Ех, магесническа му работа

Заглавията, влезли в библиотеката или пристъпящи към нея

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Tue Mar 31, 2015 1:25 pm

Отзив от Ангел Богданов в TANSTAAFL

След ужасно смешния "За мишките и змейовете" ми се искаше да прочета още нещо от Калоян Захариев. Благодарение на Калин и неговия екип се сдобих с е-изданието на настоящата книга.
Какво да кажа - наистина, от българските автори, които съм чел, Захариев е най-близо до Пратчет. Всъщност многото заемки сочат, че това си е търсен ефект Личното ми мнение е, че прекаляването с прилагателни и словесни карамболи (редактор не е мръсна дума, дори и за най-добрите) и очакваните неочаквани развития го поставят доста по-близо до Робърт Ранкин. което не ми попречи да се посмея доста докато четях.
Историята е за Долната земя, където магията е ежедневия, а боговете са реални. Много сполучливо Захариев е отказал да дава названия и е развил действието в Царството (подозрително напомнящо за Татковината ни), което граничи със Съседното царство (с едри груби мъжаги), но е далече от Другото царство (където пък бичат евтини стоки-менте). Лазар(ус) е провинциален некромант и си изкарва честно хляба, създавайки стоки в услуга на местния бизнес: зомбита за тренировка на пожарната, съживен расов коч за чорбаджията и т.н. До него стои верния слуга Григор, нает чрез временно чрез Бюрото по труда, който взима задълженията си повече от сериозно и е еднакво добър в лъскането на теракот и пребиването на изплъзнали се демони. Пияни като първокурсници на 08.12, тандемът намира много сладко бебе. С мъртва вещица до него. И екип професионални убийци с мокра поръчка. А това е само началото на една безспирна бъркотия, в която богове, убийци, жреци и некроманти се гонят и трепят с бесен ентусиазъм и променлива успеваемост.
Като цяло - доста добро, много смешно, но му трябва редакция.
Определено ще следя за книги на автора.

Харесах:
-.... А окъсаните дрехи?
-Дрескод, господарю. Иначе как хората ще разберат, че сте зъл магьосник, който иска да завладее света и пороби човечеството?
***
Слугата на злия магьосник трябва да бъде наказван строго и несправедливо, иначе как ще му е верен до смърт?
***
Крокодилът, обитаващ ровът, се намираше в дълбока депресия, върху която някой по-кадърен психиатър би могъл да напише монография.
***
Не един или двама монаси-воини бяха напуснали манастирите, за да се превърнат в кротки земеделци или търговци, потресени от жестокостите, на които е способен един средностатистически третокурсник по некромантия, обърнал две чаши водка.
***
крачеше с онзи устрем, който имат само влаковите композиции, натоварени с ядрени отпадъци


За „трябва редакция“ – освен казаното тук се чудя и: дали авторът щеше да издържи още? А ние? ;)

Още мой коментар:

Кал wrote:Благодаря за отзива! :)

За редакциите: https://www.goodreads.com/review/show/1105930702

(Да беше видял началния вариант...)

Но след тия 20 месеца Калоян е станал много по-добър в саморедакцията. Последната му новела почти няма тия „грешки на растежа“: http://fantasylarpcenter.com/index.php/ ... zahariev-6

(Но пък – TANSTAAFL, а? – не ме разсмива. Ех, тоя неуловим баланс... :( )
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby frog » Tue Mar 31, 2015 3:28 pm

Аз като казах, че ония работи в лилаво няма да направят добро впечатление ;) въпреки че авторът си ги бил търсел/целял и харесвал.
Може би към книгата трябва да върви кратък текст с указание, че романът е редактиран и коригиран. Усилено и дълго. Ама то си пише в служебните страници.
"Бесовете ви чувам"
User avatar
frog
добромет
 
Posts: 1707
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 72 times
Has been thanked: 1824 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Tue Mar 31, 2015 3:43 pm

frog wrote:Може би към книгата трябва да върви кратък текст с указание, че романът е редактиран и коригиран. Усилено и дълго.

Е, не. :D Тук с най-голяма сила важи принципът „ПНК“. Ако читателят не го е забелязал, без да му го изтъкнеш – работата е оттекла...

(Но все пак трябва да се има предвид и принципът Your mileage may vary. Например убеден съм, че проблемите, които presly има с „Песента на ханджията“, преобладаващо не съвпадат с проблемите, които би имала ти или друг читател. Едно от уменията на редактора е да определя къде спира вопиющата нужда от редакция и къде почват читателските вкусове.)
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby sunshinen » Mon Apr 13, 2015 9:23 pm

Ето едно мнение от първа ръка, въпреки че сигурно ще повторя много от това, което написах в мейла : ))

„Ех, магесническа му работа“ страшно ми хареса! Ама наистина много ми хареса. Може би защото ме свари неподготвена и ме изненада. Преди няколко месеца страшно ме беше ударила нуждата да прочета нещо свежо и забавно. След дълго тършуване из безкрайните ми етажерки, кашони и шкафове, пълни с книги, единственото което открих и що годе отговаряше на описанието бяха няколко борики Удхаус, чиито хумор обаче никога не ми е бил достатъчно смешен. След посещения и в няколко книжарници, където ме упътиха или към същия автор или към страховитата чиклит-секция, просто се отказах и реших, че ще подновя търсенето си друг път. Затова „Ех, магесническа му работа“ се появи сред мейлите ми сякаш точно по поръчка! Свежа,ужасно смешна, написана с невероятно въображение и замах. А героите! Абсолютно култови във всеки един момент и всяка една реплика, и то даже не само главните, а и второ- трето и петостепенните герои, което е от нещата, които наистина ме впечатлиха. Не само Лазар и Григогр са страшно готини, но и работливите престъпници, предприемчивият селски бизнесмен, отзивчивият рогат демон и дори убийците, които много държат на добрия си имидж. От много отдавна не ми се беше случвало да си пътувкам в градския и да се смея с глас. Да не говорим, че масовите убийства и кланета никога не са били толкова смешни(защото по принцип не са си..). Наистина не мога да се сетя нещо, което да не ми е допаднало (е, имаше някои странни сравнения, ноо това си е част от чара!), а по принцип хич не харесвам болдване, скоби по средата на изречението, главни букви и такива, но тук наистина стоят много добре. С най-голямо удоволствие бих прочела и 2ра, и 3та, и 5та част...

От наистина отдавна не ми се беше случвало нарочно да протакам дочитането на някоя книга, без да очаквам нетърпеливо развръзката или да се стремя максимално бързо да извлека всичката и полезна информация, просто защото не искам да свършва!
БЛАГОДАРЯ!
^___^

This post by sunshinen received thanks from: 2
negesta (Fri Apr 24, 2015 4:09 pm) • Кал (Mon Apr 13, 2015 11:03 pm)
Rating: 18.18%
 
User avatar
sunshinen
Global Moderator
 
Posts: 13
Joined: Fri Feb 14, 2014 12:19 am
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 14 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Mon Apr 13, 2015 11:17 pm

Еми, а в какви отношения си с Пратчет по принцип?

И ми е интересно как ще ти се отрази „Приказка за магьосници, физици и дракон“... :)
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby frog » Tue Apr 14, 2015 11:43 am

Е ми... не очаквай, никак даже, чудеса от втора част, защото на записа/представянето (не знам ти в кой момент пристигна) Калоян сподели попарващи неща за продължение...то.
Скрит текст: покажи
Заради които лично аз не вярвам то да стане част от ЧоБи.

Магесническата е доста анимационна, а в анимациите има точно такива преувеличения и безмилостни ефекти.

Аз се радвам, че сравненията се поукротиха, за сметка на екшъна. Единственото нещо, което не знам какво прави в книгата, е за Григор и стражарите.

Скрит текст: покажи
Иначе имам един чешки автор... дето не знам защо само една книга е написал... само толкова ли му е било вдъхновението?! А може в самия си сборник да си е изчерпал закачките... Too bad. Може би само ако го преведа ще му се наситя (наизуст) и ще мирясам.
Но май Геновева повече се доближава до него от Калоян. Трябва да видя.
"Бесовете ви чувам"
User avatar
frog
добромет
 
Posts: 1707
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 72 times
Has been thanked: 1824 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby sunshinen » Mon Apr 20, 2015 3:52 pm

С Пратчет по принцип не се познаваме особено :D Направих няколко опита през годините, но уви не ми се получаваше и това е.. Някак си не ги разбирам неговите истории. Може би трябва да подновя, току виж съм дорасла. Щом препоръчвате с удоволствие ще прочета „Приказка за магьосници, физици и дракон“, как да се добрия с нея? Като поогледах ми излиза и по традиционните книжарници?
Last edited by frog on Tue Apr 21, 2015 11:53 am, edited 1 time in total.
Reason: Ако я вземеш от ЧоБи, повече пари ще отидат към авторката, отколкото от книжарница.
User avatar
sunshinen
Global Moderator
 
Posts: 13
Joined: Fri Feb 14, 2014 12:19 am
Has thanked: 0 time
Has been thanked: 14 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Люба » Wed May 27, 2015 1:00 am

Пореден отзив за "Ех, магесническа му работа" и от Любопитка, в блога й През прозореца,

Много оригинална история, пълна с хумор и разсмиващи до плач моменти. Книгата може да се приеме и като очарователна метафора за родителството и всички изживявания свързани с него. И почти съм убедена, че авторът познава Радостина и тя не е само плод на въображението му. Или поне страшно много ми се иска да е така. :)
Last edited by Кал on Wed May 27, 2015 9:08 am, edited 1 time in total.
Reason: +

This post by Люба received thanks from: 3
negesta (Wed May 27, 2015 6:21 pm) • Кал (Wed May 27, 2015 9:08 am) • Лъч (Thu May 28, 2015 5:18 pm)
Rating: 27.27%
 
User avatar
Люба
 
Posts: 2995
Joined: Mon Jul 25, 2011 10:52 pm
Has thanked: 2230 times
Has been thanked: 3713 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Tue Jun 16, 2015 10:07 am

Отзив в блога на Талиесин

Какво ми хареса в книгата – на първо място, двамата главни герои все пак са забавни и доволно способни и могъщи персонажи. Диалозите между тях в повечето случаи са откровено забавни, а и просто няма как човек да не се засмее на некромант с име Лазар (убеден съм, че имената на Лазар и Григор далеч не са избрани случайно). Основната история е добра, развива се плавно и сериозните разкрития идват съвсем в края. Хуморът също в по-голямата си част е забавен, но не навсякъде, а тук-таме е откровено пресилен или неудачен.

Всъщност именно хуморът е и най-същественият проблем, който имам с книгата. Вече споменах, че на места е пресилен или несполучлив, но нещата са доста по-дълбоки и опират до влияние. А то е очевидно – Тери Пратчет. Някои от шегите са не просто вдъхновени от Пратчет, а направо изкопирани. Другото, което намирам за проблемно в хумора, са изобилните сравнения с нашия свят – някак, не на място ми стоят сравнения със София, Варна, Левски и ЦСКА редом с магьосник некромант. Да, и при Пратчет съм забелязвал подобни сравнения, но най-вече в ранното му творчество, по-нататък ги изчиства. В следствие на тези сравнения е и другото, което не ми хареса, а именно worldbuilding-ът, който поне за мен е слаб и неубедителен. Да, наясно съм, че действието се развива в Долната земя, която прилича на горната, т.е. нашата, но пък никаква индивидуалност да няма е прекалено. Дори Столицата на царството (има няколко царства, лесно е да се сети човек с кого са закачка) например не е нищо по-различно от един Анкх-Морпорк, пребоядисан с някой друг елемент от София. Съжалявам, на мен това заедно с гореспоменатите сравнения ми разваля потапянето в текста. От друга страна не мога да не похваля употребата на български имена и някоя-друга черта, които пък придават индивидуалност (както и римските аналогии сред реалиите от миналото, но там съм пристрастен). Сред персонажите пък е редно да спомена и опонентът Стамат/Виталиан, но не изцяло с добро. Работата е там, че той изглежда като недоизпипан персонаж – представен уж като отличник и амбициозен до безскрупулност, а накрая се оказва, че изобщо не бил ходил на някои от лекциите. А с малко пипване в словореда това съм сигурен, че е можело да бъде избегнато. Разните фактологически дреболии ги споменах в Goodreads, или поне тези, които ми направиха впечатление (ръстът на Наполеон и Бах вместо Бетховен при сравненията) – убеден съм, че ще бъдат редактирани скоро.


И гроздето към манджата:

Кал wrote:Хмм… аз не помня Пратчет да е споменавал имена от нашата реалност в книгите си за Диска, даже в най-ранните. (Но съм ги чел твърде отдавна.) При Калоян това е напълно умишлено: подчертава, че Долната и Горната (т.е. нашата) земя са част от един общ свят. (И създава дисонанс с очакванията на читателя за „непресекателност“ на фентъзито и реалността – което също забавлява, поне един определен тип читатели. ;) )

Между другото, при редакцията МНОГО се старахме да изхвърлим всички закачки, които твърде биеха на Пратчет. Съдейки по твоя отзив, не сме се справили повсеместно. :(

Все пак смея да твърдя (о, нахалство!), че Калоян е по-добър (и по-важното, неповлиян) от Пратчет в ситуационния хумор: например поредицата с „парите или живота“. Тя ми тече в главата като филм на Бъд Спенсър и Терънс Хил…

Продължение, хаха… Искаш ли ТИ да го редактираш двайсет месеца?

Шегувам се. Калоян много е задобрял междувременно. Но не знам дали предвижда нови истории с Радостина.

This post by Кал received thanks from:
Лъч (Tue Jun 16, 2015 11:43 am)
Rating: 9.09%
 
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby frog » Tue Jun 16, 2015 2:44 pm

Ъ, нищо лично и особено драматично, ама аман от начетени читатели!!! Това е напаст божийЪ! Колкото и всяко мнение да е ценно. Може би.

Все повече си мисля, че е редно да вложим в книгата кратка бележка за избора на Калоян - за сравненията.

Калине, ти спинка ли на моменти от срещата с Калоян в Сохо? Продължението, мрачното? Ring a bell? Или аз бъркам той какво беше казал.

Държа да отбележа - когато някой е изчел всичко или почти всичко, или много от даден автор, не може мнението му за друг, повлиян автор, да се взема много насериозно, защото въпросният човек става прекалено чувствителен за специфики и се замъглява от субективност. Колко полезен може да ни е горният коментар, когато човекът уж безпогрешно разпознава Прачет? То е все едно аз спокойно да чета не съвсем коригирана книга. Ами не мога и проблемът е в мен, защото имам нещо обострено.

Изчела съм книгата от до за кратко време и съм видяла развитието на хумора. Като изключим началото, единственото тъпо нещо в книгата е за бъркането на стражарите. Ама просто от мен ако зависеше, веднага бих я махнала тая простотия.
И краят със сонма не ми харесва, но просто не обичам такива персонажи.

Споменатият момент с парите или живота наистина е много добър. На такива работи им викам анимационни.

Да се върна на продължението. Аз не съм убедена, че винаги трябва да има продължения, и то каквито ние ги очакваме. Е, ако Калоян наистина си осъществи идеята... според мен по-скоро да не го прави, но негова воля. Като му се експериментира, да експериментира. Но краен експеримент няма да чета. Камо ли коригирам.

Скрит текст: покажи
Ако вземем "Лапи" на Яна, какво точно ще е продължението на известния ни край? Може да е гениално, ама може и да не е. It might not live up to our expectations. Нечии със сигурност.

Какво точно бихме искали да прочетем за Лазар и Григор? А за Радостина?!

Иначе... малко глупаво сравнение ще направя, но в отношенията си с даден автор читателят май трябва да подхожда като към приятел - да не очаква прекалено много, да уважава свободата. Ама то май за всичко е така.

Скрит текст: покажи
Извинявам се за новото сравнение, но си знаехме, че Хари Потър ще са 7 книги. И се подготвяхме за края. И краят дойде. Е, искаме още, но трябва ли?!

Двойно се извинявам за продължаващото сравнение! Хората четяха Здрач entranced. И искаха още. Толкова много искаха, че близките малоумници пуснали неправомерно (пред)последната част. Много мило.
"Бесовете ви чувам"

This post by frog received thanks from:
Кал (Tue Jun 16, 2015 3:43 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
frog
добромет
 
Posts: 1707
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 72 times
Has been thanked: 1824 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Tue Jun 16, 2015 3:49 pm

frog wrote:Калине, ти спинка ли на моменти от срещата с Калоян в Сохо? Продължението, мрачното? Ring a bell? Или аз бъркам той какво беше казал.


Ако говориш за „Почти божествена комедия“, другия му роман, който (почти) мина летвата ни (и който сега съвсем си няма редактор) – той просто се развива в същия свят. Но нашите момчета (и момиченце) там ги няма.

Върти ми се в главата нещо, че Калоян иска да пише история за Лазар в по-гадното му амплоа. Чул ли съм го, или ми се присънва?

(Дайте право на читателите да се изразяват свободно. И то е част от диалога. ;) )
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby frog » Tue Jun 16, 2015 4:21 pm

Нищо няма да им давам. Вземат думата и прекаляват.

Не ти се присънва. Него имам предвид.

А къде в goodreads е написал другите си забележки по фактологията? Тип Наполеон и Бах I mean.
"Бесовете ви чувам"
User avatar
frog
добромет
 
Posts: 1707
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 72 times
Has been thanked: 1824 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Tue Jun 16, 2015 5:12 pm

Е, някой гони ли те с вилата да ги слушаш... Вярвай ми, оглушителното мълчание (а ла „За спасяването на света“) е в пъти по-убийствено. :/

Потърси най-новите писма с етикет Magesnicheska в poslednorog-а. Там събирам всички неща за оправяне в следващата версия.

P.S. С Талиесин продължихме разговора в блога му, на линка горе.
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Sat Aug 15, 2015 3:31 pm

Отзив от Елен в блога ни:

Днес дочетох електронното издание.
Романът има добър сюжет, стилът определено може да се определи като Пратчет, но си има и няколко недостатъка, които не мога да премълча:
1) моментът със свръхестествената мистерия – всяко фентъзи си има мистерия. В случая мистерията беше бебето и защо се опитват да го убият. Хубавата мистерия държи читателят в напрежение от началото до края. В случая обаче мистерията се разкри някак си твърде бързо, лесно и помежду другото, без много усилия от главните герои.
2) бойните умения на некроманта – героят ми хареса, но някак си идеята как този младеж отупва 30 професионални убиеца само с тояга и гол мерак ми идва малко в повече (всъщност много в повече). Ми че то по тая логика и по леснотата, с която се справя с всички трудности то завладяването на света едва ли ще му отнеме повече от две седмици. Просто няма трудна ситуация за тоя герой, ей…
И въпреки това мога да кажа, че това е най-доброто българско фентъзи от кажи речи последните 15тина години. Авторът определено има талант и чудесно чувство за хумор.
Не знам, дали авторът си следи отзивите, но ако все пак ги следи, ето няколко думи и за него.
Когато прехвърлям фентъзи и научно фантастичните романи, които са ми направили най-голямо впечатление, то аз забелязвам 4 отличителни черти в тях и в авторите им:
1) незабравим стил и умение да пишат. Такива автори са Пратчет и Стивън Кинг (и др.) – не винаги идеите им са оригинални, но още от първата страница ти можеш да разпознаеш автора по маниера на писане. Този запомнящ се (и оригинален) стил е голям плюс.
2) нови и/или особено скандални за времето си идеи – такива автори са Зелазни, Хайнлайн (и др.)
Дори стилът на авторът да не се разпознава от първата страница, то идеята се загнездва в теб, кара те да я осмислиш, да се върнеш и да прочетеш още веднъж, за да откриеш още някой дребен детайл, да откриеш още смисъл вложен от автора. А когато прочетеш творбата до край понякога идеята толкова те е поразила, че просто е трудно да се отърсиш от влиянието й и ходиш като цапнат с мокър парцал няколко дена.
3) живи герои, които сякаш можеш да пипнеш – някои автори могат да създадат живи, дишащи, открояващи се герои, с които ние се смеем, плачем, мечтаем или сме в голямо напрежение когато са в опасност. Такива герои, които са аха да изпълзят от страниците и да се превърнат в истинско човешко същество. Такива герои са Хари Потър или Майлс Воркосиган на Лоис Макмастър Бюджолд. Такива герои са рядкост. Може би в следващия роман на автора Радостина ще бъде такъв жив и дишащ герой, който да ни държи в напрежение :)
4) автори които наистина в момента имат какво да кажат на човечеството по наболял проблем – такива са Оруел, Франк Хърбърт и подобните.

Като за първи роман романът е страхотен. Бих го оценила с 4,8 по петобалната скала.
Надявам се авторът да продължи да пише и да се развива, защото той наистина има потенциал.
Има потенциал да развие личен запомнящ се стил, има потенциал и да създаде такива живи дишащи герои и да изгради цял свят около тях.
Рядко се среща толкова добър първи роман – обикновено първите творби не достигат пълния капацитет на автора.
Надявам се авторът да не се разсърди на малко честна критика – целта не е да омаловажа усилията му (както и тези на екипа), а само да дам честната гледна точка на един ценител на жанра.
Успех и се надявам скоро да прочетем продължението, което ми се мержелее малко в стил подобен на филмът “Догма” :)

This post by Кал received thanks from: 2
Adi (Sat Aug 15, 2015 3:56 pm) • Люба (Sat Aug 15, 2015 5:33 pm)
Rating: 18.18%
 
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Wed Oct 21, 2015 2:40 am

Отзив в „Пещерата на неандерталеца“

Накратко за книгата – МНОГО свеж хумор. Страхотно въображение. Магическа обстановка съчетана със злободневни проблеми – мутри, обществени поръчки, корупция – познатото ни ежедневие в една фентъзи обстановка. Леки намигвания към Пратчет и Шекли, може би и към Джордж Лукас (Уилоу), но само оригинални идеи! Еклектична смес от злобни богове и добродушни демони. И злобни демони. И… и още много – в книгата.

На фона на всичко това, двама тарикати – некромант и слугата му, които са си уредили сравнително спокоен и успешен живот и току що са спечелили няколко много сериозни обществени поръчки рискуват всичко, за да спасят по-слабия. В случая едно бебе. Независимо, че срещу тях застават най-опитните убийци, антимагьосници, жреци, мутри и в крайна сметка самите богове.

С една дума – възхитен съм. Възхитен от майсторския разказ, добре структурирания свят, невероятния хумор, свежите идеи и лекотата, с която върви действието!

Цитат:
„– Сериозно, престани! Колко пъти да ти казвам, че завърших некромантия само защото не ме приеха в педагогическия факултет? Нямам никакво намерение да завладявам каквото и да било… освен тоалетната може би, при това само временно, защото тоя такос, дето го изядох, май се оказа твърде пикантен…“
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Fri Jan 01, 2016 11:02 am

По случай новата... осъмнахме с нова версия на „Магесническата“. :)

Ако я искате, само ни драснете.
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Sat Dec 31, 2016 9:10 pm

Започнахме 2016-а с „Магесническата“, с „Магесническата“ я свършваме:

Весела Фламбурари в Сборище на трубадури: Калоян Захариев: Фентъзи за юноши в България

Какво точно крепи крехката детска емоционалност, а съответно и нашата крехка психика на възрастни хора? Ето няколко неща: Топлината на дома и копнежа по тази топлина. Наличието на могъщи приятели (като родителите). Победите над всекидневните неизвестни… Както изброявам, в ума ми се натиска откритието колко близко стои този списък до приказката! Като че ли всички сме гушнали приказката в ролята й на любим, верен и справедлив приятел, от който търсим съвет. Приказката си живее в нас, независимо дали я усещаме, или не. Защото приказката е концентрираното умение да действаш… А в умението да действаш се заключва самият живот!

(...) Какво означава да търсиш не вярната, а своята посока?

(...) Моят традиционен подход към намирането на своя път е гениален и проверен във времето и пространството.Той е да наведа глава и да се засиля, крещейки с пълно гърло „пази се”, без да обръщам грам внимание какво има пред мен и около мен. За мое голямо учудване това върши работа. Е, имам няколко белега по себе си, и то от всеки възможен вид, но… хей… беше забавно, това мога да кажа. Човек, който мисли и премисля всичко, един ден ще се огледа и ще установи, че му е пораснала бяла брада, че хлапетата вече го наричат „дядо” и че безвъзвратно е пропуснал възможността да направи хиляди глупости, някои от които дори напълно безнаказано.

Къде е магията?

Магията е навсякъде. Тя е в нас, тя е в книгите, които четем, във световете, които създаваме, в нашите любими, в децата ни и дори в досадните съседи (въпреки че при последните е по-скоро черна и има навика да се проявява рано сутрин в почивните дни). (...)


А в коментарите зърнах още един желаещ за х-издание. ;)
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Fri Nov 17, 2017 3:03 pm

Отзив на Erridan в Goodreads:

Интересен и забавен дебютен роман, но нещо като че не ми достигна. Възможно е и да съм се подвела по всички ревюта, които сравняваха книгата с творбите на Пратчет (един от най-любимите ми писатели) и да съм очаквала същия стил. На места определено се усещаше вдъхновението от Света на Диска - не можах да не се подсмихна като стигнах до частта с описанието на улица Царска, която подозрително много ми напомни за Сенките. И все пак авторът си има собствен стил и идеи и си ги следва - това ми допадна, заедно със няколко наистина забавни момента (подвизите на едно съживено добиче например, а и част от разговорите на Лазар и Григор).
От друга страна ми липсваше развитие на главните герои, имаше нещо като наченки за такова, но далеч не стигна докъдето очаквах. А също и повтарящите се майтапи, които са забавни като ги чуем първия път, може би и втория, но вече като се повторят трети и четвърти път, идват малко в повече. И не последно място езикът - на няколко пъти имах усещането, че разказът не върви толкова гладко, колкото би могло да бъде. Даже не помня какво конкретно ме е подразнило, просто си беше като едно такова усещане, че тия работи се изчистват само с писане, писане и още писане.
Така че като за финал ще пожелая да автора да продължи да пише и да се развива - има хляб в него, само трябва да се развива. Пък кой знае, може някой ден да почнат да сравняват млади автори в жанра с него. :)


По проблема с езика – да видим развил ли си го е авторът в новата си книга. ;)
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Re: Ех, магесническа му работа

Postby Кал » Wed Dec 27, 2017 10:49 am

Отзив на Десислава Сивилова в Goodreads

(...) Да, книгата ще ви разсмее колкото с колоритните герои и нелепите ситуации, в които изпадат (друго си е да връщаш дребен рогат добитък от отвъдното с цел разплод), толкова и с ужасно забавния начин, по който е поднесено всичко. Авторът е просто цар на неочакваните сравнения, които понякога се разгръщат в цели параграфи... а резултатът те кара да съжалиш, че на корицата няма предупреждение с едри букви: "Не се препоръчва по време на консумация на храни и напитки поради опасност от задавяне", последвано от респектиращ брой удивителни.

(...) Тук нещата са по-ясни, но пак си има от всичко: напрежение, неочаквани обрати, тупаници (така де, екшън сцени), злодеи, които се оказват не чак такива злодеи, добряци, които (уж) се оказват злодеи, божества, които се оказват (изненада!) пълни кретени, и кретени, които... но хайде, да не ви развалям четенето.

This post by Кал received thanks from:
Mokidi (Wed Dec 27, 2017 12:47 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10163
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 6878 times
Has been thanked: 5356 times

Previous

Return to Книгите

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron