Приключих си списанието доста преди крайния срок. Обикновено жената е много мила с мен и по човешки ме разбира.
Обаче като опре до имиджа на списанието, злоби се. Ето сега получих писмо без нищо мило в него, без благодарност, че съм приключила навреме. Не че имам нужда от това, просто всеки път го прави и супер много се радва.
Вместо това писмото ми е следното:
Някой въпроси, които се появиха:
- въспряни или възпрени
- Неслучайно или Не случайно
- обикновенно или обикновено
- според ....., .... - със запетайка или без? Има го и в двата варианта.
...
Значи за първата дума не знаех, че е възпр... (Явно не е с корена, за който съм предполагала, ами съвсем друг.) Обаче със сигурност трябва да е с буквата е.
Другите две неща са ясни.
А третото ме паникьоса, защото почти всяко божие списание проверявам тук дали имаме запетайки около според. Долу-горе няма.
Направих си труда да отворя 16-те файла и във всеки да пусна търсене за според. В 7 от тях имаше. За всеки конкретен случай обясних защо. Само на 2 места е необходима СПОРЕД МЕН.
Бях се паникьосала, защото са ми правили забележка за consistency. И не е приятно. Сега обаче ако ми направят такава забележка, обмислям да се фръцна и да изврещя, че ако нещо някъде съм недогледала (принципно си попреглеждам списанията, като излязат, и ми се е случвало да (си) открия грешки, вкл. технически), то е или защото:
- понякога се изнервям да чета някои неща - принципно не съм по списанията
- не знам по каква причина някои пасажи ми излизат с прозрачни букви и трябва да правя еквилибристики с мащаба на изгледа, за да не са прозрачни-празни буквите - т.е. понякога и след еквилибристиките буквите не са удобни за четене
- ми е писнало да чета откровено не(до)редактирани неща и си прекарвам времето в писмени предложения, които да пооправят положението в най-фрапантните случаи.
Объркващо ми е като читател и наистина ми втръсна да чета такива работи:
- От тази гледна точка другите хора са част от света, създаден да обслужва нашите желания, или пък съперници в стремежа да ги задоволим възможно най-бързо.
- човекът, който го е подслонил при посещението му в София в дома си
- центърът не отрича въздействието на дейностите по време на този период върху емоционалната стабилност на майката и бебето
- факта, че се допускат жени да преминат през тази метаморфоза
- В основата водата се събирала в улеи, минаващи през цялата зала, стигайки вън, вливайки се в басейна!
Любимо в тоя брой ми е:
Вертикалното разделение на тялото и по-специално хоризонталното зониране на двете ходила са основата на рефлексната терапия.
Съжалявам, може да е напълно нормално такова терминологично изразяване и съвместяване, но мен ме обърква.