Копнеж за корица на „Зелени разкази (ама _наистина_)“ (до 05.04.)

Рисуващи приятели (:

Едно от следващите издания в поредица „Човешката библиотека“ ще бъде антологията „Зелени разкази (ама наистина)“. Тя събира текстовете, отличени в едноименния Копнеж – истории от миналото, настоящето и бъдещето ни, които ни вдъхновяват да се замислим за връзката ни с целия свят отвъд човека и човечеството. А после и да се задействаме, за да я заздравим.

Гласим антологията за 22 април – Деня на Земята 🙂 – в електронно и (ако има интерес) хартиено издание. И ѝ търсим корица. 🙂

Копнеж
за корица на „Зелени разкази (ама наистина)“

Корицата ще краси и електронното, и евентуалното хартиено издание. Ако ни разрешите, ще публикуваме предложенията ви и в галерията ни.

Формат:

Окончателните размери на хартиената корица ще бъдат:

  • лицева част: 165 (ширина) на 235 (височина) мм;
  • задна част: 165 (ширина) на 235 (височина) мм;
  • гръбче: 13-15 (ширина) на 235 (височина) мм.

Предвидете по 5 допълнителни милиметра от външната страна (тоест отгоре и отдолу навсякъде; отдясно в лицевата част; отляво в задната част). При отпечатване на книгата те се обрязват.

Резолюция на изображението: 300 dpi.

От същия файл (лицевата част) ще направим и електронната корица. Тя ще е с ширина 500 пиксела и височина 700 до 750 пиксела, резолюция 72 dpi.

(Това не означава, че трябва вашите предложения да са толкова големи в оригинал, само ви дава представа как ще изглеждат накрая.)

Изпращайте ни jpggif или tiff файлове.

Внимание! Ако сканирате предложенията си, използвайте формат, който запазва яркия контраст (при някои jpg например се размазват контурите). За да се уверите, че всичко е наред, увеличете (zoom) сканираното изображение на поне 200% и вижте дали там, където има рязка граница между различни цветове (например: черно до бяло), не са се получили „размазани“ (в примера: сиви) пиксели. Ако това ви затруднява: сканирайте в tiff формат; или помолете някой по-опитен приятел да ви помогне при сканирането.

Брой предложения:

Няма ограничение. Все пак предпочитаме една прекрасна корица пред две просто хубави. 🙂

Задължителни елементи и условия:

  1. Лицевата част трябва да съдържа заглавието: „Зелени разкази (ама наистина)“ и (на отделен ред) думата „Антология“. Изборът как да изглеждат и да ги разположите е изцяло ваш.
  2. Върху гръбчето разположете „Зелени разкази (ама наистина)“. Ориентирайте целия надпис по такъв начин, че да се чете нормално, когато оставим готовата книга легнала с лицето нагоре. (Тоест: думата „Зелени“ да е по-близо до горния ръб.) В долната част оставете „въздух“ от 2 сантиметра (там ще добавим емблемата на Човешката библиотека).
  3. Не включвайте никакви други текстови елементи; ние ще ги добавим накрая.
  4. Не слагайте рамки или отчетливи контури на границите между лицевата част, гръбчето и задната част, както и по външните им ръбове. Винаги са възможни размествания или проблеми при обрязването, с неестетически последствия.
  5. За задната част предвидете място за анотация на книгата (текстът, който ѝ служи като „визитка“ пред читателите). Тук има усложнение: още не знаем дали  текстът ще заема половината задна страница или цялата, или нещо междинно. Най-добре предложете такова изображение, което пасва на анотация с произволна дължина. (Така или иначе, в случая е по-важна лицевата част.)
  6. Специално за тази корица не искаме: да преобладава черното; или тъмните, убити цветове; или смръзващите гами. Ние сме Човешката библиотека. Имаме критерий „топлота“. 😉
  7. Разбира се (… нали се разбира? :), копнеем корицата да отговаря на съдържанието. Пишете ни (на poslednorog -в- gmail . com) да ви изпратим текстовете. Част от тях още са в процес на редакция – но са достатъчно завършени да ви дадат зрителна представа.

Техника:

По ваш избор: пълноцветна живопис, черно-бяла графика, снимков колаж… ваш избор. Наистина.

Досега не сме имали проблем да отпечатаме каквото и да е. (Освен със съответствията в цветовете на екран и на хартия, ама това е стара болежка на хартиения печат. 😀 )

Внимание! Ако използвате чужди творби като елементи във вашата (например в снимков колаж): първо си осигурете писмено разрешение от авторите им. И ни го препратете.

Насоки (които не бива да спъват творческия ви устрем 😉 ):

~ Избягваме рамките. Стараем се да ги чупим, всъщност. 😀

~ Избягваме правоъгълниците – и ъглите въобще.

~ Примираме за красиво рисуване. (Но знаем, че то иска повече време.)

Срок: 5 април 2015 г.

Пращайте предложенията си на poslednorog маймунка gmail точка com.

Награди:

Художникът на най-харесаната корица ще получи възнаграждение от поне 70 лева. Точната сума ще се определи от броя платени бройки (електронни и хартиени):

– Ако са до 350, наградата остава първоначалните 70 лв. Художникът ще ги получи веднага след обявяване на резултатите от Копнежа (в средата на април).

– За всеки пет платени бройки над 350 към наградата се добавя още 1 лв. Този допълнителен хонорар се плаща на художника в края на всяка календарна година (през декември).

(Успехът на изданията ни зависи от всички ни – автори, художници, редактори, читатели… Затова каним всички ви: помагайте с разгласата. Добрата читателска дума е най-могъщият разпространител. 🙂 )

Художниците на всички харесани корици ще получат по три електронни книги от поредица „Човешката библиотека“ – по техен избор. (Даже и да не ни разрешите да ви публикуваме в Галерията. 😉 )

Ако имате въпроси – питайте.

И – творете!

И… нека зеленото наднича между стъпките и в зениците ни. Все повече. 🙂

6 коментара за “Копнеж за корица на „Зелени разкази (ама _наистина_)“ (до 05.04.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото