Преместено от тази тема –- Кал
Темпото на сюжета не ми е проблем - книгата ми харесва и там е бедата. Изразните средства... зависи какво разбираш под тях. Ако имаш предвид подбора на думи
- не, те са си ок. Подреждането им е голям проблем.
Както казах - книгата не плаче, а реве за редактор. Текстът не е плавен, авторовият стил не е гладък. Знам, че така казано не звучи като кой знае какво, но ако се потапяш в атмосферата и постоянно оттам те изхвърлят лесно поправими проблеми... не е лесно да спре да ги забелязва човек. Ето едно сравнение, за да не съм голословна: "Пътуване през спомени" на Делиян Маринов попадала ли ти е? Ако не - има я свободно в читанка. Пробвай да я четеш...
И пак за да не съм голословна, отварям на произволна страница (30)
Сутрин Центърът изглеждаше почти както следобеда. С едно изключение - беше огледална прилика.
"както" не е изобщо правилната думичка - в българския език тя също е сравнение, но с други качества.
Центърът не може да е в огледална прилика със себе си, въпреки че описваш динамика на различни състояния. В огледална прилика могат да бъдат сутрините и следобедите - те са въпросните различни състояния. Донякъде си го подразбрал, защото имаш "сутрин", но "следобедА".
"С едно изключение" е паразитен израз.
Та, примерно:
Сутрините в Центъра изглеждаха почти като следобедите, но приликата беше огледална.
се чете по-гладко и не обърква три пъти следобеда на читателя
(подчертавам - примерно; варианти за преправяне на изречението, та да не дращи - много)
"Ноар" атмосферата, която създаваш, е разкошна. Сюжетът ти откъм покачване на напрежението, екшън, спадане на напрежението е чудесно премерен. Обаче този постоянно, непрестанно препъващ се текст... мен лично ме измъчи и то не защото съм претенциозен читател. Та си се надявам нататък малко от малко да се подобрят нещата и пътуването през книгата да е по-малко зъбокъртещо.
Отделно имам количества възражения по светостроенето, но това е друга тема, а и петдесет страници по никакъв начин не стигат да разбера дали имам причини за недоволство или въпросите ми получават отговори по-нататък. Но има откровени... недомислици, при това на фона на също тъй гениални решения. Поствоенен свят, кипнал котел раси и фракции, киберпънк-атмосфера, уха! Но: цялостна смущаваща концепция е например (привидното?) насипване на несвързани елементи с лопатата: огнестрелни оръжия, генномодифицирани хора, сериозна киборгизация и обемисти компютри, всичко това в една свободно пътуваща между звездите... федерация на различни видове. Дори в момента компютрите се променят драстично, а за успешна киборгизация е логично да се предположи, че ще има сериозен уетуеър. И в същото време героят ни има компютър на бюрото си (завит да не го познае някой!!!!) и грам съвременна технология в тоя компютър няма? Ви-ар, шми-ар, интуитивен софтуер, нещо? В този същия свят патроните са безценни - защо? - и същевременно Дездемона попада под чудовищен обстрел (който струва колкото цялата нея, че и повече, ако екстраполираме по цената на куршумите) - и същевременно расите, способни да водят космически войни, не разполагат с нищо по-добро от огнестрелни оръжия...
Ъъъъ... не.
Сигурна съм, че имаш адекватни отговори на тези и други неща, дето се набиват в злото ми мизантропско оче, обаче тези отговори
ги няма в книгата. Не и дотук поне.
Същевременно (сори, повтарям се) сюжетът е (дотук де) кадърно сглобен, екшънът е готин, а идеята (както се развива дотук) - интригуваща. ИСКАМ да чета тази книга, атмосферата ми допада, приключението е по мой вкус... Та така, накратко, впечатления.