Упражнения по мислене

Човеците, които правят библиотеката
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Упражнения по мислене

Post by Кал »

Мили Чобити (и волни форумци):

В тази тема ще развиваме визионерството си. Или, по-простичко, умението си да измисляме – ЧоБи, други някакви проекти, случване на наши собствени събития... Или, още-простичко - ще покажат самите упражнения. ;)

В нея може да участва всеки. Само че: моля настоящите Мъдреци на ЧоБи да се включват най-накрая. Примерно: два дни след последния отговор от останалите хора.

(Мъдреци, хрумва ли ви защо? :))

И така...
Кал
Първопроходец

Re: Упражнения по мислене

Post by Кал »

Упражнение „Какво да качваме в блога на ЧоБи“

Въпросът е актуален за периода май до август 2013-а.

Държим да:

– Публикуваме до два записа седмично. (При големи спешности – може и три.)

– Публикуваме поне по един запис седмично с отличени текстове от Копнежа за ученическо творчество (като този).

Препоръчително е да:

~ Популяризираме книгите на ЧоБи – издадени или предстоящи.

~ Съобразяваме публикациите с читателите, които очакваме да посещават сайта.

... Слушам вашите предложения и разсъждения.

(Разсъжденията са дори по-интересната част. :) )
divna3
Светлинка
Has thanked: 113 times
Been thanked: 69 times

Post by divna3 »

При нас новините са, че работим усилено по писането на "Аурелион 3" и редакции на "Момчето, което излиза" - готова книга, но недоректирана. Работим и по филма - бавно, бавно... щото както казах, до карая на месеца ми е малко "фул" служебната програма. Та, ако се искат новини от нас, можем да скалъпим по някое време нещо добро за пускане. :D
отсъстващ
Has thanked: 44 times
Been thanked: 110 times

Post by отсъстващ »

Аз ще си кажа как възприемам и възприемах блога на Чоби.
В блога има нещо което е добро и лошо. То е това, че блога сякаш се пише с мисълта, че е за хората от мрежата ЧоБи.
Добро е, защото отговорите и общуването в коментарите са непринудени и имам усещането, че съм част от ЧоБи макар да не бях. Тоест това е отношението към хората, които коментират, то е на включване, а не на дистанцираност.
Лошо е, защото самите публикации се пишат сякаш само за хората от ЧоБи, на които им е ясно за какво става въпрос и не им е нужно да им обясняваш много, в някои случаи дори липсват обяснения.

Липсваше ми много това какво се цени, зад какво стои ЧоБи. За тези неща разбрах чак като се присъединих. Какво е ЧоБи не ми беше ясно. А ми беше интересно. Мисля нещата, които се пишат трябва да имат и такава страна отношението и мнението ни към тях, не просто да са кратки до неясност (за външен човек) и информативни като телеграма.

Мен примерно ме интересува как четат другите, какъв им е процеса, какво получават. Това мисля ще е много интересно. Може постовете да се раждат във форума като споделяне и след това с разрешение на авторите да се публикуват в блога. Други други неща ги интересуват. Примерно темата за отношенията и смисъла и болките и т.н. е популярна тук. Това ни прави човеци и може, което позволим и решим да се публикува. Това ми напомня за предложението "Сърцето на ЧоБи", което е подобно, но още по-хубаво.

Сега се замислям, че може да има някаква скованост, някакъв страх да се публикува в блога. Ако имаме процедура, процес по който предлагаме и решаваме какво да публикуваме ще е по-лесно. И не мисля, че трябва да се гласува от всички всеки път, много е тромаво и затормозяващо за всички. Просто всички трябва се съгласим веднъж за критериите и процеса за публикуване в блога и един да следи да се спазват.

Мисля ако искаме да знаем какво мислят читателите за ЧоБи и по-важното какво би им харесало трябва да се запитаме и да си отговорим ние какво би на нас ни харесало.

Не е толкова трудно само си кажете за какво искате да пишете и да четете като става въпрос за книгите по принцип и не само от ЧоБи.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Минаха два дни от последното включване – вече могат да участват и Мъдреците.

Аз ще изчакам още два дни, преди да задам уточняващи въпроси.
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

Можем да отворим нова рубрика (това – във връзка с написаното от Георги): например "Избрано от форума на ЧБ". С идеята, че външните хора виждат дейностите ни, свързани с книгите, и това е хубаво, но не виждат вътрешния ни живот, и е добре да има нещо повече, нещо, което би ни отличило от кой да е друг сайт за книги; нещо, което да представя нас самите, като книги, които сами се пишат и четат... (Това със сигурност може да бъде казано и по-добре;)

Колко? Примерно веднъж-два пъти седмично, не повече; подобно на откъсите от книги.

Как ще решаваме кои публикации ?

[spoiler]Най-простият начин – да попитаме кой иска да се включва в подбора/оглаждането на текстовете и да образуваме групичка, до която ще се изпращат предложенията и ще се одобряват в срок примерно от една семица. Задължително ще искаме разрешение от авторите, особено ако става въпрос за материал от скритите подфоруми.[/spoiler]
отсъстващ

Post by отсъстващ »

negesta wrote:

Аз си мислех да го пуснем като въпрос във форума за критериите, по които ще избираме темите. Първите х ги прилагаме. Може и по друг начин да се участва във въпроса, примерно в блога или нещо обхващащо повече хора.

Не давам решение, вероятно някой друг може да го измисли по-добре от мен. Не съм много информиран и от известно време не съм се и опитвал да стана.

П.П. Не знам дали имам право да коментирам, може би не, но публикувам.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Georgi wrote:П.П. Не знам дали имам право да коментирам, може би не, но публикувам.

Коментирайте спокойно всички. :)
negesta

Post by negesta »

Georgi wrote:Аз си мислех да го пуснем като въпрос във форума за критериите, по които ще избираме темите. Първите х ги прилагаме. Може и по друг начин да се участва във въпроса, примерно в блога или нещо обхващащо повече хора.

Може би... Да (или комбинирано - в групи и форум; блогът не е добро място, според мен - твърде е "публичен" и представителен за работни обсъждания).

Можем да помислим за критерии (или да използваме наготово онези за книгите;).

Но първо идеята трябва да се хареса. Ако няма желаещи - мислим друго. Защото няма ли желаещи - няма да се получи - няма сила, която да движи нещата и се подразбира, че няма и необходимост/полза. И пак е ок:)

[spoiler](Хм... Защо се страхуваш да коментираш? Сво-бод-но;)[/spoiler]
отсъстващ

Post by отсъстващ »

Можем с пускането на въпроса да представим идеята и да питаме. Така от включването в отговарянето ще разберем дали има желание. Самото питане трябва добре да го измислим, защото ще е важно за това дали ще има отговори.

negesta wrote:[spoiler](Хм... Защо се страхуваш да коментираш? Сво-бод-но;)[/spoiler]

[spoiler]Не разбрах дали не е само за Мъдреци коментирането. Имах съмнения, че е само за тях[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Това не е същинско включване – само се сетих за едно питане, което направихме преди години:

Какво ви се чете в блога ни?

Може да даде идеи.
отсъстващ

Post by отсъстващ »

От линка на Кал, допадна ми "Без думи" представянето на авторите със снимки. Ако има възможност може да се правят разговори с авторите с подръчни средства - диктофони, телефони - така и така се среща някой с тях.
Освен авторите мисля и читателите са другите важни. Мисля и на тях трябва да им се даде гласност. Дори може да се пусне насърчение да се пращат текстове от читатели за книгата и четенето. Така ще се увеличи възможността за не много ангажиращо участие в ЧоБи и освен това тия хора може да проявят любопитство за вътрешния живот на ЧоБи и евентуално да участват.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Georgi wrote:Освен авторите мисля и читателите са другите важни. Мисля и на тях трябва да им се даде гласност. Дори може да се пусне насърчение да се пращат текстове от читатели за книгата и четенето.

... което пък ми напомни за този ни Копнеж – който продължава да тече, впрочем.
отсъстващ

Post by отсъстващ »

@Кал
Това, Копнежа е хубаво, но е конкурс и (вярно, че се публикуват сега) не се публикуват текстовете. Това, което аз предлагам, важното при него е това, което има да каже човека, не колко е добър или дали е спечелил. Да се чуят гласовете на четящите хора за книгите и за четенето. Мисля се връзва с ЧоБи като мрежа на читатели-писатели.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Georgi wrote:Копнежа е хубаво, но е конкурс и (вярно, че се публикуват сега) не се публикуват текстовете. Това, което аз предлагам, важното при него е това, което има да каже човека, не колко е добър или дали е спечелил.

Може би не е станало ясно – но до момента сме публикували всички пратени текстове за Копнежа.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Лично аз харесвам предложението на Жоро (както и всяка инициатива, която тръгва от някой Чобит, различен от Кал :D).

Сега имам уточняващи въпроси:

1.
Кал wrote:Препоръчително е да:

Какви записи предлагате във връзка с това?

Какви читатели очаквате да посещават сайта ни? Очакванията ви имат ли връзка с материалите, които публикуваме в момента? С актуалните ни дейности?

2.
divna wrote:ако се искат новини от нас, можем да скалъпим по някое време нещо добро за пускане

Разбира се, по всяко време. :) Какво по-конкретно имате наум?

3.
negesta wrote:Можем да отворим нова рубрика (това – във връзка с написаното от Георги): например "Избрано от форума на ЧБ". С идеята, че външните хора виждат дейностите ни, свързани с книгите, и това е хубаво, но не виждат вътрешния ни живот, и е добре да има нещо повече, нещо, което би ни отличило от кой да е друг сайт за книги; нещо, което да представя нас самите, като книги, които сами се пишат и четат... (Това със сигурност може да бъде казано и по-добре;)

Колко? Примерно веднъж-два пъти седмично, не повече; подобно на откъсите от книги.

[spoiler]Най-простият начин – да попитаме кой иска да се включва в подбора/оглаждането на текстовете и да образуваме групичка, до която ще се изпращат предложенията и ще се одобряват в срок примерно от една семица. Задължително ще искаме разрешение от авторите, особено ако става въпрос за материал от скритите подфоруми.[/spoiler]

Лично аз подкрепям. Само отбелязвам: не бива да имаме повече от два записа седмично общо. Тоест: да координираме тези публикации с останалите ни.

Просто възможно решение е: те да седят като чернови в блога. И да се публикуват в седмици, в които няма друго – понеже не са спешни или обвързани с конкретни събития.

4.
Georgi wrote:Освен авторите мисля и читателите са другите важни. Мисля и на тях трябва да им се даде гласност. Дори може да се пусне насърчение да се пращат текстове от читатели за книгата и четенето.

За кои книги и кое четене? Има ли някакви отсяващи критерии?

Кой е готов да си пише с читателите / да отсява?

5. Някой желае ли да възроди Копнежа „Книгите, които ви промениха“? Как си представя разгласата му?

6.
Georgi wrote:Ако има възможност може да се правят разговори с авторите с подръчни средства - диктофони, телефони - така и така се среща някой с тях.

Желаещи да го правят?
divna3
Светлинка
Has thanked: 113 times
Been thanked: 69 times

Post by divna3 »

Примерно новина, като се обработи и завърши окончателно 1 серия на филма. Или пък новина, че започваме нова книга с работно заглавие "Визуализирай сега" :mrgreen: Работата по Аурелион 3 върви добре, може нещо за това да се пусне - изобщо новини от клуба. А може и за изяви и награди. Не знам кое ще е по-подходящо.
отсъстващ

Post by отсъстващ »

Кал wrote:
4.

За кои книги и кое четене? Има ли някакви отсяващи критерии?

Кой е готов да си пише с читателите / да отсява?

Според мен няма значение кои книги и кое четене, може би да го ограничим до художествените книги. Няма значение, защото четенето не зависи от идеите в книгите и важността на книгите се определя от читателя. Виждам, че въпроса с книгите е малко неясен. Аз имах в предвид по принцип обяснение за отношението ни към книгите и как ги възприемаме. По конкретно какво е значението им в живота ни, какво получаваме от тях, какво е отношението на хората около нас за тях.

Аз съм готов да водя кореспонденцията по тоя въпрос. Само не искам достъп до poslednorog и ако може да ми се препращат писмата.

Кал wrote:5. Някой желае ли да възроди Копнежа „Книгите, които ви промениха“? Как си представя разгласата му?

По това не съм готов да правя нещо. Но все пак мисля определено има нужда от по-добро обяснение и разгласа. Мисля също, че определянето му като конкурс го ограничава, по скоро го виждам като покана за гостуване във блога ни. Мисля горната идея и тази може да се слеят.

Сега се сещам, че аз ще ги пресявам писмата, ама редактирането не е благоразумно да ми се повери.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Уточняващо:

Стига с тоя „конкурс“, де... :D

Кое в представянето на „Книгите, които ме промениха“ те кара да го възприемаш като „конкурс“? Моля цитирай конкретни пасажи.
отсъстващ

Post by отсъстващ »

Извинявай, Кал! То по инерция възприемам копнежите като конкурси, макар да са малко необичайни конкурси :) . Не съм чел внимателно.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ясно. :)

„По инерция“ е изключително неудачен подход в четенето на ЧоБи... :D
Nameless
Global Moderator
Has thanked: 57 times
Been thanked: 56 times

Post by Nameless »

Относно публикуването на неща от Фантазия, мисля, че там трябва да се подхожда изключително внимателно и крайно задължително да се пита човекът дали иска да изнася извън Фантазия нещата си. Иначе... Може да направим примерно Ден на Екипа или нещо такова, веднъж-дваж месечно, и да постваме десетина различни неща. По мое лично мнение не трябва да са само някакви душевни излияния, може и от по-лежерните и детински нещица да слагаме, стига обаче-обаче да не са извън контекст и авторите им да са съгласни. И по възможност да не се уточнява "това тука е от тайния ни форум" :D.
Nameless Here For Evermore
negesta

Post by negesta »

Кал wrote:
Кал wrote:Препоръчително е да:

Какви записи предлагате във връзка с това?

Какви читатели очаквате да посещават сайта ни? Очакванията ви имат ли връзка с материалите, които публикуваме в момента? С актуалните ни дейности?

Може би ще е по-лесно да направим списък с това, което подготвяме в момента за издаване: всички книги, защото нещата са разпилени по ядърца. Мога да се разровя и да го направя, примерно в началото на юни.

Вторият въпрос ме хвърли в дълбок размисъл, от който още не съм излязла. Първоначалният ми отговор щеше да е : всякакви. Защото вярвам, че у всеки човек я има онази малка искрица.

Кал wrote:
negesta wrote:Можем да отворим нова рубрика (това – във връзка с написаното от Георги): например "Избрано от форума на ЧБ". ..........

Лично аз подкрепям. Само отбелязвам: не бива да имаме повече от два записа седмично общо. Тоест: да координираме тези публикации с останалите ни.

Просто възможно решение е: те да седят като чернови в блога. И да се публикуват в седмици, в които няма друго – понеже не са спешни или обвързани с конкретни събития.

Така ще бъде много по-добре:)

Кал wrote:Някой желае ли да възроди Копнежа „Книгите, които ви промениха“? Как си представя разгласата му?

Това звучи интересно. Аз бих, но не сама и не сега. Още някой, вдъхновен от идеята за възраждане на идеята?:)
За разгласата, ако не измислим нищо ново, може да се използва вече съществуващият призив за този копнеж, още повече че е без срок и просто е забравен. Ако глашатаите си стегнат редиците, мисля че лесно може да бъде припомнен.
Roheryn
Global Moderator
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Post by Roheryn »

[spoiler]Едвам сегам сколасах да видя тук, което е ... хм... вижте тук[/spoiler]

Харесва ми идеята за по-лична (двупосочно) част от блога. (То си е свързано с мен - наистина смятам, че личното докосва повече. Води до разбиране, припознаване на своето, до съпричастност и т.н.).
negesta wrote:Но първо идеята трябва да се хареса.

С удоволствие ще помагам, Нев.

[spoiler]ставам все по-голям фен на Георги[/spoiler]
Обичай съдбата си
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Единственото, което имам нужда да добавя към обсъждането, е че моите лични очаквания са през тези месеци, докато публикуваме текстове от Копнежа за ученическо творчество, да ни навестяват повече млади хора. Поради което бих наблегнал на представяния на книги, наши или Посестрими, които са подходящи за младите читатели. Без да ги подценяваме.

[spoiler]„Песента на ханджията“ например Е подходяща. ;)[/spoiler]

А сега да почнем следващото упражнение... :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Упражнение „Какво правим, когато някое ядърце се окаже без отговорник?“

Въпросът е актуален за постоянно.

[spoiler]Провокиран е от изоставянето на ядърца „Е-книги“, „Читанка“ и „Х-ниги“ от техните отговорници.[/spoiler]

Държим да:

– знаем до кого да пращаме задачи, въпроси и вести, които попадат в интересите на ядърцето;

– знаем кой се ангажира да информира цялото Чобитство за важните случки и нужди на ядърцето.

Препоръчително е да:

~ имаме резервен вариант/-и – в случай че основното ви предложение не действа за определен период (или въобще спре)

... Слушаме вашите предложения и разсъждения.

(Разсъжденията са дори по-интересната част. :))

П.П. Отново моля Мъдреците да се включат най-рано 2 дни, след като са писали всички други желаещи Чобити.
Roheryn
Global Moderator
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Post by Roheryn »

Ми...
Когато човек се ангажира с нещо, той се ангажира.
Какво означава "отговорник на ядърце"? Някой , който отговаря за него - поема грижата (не само да го храни, но и почиства :РРР). Грижата означава условия да живее, да се развива, мисъл и действие за съществуването му, и за бъдещето му, включително за независимостта от него.
Т.е. част от нещата е да остави след себе си възможността да функционира и без него.
Т.е. един отговорник, докато е действащ, трябва да
- остави писмени указания какво и как
- преди да спре да отговорничи, трябва да намери човек/човеци, които да поемат след него.

Това по дефиниция. И би трябвало да е ясно на всеки, захванал се да е "отговорник на ядърце". Това си е отговорност. Без нея е просто "на ядърце".

Ама като се е случило да осиротее вече някое ядърце, без да е подсигурено, оцеляването му трябва да стане задача на всички.
Т.е.
- трябва всички да сме на ясно, че Човешката съществува чрез действията ни, и когато това се налага, трябва да сме готови и на извънредни, несвойствени, не-пожелани неща. Т.е., да кажем, сподвижниците трябва да са наясно, че са "от запаса".
- може би не е зле да си имаме един Преговарящ. Нещо като човек, който във всякакви критични за дейността ситуации, да се стреми активно да намери хора за преодоляването.

(Тук силно подозирам, че донякъде има много инертност и невъвлеченост при повечето чобити.
Схемата е нещо като: един отговорник казва "Аз се махам". Хората прочитат, казват си който каквото има. Но не усещат никак това да касае тях пряко. Ако напускащия попита "Има ли желаещи да ме заместят", чобитите прочитат и казват "не, не мога да поема това" и подминават. Пише и Калин "Ето това е начинът, по който не искам да се случват нещата". Чобитът се съгласява, но това също не изисква негова реакция. Невъвлеченост. Действията, избрани от другите, не касаят него.

И, ако има един човек, който в този момент да обхване (поне горе-долу) задачите какви са, може, говорейки лично с хората, да намери екип, който да се справи.

Ако Прегооварящия се обърне към Чобит 1 и му каже: "Много е важно да намерим истински отговорник на едикоеси ядро, но докато това стане, за да не се спъне ЧоБи трябва да й помогнем. Съгласен ли си, когато пристигне писмо, касаещо това ядро, да ти го препраща някой Мъдрец и ти да му отговаряш? Ще получиш подробни инструкции за това. Както и как да потърсиш помощ, ако не можеш да решиш сам?"
После пита Мъдреците кой ще се наеме да препраща писмата до Чобит 1.
После говори с друг: Чобит 2 и го пита "Така и така, можеш ли да огледаш форума и т.н. и да откриеш препоръките и всичко важно за дейността на осиротялото ядърце?".
После пита Чобит 3: "Така и така се случи. Можеш ли да разпишеш работеща схема за търсене на помощ, която Чобит 1 да използва, когато му е трудно?"

Така, разбивайки на малки, конкретни задачи, и обръщайки се лично към хората, Преговарящият може да им покаже, че всъщност се отнася за тях и те могат и това няма да е кой знае колко невъзможно за него. И така може да се преодолее невъвлечеността (това не е за мен) и инертността (това е от нещата, които не следя и не е моя дейност, подминавам го).)
Обичай съдбата си
Radiant Dragon
Global Moderator
Has thanked: 367 times
Been thanked: 626 times

Post by Radiant Dragon »

Конкретно по въпроса нямам в момента какво да предложа/разсъдя.
И да, разбирам, че това е УПРАЖНЕНИЕ, но за съжаление към настоящия момент (+оброзимо бъдеще) не мога да поема допълнително натоварване.

[spoiler]В момента жонглирам с две ролеви групи (в едната като играч, в другата като Водещ), който идват със собствени "домашни", отделно ме навиват да се включвам в тазгодишния РПГ ден (т.е. още подготовка), къщата се е превърнала в лаборатория за ентропия (особено след спешния ремонт на банята), имам роман за редакция, още два романа (три всъщност), които чакат в главата ми да бъдат написани, енциклопедията на Стелария трябва да я "разработвам", поставил съм си за цел да работя след 18 месеца в белгийска компания за комп игри, което ще рече, че имам да уча от всички аспекти на съвременното програмиране (вкл. рисуване, моделиране и прочее), плюс сигурно още половин дузина неща, за които не се сещам и накрая сред всичко това трябва отделям време и за лични тренировки (иначе никога няма да сваля отново 10кг и да направя необходимата за самочувствието ми и modus operandi мускулна маса и жилка). Никак не съм с дини под мишниците, нали... :D[/spoiler]

Не знам защо, извинявам се, ако някой се обиди, но напоследък ЧоБи не просто изпадна в дъното на приоритетите ми, ами направо взе да копае надолу.
Обещавам щом малко се разсеят мъглите около всекидневието ми, да се бутна по-активно. Но не се надявам много. (Уж ми казано в хороскопа /не че вярвам чак толкова де/, че щяло до 2014 да ми е много тежко, а пък това ми съвпада точно с плановете ми за професионално развитие... пфууу...)

ПП. Все пак благодаря за ръчкането. ;)
Знам, че аз лично си го поръчах, но както обича капризният Космос, желанието ми винаги се изпълнява в най-гредосания момент. :roll:
(За справка: само преди около два-три месеца (периода февруари-март) буквално си клатех краката. А сега...)
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.

Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.

'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.

Accepting reality since 2017

And loving it since 2021

And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
negesta

Post by negesta »

Първо е хубаво да се разбере иска ли някой друг от ядърцето да стане отговорник. Може някой мнооого да иска и само да чака да го попитат:))
Ако никой не иска и има конкретна задача, тя се отправя към всички, с препоръка да се самоорганизират.

Ако до определен срок никой не е свършил нищо по въпросната задача, срокът се удължава с предупреждението, че ако няма активност – от ядърцето няма смисъл. (По-дипломатично от това, но в този дух:)

В случай, че наистина се стигне дотам никой вече да не иска да работи в това ядърце, се отправя запитване към всички чобити има ли други желаещи да се занимават/да се присъединят и задвижат ядърцето. Това запитване е хубаво да остане отворено/без срок, и да се възобновява всеки път щом се появи нова задача за него. За да не затваряме вратички. Най-лесното е да ги затворим, което ще означава също да сметнем всички чобити (поотделно) за константи, и Човешката библиотека като цялост. Както тя, така и ние сме динамични системи, които се променят.

[spoiler]Тук разглеждам (с всяко разклонение) най-"лошия" случай; по-добрите са ясни:)[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Като цяло – подписвам се под предложенията на Нев. И ако тук не се появят още по-хубави – аз ( = 1 Чобит) ще действам така, когато имам някакво взимане-даване с ядърца без отговорник. (В момента това са „Е-книги“, „Читанка“ и „Х-ниги“.)

Няколко уточняващи въпроса по предложенията на Вяра – към нея и всеки, който ги намира за смислени:

1. Познавайки другите Чобити – кои от тях според вас могат да изпълнят условията:

Roheryn wrote:Т.е. един отговорник, докато е действащ, трябва да
- остави писмени указания какво и как
- преди да спре да отговорничи, трябва да намери човек/човеци, които да поемат след него.

Ако се окажат прекалено малко - как бихте модифицирали „отговорностите на отговорника“, за да могат да се впишат (без писъци ;)) повече Чобити в тях?

2. А кои от нас виждате като добри Преговарящи?

[spoiler]Вяре, изкушавам се да ти възложа задачата да събереш ядърце, така де, специален отряд „Преговарящи“... :D[/spoiler]
Post Reply

Return to “Екипът”