Алманах „ФантАstika 2012“ и „Докосвания“ от Григор Гачев – хартиени издания

Скъпи приятели!

Заваля първият сняг! А отприщи ли се веднъж небето…

Заедно с „белите пера“ на Питий, през декември сред хората валят и книги. И се стелят в душите им – пласт върху пласт – но не за да затрупат безследно това, което е отдолу, а да го затоплят – за да може, след дългата зима, да разцъфне сред света – благо разтопен. По-истински и по-чист.

От един филм, не помня точно кой, ми останаха само тези думи: „Снегът вали, за да заличи греховете на хората“. Нека и ние, докоснати от фантастичното, да се постараем да ги поправим или поне да се замислим как можем да бъдем по-добри, по-човечни.

Най-добре за новия алманах „ФантАstika 2012“ ще ви разкаже неговият съставител Атанас Славов:

корица на ФантАstika 2012

Признания на съставителя

Доживяхме и фаталната 2012-а. В момент, когато стада от подплашени митомани се опитват да прескочат оградите около „Планината на спасението“ Бурагаш във Франция, ние от Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ се отдаваме на удоволствието от новия алманах. И то не кога да е, а на 21.12.2012 г. В края на краищата именно Националният музей „Земята и хората“ е подходящото място да си кажем последно „сбогом“, нали?

Някой ден в бъдещето може да нарекат 2012-а „година на фантазиите“, защото е отприщила мътен поток от фантазми на тема „края на света“ и той в бурните си талази е отмил последните капки здрав разум у масовия консуматор. Ние, съставителите и авторите на това издание, които сме „изживели“ хиляди въображаеми катастрофи, най-добре знаем стойността на такива фантазми. По темата се отчитат няколко текста, най-вече в раздела „Футурум“, където обозряваме както рецептите, по които човечеството може да измре от собствените си страхове, така и научнохипотетичните причини.

Но като цяло алманахът не е сатирично ориентиран; хуморът, както винаги, е събран накрая в рубриката „Присмехулник за убиване“. Как бихме могли да наречем комични разтърсващите новели на Тери Бисън и Дъглас Смит? Или психологическите истории от конкурса, посветен на Агоп Мелконян, разказите на Светослав Николов, Ценка Бакърджиева, Антон Фотев и Георги Христов?

Последните трима, както и невероятният Янчо Чолаков, са представители на бургаския клуб „Терра фантазия“, който положи основите на Дружеството. Но не поради това Чолаков е един от гвоздеите на броя с първата част от романа „Дванадесет разбойници“. В този литературностилистичен пирует Янчо ни представя уникална интерпретация на Новия завет, където дванадесетте апостоли са разбойници, променени от Христовото слово. Но по неговия си начин – с хумор, ирония и сарказъм, които никога не преминават в цинизъм.

Този път портретиран в 3,14 измерения е Велко Милоев. Изящен и поетичен писател, който от доста време не ни е радвал с нови произведения, но в тези, които представяме тук, ще го откриете и като НФ автор, и като хуморист, и като създател на магически светове, и като етик – неуморим търсач на Разумното, Доброто, Вечното.

Верен на себе си като съставител, в любимата рубрика „Изгревът на следващото“ ви предлагам искрящия от игривост и доброта свят на Сергей Другал в повестта „Базилиск“, а втората част от романа на Григор Гачев ще ви качи на следващия етаж от реалността „Ортодокс“.

Киноразделът е малък; едва в последния момент, когато алманахът беше вече форматиран и подреден по страници, успях да видя изключителния „Облакът атлас“ и не бях в състояние да го отразя. За въздействието на този филм ще кажа само, че ми върна знанието защо като младеж избрах да посветя живота си на фантастиката и не съжалявам до днес. За други „шедьоври“ като „Дред“ и подобните му съм се изказал достатъчно ясно.

Разделът „Фантастология“ освен ежегодния пълен обзор на българските фантастични книги и периодика представя легендарно известния Георги Марков като фантаст, а също и поетично-философската книга на Михал Айваз, която литературните сноби в никой случай не биха нарекли „фантастика“. Ние обаче си я познаваме.

На прощаване безсмъртният Рей Бредбъри ще сподели с нас есето си „Радостта да пишеш“. Вестта за кончината на Борис Натанович дойде след оформянето на броя, но си запазваме правото в следващия алманах да отворим блок за „Епохата Стругацки“. Тук има по един такъв, посветен на юбилеите на основоположника на българската фантастика Светослав Минков и основоположника на съветската – Иван Ефремов.

Новата дума „Визионария“ идва да замести тромавото заглавие „Фантастично изкуство“, още повече че този път визията е разширена и в територията на архитектурния проект. За графика на броя Пламен Семков ще говорят десетките графики, изпъстрящи алманаха.

В „Откъде идваме“ ще научите кои са притежателите на „Златното перо“, защо съществува сайтът „Сборище на трубадури“ и какъв е смисълът на думите „кукувден“ и „кукузизъм“.

Хумористичният раздел този път е изобилен. Четири съвършено различни по стил и прицел истории ще ви предложат нови гледни точки към смешното фантастично. Накрая, от свое име ще споделя с ятата от „въображаби“, спасяващи се от Апокалипсиса, една тайна:

Знам какво ще се случи в последните минути на 21.12.2012 г.!!!

Ще започне 22.12.2012.

Амин.

Ето и съдържанието на „ФантАstika 2012“:

Изгревът на следващото

Базилиск – Сергей Другал
Ортодокс – втора част от романа на Григор Гачев

Преводи

Око под наем – Тери Бисън
Писък от ангел – Дъглас Смит

Български фантасти

Шест къси експеримента (текст и картини) – Атанас П. Славов
Портрет в 3,14 D: Велко Милоев (пет разказа и есе)
Дванадесет разбойници – Янчо Чолаков (първа част от роман)
Уловът – Ценка Бакърджиева
Разпятие – Антон Фотев
Словото – Георги Христов
Мьобиусова повърхност – Светослав Николов
Нещата от живота; Всичко си има цена – Емануел Икономов
Конкурс, посветен на Агоп Мелконян: Агоп в дома на литературата – Владимир Полеганов; Милвай своето лице – Герасим Симеонов; Последният – Иван Русланов; Пътища – Юлия Попчева; Този блус не е мой – Любомир П. Николов; Времето и ние – Мартин Петков; Съжалявам – Георги Малинов; Рана на нар – Вал Тодоров
Още фантастихия: Юрий Зельони, Уолт Уитман, Хорхе Луис Борхес, Николай Заболоцки, Константи Илдефонс Галчински, Вал. Д. Иванов
Автоинтервю – Александър Карапанчев

Фантастология

Български фантастичен книгопис 2011–2012 – Дилян Благов
Забравени книги: „Победителите на Аякс“ – Валентин Д. Иванов
Поет на видимите и невидимите градове – Владимир Полеганов
Наградите „Хюго“ 2012
Научната фантастика отвръща на фентъзи удара
В орбита около Лем – сборно интервю с Владимир Борисов (БВИ)
110 години от рождението на Основоположника: Спомен за Светослав Минков – Владимир Полянов; На хоризонта – един уникален труд („Сините хризантеми на Светослав Минков“)
105 години от рождението на Иван Ефремов: Родом от Вирица; Пътят на ветровете – откъси от едноименната му книга; Да го обичаш заради неговите мисли… – интервю на Александър Карапанчев с Генадий Прашкевич
In memoriam: Рей Бредбъри – Радостта да пишеш
Литературна фаКтастика

Визионария

График на броя: Пламен Семков
Космографиките на Атанас П. Славов – Калин Николов
Пустинното цвете – арх. Константин Доганов

Съзвездие Кинотавър

Dredd 3D и Total Recall (2012): субпродукти, получени от разфасовката на „Беглец по острието“ (Blade Runner) – Атанас П. Славов
„Снежанка и ловецът“ и Upside down – Илка Чечова
„Светлини сред сенките“ подготвят минисериал

Футурум

21.12.2012 г. – поредният „край на света“ – Петър Младенов
10 начина да измрем научно – Мартин Рис
Научна фаКтастика
С името на Станислав Лем – атрактивен парк, наречен на поляка
70 години от рождението на Иван Пунчев – Йордан Янков

Откъде идваме

Златното перо на българската фантастика – Марина Миланова
Представяне на сайта „Сборище на трубадури“
Предисторическото „Ку-ку“ – Руен Руенов

Присмехулник за убиване

Космографски хахавел – Янчо Чолаков
Бъдещето на Иван Вазов
Метъляшка – Димитър Стефанов
Ортокар – новият православен автомобил – Пламен Сивов
„Неволно подслушано“, „Даркон“ и „Зелените кълвачи…“

~ ~ ~

А какво ни подари Григор Гачев, вижте тук:

Докосвания

корица на „Докосвания“

Книжките може да поръчвате от нас. Цената на aлманаха е 15 лв. при поръчка от нас (20 иначе); а на „Докосвания“ – 5 лв. (7 иначе). Тиражите са малки. 😉

6 коментара за “Алманах „ФантАstika 2012“ и „Докосвания“ от Григор Гачев – хартиени издания

 1. Таня, бихте ли ни дали ваши координати (имейл адрес например)?

  Илка

 2. Калине,

  аз искам и алманаха и книжката на Григор. А ако случайно имаш и миналия алманах, за който с Наско така и не можахме да се разберем – моля да ми ги изпратите и трите с куриер с наложен платеж. По-лесно ми е да платя, отколкото да ходя до пощата.

  Благодаря предварително.
  Поздрави,
  Таня

 3. Книгите на живо могат да се видят на няколко места. Например за Стара Загора и Велико Търново можеш да пишеш на: Dimitar.N.Stefanov (маймунка) gmail.com, за София можеш да пишеш на: poslednorog (маймунка) gmail.com, докато за други места пробвай също: poslednorog (маймунка) gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото