зала на Софийския университет "Алма Алтер".

„Дендрариум“ е книга, посветена на дърветата и връзката на човека с тях.
Книгата ще представят поетите Аксиния Михайлова и Марин Бодаков.
В четенето от тази книга с над тридесет нови и още толкова избрани стихотворения са поканени да се включат и студенти от Софийския университет, където близо половин столетие проф. Шурбанов е преподавал английска литература.
Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата.
--------------
Александър Шурбанов е автор на единадесет поетични и седем есеистични книги, както и на голям брой литературно-изследователски трудове, публикувани у нас и в чужбина. Той е преводач на поетичните шедьоври на Чосър, Шекспир, Милтън, Дилън Томас и др. Носител е на националните награди за цялостен принос към българската култура „Христо Г. Данов“, „Гео Милев“, „Портал Култура“ и почетен „Аскеер“; доктор хонорис кауза е на британските университети на Кент и Съри.
Люба

Post by Люба »

Елин Рахнев в Столична библиотека

Поредицата „Поет на месеца“
продължава и през тази година, като за януари това е един от съвременните български поети с най-многобройни и верни читатели и почитатели – от неговата нова стихосбирка „Зелда“, излязла в края на 2017 г., вече се разпродадоха няколко тиража. Представянето му под надслов „Елин Рахнев и приятели“ ще бъде на 23 януари (вторник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека. Ще има поетически изненади, както и книги на автора.
Spoiler
Но самият автор дали ще е там - не става най-ясно ...
Елин Рахнев е роден на 3 юли 1968 г. в София. Завършил е Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно учи режисура в НАТФИЗ в класа на Крикор Азарян.

Работил е като журналист във вестниците „Денят“ и „Континент“. Четири години е издател и главен редактор на „Витамин Б“ – списание за литература и поезия. В периода 2000 – 2003 г. е драматург на Народния театър „Иван Вазов“, където създава „Театър на последния етаж“. От 2006 г. до 2009 г. е драматург на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Основател и сценарист на телевизионните предавания „Кръгове“ по БНТ, „Невалидно“ по bTV, „Арт трафик“ по PRO.BG. Автор в „Суматоха“ и „Панорама“, където авторската му рубрика върви и в момента. Водил е редовни рубрики във вестник „7 дни спорт“, списание „Тема“, списание „Его“. От 2012 г. всяка седмица води авторска рубрика във в. „168 часа“.

Автор е на стихосбирките „Съществувам“, „Развяване на минзухара“, „Октомври“, „Канела“, „Зелда“ и на пиесите „Боб“, „Флобер“, „Прозорецът на Йонеско“, „Кукувицата“, „Фенове“, „Маршрутка“, „Тест“, „Любов“ и „Свалячи“. Пиесите и стиховете му са преведени на над 20 езика.

През 1992 г. с дебютната си стихосбирка „Съществувам“ печели първа награда на конкурса за поезия „Веселин Ханчев“, а през 1999 г. за стихосбирката „Октомври“ печели наградата „Иван Николов“.

Елин Рахнев има две награди „Икар“ за драматургия: за пиесите „Боб“ (1999) и „Фенове“ (2003). През 2011 г. печели и „Аскеер“ за текста на пиесата „Тест“.
Post Reply

Return to “... и Вселената”