НФН

Човешката расте, Копнеейки
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

НФН

Post by Кал »

Приятели (:

Имате ли любими фантасти и фантастики – родни или чужди; открити през предишната година или влезли в сърцето ви отдавна; написани, нарисувани, заснети или изиграни? Номинирайте ги до 11 февруари в първия етап от новите Национални фантастични награди:

http://scifi.bg/evrokon-2015-etap1/

Заедно с над 30 представители от 17 фантастични общности ние готвим тези награди от три месеца. Сега е ваш ред. :)
Last edited by Кал on Fri Dec 01, 2017 1:01 am, edited 1 time in total.
Reason: преименувам, като подготовка за новите НФН
Кал
Първопроходец

Re: Национални фантастични награди

Post by Кал »

Медиен анонс:

Участвайте в Националните фантастични награди

Новите НФН ще определят и кои творци ще представят България на Еврокон 2015

Фантастиката става все по-обичан жанр – именно към него принадлежат повечето филми, игри и книги, които излизат в последно време, там са и най-сплотените почитатели. Българските творци стават все по-продуктивни, а произведенията им – все по-качествени. Поради което заслужават и вниманието ни, и награди.

Именно такова признание цели да им даде инициативата на 17 фантастични клуба, организации и общности, обединили усилията си за сътворяването на български Национални фантастични награди. Това сътрудничество, в което съревноваващи се фракции загърбват различията си и застават зад обща кауза, не се е случвало в България след 1989 г.

Подборът на наградите започва на 2 февруари и ще продължи повече от месец. В него може да се включи всеки приятел на фантастиката. Той ще протече в три етапа: предлагане на номинации, гласуване за приетите номинации и балотажи. Набирането на номинации ще продължи до 11 февруари. Награди ще се раздават в цели 23 категории, а техни носители ще станат писатели, художници, издатели, преводачи и други български творци. Класираните на първо място ще получат не само награда, но и шанса да представят България на Еврокон 2015: фестивал, който отличава най-обичаните фантасти от Европа и се провежда ежегодно в различен европейски град.

Организатори на Националните фантастични награди са SciFi.bg, Човешката библиотека, Фентъзи ЛАРП център, Сборище на трубадури, Цитаделата, Shadowdance, клуб „Светлини сред сенките“, клуб „Терра Фантазия“, клуб „Иван Ефремов“, клуб „Братя Стругацки“, Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ, клуб „Уибробия“, Дружество на българските фантасти „Тера фантазия“, knigi-igri.bg, списание „Дракус“, организаторите на Зимните Таласъмии и фестивала „Златен Кан“ и др.

Можете да се включите в подбора или да научите повече тук:

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Известих и в:
- Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria
- forum.chitanka.info
- www.teenproblem.net/forum
- cheteneto.subtle-bg.com
- G+ общностите „Аз обичам книгите“ и „Читателски клуб

(Другите ми традиционни места вече са „покрити“ от други вестители. Разпределена работа, ура! :) )
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Ами аз не можах особено да допринеса в номинациите... Още мисля за грандмайстор и не знам дали ще напиша. Не съм в позиция да съдя за това.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

С благодарности към Ирина Недева от радио „Хоризонт“:

10.02.2015: Интервю за НФН с мен

(леко съкратена версия; пълната може да си поискате от Cliff Burton)

Единственото, за което не ми стигна време да добавя накрая:

Повечето такива инициативи за популяризиране на по-малките държави – и Еврокон, и нашите фантастични награди – са дело само или предимно на активните неформални общности и НПО: тоест на гражданското общество.

Умните хора ще си направят изводите. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Волни разсъждения, преди да почне същинският гърч:

Тази година прогнозата ми е, че ще имаме по-малко (признати) гласове от миналата.

Едно, защото Сашо Драганов изтегли Цитаделата от участие.

Две, правилата за признаване на идентификация (онлайн профила, с който ще се представите) са по-строги – и ние ще сме по-строги в следенето им.

Три, явното гласуване (при което накрая всеки ще може да види как е гласувал всеки друг) вероятно ще отблъсне по-притеснителните.

Но награди като тези заслужават да се нарекат „национални“ само ако са максимално представителни. Тоест в гласуването им участват максимум хора.

[spoiler](Разбира се, такива, които наистина имат отношение към фантастиката – а не баджанашко-аверските агитки. Баджанашко-аверските агитки се отразяват ужасяващо на честните номинати. Като видиш как някакви тотално неориентирани хора* струпват купища гласове върху кандидати, които ги чуваш за първи път – нищо, че следиш сцената през последните 5-10-25 години... ти се отщява въобще да участваш. Или да смяташ демокрацията за нещо смислено. Не го казвам от мое име – цитирам реакции, които чувам за тия десет години, откак участвам в организацията на такива гласувания.)[/spoiler]

Затова моля всички ви: В седмицата от 20-и нататък изчетете внимателно условията за признаване на идентификация. (Внимателно, за да ни спестите главоболията да ви пишем имейли „тоя линк не се признава, дай друг“.) Гласувайте. И разгласявайте – нека вестта за това гласуване стигне до всеки от онези ваши приятели, които също обичат фантастиката.

[spoiler](А баджанашко-аверските агитки ги забаламосвайте и пращайте за зелен хайвер. Всячески. ;))

---
* Визирам гласувалите в три или по-малко категории.[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Заветът на хан Кубрат, или до какво води правилото „само един глас в категория“:

На 13.02.2015 Кал wrote:(...) Тъй като тази година сред организаторите надделяха предпочитанията на
„състезателите“, ще можем да гласуваме за САМО ЕДНА номинация във
всяка категория. Може би харесвате и Янчо Чолаков, и Ники Теллалов, и
Ники Светлев, и Любо Николов, и Григор Гачев, и Величка Настрадинова,
и Ангелина Илиева, и Наско Славов, и Ели Павлова, и Никола Русев...
обаче ядец! Ще трябва да подкрепите един-единствен от тях.

(Аз бях от „популяризаторите“, които вярват, че – както миналата
година – е редно да гласуваме за КОЛКОТО си искаме номинации в
категория, за да покажем, че ценим приноса на различни хора и
общности; за да не разкъсваме ума и сърцето си. Догодина ще дея за
връщане на това правило. Междувременно онези от вас, които бяха в
организацията на НФН и гласуваха за другото, да ходят в ъгъла и да се
срамуват... *хихихих*)

Молбата ми към всички ви е: нека до 19-и обсъдим кои от нашите
номинации ще подкрепяме най-активно – с личния си глас и препоръките
си към приятелските си групи.

Идеята ми е, че ако се „разпилеем“ – двама гласуват за Янчо, трима за
Ники, един за Светлев, двама за Йоан Владимир – НИКОЙ от тях няма да
се вреди сред „звездите с организиран фендъм“: ЦЕНЗУРА
Ще дадем шанс на поне НЯКОЙ само ако
съсредоточим гласовете си. Знаете притчата за хан Кубрат и синовете
му. ;)

Да – аз пък знам за разкъсаното сърце и ум... Каквото и да решим в
това обсъждане, то НЕ ЗАДЪЛЖАВА никого от вас. Ако кажем „Хайде
препоръчваната от ЧоБи номинация за най-добър писател да е Ники
Теллалов“, но Наско всъщност милее за Янчо – нека не си криви душата.
Гласува за Янчо и толкоз. Пък после ще си ближем раните дружно, като
видим най-отпред ЦЕНЗУРА... :D

(Забавното е, че тази година гласуването ще бъде ЯВНО: гласовете на
всеки ще могат да се разглеждат от всички останали след края му.
Затова каквото и да решим, както и да гласувате в крайна сметка –
ОБЕЩАЙТЕ МИ ЕДНО: Никой да не се сърди на никого; и никой да не се
чувства пренебрегнат. Когато сте длъжни да подкрепите само един
фаворит, ние всъщност НЕ ЗНАЕМ колко се побират в умосърцето ви. Нека
бъдем щедри и приемем, че са били много повече. :)

(...)

П.П. Това мисля, че се подразбира, но нека го изпиша и изрично: понеже
някои Чобити сме участници в няколко фантастични общности, напълно
естествено е всеки да подкрепи основно тази, с която се чувства
най-свързан. (А догодина ще се постарая да можем да ги подкрепяме
ВСИЧКИТЕ... но това вече го казах.)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Бяха ли наградите миналата година НФН?

На 16.02.2015 Кал wrote:Наградите миналата година не се считат за НФН. Те бяха импровизирана
инициатива на Петър и Адриан от SciFi и моя от Чоби, с помощ от Вальо
Иванов и Дилян Благов.

(...) Това са ПЪРВИТЕ
Национални фантастични награи; оттам насетне вероятно ще сложим
условие предишни победители в категориите за цялостен принос да не
може да се номинират отново. Както сме писали във FAQ-а:
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Post by Mokidi »

И аз тук да си кажа: Моля, не се сърдете как ще гласувам. Тук-там ще подкрепя и ЧоБи, надявам се и ЧоБитите да подкрепят тук-там и мен, по съвест, ако счетат за честно.
НЯМА да гледам гласуванията после, понеже според мен това продължава да е ужасна подигравка - явното гласуване де. И страшно ще изкриви реалността на гласуванията. Но... тъй рече народът. Демокрация, братя и сестри :)
Моля за прошка и простено да ви е.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Явното гласуване, да поясня за външните читатели, беше подкрепено от над 80% от участниците в Човешката библиотека (и, независимо от нас, във Фентъзи ЛАРП център). Нуждата от него възникна заради нуждата от абсолютна прозрачност на гласуването.

(Писна ни, като организатори, да ни сочат с пръст и да ни изкарват злите манипулатори. Еле, сърди се на царящото недоверие.)

Отделна тема на разговор е защо всъщност ви притеснява явното гласуване... но стига ми толкоз за тая вечер. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Гласувайте: в Националните фантастични награди (до 03.03.)

Пратих и покана към приятелите на ЧоБи:

Приятели (:

1. Ако милеете за фантастичното; или искате да насочите Човешката
библиотека във важния избор, който я очаква през 2015-а; или просто да
се изумите колко жива и разнолика е българската фантастика –
гласувайте до 3 март в новите Национални фантастични награди:

http://choveshkata.net/blog/?p=5359

Тези над 260 номинации в 24 категории са плод от съвместните ни
усилия: 4 месеца съвместна подготовка от над 15 фантастични
общности... и вашите собствени предложения. Изключително се зарадвахме
да видим толкова активен (и информиран) отзвук. Сега нека доведем
вълшебството до край. :)

Поканете и всички ваши приятели, които обичат фантастиката.
Споделената обич е двойна обич.

2. Предстоящият ни сборник „Зелени разкази (ама _наистина_)“ си търси
корица, до 5 април:

http://choveshkata.net/blog/?p=5351

Ако познавате художници или оформители, които се вълнуват от темата,
известете ги. Ние ги чакаме.

Фантастични, раззеленяващи дни!
От ЧоБи: Кал)

Сега ще пиша до всички По-желали и участници в изданията ни, които са номинирани...
frog
добромет

Post by frog »

Аз пък явно ще си кажа кого съм номинирала:
- автор - Светлинките, Беа Нади, Никола Русев

- художник - Ясен Гюзелев ("Алиса"), Ели Апостолова, Мая Бочева - http://wickyhouse.com, https://www.facebook.com/pages/Туй-онуй/183008635119966, Наско (би трявало да ви идва наум защо)

- преводач ever - скъсах си заника да намеря името на Илиана Велчева за "Питър Пан в алено" - на сайта ни не го пише, a иначе сте се смляли да хвалите превода в статията... Clever. & Professional.
[spoiler]
преведен зашеметяващо – с думички като „тапиока“ и „чучна се“

Къде сте живели "досега" бе...[/spoiler]
Още Светомир и Ясен Иванчеви (Карел Чапек примерно).

- фензин 2014 - "Измерения и модели"

- дебют - Т. Яна Якова - "Лапи"

Нямам идея как бих могла да препоръчам гласуването на хора, които не се изказват в интернет изобщо или най-много за лични неща :shock: И не - не плюя организаторите, а съм :shock: шокирана.
Last edited by frog on Thu Feb 26, 2015 4:41 am, edited 1 time in total.
Reason: Н. Русев
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Post by Mokidi »

Аз не плюя и не се сърдя, просто по стар мой си личен обичай явно и открито си изказвам мнението: както казах и при гласуването, ще се види защо съм против явното гласуване като приключи... Идеята е добра, гласувалите за нея са чистосърдечни, резултатът ще са караници и сръдни. Надявам се да не съм права, ама.
Иначе ще призова както във фейса и на едно друго място: Гласувайте по съвест и за кандидатите, които са ви на сърце!
Уф, няма да се сдържа: Тук-там ме има и мен в категориите. Има го Пепи Станимиров. И най-важното, има го и "Рейнското злато". Не че рекламирам книжката, но се получи наистина хармонична спойка на текст и визуално изкуство и си заслужава всичките суперлативи.
(не споменах думичка за "гласувайте за златото!" или авторите му, за нито една категория)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Медиен анонс за етапа на гласуване:

Гласуваме в Националните фантастични награди

До 3 март определяме кой ще представи България на Еврокон 2015

Всички ценители на фантастичното могат да подкрепят любимите си творци и произведения, като гласуват в новите Национални фантастични награди до 3 март.

Инициативата е резултат от четиримесечните усилия на над 15 общности, клубове и организации – обединение, което няма аналог в историята ни след 1989 г. В първия ѝ етап, който вече приключи, българските почитатели на фантастиката предложиха над 260 номинации в 24 категории. Пълният списък включва кратки представяния за всяка номинация и показва колко жива и разнолика е фантастичната сцена в България.

Сред категориите се открояват както по-традиционни предложения (писатели, преводачи, художници, издатели, книги, списания, комикси, кино, телевизия и театър), така и нови проявления на фантастичното: компютърни игри, книги-игри, ролеви и ЛАРП събития, сайтове, уебсериали.

След етапа на гласуване ще има балотажи, а в средата на март ще бъдат обявени и отличията за първо, второ и трето място във всяка категория. Класираните на първо място ще получат не само награда, но и шанса да представят България на Еврокон 2015: фестивал, който отличава най-обичаните фантасти от Европа и се провежда ежегодно в различен европейски град.

Организатори на Националните фантастични награди са SciFi.bg, Човешката библиотека, Фентъзи ЛАРП център, Дружество на българските фантасти „Тера фантазия“, knigi-igri.bg, Сборище на трубадури, Shadowdance, организаторите на Зимните Таласъмии и фестивала „Златен Кан“, клуб „Терра Фантазия“, клуб „Иван Ефремов“, клуб „Аркадий и Борис Стругацки“, Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ, клуб „Светлини сред сенките“, клуб „Уибробия“, списание „Дракус“ и др.

Гласувайте тук:
http://scifi.bg/eurocon2015/
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И онлайн разгласа:

До 3 март гласуваме за Национални фантастични награди

Приятели (:

Ако милеете за фантастичното; или искате да насочите Човешката библиотека във важния избор, който я очаква през 2015-а; или просто да се изумите колко жива и разнолика е българската фантастика – гласувайте до 3 март в новите Национални фантастични награди:

http://choveshkata.net/blog/?p=5359

Тези над 260 номинации в 24 категории са плод от съвместните ни усилия: 4 месеца съвместна подготовка от над 15 фантастични общности... и вашите собствени предложения. Изключително се зарадвахме да видим толкова активен (и информиран) отзвук. Сега нека доведем вълшебството до край. :)

Поканете и всички ваши приятели, които обичат фантастиката. Споделената обич е двойна обич.

Във:
- forum.chitanka.info
- sf-sofia.com/forum
- clubs.dir.bg: форумите „Фантастика“, „Тери Пратчет“ и „Дж.Р.Р. Толкин
- в Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria
- G+ общностите „Аз обичам книгите“ и „Читателски клуб“

... Къде ли забравям?

Вие къде пуснахте? :)
frog
добромет

"Мъх" :D

Post by frog »

Не сме приятелки.
Здравейте, мила Мая!
Бих искала от името на Човешката библиотека да ви поканя за участие в нашия нов "конкурс" за корица
http://choveshkata.net/blog/?p=5351

Туй-онуй: Здравейте,
Благодаря много за предложението, за съжаление съм доста ангажирана и вероятно няма да мога да се включа, но Ви пожелавам Успех! ;)
Поздрави, Мая

Hr: Благодаря за успеха ;)
Може би ви интересува кой е номиниран в категорията художник на Националните фантастични награди ;) Гласуването е до 3 март.

Туй-онуй: Ха! Кой ме е номинирал : ))) Изненадахте ме - мерси : ))

Hr: Все се е намерил някой ентусиаст :>

Туй-онуй: Хих : )))

[spoiler]Много обичам да си играя на Amelie Poulain...[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Две ВАЖНИ уточнения към етапа на гласуване:

1. Молим онези номинирани, които не искат да участват в класирането за Еврокон, да ни предупредят писмено преди края на гласуването. Пишете ни на NFNagradi маймунка gmail.com.

2. В категории, в които гласуват под 20% от всички участници в общото гласуване (тоест хората, гласували в поне една категория), не присъждаме награда – независимо колко номинации са получени.
Пример: Ако след изчистване на незачетените идентификации останем с общо 200 гласували, без награда ще бъдат всички категории, в които има 39 или по-малко гласували.
Номинации, които не са събрали гласовете на поне 5% от всички участници в общото гласуване, също не получават награда – дори ако се класират на първо, второ или трето място в категорията си.
Пример: В горния случай (с общо 200 гласували) без награда ще бъдат всички номинации, за които са гласували 9 или по-малко души.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Вчера Петър Атанасов формулира квинтесенциалния отговор към всички недоволни от организацията:

Догодина ще ви поканим да бъдете един от организаторите, за да можете да сте в течение на събитията, да имате своето влияние върху нещата и новините да достигат до всички ларпъри (респ. недоволни – моя бел.) своевременно.

:)

[spoiler]С моя добавка:

Кал wrote:Все пак, отсега давам обет, че хора, които са 1) заядливи; 2) несъпричастни; 3) свръхагресивни, ЛИЧНО ще имам грижата да им вгорча живота, така че втори път да не се включат в организацията на НФН.

(Когато миналата година канех представителите на общностите, които познавам, много държах да са хора, доказали екипните си умения. И дори така имахме гафове...)
[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Кал wrote:И онлайн разгласа:

(...)

Във:
- forum.chitanka.info
- sf-sofia.com/forum
- clubs.dir.bg: форумите „Фантастика“, „Тери Пратчет“ и „Дж.Р.Р. Толкин
- в Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria
- G+ общностите „Аз обичам книгите“ и „Читателски клуб“

Пуснах напомнянка в по-бързотечните/разсеяните места:

Остават 4 дни... :)

И добавих тема в www.shadowdance.info/forum.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Статистики към края на третия ден:

Дотук имаме ок. 120 гласувания. От тях, гледайки на око (нямам изчисляваща функция), вече сме признали близо половината. Останалите тепърва ще ги проверяваме; или ще им пишем имейли какво не им е наред.

Основният проблем до момента е при гласуващите, които се представят само с ФБ профил. Огромното мнозинство от тях не са пратили трите скрийншота, които се изискват в условията. А единственият, който е пратил, е подбрал такива, на които не си личи, че са от преди ноември 2014 г. Там ни чака бая писане...
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Тази сутрин пратих напомняне-покана към всички мои контакти, номинирани в категориите „Най-добър популяризатор“ и „Най-добър популяризатор за 2014 г.“, да разгласят гласуването, ако още не са.

[spoiler]Мисля да взема предвид последствията от нея, когато решавам за кого да гласувам аз. ;)[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Няколко думи към номинираните, които са ангажирали всякакви лични познати да гласуват за тях (без значение дали имат истински интерес към фантастичното):

Създавате грижи. И на нас, като проверяващи гласовете (повечето не отговарят на условията за признаване – т.е. ще трябва да пишем допълнителни уточняващи имейли до гласувалите); и на себе си.

Защо на себе си?

Защото когато привърши гласуването, аз ще направя още една такава статистика. И номинатите, които заемат челните позиции в нея, оттук нататък ще ги следим особено внимателно, при всички следващи НФН. Но не като техни потенциални читатели или фенове.

Затова сърдечно моля: Продължете да каните приятели да гласуват. Но нека са такива, които НАИСТИНА се вълнуват от фантастичното (и имат как да го докажат).
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Тая сутрин пратих една честитка на останалите НФН организатори. Дотук, от 31 записани в листата души, са гласували 8.

(Самият аз още не съм – сега сядам да чета/разглеждам/мъча да играя непознатите ми номинации.)

И ми се наложи да изяснявам срока за гласуване във forum.knigi-igri.bg.

И късно довечера/утре сутрин ще пусна последната напомнянка: „Остават 2 дни... ;)“.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Имаме 212 получени гласа (гласувалите са по-малко, понеже няколко се дублират – но пак над 200).

В момента разпращаме уточняващи имейли към хората, чиито идентификации не отговарят на условията. Опитваме се да ги „валидираме“ с дружни усилия.

И вече имаме над 100 зачетени гласа. :)

[spoiler]Лично подозрение: някой е гласувал с името и имейла на един от Чобитите. ;) Гласът още не е потвърден от съответния имейл.[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Наближаваме 140 зачетени гласа. :)

Ако ги минем, по правилото за минимален праг на активността всички номинации, събрали 7 или по-малко гласа, няма да получат отличие, дори ако се класират в челната тройка.

[spoiler]Личното ми подозрение се оказа грешно.[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Как би изглеждал гласът ми, ако имах право да подкрепя произволен брой номинации в категория:

(С ? обозначавам номинации, които имам нужда да проуча допълнително, преди да реша дали ги подкрепям)

Писател:
Агоп Мелконян
Ангелина Илиева (Йоан Владимир)
Атанас П. Славов
Величка Настрадинова
Григор Гачев
Иван Мариновски
Иван Попов
Любомир Николов – Нарви
Никола Русев
Николай Светлев
Николай Теллалов
клуб „Светлини сред сенките“
Янчо Чолаков

Издателство:
„Аргус“ и ЕГИ
ИнфоДАР
„Квазар“
Орфия
„Отечество“
Офир
„Човешката библиотека“

Преводач:
? Адриан Лазаровски
Владимир Зарков
Васил Велчев
? Виолета Чушкова
Владимир Зарков
? Елена Павлова
Илиана Велчева
? Ирина Манушева
Калин М. Ненов (след това)
Любомир Николов – Нарви
? Николай Теллалов
? Петър Тушков
? Саркис Асланян
Светлана Комогорова – Комата
Юлиян Стойнов

Превод за 2014-а:
? „Бурята на века“
? „Кралят в жълто“
? „Малка звезда“
„Песента на ханджията“
? „Правдата на Торен“
? „Светът на огън и лед“

Книга за 2014-а:
? „Вдъхновени от Краля“
? „Демон, юда и магьосник“
„За спасяването на света“
„Забравени сказания“
? „Змейова орис – краят на печалта“
? „Клиника в средата на нощта“
? „Лисицата“
„Пентаграм“
„Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“
? „Рейнско злато“
? „Слънчогледите“
„Целият свят в ръцете“

Книга-игра за 2014-а:
„Самсон“

Художник:
Ани Бобева
Атанас П. Славов
Георги Марков
Димитър Стоянов – Димо
Евгений Йорданов
Ели Апостолова
Ертан Мусов – Умбриел
Калина Атанасова – Бъдъмба
Катерина Данаилова
? Мая Бочева – Wicky
? Никифор Русков
Пенко Гелев
Петър Станимиров
? Радостина Нейкова
? Росен Дуков
Сотир Гелев
? Христо Кърджилов
? Христо Чуков
? Яна Левиева
Ясен Гюзелев

Художник за 2014-а:
Катерина Данаилова
Пенко Гелев
Петър Станимиров
? Светлин Велинов
? Стоян Атанасов

Комикс:
? „Дамга“
„Дъга“
? Ignis Fatuus: Нечиста кръв
QTEH

Комикс за 2014-а:
без номинация

Детски фантаст за 2014-а:
Весела Фламбурари
Никола Райков
Петър Станимиров

Дебют:
„Ех, магесническа му работа“
? „Лапи“
? Otium
? „Сред пясъците на Саркания“

Компютърна игра:
без номинация

Представление:
„Аурелион: Вечният баланс“ (епизод 2)

Ролево/ЛАРП събитие:
„Фестивал на есенното равноденствие“
„Stalker LARP VI: Път към дома“

Списание:
Алманах „ФантАstika“
Годишник „Ваяния“
„Сборище на трубадури“

Списание за 2014-а:
? „Дракус“
„Сборище на трубадури“

Фензин:
„Под моста“
„Сивостен“
„Тера Фантастика“
„Фентернет“
ShadowDance
Starlighter

Фензин за 2014-а:
„Под моста“
„Фентернет: Измерения и модели“
Shadowdance

Сайт:
bgf.zavinagi.org
SciFi.bg
sfbg.us

Сайт за 2014-а:
bgf.zavinagi.org
fantasylarpcenter.com
SciFi.bg
sfbg.us

Популяризатор:
Ана Хелс и annahells.wordpress.com
Антония Дончева и екипът, който организира Зимните Таласъмии
Атанас П. Славов
Бранимир Събев и chetene.blogspot.com
Екипът на фензин ShadowDance
Емануел Икономов
? Ивайло Рунев
Иван Крумов
Калин Ненов, Валентин Д. Иванов и екипът на Човешката библиотека
Книжно момиче и knizhnomomiche.blogspot.com
Кристиана Тошева и екипът на Фентъзи ЛАРП център
Кънчо Кожухаров
? Милан Асадуров
? Ненко Сейменлийски
Петър Атанасов и екипът на SciFi.bg
? Петър Колев
Петър Тушков и екипът на “Сборище на трубадури”
Ради Радев
? Светослав Николов
Тодор Ялъмов – Федя
Христо Блажев и knigolandia.info
Юрий Илков – Генерала

Популяризатор за 2014-а:
Александър Карапанчев
Александър Попов
Ана Хелс и annahells.wordpress.com
Антония Дончева и екипът, който организира Зимните Таласъмии
Атанас П. Славов
Бранимир Събев и chetene.blogspot.com
Калин Ненов, Валентин Д. Иванов и екипът на Човешката библиотека
Книжно момиче и knizhnomomiche.blogspot.com
Кристиана Тошева и екипът на Фентъзи ЛАРП център
Петър Атанасов и екипът на SciFi.bg
Петър Тушков и екипът на “Сборище на трубадури”
Ради Радев
Флориан Пекаж и pekazh.com
Христо Блажев и knigolandia.info
Юрий Илков – Генерала
Явор Цанев и Gaiana Book & Art Studio

Гранд-майстор:
Агоп Мелконян
Атанас П. Славов
Величка Настрадинова
Любомир Николов – Нарви
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Скрийншот, който доказва, че Емил Михов е администратор на Фейсбук групата „Приказка за Стоедин“:

EmilMihov-screenshot.jpg
(97.94 KiB) Not downloaded yet
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

От кухнята:

Ако бяхме зачели всичките 212 гласували (вкл. дублиращите се):

1) В челните тройки щеше да има размествания само в 4 категории (писател, издателство, книга, сайт за 2014-а) – и нито едно нямаше да засегне първото място.

2) Щяхме да връчим 3 трети места по-малко, по правилото за летва от 5% (при 212 трябват поне 11 гласа).
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Колко представителни са Националните фантастични награди?

Кратък отговор: Около четири пъти по-представителни от наградите „Хюго“.

Отговор с математика: В определянето на първите НФН през 2015 г. като редовни гласуващи бяха признати 144 души.

В определянето на „Хюго“ през 2014 г. са гласували 3587 души.

Общият брой на хората, които знаят български (и следователно биха могли да участват в гласуването за НФН), според тази статия е 15+ милиона към 2014 г. (Според Ethnologue хората с български като майчин език са били 7,8 милиона през 2012 г. Имайки предвид процента на собствените ми познати, говорещи български и живеещи извън изброените от Ethnologue държави, в случая се доверявам повече на БАН.)

Общият брой на хората, които знаят английски (и следователно биха могли да участват в гласуването за „Хюго“), според хипотезата тук е 1200 милиона към 2013 г. (Ако гледаме информацията в Ethnologue за 2015 г.: 840 милиона.)

144 : 15 000 000 = 9,6 * 10^-6

3587 : 1 200 000 000 = 2,3 * 10^-6

9,6 : 2,3 = 4,2

:. Ако горните статистики са верни, за НФН през 2015-а е гласувал 4,2 пъти по-висок дял от общия брой потенциални гласоподаватели, отколкото за „Хюго“ през 2014-а.
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
Has thanked: 72 times
Been thanked: 76 times

Post by Cliff_Burton »

Искам да благодаря на организаторите на "Националните фантастични награди", а от името на Колийн Ливингстън огромни благодарности към всички гласували за "Самсон" за най-добра книга-игра за 2014-та година. Надявам се поне 1/3 от тях и да са я прочели, ще се радвам на всякакви коментари :)
PEACE & LOVE
Post Reply

Return to “Копнежите”