85 години от рождението на автора. Оригиналните илюстрации на Никифор Русков. ИК "Огледало".
Spoiler
Иначе заглавният шрифт е като на "Мина".Май са сбъднали осмоянуарското ми желание. Me wrote:Надявам се да изберете бяла хартия, а не обемна пожълтяваща, за да бъде почетното издание пребъдващо за поколенията
Spoiler
Иглена Русева wrote: Заповядайте на 14 септември от 18 часа в литературен клуб "Перото" да отпразнуваме юбилейното издание на "Приказка за Стоедин". Книгата излиза по повод 85 години от рождението на българския писател и драматург Никола Русев (13.07.1932-16.07.1990). Изданието е с оригиналните илюстрации на Никифор Русков! От сърце благодарим за съдействието на Мария Куцупова - съпруга на художника и на издателя Пламен Анакиев от ИК "Огледало"!
Искрено се надяваме представянето на книгата да събере приятелите и почитателите на творчеството на Никола Русев! Очакваме ви!
Spoiler
Той умееше да съществува в живата реч... Нямаше нищо книжно в диалога на Никола Русев и същевременно притежаваше един финес, една деликатност, които някак извисяваха текста. Той е и много приятен за четене, не само за гледане. И забелязвам, че го четат и съвсем млади хора, юноши.
Като прозаик ми се струва, че той не получи своето признание адекватно... Имам пред вид неговата „Приказка за Стоедин“, която е брилянтно произведение на прозата. Направо брилянтно! Страшно духовито, остроумно, неочаквано... една прекрасна книга, която съвсем не само деца четат, дори най-малко деца. И ми се струва, че „Приказка за Стоедин“ трябва да си остане в съкровищницата на българската проза. Тя и ще си остане де, никой не може да ѝ попречи."
Вера Мутафчиева
писател, историк и приятел
----------------------------------------------------------------------------------------
"Много са красивите открития, които очакват бъдещия читател и на книгата „Приказка за Стоедин”. Тя е прозорец към света, през който ние надничаме по свое желание и воля. За да припознаем зад видимите аспекти на случките и събитията техния скрит смисъл. Все елементи на дълъг цивилизационен преход. Историческа борба с нелека съдба. Неспирна вековна битка.
Преход, който не признава отказване. И не познава почивка. Преходът не е да загърбиш едно нещо в миналото и да влезеш в бъдещето. Преходът е приемственост. Тоест, преходът не е пропаст, а е мост над пропастта. Приемствеността обикновено се свързва с наследство. И дълбокият смисъл на това наследство е в корена му следа, а не в туй да наследиш нещо материално. Хуморът и инатът са корените на тази приемственост.
Усмивката и талантът на Никола Русев са незаличим пример за това."
Георги Стоянов
кинорежисьор и приятел
Spoiler
Какви са кавичките на Огледалото?
От НРИКБ колко точно големи идиоти са?!?! http://www.booksinprint.bg/Publication/ ... 7739059601
Плюс това явно за никое от трите предни издания - на Жанет 45 - не са видели, че е с твърди корици.
А... пък някои хора или не живеят в България, или живеят на Луната примерно, щото не са разбрали дори за изданието на Жанет 45...