„Слънце недосегаемо“: статистика, ПИТАНЕ… и голи снимки на Верена!

Приятели 🙂

Днес се навършват пет месеца от публикацията на електронното “Слънце недосегаемо”.

През тях:

 • книгата си свалиха 29 човека
 • четирима от тях написаха отзив
 • платиха си я деветима (+ Теодора Бухтева)

Е-„Слънцето“ продължава да бъде достижимо онлайн, при същите условия; ние…

…напомняме:

Помогнете ни да вземем решение за следващите издания на “змейските” романи на Теллалов.

Имаме желание да пуснем в един хартиен том “Да пробудиш драконче”, “Царска заръка” и “Пълноземие”, трите истории, които предшестват “Слънцето”. “Царска заръка” и “Пълноземие” са в нова редакция, правена от Вихра Манова.

Докато съберем парите обаче, се чудим дали да не издадем трите книги в електронен вид – като PDF файлове.

Какво мислите?

В частност – искате ли някакви други формати?

И коя цена би била справедлива за всяка от трите е-книги?

~ ~ ~

И:

Тъй като „Малкото четене“ завърши – и посещаемостта на сайта ни веднага се срина, – налага се да прибегнем до отчаяни мерки:

гола снимка на Верена

29 коментара за “„Слънце недосегаемо“: статистика, ПИТАНЕ… и голи снимки на Верена!

 1. Формат – задължително epub,fb2
  Pdf – в никакъв случай.

  Цена – по желание на автора. Препоръчително – 20 – 30% от коричната цена за хатриеното издание.

  поздрави

 2. фиксирана цена + плащаш ако искаш – смешно

  ами ако искам да платя повече, или по-малко, да не плащам ли?
  ами ако курса на валутата в която плащам се смени докато плащам, пират ли ще стана 🙂 ?

  според мен, при плащаш ако искаш, може да се говори за препоръчвана цена, но за фиксирана е абсурд.

 3. Приемам изказванията за цената. Трябва да се намери баланс между печалба илипса на продажби.
  Що се отнася до формата, то моето мнение е – чист текст или doc(може да се преобразува в txt)
  Желая успех и късмет!
  Петър

 4. Здравейте!
  И аз бих си купил .fb2
  За PDF бих дал пари, само е форматиран за екранче с резолюция 600х800 пиксела. Иначе четенето е мъка и три четвърти.
  Цена от порядъка на 5-6 лева ми се струва доста добре.

 5. Здравейте народе, за пръв път виждам този сайт, а отдавна чакам да почнат реалните продажби на електронни книги в България, нещо, което по света е факт от толкова отдавна, че вече има места, където „книжен“ учебник е минало например.
  Цената, за да стане популярно трябва да не надвишава 5-6лв, дрм няма смисъл, и съм съгласен с другите, пдф е възможно най-ужасния формат. Глас за fb2 и въпреки, че не чета фентъзи, бих си купил поредицата (на fb2, pdf-а просто не става за четеца ми) дори само за идеята.

 6. не бих платил за книга с DRM. противоестествено е и е неудобно.
  в работата чета на компютъра, на път, на телефона, в къщи на модифициран 5″ gps.
  нема начин да работи с DRM.
  в такъв случай по-скоро бих я изпиратствал

 7. danbi, не се чувствай пират, Ники сам е пуснал Дракончето за свободно четене 🙂

 8. Здравейте,
  ще си кажа мнението като обикновен читател, на който не му се дават често по 20-30 лв за книга.

  – Новите книги задължително с фиксирана цена, според очаквано търсене, авторитет на автора, т.н. и обем. Обема е нарочно на последно място. Обем дето се вика и аз мога да запълвам :).
  Цените: 1 – 5 лв. Ясно ми е, че трябва да има и досатъчно продажби, но аз съм оптимист по този въпрос :). Освен това, повече от 5 лв. само ще намали продажбите според мен.

  – Класики и разни „неща“ с изтекъл срок на годност – без пари.

  – Нещата помежду: безплатно или с максимална цена от 1 лв. – зависи от автора. Тук без значение каква е книгата.

  Тези суми при тези условия бих дал аз. Дано съм бил полезен.

  П.П. формата е добре да е разнообразен естествено.

 9. Съгласен съм с Шаркан. Хартиената книга си е хартиена книга. Тя си има своята логика на ценообразуване, която няма нищо общо с е-книгата.

  Както споменах в предишните си постове, е-книгата е тотално различен продукт от хартиената такава, въпреки че имат едно и също съдържание. Безценно свойство на е-книгата е нейната неунищожимост, защото не е физически обект и за разлика от хартиената, не се нуждае от преиздаване. Дори и да излязат нови формати за е-книги след години, то задължително заедно с тях ще излязат и конвертори което ще позволи безболезнено преминаване към тях. Приравнено към хартиена книга това свойство означава безкраен тираж. Именно този безкраен тираж оправдава доброволното заплащане, като в крайна сметка може да донесе повече приходи за автора. Единствения недостатък които виждам е, че доходите на автора ще бъдат разтеглени във времето.

 10. Да си кажа и аз. 🙂

  Първо, всички искаме автора да е подпомогнат, за да не се отказва да пише. От което ще загубим повече от някакви си пари.

  Второ, също смятам, че „снабдяването“ с електронната книга трябва да е максимално улеснено. Амазон са доста напред с Киндъл именно пради тази причина. Няма да е лесно за сега да се направи такава платформа в България, но всякакво улеснение ще е добре дошло. Ако може книгата да ходи направо в устойството – най-добре.

  DRM, както решите, но моето лично мнение е, че е безсмислено. „разкодирането“ на една такава книга е тривиално, и DRM води единствено до неудобство за читателя (виж по-горе).

  Цената на ниския клас четец за електронни книги в момента в България е 400-500лв. Това трябва да се има в предвид, като се ценообразува – много висока цена на книгата ще отблъсне потенциалния и читател на такова устройство. Не ми се иска да предлагам конкретни цифри, защото това е форма на пазарене, а такива неща не ми допадат. Но му хрумна, че примерно честно би било, да се извади от цената на хартиената книга разхода по отпечатване и разпространение. Разхода по оформление и т.н. да си стои. Да се има в предвид и, че непродадените електронни книги не струват нищо! Ще се учудите, какви цени се получават… 🙂

  За формата: казвал съм го и по други поводи – PDF е от най-лошите формати. Според мен, най-добре е читателя да може да избира формата, според това къде/как ще го чете. Добра идея са форматите „чист текст“, FB2, ePUB. Последните два имат предимството, че съдържат допълнителни метаданни, които според мен е задължително да присъстват в нещо, наричащо себе си „книга“ – например, форматирано съдържание, библиографско описание и т.н.

  Снощи се изкуших да прочета „да събудиш драконче“, най-безсъвествно изпиратсвано от архива на Моята Библиотека (още не съм се почувствал престъпник, но.. кой знае, съвестта си има лоши навици). А ми се четат останалите. И тъй като точно сега не харесвам хартиените книги, бих се пазарил (ама само за този случай) за останалите: устройва ме да ги получа и като чист текст, пък после да чакам за други формати. 🙂

  ПП: Размислих се.. според мен, по-уместно е да има обявена цена. Предварително. Ако може и да не се променя много във времето (е, може да има промоции за стимулиране на търсенето) – четенето все пак не е като яденето в ресторант. А яденето в ресторант, къде няма цени в менюто не е за всеки.

 11. ДЪРЖА е-изданието да има твърда и минимално оправдана цена, независимо от това дали читателят си е поръчал и хартиена книга.
  Плащането – отново доброволно.
  Естествено, който е купил хартиено драконче, може да не се чувства задължен да плаща виртуалното.
  Освен ако не иска да ме подпомогне, с което ще ми осигури повече време за писане, вместо да търся начини да припечелвам за ток, интернет, хляб и мармалад.

 12. Статистика от единайсетото полумесечие:

  Свалени книги: 2
  Получени отзиви: 0
  Платени книги: 1 (Стоян Пешев)

 13. 140 x 1800 знака ще ти даде доста точно количество текст. 😀

  Ние имаме някаква идея за желаната от нас цена – но нямаме достатъчно наблюдения в/у желанията на самите читатели (а в Човешката сме „читатели за читателите“ – само заради тях сме се организирали официално, всъщност). И затова ги питаме – читателите.

  Съзнавам, че без да си видял текста (като качество), не можеш да прецениш колко „струва“. Това може да се реши с варианта „свалете, четете, платете (колкото щете)“.

  Продължаваме да сондираме обществеността – не се стеснявайте, говорете, няма да ви боли. 😀

 14. Пак цената 😀 …Разбираемо и напълно естествено. Говорите за обем страници като ги обвързвате с цена и отново бъркате. Единицата мярка трябва да ви е КБ или брой думи, ако държите да оценявате по такъв начин книга в електронен вариант. Но пак няма да е вярна оценката защото има и писателско майсторство на автора. Ето защо цената трябва да я определите с него, а бройката на тези които си закупят е-книгата ще определи до колко исканата цена е реална.
  Имайте предвид, че заплащането и получаването на продукта трябва да е максимално улеснено и бързо, но това предполагам ви е ясно. Много хора просто няма да им се занимава ако не става за една две минути.
  А това което имах на ум с „осигуряване…“ е точно система за дарения(аз бих казал наемане) на автора за да си върши работата.

 15. Борислав също препоръча fb2 – три гласа досега. 🙂

  GeoOrg – благодаря пак. Може ли да поясниш „осигуряване на възможност за подпомагане на дейността автора от оценилите го в последствие“? В смисъл – „плаваща цена“ на книгата („платете колкото прецените“), система за дарения, нещо друго?

  Пламен – затова и не сложихме илюстрации в „Дракончето“. Всеки да си представя Верена по свой вкус. 😀

  И към всички – предложете все пак някакъв ориентир за „таван“ на цената на е-книгите. „Дракончето“ е ок. 140 стандартни страници (x 1800 знака на стр.), „Царска заръка“ – ок. 250, „Пълноземие“ – ок. 450.

 16. въпрос към Lazy
  защо ти е електронно издание което ще е 1 към 1 с хартиената книга?
  ще си го разпечатващ ли?
  със сигурност издадената хартиена книгаще е по-добра и по-евтина.
  за четене даже на голям екран не е удобно.
  за четене на преносимо устройство пък съвсем не става.

 17. хм, верена прилича на нещо средно между елф и жена вамп на диета. не съм си я представял така 🙂

 18. 100% зад казаното от GeoOrg.
  Формата не е от голямо значение стига да поддържа смислово отбелязване на различните елементи, заглавия, глави, цитати, обикновен текст + метаданни.
  Ако ги поддържа, тогава конвертирането от един в друг без загуба на качеството е детска игра.
  Лично аз предпочитам fb2, но epub също става.

 19. Мене ме бройте – заинтересован.
  Формата сами изберете какъв да бъде, само да не е снимка на хартия за което пари не давам. Лично аз предпочитам FB2.
  За цената не зная, това би трябвало да е въпрос между вас и автора или на самия автор.
  Моето виждане – ниска с цел максимум закупили продукта, което да покрие разходите по начинанието. След което осигуряване на възможност за подпомагане на дейността автора от оценилите го в последствие.
  Определено ще е трудно и рискове съществуват, но на пионерите никога не им е било лесно.

 20. GeoOrg, здравей и благодаря за включването.

  Както писах и на Борислав, очакваме самите читатели да кажат в какъв (файлов) формат искат електронните книги. Ако се съберат достатъчно желаещи (поне 10-има) за определен формат – ще го изработим.

  Наясно сме с разликата между хартиеното тяло и е-книгата като файл, свободен за манипулиране от всеки свой потребител. Не сме никак наясно обаче дали и доколко има интерес към е-книгите сред хората, четящи на български – а един от основните ни принципи в Човешката библиотека е да се занимаваме само с онова, от което наистина има нужда.

  Затова, ако имаш отговори по конкретните два въпроса в ПИТАНЕТО, моля сподели ги.

 21. Приветствам начинанието което сте започнали. Бъдещето е на електронната книга, но моля ви, не бъркайте електронна с хартиена книга.
  Електронната книга е устройство способно да представи на читателя, файл съдържащ текст на екрана си във вид удобен и оформен за четене, като читателя по право сам определя големината и вида на шрифта, цвят на фона и буквите, скролиране на самия текст и др. Всичко това в момента са свикнали да определят издателствата. Те немогат да си преставят даден текст по друг начин освен както те го виждат или изглежда на хартия. От тук идва и грешката да се правят снимки на дадена хартиена книга и да се обявява за електронна такава. Не, не и пак не, не е такава, а просто снимана(сканирана) хартиена книга.
  Електронната книга е сбор от файлове – текстови и графични обединени в едно цяло позволяващо значителна свобода на представяне на съдържанието и дори промяната му. Въшният вид и форма изобщо губи смисъл, защото може да бъде различен. Единствено важен остава текста и майсторството на писателя който го е създал.
  Както виждате няма нищо общо с хартиената книга, а е изцяло нов продукт с качества далеч от качествата на хартиена книга.
  Мда, продукт на бъдещето, който вече настъпва.
  Надявам се да съм ви бил полезен.

 22. Разбрано, и благодаря за обратната връзка!

 23. Съвсем честно – разумната цена ще е следната: първо трябва да странирате книгата, ако я имате готова (защото мен ме интересува точно това електронно издание, което ще изглежда страница по страница като книгата, когато излезе) и след това, в зависимост от броя страници, цената трябва да е пропорционална на цената на „Слънце недосегаемо“ (при положение, че форматът е еднакъв). Разбирам, че това са три книги, и ще излезе малко евтино, но пък имай предвид, че много от потенциалните купувачи (включително и аз) вече си имат старите издания (а аз пък съвсем наскоро си купих и вашето издание на Драконче, което предполагам, ще е абсолютно същото в новото издание). Електронното копие, както казах, според мен трябва да е безплатно за онези, които си купят хартиената книга, а за онези, които си купят само електронната – отново пропорционално на цената на Слънцето.

 24. Тогава трябва да си модифицираме въпроса :):

  Каква според теб е справедливата цена (или диапазон) за хартиен том с „Драконче“, „Царска заръка“ и „Пълноземие“, плюс електронното копие?

 25. Лично аз – да, електронният текст ще ми е достатъчен за четене, книгата е просто за колекцията.

 26. А защо не издадем пи ди еф-ите на първите три, но срещу някакво заплащане все пак, за да можем да съберем по този начин парички за хартиено издание.

  Нещо като благотворителна акция – получаваш електронно издание, плащаш за него и с тези пари, които си дарил спонсорираш и издаването на хартиеното.

  Това е моето мнение, надявам се да е приложимо до някаква степен 🙂

  Справедлива цена за всяка от трите книги не мога да определя, но защо да не е:

  М/у 6 и 8 лв. – Да пробудиш драконче
  М/у 5 и 10 лв. – Царска заръка
  М/у 6 и 12 лв. – Пълноземие

 27. А при този вариант склонен ли си да чакаш неопределено дълго време за хартиеното издание? (Понеже не се знае кога ще съберем парите за тома.)

 28. Предлагам да се полага безплатно електронно копие за всеки, който си купи хартиената книга. Мисля, че при този вариант никой не е ощетен. Лично аз бих си платил хартиената книга още сега при условие, че получа електронно копие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото