Нощта на скорпиона

Заглавията, влезли в библиотеката или пристъпящи към нея
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Нощта на скорпиона

Post by Кал »

Тема за предстоящия роман на Мария Гюзелева – отзиви, въпроси, нови парченца скрита мъдрост, които сте разчели... ;)
Кал
Първопроходец

Re: Нощта на скорпиона

Post by Кал »

Надежда Коцева wrote:Прочетох "Нощта"!
Поздравления, беше ми изключително интересна (аз по принцип не чета фантастика :), просто я чувствах като голяма доза действителност. В книгата има много ключови моменти и мисли, започва доста силно, на места ме впечатляваха разсъжденията на Андреа за уредбата на света, дори по-нататък ми се искаше да ги срещам по-често. (...) Сюжетът е доста многопластов, въпреки че се чете леко и интригуващо, харесват ми стиховете, много са дълбоки, хареса ми споменаването за Ева, "първа сред първите", въобще работено е на много нива, книгата дава стремеж за препрочитане и жажда за откриване на още "кодове".
Поздравления и за това, че действието се развива на родна земя!
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ето кои корици грабнаха най-много от сърцата и умовете на журитата ни:

http://choveshkata.net/blog/?p=4523
Кал
Първопроходец

Нощта на скорпиона

Post by Кал »

Тема за дебютния роман на Мария Гюзелева: подготовка, разгласа, разговори...

Първи откъс
Last edited by Кал on Thu Nov 05, 2015 3:04 pm, edited 2 times in total.
Reason: сливам със старата тема (вече и аз не си знам родния форум...); и оправям фамилията на Мария
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Втори откъс

Романът в Goodreads (ако имате профил там, може да го добавите като Want to Read, Currently Reading и т.н. – ще помогнете на видимостта му :) )
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И вест до Приятелите на ЧоБи:
Приятели (:

До 29 ноември събираме По-желали и поръчки за следващата ни книга –
„Нощта на скорпиона“ на Мария Гюзелева, отличена – редом с „Ех,
магесническа му работа“ на Калоян Захариев – в Конкурса за български
фентъзи роман през 2012-а:

http://choveshkata.net/blog/?p=5579

(Макар че... поне според мен „Нощта“ не е точно, или поне типично, фентъзи. ;)

Ако откъсите ви грабнат, пишете ни – и препратете към приятели! През
следващите седмици ще публикуваме още.

Може да ни подкрепите и като си добавите романа в Goodreads:

https://www.goodreads.com/book/show/27229568

С това ви пожелаваме цял, пълен Месец на будителите. (Един-едничък ден
все не стига... :D)

От ЧоБи: Кал)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Трети откъси

И отзив от Dante Lee в Goodreads:
Прочетох книгата още докато беше участник в конкурса. Сега не знам как ще е след двугодишна редакция, но със сигурност ще я прочета отново.
Сюжетът е динамичен и грабващ. От самото начало започват да се преплитат мистични нишки, които до самия край не можеш да ги разплетеш. Започваща някак си по детински, но звучаща с гласа на мъдростта, бързо те отнася в доста напрегнатото бъдеще на главните герои, където един след друг се нареждат многобройни обрати в привидно еднообразното им ежедневие.
Крайно близка до българската ни реалност, тази книга остави една мечта у мен за тоз Даниел, хванал пушката и (спойлери... спойлери... спойлери)....
Плюс мой размисъл:
Кал wrote:Мечти... мечти... мечти... :D

(Аз пък наскоро си мислих как всичките тия сцени с пушката остават в белите редове между текста. На някои читатели ще им липсват, други ще впрегнат въображението си на по-висока предавка...)
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

Last edited by Кал on Tue Dec 22, 2015 6:07 pm, edited 1 time in total.
Reason: оправен линк
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

Пети откъси, събрани между другото заедно с предишните тук: http://choveshkata.net/blog/?page_id=5573
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Изпращам препоръки на приятели в Goodreads. Например:
Кал wrote:Понеже харесваш книгите на Величка Настрадинова, мисля, че и „Нощта“ ще ти допадне. Има нещо от духа на Вили у Мария... освен споделената любов към Марта Матева. :D
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Продължавам с препоръките в Goodreads. Например:
Кал wrote:Видях, че харесваш приказките на Величка Настрадинова. Значи „Нощта“ вероятно ще ти допадне – носи нещо от същия дух. (И две ярки, та чак искрящи деца. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

„Нощта на скорпиона“: електронно издание

Медиен анонс:
На 4 декември поредица „Човешката библиотека“ празнува рожден ден: девет години от появата на „Последният еднорог“ от Питър С. Бийгъл по българските земи. Същевременно поредицата отбелязва и друг юбилей: своето двадесето издание – романа „Нощта на скорпиона“ от Мария Гюзелева.

Какво се случва, когато две деца развият телепатични способности?

Един ден петгодишната Андреа изненадва родителите си с разсъждения, твърде зрели за възрастта й.

Тринайсетгодишният Даниел изведнъж осъзнава, че може да разговаря в ума си с непознато момиче и тя да му предава сънищата си.

Какво се случва, когато двама възрастни разкрият отдавна пазена тайна?

Любомир Герасков и Емилиан Ставрев трябва да се изправят пред това, което от толкова години се стараят да забравят, и да решат колко от истината е нужно да споделят със света.

Кой или какво е Амнеел от сънищата на Андреа? И какъв е смисълът да виждаш бъдещето, ако не правиш нищо, за да промениш несправедливостите?

„Нощта на скорпиона“ е дебютният роман на Мария Гюзелева. Той получи отличие в Конкурса за български фентъзи романи, проведен от Сборище на трубадури, Човешката библиотека и издателство MBG Books през 2012 г, редом с „Ех, магесническа му работа“ на Калоян Захариев.

Романът излиза в електронен вариант и събира поръчки за хартиен. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художници и оформители.

За повече:
http://choveshkata.net/blog/?p=5619
Отражения:
- komentator.bg
- az-jenata.bg
- scifi.bg
- urban-mag.com
- kulturni-novini.info
Last edited by Кал on Sun Dec 13, 2015 2:41 pm, edited 3 times in total.
Reason: +отражения
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И анонс за приятели онлайн:
Приятели (:

На 4 декември поредица „Човешката библиотека“ празнува рожден ден: девет години от появата на „Последният еднорог“ по българските земи. Подготвили сме се за празника подобаващо – с ново (двайсето – за двоен юбилей, еха! :)) издание в поредицата: романа „Нощта на скорпиона“ от Мария Гюзелева.
Image

Един ден петгодишната Андреа изненадва родителите си с разсъждения, твърде зрели за възрастта й.

Тринайсетгодишният Даниел изведнъж осъзнава, че може да разговаря в ума си с непознато момиче и тя да му предава сънищата си.

Любомир Герасков и Емилиан Ставрев трябва да се изправят пред това, което от толкова години се стараят да забравят, и да решат колко от истината е нужно да споделят със света.

Кой или какво е Амнеел от сънищата на Андреа? И какъв е смисълът да виждаш бъдещето, ако не правиш нищо, за да промениш несправедливостите?
„Дани“, повика го тихичко Андреа и момчето вдигна глава от книгата, която четеше.
„Какво има?“
„Чичо ти още ли ни е сърдит?“
„Как ти хрумват все такива неща, идея си нямам. Вярно, не е много разговорлив напоследък, ама не ние сме причината. Причината е в това, което се случва край нас.“
„А дали ние не сме причината за ставащото?“
„Дрънкаш глупости. А аз защо те слушам, не знам. А ти…
– той затърси подходящата дума – как се справи тогава?“
„Кога?“
„Не се прави, че не знаеш. След като видя катастрофата по телевизията така, както ми я беше предала. Сигурно ти е мъчно, както на мене… Но нищо не можем да направим. Само наблюдатели сме и засега трябва да внимаваме да не ни разкрият… Пък ти три дена да не се свързваш с мен, значи нещо наистина те е разтърсило яката.“
„Как да ме разтърси?“
„Да, бе, понякога забравям, че си още малка.“
„Вярно си е. Може и да имам малко повече акъл, ама годините не са ми достатъчни. А ти за къде се приготвяш?“

Даниел погледна в огледалото и се разсмя.
„А виждаш ли ми чертите?“
„Какво?“
„Ох, виждаш ли как изглеждам?“
„Не, и това е най-странното. Виждам те как се оправяш, но срещу ми няма лице.“
„Моля?!“
„Ако искаш, да ти изпратя картина…“
„А, не“
, ужаси се Даниел и като се извъртя рязко, се насочи към багажа си в другия ъгъл на стаята.
Приклекна до пътната чанта, извади бяла тениска и тъмносини дънки и ги огледа. Малко бяха понамачкани, ама леля му щеше да ги гладне набързо.
Е, ако имаше желание. Ако не – щеше да ги облече така.
Все пак модата в момента беше да ходиш в недотам изряден вид.
„Какво е „изряден“?“ – сепна го гласът на Андреа и Даниел се усмихна.
„Ами това е… приличен. Горе-долу. Така си мисля аз, де.“
„Пфу, от математика може и да разбираш, ама от български – нищо!“
„Какво съм виновен, че природата ме е надарила само в едно направление?“
„Моля?“
„Ама ти доста думи тепърва учиш, а?“
„То поне добре, че има от кой да ги уча… Иначе ако оставях всичко на наш’те, не знам кога щях да науча и да разбирам кой лъже и кой – не.“
„Но това не може да се научи!“
„Кой го казва? Дани?“
„Аз го казвам! И няма ли да ме оставиш за малко на мира, защото имам още само три дни в София, а нищо още не съм видял от нея…“
„Ами гледай – кой ти пречи?“

Даниел щеше да изкрещи нещо в мислите си, но на вратата на спалнята бе цъфнала леля му.
– Дани, приготвяй се по-бързо. Чичо ти се обади от центъра, Емо ще дойде да те вземе след петнайсет минути. Ще се срещнете на Попа.
– А къде ще ходим после?
– Не знам. Не обсъждат мъжките си планове с мен никога – засмя се тя и го погледна. – Тъй ли измачкан ще ходиш?
– Ама… аз… нали модата е такава, лельо… – смънка Даниел и усети как дори ушите му почервеняха.
„Сега ми е на чалъм. Да ù прехвърля ли някоя идея?“ – обади се в този момент в главата му и Андреа. Даниел сериозно се замисли върху въпроса дали ще доживее следващата година.
„Естествено. Иначе аз с кой ще си говоря?“
„Нощта на скорпиона“ е дебютният роман на Мария Гюзелева. Той получи отличие в Конкурса за български фентъзи романи, проведен от Сборище на трубадури, Човешката библиотека и издателство MBG Books през 2012 г, редом с „Ех, магесническа му работа“ на Калоян Захариев.

Романът излиза в електронен вариант и събира поръчки за хартиен. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художник и оформители.

И ако търсите подарък за приятели читатели – вижте как да им подарите е-изданието с наша помощ. Може и с посвещение от автора. ;)

Желаем ви декември, пълен с чудеса,
Мария, Кал и цялата задруга на „Нощта...“
Започвам да разпространявам по сайтовете, форумите и социалните мрежи, където хората ме знаят. Давайте и вие. :)

И отбелязвайте тук къде пускате линкове – да не дублираме усилия.

Моите са:
- forum.chitanka.info
- www.teenproblem.net/forum
- shadowdance.info/forum
- cheteneto.subtle-bg.com
- sf-sofia.com/forum
- bghelp.net/forums (не ми дава да публикувам нови постове)
- G+ общностите „Аз обичам книгите“, „Читателски клуб“ и „Електронни книги
- Goodreads групите Bulgaria Reads и Bulgaria
- личният ми G+ профил
- yatoto.com
Last edited by Кал on Thu Dec 10, 2015 9:39 am, edited 3 times in total.
Reason: +разгласа
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ето и версия на приятелския анонс в минало време:
Приятели (:

На 4 декември поредица „Човешката библиотека“ отпразнува рожден ден: девет години от появата на „Последният еднорог“ по българските земи. Отбелязахме празника подобаващо – с ново (двайсето – за двоен юбилей, еха! :)) издание в поредицата: романа „Нощта на скорпиона“ от Мария Гюзелева.
Image

„Дани“, повика го тихичко Андреа и момчето вдигна глава от книгата, която четеше.
„Какво има?“
„Чичо ти още ли ни е сърдит?“
„Как ти хрумват все такива неща, идея си нямам. Вярно, не е много разговорлив напоследък, ама не ние сме причината. Причината е в това, което се случва край нас.“
„А дали ние не сме причината за ставащото?“
„Дрънкаш глупости. А аз защо те слушам, не знам. А ти…
– той затърси подходящата дума – как се справи тогава?“
„Кога?“
„Не се прави, че не знаеш. След като видя катастрофата по телевизията така, както ми я беше предала. Сигурно ти е мъчно, както на мене… Но нищо не можем да направим. Само наблюдатели сме и засега трябва да внимаваме да не ни разкрият… Пък ти три дена да не се свързваш с мен, значи нещо наистина те е разтърсило яката.“
„Как да ме разтърси?“
„Да, бе, понякога забравям, че си още малка.“
„Вярно си е. Може и да имам малко повече акъл, ама годините не са ми достатъчни. А ти за къде се приготвяш?“

Даниел погледна в огледалото и се разсмя.
„А виждаш ли ми чертите?“
„Какво?“
„Ох, виждаш ли как изглеждам?“
„Не, и това е най-странното. Виждам те как се оправяш, но срещу ми няма лице.“
„Моля?!“
„Ако искаш, да ти изпратя картина…“
„А, не“
, ужаси се Даниел и като се извъртя рязко, се насочи към багажа си в другия ъгъл на стаята.
Приклекна до пътната чанта, извади бяла тениска и тъмносини дънки и ги огледа. Малко бяха понамачкани, ама леля му щеше да ги гладне набързо.
Е, ако имаше желание. Ако не – щеше да ги облече така.
Все пак модата в момента беше да ходиш в недотам изряден вид.
„Какво е „изряден“?“ – сепна го гласът на Андреа и Даниел се усмихна.
„Ами това е… приличен. Горе-долу. Така си мисля аз, де.“
„Пфу, от математика може и да разбираш, ама от български – нищо!“
„Какво съм виновен, че природата ме е надарила само в едно направление?“
„Моля?“
„Ама ти доста думи тепърва учиш, а?“
„То поне добре, че има от кой да ги уча… Иначе ако оставях всичко на наш’те, не знам кога щях да науча и да разбирам кой лъже и кой – не.“
„Но това не може да се научи!“
„Кой го казва? Дани?“
„Аз го казвам! И няма ли да ме оставиш за малко на мира, защото имам още само три дни в София, а нищо още не съм видял от нея…“
„Ами гледай – кой ти пречи?“

Даниел щеше да изкрещи нещо в мислите си, но на вратата на спалнята бе цъфнала леля му.
– Дани, приготвяй се по-бързо. Чичо ти се обади от центъра, Емо ще дойде да те вземе след петнайсет минути. Ще се срещнете на Попа.
– А къде ще ходим после?
– Не знам. Не обсъждат мъжките си планове с мен никога – засмя се тя и го погледна. – Тъй ли измачкан ще ходиш?
– Ама… аз… нали модата е такава, лельо… – смънка Даниел и усети как дори ушите му почервеняха.
„Сега ми е на чалъм. Да ù прехвърля ли някоя идея?“ – обади се в този момент в главата му и Андреа. Даниел сериозно се замисли върху въпроса дали ще доживее следващата година.
„Естествено. Иначе аз с кой ще си говоря?“

Романът излезе в електронен вариант и събира поръчки за хартиен. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художник и оформители.

И ако търсите подарък за приятели читатели – вижте как да им подарите е-изданието с наша помощ. Може и с посвещение от автора. ;)

Желаем ви декември, пълен с чудеса,
Мария, Кал и цялата задруга на „Нощта...“
Вече ползвам нея.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Отзив на Ана Хелс
Въпреки стотиците заглавия, които минаха през ръцете и ума ми в тези години, все още пазя топли спомени за малките главни герои Андреа и Даниел, установили странна телепатична връзка помежду си, по пътя на разбирането на вселената и реда на нещата, такива каквито биха могли да бъдат. Лека мистериозна нишка, съспенс и отдавна заровени тайни внасят динамичност в една пълнокръвна история за над-човешкото, или по-скоро това, което всъщност е човешко, но вече ни се струва пълен абсурд и наивност да бъде постигнато в този живот. Резултатът е лесно четим, но някак значим по изненадващо много начини текст, внимателно пипнат от майсторите редактори и коректори на Човешката, които аз съм убедена, че са истински словомагьосници под прикритие.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Още препоръки в Goodreads:
Кал wrote:Единият от важните въпроси в „Нощта“ е: Какво ще представляват децата на бъдещето?

Е... ти си знаеш, де. Имаш нагледен пример наоколо. :D
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Препоръка в Goodreads към почитателите на Григоровия „Ортодокс“/„Резерватът“:
Кал wrote:Двете деца в „Нощта на скорпиона“ са най-големите сладури подир Петърчо и Христина от „Резерватът“ на Григор Гачев. :D
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Препоръка в Goodreads към почитателите на „Войната на таралежите“:
Кал wrote:Децата във „Войната на таралежите“ воюват с едни проблеми. Децата в „Нощта на скорпиона“ – с други. Но са все един сой сладури. :)
Triumpha
Global Moderator
Has thanked: 32 times
Been thanked: 43 times

Post by Triumpha »

Ей ме на и мен най-накрая за "Нощта на скорпиона". Не знам нужно ли е да поствам линк тук, но, дет' се вика, да има. :)

https://triumpha.wordpress.com/2016/01/ ... %BD%D0%B0/
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Много благодаря! :mrgreen:

Копвам си тук един пасаж, който особено ми резонира:
Triumpha wrote:Пътят им към зрелостта е разказан с точната доза подробности в ключовите моменти и не е трудно читателят да съпреживее сблъсъците им както с тривиалните решения с кои хора да поддържат връзка и към какви училища да се насочат, така и със собственото им търсене на идентичност и смисъл зад всичко. Особено интересни ми бяха житейските избори на гениалния математик Дани; не че не симпатизирах и на Андреа, но като по-емоционална, творческа личност, тя ми беше много по-лесна за разбиране.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

До 8 април тече първият етап от онлайн класацията „Моята любима книга“.

Ако харесвате „Нощта на скорпиона“, намерете я в категория „Фантастика, фентъзи и хорър“ и я подкрепете.

А ако искате да я прочетете – вижте как тук.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ако още не сте я чели, до края на първото гласуване в Националните фантастични награди (12 юни) си я поискайте безплатно от Човешката библиотека. :)

Възвестено и в Goodreads.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И в Ятото:
Какво се случва, когато две български деца развият телепатични способности? Открийте в „Нощта на скорпиона“, дебютния роман на Мария Гюзелева. ;)

Докато тече първото гласуване за Националните фантастични награди (12 юни), може да си го поискате безплатно от Човешката библиотека:

https://www.goodreads.com/review/show/1419369586
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В Ятото Кал wrote:Ехаааа! „Нощта на скорпиона“ (в която участвам като редактор) взе първо място за „Любим дебют“ в Националните фантастични награди:

http://nfnagradi.net/voting-1-results/

Сърдечно благодаря на всички, които ни подкрепиха – или просто участваха! :) :) :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Покрай резултатите от Националните фантастични награди се спусна нова версия на „Нощта“. :)

Ако я искате, само ни драснете.
Post Reply

Return to “Книгите”