Гласувайте: в Националните фантастични награди (до 03.03.)

Приятели (:

Подготвяме ги от ноември миналата година. Събрахме се легион – 30+ дейни радетели от 15+ фантастични общности. Събрахме ги легион легиони: 24 категории с 260+ номинации! И сега…

… идва ваш ред.

Гласувайте в новите Национални фантастични награди! От днес до 3 март!

… Още сте тук? Смаяни сме. Каква лоялност, каква сила на волята… 🙂

Като оставим закачката настрана, каним ви – напълно сериозно, топло, настойчиво – да участвате в определянето на любимите ни творци и творби, свързани с фантастичното. За да бъдат тези награди наистина национални, е нужно в тях да се включат повече от нас: читателите, зрителите, геймърите, ларпърите, а все по-често и колегите 🙂 на номинираните творци.

Участвайте – или поне разгледайте номинациите – и за друго. За да заместите разни (ненаучни 😉 ) фантастики, витаещи из или покрай главите ни – например „България е малка държавица, с още по-малка сцена за фантастичното“ – с реалните вълшебства. (260 номинации… Ръцете ни се откъснаха, докато ги представим всичките. 😀 ) За да откриете нови любови. (Лично аз миналата година бях изумен какви родни филми съм изтървал. Набелязах си автори, които искам да пробвам. Дивих се на художниците, илюстраторите и дизайнерите ни, които преди не бях чувал… аз, дето уж следя всичко из фантастичните ни среди! А тази година изборът е два и половина пъти повече…)

Участвайте още и за да помогнете на Човешката библиотека: да вземем решение. Тази година ЧоБи застава на кръстопът: ще решаваме (поне някои от нас 😉 ) с кои дейности продължаваме, от кои се оттегляме. Мерило в избора ни е най-вече обратната връзка, която получаваме от вас, читателите и участниците в Копнежите и другите ни събития. Подкрепата в НФН е – досетихте се – обратна връзка.

(Пък и какво сега, кой рита срещу всенародната любов? 😀 😀 😀 )

Ако вече сте решили за кого да гласувате, давайте. Ако се колебаете – и искате да ни подкрепите – ние ви препоръчваме:

 • в категория „Най-добър писател“: Николай Телаллов
 • в категория „Най-добро издателство“: Човешката библиотека
 • в категория „Най-добър превод за последната година“: „Песента на ханджията“ (тази ни е изключително важна – заради чутовния седемгодишен труд, който положиха преводачката и четиримата редактори)
 • в категория „Най-добра книга за последната година“: „За спасяването на света“ (като оставим също толкова чутовния труд по съставителството ѝ – тя е и най-представителна за родната ни фантастика… а до момента остава почти невидима)
 • в категория „Най-добра книга-игра за последната година“: „Самсон“
 • в категории „Най-добър художник“ и „Най-добър художник за последната година“: Катерина Данаилова (кориците на „Песента на ханджията“, „Ех, магесническа му работа“ и „За спасяването на света“… като начало 😉 )
 • в категория „Най-добър дебют за последната година“: „Ех, магесническа му работа“
 • в категория „Най-добро представление за последната година“: „Аурелион: Вечният баланс“
 • в категория „Най-добро списание“: алманах „ФантАstika“
 • в категория „Най-добър сайт“ и „Най-добър сайт за последната година“: bgf.zavinagi.org
 • в категории „Най-добър популяризатор“ и „Най-добър популяризатор за последната година“: Калин Ненов, Валентин Д. Иванов и екипът на Човешката библиотека
 • в категория „Гранд-майстор на фантастиката“: Атанас П. Славов (поискахте ли си вече „Пентаграм“?)

За другите избирайте по съвест, интуиция и (ако я закъсате хептен) с чоп. 😀

Внимание! Тъй като Човешката библиотека не е монолитна единица, с вожд, който задава посоката, слушатели, които му козируват, и т.н., в отклиците по-долу отделните Чобити може да изразят личните си предпочитания, съображения, размисли. Аз самият съм събрал предистория на горния призив ето тук. Препоръките горе са плод от едноседмичното обсъждане, които направихме помежду си тези дни.

Какво още остана да казвам? Ами, много неща – това са си четири месеца подготовка и още седем-осем години участия в предишни подобни инициативи, и… и… и… Само че ще изтощя вас, а започвам да изтощавам и себе си. Така че:

Прегледайте номинациите. Изчетете внимателно условията за признаване на идентификация. Гласувайте. И разгласявайте – нека вестта за НФН стигне до всички ваши приятели, влюбени във фантастиката.

Фантастични находки и озарения!
За екипа на ЧоБи: Кал:)н

П.П. Уф, сетих се какво трябва да кажа още. Да ни похваля. 😀

В организацията на тазгодишните Национални фантастични награди участваме:

Най-активни до момента бяхме аз (Калин Ненов), Кристиана Тошева, Петър Атанасов, Валентин Иванов, Александър Торофиев и Адриан Димитров; а се включваха да ни помагат Петър Тушков, Георги Пенчев, Александър Карапанчев, Елена Павлова и Ангел Славчев. В разгласата пък сме участвали всички. 🙂

За мен е изключителна тръпка (понякога – от фрустрация, но по-често от удоволствие 😀 ) да действам рамо до рамо с такива побратими и посестрими. Да знам, че правим заедно, ставаме част от нещо по-голямо. Да усещам как селенията на фантастичното се разтварят към нови и нови хоризонти; как моят народ, семейството на духовете-от-духа ми, расте. И пораства…

Благодаря, приятели. И – как иначе – продължаваме.

(Че идат, гласуващите идат…)

8 коментара за “Гласувайте: в Националните фантастични награди (до 03.03.)

 1. Две ВАЖНИ уточнения към етапа на гласуване:

  1. Молим онези номинирани, които не искат да участват в класирането за Еврокон, да ни предупредят писмено преди края на гласуването. Пишете ни на NFNagradi маймунка gmail.com.

  2. В категории, в които гласуват под 20% от всички участници в общото гласуване (тоест хората, гласували в поне една категория), не присъждаме награда – независимо колко номинации са получени.
  Пример: Ако след изчистване на незачетените идентификации останем с общо 200 гласували, без награда ще бъдат всички категории, в които има 39 или по-малко гласували.
  Номинации, които не са събрали гласовете на поне 5% от всички участници в общото гласуване, също не получават награда – дори ако се класират на първо, второ или трето място в категорията си.
  Пример: В горния случай (с общо 200 гласували) без награда ще бъдат всички номинации, за които са гласували 9 или по-малко души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото