Откъде се информираме?

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Откъде се информираме?

Post by Кал »

Имам питане към всички ви:

Когато искате да се информирате за някакви събития, откъде търсите информацията?

Колкото по-конкретни отговори, толкова по-смислен разговор. ;)

Ето откъде ми дойде вдъхновението:

Your Anon News и 1500-процентовият му успех в Indiegogo
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Re: Откъде се информираме?

Post by negesta »

Ако правилно разбирам въпроса – от тези две места: http://wikileaks.org/ и https://bivol.bg/ ,
в случай, че нещо ме съмнява в официалните медиите. Последните са открай време инструменти на властта, и не е ясно колко са независими.
Също така за някои по-важни български събития търся страничен поглед във френските издания.
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

Откъдето ми дойде информацията — така съм настроен, че към мен се стичат всякакви работи и рядко ми се налага да търся на принципа с ръчкането, ключовите думички и т.н....

По-конкретно от това... :D няма начин просто.

Най ми е полезна информацията, която стига до мен лично чрез някого — това обикновено в последствие го разбирам.
отсъстващ
Has thanked: 44 times
Been thanked: 110 times

Post by отсъстващ »

По принцип нормални новини не следя, само специализирани, освен http://globalvoicesonline.org/, ама и те не са много нормални, но ви го препоръчвам, любопитно е.
По принцип използвам специализирани агрегатори на новини, в които линковете се подават от потребителите и туитър, аз само за това го ползвам де.
Radiant Dragon
Global Moderator
Has thanked: 367 times
Been thanked: 626 times

Post by Radiant Dragon »

Какво написах в чат-темата по-рано (не си спомням как се линкваше към директен пост):
Broken Dragon wrote: Днешните т. нар. content creator-и са утрешните жаргонавти на Питър Уотс
Сега, пояснение на самата теза в кратце, сбито и схематично, 'щото толкоз ми е капацитетът сега:

- В романа на Питър Уотс "Слепоглед" (Blindsight) имаме индивиди в далечното бъдеще, наречени жаргонавти (jargonauts): хора, чиято професия е да схващат какви ги вършат и приказват мега-интелектуалците на бъдещето и след това да "опростяват" (ъх, забравих как се наричаше в книгата, ама не беше dumb down) данните и информацията на разбираем език за индивидите, взимащи управлеченските решения - сиреч, шефовете; (тук принципно май има скрита сатира/social commentary, ама това е отделна тема)

- Днес в YouTube съдържание всякакво; обаче тези хора, които избират да направят ъплоудването на видеа тяхна "професия" или по-често страст, ги наричат най-общо "създатели на съдържание" (content creators); терминът е бая чадърен и може да засяга широка група ютубъри (например, Андро, за тези от вас които го познават от филмовите сбирки, е типичен content creator);

- Сега иде моментът на връзката между тези две гранични понятия: content creator-ите, по мои наблюдения (или поне тези, които аз следя), в 8 от 10 случая правят видеа, чието съдържание е с цел обяснение/разяснение/анализ/критика/деконструкция/сравнение/социален коментар/тн. върху продукт/ситуация/събитие/общ екзистенц/тн. С две думи, те синтезират информация за своите зрители/слушатели, която сама по себе си е налична за издирване/синтезиране/намиране от публиката. Ре-итерирам: content creator-ите дават наготово конкрегирана информация от множество източници, или чрез анализ правят дадена информация ДОСТЪПНА за своята публика.

Това е тезата ми.

За финал предварителен отговор на въпрос: с какво content creator-ите се различават от "традиционните" медии? (Вестници/радио/телевизия) Отговор в два три етапа: Първо, не се различават - те са просто следващата логична крачка в еволюцията на информационните медии (лично мнение). Второ, могат да бъдат персонализирани от публиката и често самите те добавят личен аспект към своето съдържание с цел уникалност. Трето, субективният обективизъм и ясно изразеният мироглед на повечето content creator-и в днешно време печели по-лесно доверието на публиката, отколкото традиционните медии (отново лично мнение.)

ПФУЙ! Ето защо ме мързеше. При това това е само чернова на хаотични мисли в 2 през нощта. Ако взема да го напиша структурирано и с доказателствен материал, щеше да ми отнеме може би цял работен ден.
Затова предпочитах чат-темата. :evil:
Last edited by Кал on Wed Feb 28, 2018 10:14 am, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.

Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.

'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.

Accepting reality since 2017

And loving it since 2021

And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
negesta

Post by negesta »

Spoiler
Чувствам се странно по отношение на източниците си на информация днес. Стеснени. Руските са откровено отрязани, дори прогнозата за времето е недостъпна.

Поради някаква причина някой умник е решил (дори не зная дали има това право), че ще блокира всички руски сайтове (не само официалните правителствени, а абсолютно всичко, което завършва с точка ру). ... Това не може да е свобода на словото.

Да, има дезинформация и пропагадна вероятно в руските сайтове, да, вредна е, но такава има навсякъде по света, по много, и не от днес. А аз имам правото да чета както наша, така и чуждестранна дезинформация, ако така ми харесва - дезинформацията трябва да е балансирана някак си. Имам правото да се дезинформирам където си искам, колкото искам, и във всички посоки. :evil:
Dante Lee
шпионин прия(еда)тел
Has thanked: 2 times
Been thanked: 33 times

Post by Dante Lee »

Тъй като и аз стигнах до тази новина, че всичко руско е блокирано се запитах - каква е разликата дали Кремъл ще каже на всичку РУ медий - копирайте и цитирайте само това, което ви казваме, или ЕС ще каже - блокирайте всичко руско. Свободата на словото, ама друг път. За това пък има VPN-и. Аз ползвам този, има безплатна версия и доста избор от къде да се се позиционира човек. Също така му е достатъчно опростен интерфейсът да го ползва почти всеки. Ако някой изпитва интерес и не може да се оправи, да ми пише на пощата. Ще мога да споделя някакво видео, кое - как става (макар че аз съм на Линукс и не знам до колкост ще мога да помогна на онез с вирусната операционна система).
negesta

Post by negesta »

На мен ми решиха проблема по някакъв простичък начин - даже не обърнах внимание какъв. Аз си имам придворен специалист за тия работи xD

... обаче самото заглушаване ме дразни, принципно. Това да спираш умишлено достъпа до информационни източници изглежда зле отстрани, сякаш имаш нещо за криене например. Или смяташ хората за неориентирани дебили. (А това не винаги е вярно :mrgreen: )
Post Reply

Return to “... и Вселената”