Копнеж за корици на следващите ни книги (до 22.04.)

Рисуващи приятели (:

Каним ви в новия ни

Копнеж
за корици на следващите книги от Човешката библиотека

Следващите издания в книжната ни поредица са „Песента на ханджията“, превод на The Innkeeper’s Song от Питър С. Бийгъл; и романите, които отличихме през 2012-а в съвместния Конкурс за български фентъзи роман: „Ех, магесническа му работа“ и „Нощта на скорпиона“.

За всеки от тези романи търсим корица.

Кориците ще красят и електронните, и евентуалните хартиени издания. Ако ни разрешите, ще публикуваме предложенията ви и в галерията ни.

Формат:

Окончателните размери на хартиената корица ще бъдат:

 • лицева част: 165 (ширина) на 235 (височина) мм;
 • задна част:  165 (ширина) на 235 (височина) мм;
 • гръбче: 10 до 20 (ширина – варира според книгата) на 235 (височина) мм.

Предвидете по 5 допълнителни милиметра от външната страна  (тоест отгоре и отдолу навсякъде; отдясно в лицевата част; отляво в задната част). При отпечатване на книгата те се обрязват.

Резолюция на изображението: 300 dpi.

От същия файл (лицевата част) ще направим и електронната корица. Тя ще е с ширина 500 пиксела и височина 700 до 750 пиксела, резолюция 72 dpi.

(Това не означава, че трябва вашите предложения да са толкова големи в оригинал, само ви дава представа как ще изглеждат накрая.)

Изпращайте ни jpggif или tiff файлове.

Внимание! Ако сканирате предложенията си, използвайте формат, който запазва яркия контраст (при някои jpg например се размазват контурите). За да се уверите, че всичко е наред, увеличете (zoom) сканираното изображение на поне 200% и вижте дали там, където има рязка граница между различни цветове (например: черно до бяло), не са се получили „размазани“ (в примера: сиви) пиксели. Ако това ви затруднява: сканирайте в tiff формат; или помолете някой по-опитен приятел да ви помогне при сканирането.

Брой предложения:

Няма ограничение. Все пак предпочитаме една прекрасна корица пред две просто хубави. 🙂

Задължителни елементи и условия:

 1. Лицевата част трябва да съдържа заглавието и автора: съответно „Песента на ханджията“ и „Питър С. Бийгъл“; „Ех, магесническа му работа“ и „Калоян Захариев“; „Нощта на скорпиона“ и „Мария Гюзелева“. Изборът как да изглеждат и да ги разположите е изцяло ваш.
 2. Върху гръбчето разположете заглавието, последвано от автора. Пример: „Песента на ханджията … Питър С. Бийгъл“. На мястото на многоточието сложете разделителен знак/изображение по ваш вкус – или просто оставете „въздух“. Ориентирайте целия надпис по такъв начин, че да се чете нормално, когато оставим готовата книга легнала с лицето нагоре. (Тоест: заглавието да е по-близо до горния ръб, автора – до долния.) Под автора оставете „въздух“ от 2 сантиметра (там ще добавим емблемата на Човешката библиотека).
 3. Не включвайте никакви други текстови елементи; ние ще ги добавим накрая.
 4. Не слагайте рамки или отчетливи контури на границите между лицевата част, гръбчето и задната част, както и по външните им ръбове. Винаги са възможни размествания или проблеми при обрязването, с често неестетически последствия.
 5. За задната част предвидете място за анотация на книгата (текстът, който ѝ служи като „визитка“ пред читателите). Тук има усложнение: още не знаем дали  текстът ще заема половината задна страница или цялата, или нещо междинно. Най-добре предложете такава задна част, която пасва на анотация с произволна дължина. (Така или иначе, в случая е по-важна лицевата част.)
 6. Специално за тези корици не искаме: да преобладава черното; или тъмните, убити цветове; или смръзващите гами. Ние сме Човешката библиотека. Имаме критерий „топлота“. 😉
 7. Разбира се (… нали се разбира? :), копнеем кориците да отговарят на съдържанието. Пишете ни (на poslednorog -в- gmail . com) кой/кои от романите искате да илюстрирате. Версиите, които ще ви пратим, не са окончателни (редакциите продължават 🙂 ) – но са достатъчно огладени откъм образност.

Техника:

По ваш избор: пълноцветна живопис, черно-бяла графика, снимков колаж… ваш избор. Наистина.

Досега не сме имали проблем да отпечатаме каквото и да е. (Освен със съответствията в цветовете на екран и цветовете на хартия, ама това е стара болежка на хартиения печат. 😀 )

Внимание! Ако използвате чужди творби като елементи във вашата (например в колаж): първо си осигурете писмено разрешение от авторите им. И ни пишете от къде/кого са взети.

Насоки (които не бива да спъват творческия ви устрем 😉 ):

~ Избягваме рамките. Стараем се да ги чупим, всъщност. 😀

~ Избягваме правоъгълниците – и ъглите въобще.

~ Примираме за красиво рисуване. (Но знаем, че то иска повече време.)

Пример: ето едно от предложенията за корица на „Песента на ханджията“:

вариант за корица на „Песента на ханджията“

Срок22 април 2014 г.

Пращайте предложенията си на poslednorog -в- gmail . com.

Награди:

За всеки от романите художникът на най-харесаната корица ще получи възнаграждение от поне 70 лева. Точната сума ще се определи от броя платени бройки (електронни и хартиени):

– Ако са до 350, наградата остава първоначалните 70 лв. Художникът ще ги получи веднага след обявяване на резултатите от Копнежа (в началото на май).

– За всеки пет платени бройки над 350 към наградата се добавя още 1 лв. Този допълнителен хонорар се плаща на художника в края на всяка календарна година (през декември).

(Успехът на изданията ни зависи от всички ни – автори, художници, редактори, читатели… Затова каним всички ви: помагайте с разгласата. Добрата читателска дума е най-могъщият разпространител. 🙂 )

Художниците на всички харесани корици ще получат по три електронни книги от поредица „Човешката библиотека“ – по техен избор. (Даже и да не ни разрешите да ги публикуваме в Галерията. 😉 )

Ако имате въпроси – питайте.

И – творете! Ние чакаме с Копнеж. 🙂

3 коментара за “Копнеж за корици на следващите ни книги (до 22.04.)

 1. Това е валидният ни e-mail адрес, но е необходимо „-в-“ да се замести с „@“, както и да бъдат махнати отстоянията между символите – като например „gmail . com“ да стане „gmail.com„.

  Стандартният вид на валиден e-mail адрес е „mailadress@mailadress.com“ – тоест, слято изписан – но заради спам ботовете, които пъплят из мрежата, го разбиваме на части. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото