Интернет общество Eastern Spirit и Регионален исторически музей в Пловдив възвестяват:

es_plakat

За първа година Пловдив ще е домакин на Фен Фест, на който си дават среща почитатели на азиатското киноизкуство и култура. Форумът ще бъде открит на 24 април 2009 г., от 10:00 ч. в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей в Пловдив, и ще продължи до 26 април.

На Първи Фен Фест на азиатското кино и култура “Източен дух”, организиран от Интернет обществото Eastern Spirit, ще се проведат лекции, прожекции и обсъждания на творби на азиатското кино и литература.

Темите, които ще бъдат представени в събота, 25 април, включват „История на Корея” – филмова презентация, прожекция на “Добрият, странният и злият”, “Митове и образна символика в  “Легенда за Четирите Бога на Краля”” и прожекция на първи спешъл епизод към едноименния сериал.

В неделя, 26 април, ще се изнесат лекциите “Азиатското кино – опит за портрет”, “Между Изтока и Запада” – история на японското кино, и “Романс за Трите кралства”- филмови екранизации и поезия”. Ще бъде представен филмът “Прецизността на смъртта”, както и едночасова прожекция на любителски трейлъри към избрани азиатски филми.

Съпътстваща проява на феста са три изложби – фотоизложбите “Полъх от Страната на утринната свежест” и “Мозайки от Япония”, и “Чосон – модни хрумки” – изложба на детски рисунки.

# # #

Интернет общество Eastern Spirit е обединение на различни хора от цялата страна. В него членуват студенти, преподаватели, програмисти и специалисти от различни области с подчертан интерес към киноизкуството, които имат за цел да помогнат на хората, интересуващи се от азиатско кино, да оценят и вникнат по-дълбоко във философията на неговите творби, като по този начин киното да бъде превърнато в своеобразен мост между народите. Основният стремеж на членовете на Eastern Spirit е чрез съвместна работа по различни проекти да се популяризират азиатската културна традиция изобщо и киното в частност, като начин да се придобият част от качествата на Изтока – търпение, усърдие, старание, стремеж към хармония и усъвършенстване, както и да се създадат връзки с аналогични общества от страните от Далечния изток.

Повече информация за програмата можете да откриете във форума на Eastern Spirit или на сайта на Регионалния исторически музей.

Уви, точно тогава Наско, Калин и Габи са на гости в Добрич при клуб за екология, самопознание и фантастика “ВОДА” и клуб “Екоравновесие”. Който е свободен обаче – събитието навестете! И отразете!

(А ние ще си наваксваме с гледане в домашни условия…)

К)