Заглеждали ли сте се в надписа най-долу на 4-а (понякога – 2-а) страница в книгите ни? (Някой чете ли ги въобще тия неща? 😀 )

Още в устава на Човешката библиотека (за който ще разкажем по-подробно в предстоящия алманах “ФантAstika 2009”) сме записали:

3. Да осъществява и популяризира издания, реализирани по начин, гарантиращ опазването на природните ресурси, и да си сътрудничи с други организации със сходни цели

А представянето на Човешката библиотека във “ФантАstika 2008” твърди:

…не обичаме онези хартиени книги, чието издаване отваря още рани в белите дробове на света ни – сече дървета, без да ги възстановява; не е устойчиво, както се казва сега. (…) затова пресяваме всички предложени книги през фино сито – да сме напълно убедени, че заслужават да се появят на целулоза.

Ако тръгнем в хронологичен ред:

“Последният еднорог” беше издаден на 100% българска рециклирана хартия. Ама колко е хубав на пипане… да? 🙂

После в България спряха да правят рециклирана хартия, подходяща за книги :((( – и “Бленуващите кристали” излязоха на нерециклирана (но минимално обработвана с химикали – затова жълтее така).

Междувременно ние питахме и разпитвахме – кое е по-щадящо за света ни, да внасяме рециклирана хартия отвън (при което замърсяваме въздуха с транспорт), или да намалим транспорта, като минем към българска хартия (ама нерициклирана). Наши приятели спецове ни препоръчаха първото. Затова “Да пробудиш драконче”, “Дивна” и “Слънце недосегаемо” са на вносна рециклирана хартия.

Вметка: Понеже са ме питали често – рециклираната хартия НЕ е по-евтина. Напротив, спрямо нерециклирана хартия с подобно качество е около 1,3-1,4 пъти по-скъпа.

Обаче… включваме ли в цената на нерециклираната хартия разходите на децата ни за възстановяване на Земята?

Алманасите “ФантАstika” отново са изключение. Тяхната хартия не е рециклирана – но там сме се ангажирали да отделяме 10% от приходите (средно 300 лева на алманах) за садене – и последващо обгрижване – на дръвчета. Първото масово садене, с бюджет 600 лева, се очертава през пролетта на 2010 година. Даже имаме място наум – гола земя близо до Кокаляне. Искате ли с нас? 🙂

(Впрочем вече участвахме в едно садене на Витоша – ето го.)

Стигаме и до минутката за (не)скрита реклама :DDD:

Ако още търсите дарове за празниците. И ако хората, за които ги търсите, обичат книгите. И ако цените, вие и те, грижата за света и за бъдещето ни, и вярвате, че дори начинът, по който се правят книгите, е част от такава грижа:

Значи книгите на Човешката билиотека може да са и вашите книги.

…С което ви казваме “Пълни празници! И още по-пълни човеци – догодина, навръх Коледа, всеки ден!”

Кал:)н