Представяме ви: „Голямото приключение на малкото таласъмче“

Голямото приключение на малкото таласъмче
Представя: Димитър Стефанов

Високо в планината, дълбоко в гората, там покрай реката, в дупка в земята живееше таласъмче. Таласъмчетата си нямат имена, но всички го наричаха Таласъмчо.

Така започва първата в света книга-игра, насочена към най-малките, и тези встъпителни слова бързо станаха любими на стотици български деца и техните родители. Имам щастието да съм вуйчо на малкото Таласъмче, на което е посветена книжката, така че това ревю няма как да бъде обективно. Но пък ще бъде от сърце! Забелязвам, че около все по-голяма част от връстниците ми щъкат хлапета, така че ако имате подходящ малчуган подръка, можете да се впуснете заедно в множество приключения с Таласъмчо.

На поляната дойде старата Драконка, детска учителка, и обяви, че храната свършвала, защото сега било лято, но вече идвала есента и после зимата и храната свършвала.

И тук идва ред и на първия избор – накъде да се насочим, за да търсим храна. Напълно в духа на книгите-игри изборът е оставен изцяло в ръцете на читателя (или слушателя), но за разлика от приключенията, които ни завладяваха преди години, в тази книжка няма лоши разклонения.

Внезапно таласъмчето видя една голяма табела със стрелка. Таласъмчо не знаеше да чете, затова не разбра какво има на табелата, но реши, че пише „Конкурс за горска песен“.

Всеки избор ще ни заведе на различни места, ще се срещнем с всякакви щури същества и ще завържем много приятелства. Един от плюсовете на книгата е, че малките ще намират едни забавни моменти в нея, а родителите – други. Някои от откъсите звучат почти като дзен коани.

Най-накрая таласъмчето стигна до стария мост. А старият мост беше толкова стар, че се беше счупил и вече не беше мост.

Въпреки малкия си обем книгата има доста избори и разклонения, като крайният вариант изигравания е близо сто. Всеки край има своята поука, но тези поуки не се натрапват, а звучат естествено, в духа на историята.

И тогава таласъмчето, което беше станало голям таласъм, разбра, че може и камъни да ядеш, важното е сърцето ти да е голямо.

Така таласъмчето разбра, че може и да си изгубиш лодката, но да намериш приятели, а пък то, лодка и нова можеш да си направиш, и по-хубава дори, особено ако приятелите ти помагат.

И тогава таласъмчето разбра, че най-вкусната супа е тази, която се прави от картофи, моркови и тиквички, и задължително с няколко стръка „любов“.

С много любов е писана тази книга и това личи както от коментарите на малките и читатели и техните родители. Надявам се книгата да достигне до още читатели, които да я харесат и обикнат.

„Голямото приключение на малкото таласъмче“ не само отговаря на критериите на Човешката библиотека: една топла книга, която развива въображението на най-малките (и техните родители) и ги прави по-отворени към другите. Тя ни спечели и с отношението на автора към разпространението ѝ:

Има деца, чиито родители не могат да си позволят да закупят тази книжка. Не че не искат, просто не могат. Не считам за справедливо да лиша тези деца от възможността да се забавляват с това, което съм написал, само защото живеем в капиталистическо общество.

Още любими откъси – във форума ни.

Книгата е подходяща за читатели (и слушатели) на: 3+ години

Препоръчват ви я и: Атанас Славов, Валентина Димова, Веселина Узунова, Григор Гачев, Десислава Сивилова, Елка Парушева, Калин Ненов, Лъчезар Енчев, Невена Стоянова, Христина Димитрова

„Голямото приключение на малкото таласъмче“ можете да си поръчате единствено от сайта на автора. Защо я няма по книжарниците е една болна тема, която няма да дискутираме тук. А ако сте сред читателите, които не могат да си я позволят – изтеглете безплатното ѝ електронно издание от официалния сайт.

2 коментара за “Представяме ви: „Голямото приключение на малкото таласъмче“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото