Царска заръка
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Царска заръка
Тема за отзиви и откъси, и още, които са ви озарили от царската заръка на Николай Теллалов.
- Кал
- Първопроходец
-
- Лъч
- Has thanked: 1234 times
- Been thanked: 254 times
Re: Да пробудиш драконче
Кал wrote:Признавам си без бой, че специално „Царска заръка“ нямах никакви сили да я коригирам. Там може да се поупражняваш още по-сериозно. )
Само да вметна: IDI Spell Checker? Това поне за простите неща върши чудесна отмяна.
- Кал
- Първопроходец
-
- Лъч
Щях да ти отговоря:
Та, сега, какво да пробвам? По-точно - с кой файл да пробвам?
ведно с мазните хилежи, ама Wine взе, че го подкараSorry, ама съм на Linux...
Та, сега, какво да пробвам? По-точно - с кой файл да пробвам?
- Кал
- Първопроходец
[spoiler]С най-новата „Царска заръка“ – мож я дръпна от шаблона с е-книгите на Теллалов в poslednorog-а.
Тия последните съобщения май са за темата на „Царска заръка“. М?[/spoiler]
Тия последните съобщения май са за темата на „Царска заръка“. М?[/spoiler]
-
- Лъч
Re: Царска заръка
Програмата crash-ва като копирам текста в полето. Явно (Wine) не може да понесе толкова текст наведнъж. Все пак пробвах на няколко пъти да копирам последователни откъсчета в програмата и единственото, което откри бяха "грешки" във вида на тиретата, което аз отдавам на форматирането - все пак от .fb2 с Calibre я конвертирах първо в .rtf, а после и в .txt.
Ако може някой на Windows да копира наведнъж целия текст би било добре. Аз просто нямам нерви да мина цялата книга откъс по откъс, само за да я сложа в коректора...
Ако може някой на Windows да копира наведнъж целия текст би било добре. Аз просто нямам нерви да мина цялата книга откъс по откъс, само за да я сложа в коректора...
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
Установих, че ми действа успокоително нощем да чета "Царска заръка" - търсена обстановка, компания, думи.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- Кал
- Първопроходец
Отзив от Евгений Попов (за цялата драконова поредица)
9 дни не можах да се наспя ,докато не изчетох и последния ред от серията за Дракончето .Сега вече знам , че имаме българки автори по-добри от Филип Хосе Фармър ,Робърт Джордан , Брандън Сандерсън .
Споменавам ги ,защото само тези според мен ,могат да се мерят с този шедьовър на Теллалов . Браво и благодаря !
- frog
- добромет
Дочетох си я днес. По-малко стряскащи работи за коригиране от Дракончето.
Иначе като цяло, хм, доста тирета, а почти липсват ~ аналогични скоби... Дали Т. я е написал така... Ако да, продължавам да имам проблем с повтарящи се и наслагващи впечатление работи. И будещи съмнение защо толкова ми се врат в очите тези тирета. Но... както и да е. Знам, че ми накъсват текста. Не за друго.
[spoiler]Щях да съм я дочела още през август, но К не пожела да ми я донесе без куриерски в единствения ден, в който бях в София за период от 3 седмици. Е, не е знаел, че за мое ползване ставаше дума. Реших да не вярвам, че случаят е бил универсален.[/spoiler]
Единственият бонус от ситуацията е, че сега не цялата книга трябва да изчета от файл, за коригиране. А само... първите 2/3.
Мен не ме тормози това, че Верена я няма във втората книга. Елица и Витан малко ли са. И тоо Лъчезар.
"Иван-Асен ІІ"... мили... детски" спомени.
Чудя се какво би написал Т. за Сега. Ама се опасявам, че няма да е трогателно" като мутренските времена. А те не са и отминали.
Във всеки случай, предпочитам да чета за светкавично тичаща бяла фигура, отколкото да се сещам за светкавично тичащата боса Бела, погнала с къса тясна рокля първата си не-жертва след... трансформацията.
Иначе като цяло, хм, доста тирета, а почти липсват ~ аналогични скоби... Дали Т. я е написал така... Ако да, продължавам да имам проблем с повтарящи се и наслагващи впечатление работи. И будещи съмнение защо толкова ми се врат в очите тези тирета. Но... както и да е. Знам, че ми накъсват текста. Не за друго.
[spoiler]Щях да съм я дочела още през август, но К не пожела да ми я донесе без куриерски в единствения ден, в който бях в София за период от 3 седмици. Е, не е знаел, че за мое ползване ставаше дума. Реших да не вярвам, че случаят е бил универсален.[/spoiler]
Единственият бонус от ситуацията е, че сега не цялата книга трябва да изчета от файл, за коригиране. А само... първите 2/3.
Мен не ме тормози това, че Верена я няма във втората книга. Елица и Витан малко ли са. И тоо Лъчезар.
"Иван-Асен ІІ"... мили... детски" спомени.
Чудя се какво би написал Т. за Сега. Ама се опасявам, че няма да е трогателно" като мутренските времена. А те не са и отминали.
Във всеки случай, предпочитам да чета за светкавично тичаща бяла фигура, отколкото да се сещам за светкавично тичащата боса Бела, погнала с къса тясна рокля първата си не-жертва след... трансформацията.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Отзив на Мария Алексиева от poslednorog-а:
"На моята възраст сигурно е смешно да четеш приказки, но момчето има невероятно чувство за хумор, стилът му е изчистен и обран, доставя естетическа наслада."
"На моята възраст сигурно е смешно да четеш приказки, но момчето има невероятно чувство за хумор, стилът му е изчистен и обран, доставя естетическа наслада."
Last edited by Кал on Thu Feb 05, 2015 8:08 pm, edited 1 time in total.
Reason: И аз в първия миг си помислих, че иде реч за „Магесническата“. ;)
Reason: И аз в първия миг си помислих, че иде реч за „Магесническата“. ;)
- Кал
- Първопроходец
Отзив от Anelia Dobreva в Goodreads:
Отзив от Нина Иванова в Waonderbook (вкл. и на английски)
~За мен "Да пробудиш драконче" и "Царска заръка" са една книга. Първата е въведението, което ни запознава с главните герои на поредицата "Драконче", а втората е скок във вселената на Николай Теллалов. Защото поне според мен основната му цел е именно да създаде една пълноценна приказно-фантастична вселена, населена със същества от българската митология и българската реалност от 90-те години.
Историята изглежда подобна на тази в предишната книга - момиче среща необикновено момче, влюбват се и после се появява екшън елементът. Но при Теллалов човек не може да подхожда с прекалено твърди очаквания. Този път героите са различни. Също толкова добре развити, но не всички са толкова симпатични, а за някои ще трябва доста да почетете, преди да си формирате мнение. А и действието е доста повече отколкото в "Да пробудиш драконче". Почти правата нишка на Радослав и Верена тук започва да се преплита с нови герои и различни истории.
Става интересно. Дотолкова, че за пръв път от поне 15 години се хванах да дочитам "само още една глава" докъм 2 ч. през нощта. Няколко нощи поред.
Разбира се, има шанс книгата да не ви хареса, особено ако не си падате по понякога мудните лирично-философски отклонения или се дразните на неспособността на някои герои да мислят логично. Но има шанс и да се влюбите в нея, ако дадете на автора време да ви даде всички парчета от мозайката на историята, защото той наистина умее да оставя бели петна почти до последния момент.
А като приключите, прочетете всички послеписи и дръжте "Пълноземие" под ръка. Може да ви се прииска да продължите веднага, защото "Драконче" не е толкова поредица, колкото един роман, издаден по стечение на обстоятелствата на четири части.
Отзив от Нина Иванова в Waonderbook (вкл. и на английски)
- Dess
- трън в гащите
- Has thanked: 204 times
- Been thanked: 309 times
Ето и моя отзив. Цели 10 вечери я влачих, а Дракончето прочетох за 2. Та това е показателно.
След „Да пробудиш драконче“ нямах търпение да се върна отново при Верена и Дичо... и може би точно затова „Царска заръка“ не успя да ме спечели напълно. Липсваха ми и те, и отношенията им, и закачливо-сериозните им разговори...
Тази част върви по-спокойно, по-философски, надгражда атмосферата и гъмжи от исторически препратки. За жалост Витан, със своята принципност, скованост (добре де, и архаичен говор , не ми беше баш по вкуса. А като добавим и манията му за величие... Тъкмо започна да се очовечва, и книгата взе, че свърши.
Зако беше любимият ми персонаж тук, сигурно защото през цялото време се чувстваше изгубен, препил и не на място. Как да не се идентифицира човек?
Също както и в предната книга, финалните страници изобилстват от екшън, което ми дойде добре след доста обяснителното и протяжно на места повествование. Подозирам обаче, че по-заинтересуваните от история ще останат във възторг от разходката през вековете – просто мен ме улучи в неподходящ момент.
Като цяло оценката ми клони към 3.5 (от 5) звезди, но закръглям, защото това е само брънка от веригата – и мисля, че бих могла напълно да я оценя, чак след като прочета – и осмисля – цялото.
След „Да пробудиш драконче“ нямах търпение да се върна отново при Верена и Дичо... и може би точно затова „Царска заръка“ не успя да ме спечели напълно. Липсваха ми и те, и отношенията им, и закачливо-сериозните им разговори...
Тази част върви по-спокойно, по-философски, надгражда атмосферата и гъмжи от исторически препратки. За жалост Витан, със своята принципност, скованост (добре де, и архаичен говор , не ми беше баш по вкуса. А като добавим и манията му за величие... Тъкмо започна да се очовечва, и книгата взе, че свърши.
Зако беше любимият ми персонаж тук, сигурно защото през цялото време се чувстваше изгубен, препил и не на място. Как да не се идентифицира човек?
Също както и в предната книга, финалните страници изобилстват от екшън, което ми дойде добре след доста обяснителното и протяжно на места повествование. Подозирам обаче, че по-заинтересуваните от история ще останат във възторг от разходката през вековете – просто мен ме улучи в неподходящ момент.
Като цяло оценката ми клони към 3.5 (от 5) звезди, но закръглям, защото това е само брънка от веригата – и мисля, че бих могла напълно да я оценя, чак след като прочета – и осмисля – цялото.
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
- frog
- добромет
Често срещана грешка. Ами... варе чака Верена и Радослав, моля те. Все пак всяка книга е за себе си в тази -логия.нямах търпение да се върна отново при Верена и Дичо
To си е казано, че втората книга разказва за приятелите на георите от първата и че Верена се издирва - няма я. И че и Радослав е изчезнал.
- Dess
- трън в гащите
- Has thanked: 204 times
- Been thanked: 309 times
Добре де, моя грешка – не съм чела анотации, затова започнах с нереалистични очаквания.
Факт е, че на други героите тук са допаднали повече от тези в първата книга. Разни читатели, разни впечатления.
Факт е, че на други героите тук са допаднали повече от тези в първата книга. Разни читатели, разни впечатления.
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
- frog
- добромет
Поглеждай друг път какво има в блога. Все пак колкото и да е кратък текстът от задната корица, все е нещо.
https://choveshkata.net/blog/?page_id=2678
https://choveshkata.net/blog/?page_id=2678
- Кал
- Първопроходец
Един от най-големите успехи на Дес през последните месеци и кампанията ѝ за връзка с книжни блогъри е вниманието, което Нина (Топчо-чан) оказва на наши издания.
Ето нейните размисли за „Да пробудиш драконче“ и „Царска заръка“.
Ето нейните размисли за „Да пробудиш драконче“ и „Царска заръка“.