КОПНЕЖ: Още илюстрации за “Последният еднорог”

Приятели 🙂

Първо, с подсещането на Станис, пояснявам: КОПНЕЖът е нещо като конкурс, само че по-топло, по-несъстезателно, по-Човешко. 😀

И сега, след като вече всичко ни стана ясно…

Обявявам

КОПНЕЖ
за нови илюстрации към „Последният еднорог“

Илюстрациите ще добавим към следващото хартиено издание на книгата. Ако авторите им са съгласни, ще ги публикуваме и в галерията ни.Формат: КОПНЕЕМ за два вида илюстрации – пълни и половинчати.

Пълните ще бъдат с окончателни размери 13 (ширина) на 20 (височина) сантиметра.

Половинчатите ще са 13 (ширина) на 10 (височина) сантиметра.

(Това не означава, че трябва да ги направите толкова големи в оригинал, само ви дава представа как ще изглеждат накрая.)

Места:

За момента имаме свободно място за още илюстрации в следните глави:

 • 1-ва – пълна
 • 3-та – половинчата
 • 5-та – половинчата
 • 6-та – пълна
 • 6-та – още една пълна/половинчата (по ваш избор)
 • 7-ма – пълна
 • 8-ма – пълна/половинчата (по ваш избор)
 • 9-та – половинчата
 • 10-та – половинчата
 • 12-та – 1 пълна/2 половинчати (по ваш избор)

Навсякъде, където има място за пълна илюстрация, може да предложите две половинчати.

Моля когато се включвате за участие, да ни пишете предварително коя сцена в коя глава искате да илюстрирате (най-лесно ще е, ако пратите цитат от текста) и да следите тази вест за промени: тук ще отбелязваме, когато някоя от главите вече е заета, за да няма дублирания.

От сегашните илюстрации за следващото издание ще запазим всички с (евентуалното) изключение на тези в глава 6 (еднорогата и двамата й спътници), 7 (вещицата проклина замъка на Хагард) и 12 (сцената с черепа). Илюстрацията в глава 9 (Мабрук и Лейди Амалтея) ще бъде заменена от друга илюстрация на Тан (Хагард и Лейди Амалтея; има я в Галерията). „Евентуалното“ означава, че ако някой ни предложи нови сърцеграбващи илюстрации за съответните глави, те ще влязат на мястото на старите; иначе ги запазваме без промяна.

Брой илюстрации: На този етап всеки може да участва с една или две илюстрации (пълни или половинчати). Ако броят на участниците е малък – може и с повече; ще обявим допълнително.

Техника на рисуване: черно-бял туш (или сходна компютърна техника). Стремим се към изчистени, контрастни щрихи, без преливане на сиви нюанси, за да излязат добре при печат – грапавата рецклирана хартия го изисква. Използвайте илюстрациите на Калина, Тан и Любка за сравнение. (Само като техника – не им позволявайте да ви повлияят като образи; ние КОПНЕЕМ за вашите. :))

Насоки (които не бива да спъват творческия ви устрем ;)):

~ Можете да оставяте повече бели полета, които създават усещането за недовършеност и загатнатост – и така провокират въображението на читателя да си дорисува.

~ …А може и да „прелеете“ илюстрация извън страницата на книгата, така че да размие границата между текста и нашия свят. Нещо като харпията и Мама Фортуна в глава трета.

~ Избягвайте да запълвате с плътно черно – има опасност да не излезе равномерно при печата. Гъста плетеница от щрихи върши същата работа; сравнете с Бика в глава седма.

~ Не е нужно да преразказвате съдържанието на книгата – илюстрациите ви може да представят някакво ваше усещане за нея.

~ Моля ви да не се влияете от анимационния филм. Моля. 🙂

Срок: 30-ти април31-ви май

Пращайте предложения на свръхтайната ни поща: poslednorog в gmail.com. Използвайте jpg, gif или tiff файлове.

Внимание! Когато сканирате илюстрациите си, използвайте черно-бял (black-and-white) формат, който запазава яркия контраст (при някои jpg например се размазват контурите). За да се уверите, че всичко е наред, увеличете (zoom) сканираното изображени на поне 200% и вижте по границите между черното и бялото да не са се получили сиви/бледи пиксели. Ако това ви затруднява: А) помолете някой отговорник в интернет зала да ви помогне при сканирането; Б) пишете ни да се уговорим как да получим направо хартиените илюстрации; ние ще си ги сканираме.

Всяка харесана илюстрация ще влезе в новото издание, а в джоба на автора й ще влязат 20 лева. Ще има и други наказания. 😀

Ако имате въпроси – въпросвайте!

И – творете! Ние КОПНЕЕМ за вас!
К:)

П.П. Преди някой да пита има ли връзка между КОПНЕЖа и датата му на обявяване – нали знаете, че днес се лъже само до обед? 😉

Latest posts by Библиотекаря (see all)

3 коментара за “КОПНЕЖ: Още илюстрации за “Последният еднорог”

 1. Дадох нещата Тан да ги сканира, или той ще ми ги прати да ти ги препратя или той направо ще ти прати 🙂 ))

 2. […] Мили приятели рисувачи, пишещи или просто почитатели, крайният срок за нови илюстрации за следващото издание на “Последният еднорог” се удължава до 31 май 2007 г. Повече за копнежа, четете тук – […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото