by apocalexxnow » Wed Jul 02, 2014 4:19 pm
Здравей, Ели,
Вероятно не се познаваме - Аз съм Петър Атанасов от SciFi.bg - един от организаторите.
Поемам лична отговорност за смяната на твоя линк с друг. Да, първият ти линк не отговаряше на правилата и трябваше да бъде сменен. Практиката при такива случаи е да се свържем с хората и да ги помолим да дадат друг линк, като хората, които ние познаваме и за които можем да гарантираме, да им сменим линка ръчно без да ги занимаваме излишно. Калин предложи твоя линк към този форум, но изрично беше написал да ти пиша, за да те попитам дали има проблем да сложим него. Аз не писах нито на теб, нито на него, просто смених линка и приключих случая. Вината е изцяло моя - признавам си, домързя ме и изобщо не ми хрумна, че някой може да има нещо против да му се смени линка, без да бъде тормозен. Аз съм виновен за това и ти се извинявам. Ако предпочиташ, макар вече вредата да е сторена, мога да ти сменя линка с някой друг (стига новият да отговаря на правилата) или пък направо да изтрием гласа ти (не го препоръчвам - все пак сме стигнали дотук). За по-бърза връзка с мен - peteratan -в- gmail.com
За обявяването на гласовете - разбирам аргументите и съмненията ти. Единствено ще те поправя, че всеки много добре знае как са отчетени неговите гласове, защото има потвърдителен мейл, в който те са изредени, за да може човекът да ги прегледа отново и да ги потвърди. За останалите 250 човека обаче аргументът ти остава - как да разбереш, че гласовете им са отчетени правилно.
Там проблемът е следният - първо, задачата се оказва много по-сложна технически, отколкото очаквахме, и второ, имаме възражения от гласували, които не искат да им се обявяват гласовете публично. Така както например ти не си длъжна да казваш кого си избрала за Президент на държавата, така и те чувстват, че не би трябвало да са длъжни да казват кого са избрали за писател, художник и т.н. Не очаках да се появят такива, но възраженията им са основателни - представи си да си член на няколко общности, но да гласуваш само за една (или пък нито една) от тях като най-добър популяризатор например. Това означава немалка част от членовете на другата общност да ти се разсърдят и да възникне напрежение между вас, породено от "някаква тъпа анкетка". Тези с оплакванията предпочитат гласовете им да бъдат анулирани пред това да бъдат обявени. А колко от 240-те гласували, които не знаят, че в момента водим такъв спор, биха пуснали същите възражения като видят гласовете си изтипосани някъде? Малко ли хора ограничихме вече, та да си търсим нови причини да режем?
Между другото, ако отворим списъка и ти самата видиш кой как е гласувал, как ще разбереш, че гласовете на останалите са отчетени правилно? С какво можеш да разбереш дали номер ХХ наистина е гласувал за този или онзи, а не сме нещо ние изшмекерували?
Впрочем, имай предвид, че гласовете на всички са прегледани от мен (представител на SciFi.bg), Калин (представител на ЧоБи) и Дилян (представител на Сборище на трубадури ако не се лъжа). Трима човека от три конкуриращи се и независими (доколкото е възможно) една от друга общности. А накрая виждаш, че най-големият победител е четвърта общност - Цитаделата. Това не е ли достатъчно да те убеди, че ако имаше нещо нередно, то някой щеше вече да е алармирал? Пък и заповядай да разгледаш останалата налична информация - кой е участвал в гласуването, чии гласове са приети. Като отвориш линка на някой от Цитаделата, то би трябвало да ти стане ясно за кого е гласувал. Ако отвориш примерно 20 профила от общност Х, но ние сме отчели само 10 гласа за същата, то тогава може и да си права в подозиране на нещо нередно, но такива случаи няма.
За участието на организаторите - добре, да приемем, че се съобразим с виждания от теб конфликт на интереси и направим така, че SciFi.bg, ЧоБи, Петър Атанасов и Калин Ненов да не участват, защото са организатори. Значи Сборище на трубадури също не бива да участват, защото наблюдават и помагат на целия процес чрез техен представител (отново, ако не се лъжа). Николай Теллалов и още около половината предложени за номинация творци също не бива да участват, защото са издавани или подкрепяни от ЧоБи. Ние пък сме близки партньори с Цитаделата, следователно и те не бива да участват. Явор Цанев, ако не се лъжа, е близък с ЧоБи, следователно нито той, нито Дракус трябва да участват. Е добре, то какво остана? Въобще, ти знаеш ли за някой от номинираните, който да е напълно изолиран от останалите и следователно да може да участва? Защото, макар и да не сме единни, фантастичните общности и творци в България сме доста здраво свързани помежду си и просто няма как да не си влияем и да се търси някаква 100%-ова безпристрастност или граница на интересите. Направихме максималното в случая, а именно, да се подсигурим, че всички научават за това (включително с пускане на прессъобщения до медиите), и да се подсигурим, че няма как нашите приятели и роднини да ни подкрепят (освен ако и те не са доказани фенове на фантастиката, тоест могат да осъществят информиран избор). Последното дори с цената на отрязване на хора, които могат да направят информиран избор, но не могат да го докажат с участие в онлайн общности.
Поощрявам те да продължим дискусията, защото все още мислим по това как да решим казусите и твоите аргументи ще изиграят роля в решението ни. Дори да не вярваш, намеренията ни са свързани с това да стигнем до максимално честния изход от ситуацията и вече за пореден път ни се налага да избираме по-малката от две злини (и съответно по-голямата от двете добрини), но когато организираш нещо, касаещо около 300 пряко заинтересовани лица, не е много лесно да се определи кое кое е.
Last edited by Кал on Wed Jul 02, 2014 5:45 pm, edited 1 time in total.
Reason: скривам мейла от спам-ботове
-------------------------------
SciFi.bg