Еднорози през древността

… да 🙂 вижте тези прекрасни линкове, потопете се в атмосферата на древното и ще се убедите сами, че те са съществували.


Ако се вгледате добре, ще различите кафявото рогче, изрисувано върху камъка, и самия еднорог, насред другите създания.
А ето го, ето го и тук –

Еднорог

Пещерата Ласко се намира във Франция и

През 1963 година с решение на министъра на културата на Франция А. Малро, Ласко е купена от държавата и е закрита за 14 години. Благодарение на дългата и търпелива работа на целия колектив от археолози, биолози, химици, спалеолози и геоморфолози, живописта и графиката на пещерата били спасени от разрушение. И днес входът на Ласко е затворен за туристи. Пещерата може да бъде разгледана само от специалисти и то по предварителна заявка, която, за да бъде одобрена изисква едва ли не година. На ден в пещерата могат да влязат не повече от 6 човека. Два дни от седмицата е изцяло затворена. Във връзка с реставрацията на живописта в пещерата, рязко се увеличава и интереса на широката публика. Монтиняк е разположен близо до оживен автомобилен път, който води на юг от Франция към традициионни места за почивка. На специалистите, отговарящи за музея им хрумнала идеята да създадат изкуствено копие на пещерата. За това била необходима съвършена нова технология, която отработвали на т. нар. Ротонда на пещерата.

Сайтът разполага с версия на руски и английски език, което го прави достъпен както за англочетящите и говорящи приятели и почитатели на еднорозите, така и за разбиращите и обичащи руски.

Надявам се да ви е интересно и полезно!
Аз вече се гмурнах, гмурнете се с мен и вие! 😉

И бъдете!
Светличето във и до вас 😉

3 коментара за “Еднорози през древността

 1. Всъщност „грешка при гледането“ и самата истина са само част от догадките. Според моята преподавателка по Културна антропология – Светлана Христова, първобитния човек е имал много силно развито чувство за света наоколо и света във въображението му… този, неназовимия, ако мога така да се изразя, който продължава да ни вълнува и днес. 🙂

  А какво е можело да бъде и какво е – ами – дайте воля на въображението си. 😉

  Габче

 2. В ето това представяне, някъде три четвърти час след началото, става дума за нуждата от изкуството, включително пещерното изкуство, в живота на човека.

  А ние днес с Габи си говорихме доколко е било развинтено въображението на древните хора… подозираме, че не много, тоест тия рисунки или са заради „грешка при гледането“, или са – истината.

  Вие кой вариант предпочитате?

  (А вашият какъв е? ;))

  (Иначе си струва да се чуе всичкото, и то няколко пъти. Идеите са силно размислящи… даже и да ви се сторят прекалено материално подхождащи. Тодор Цигов е преподавател в УАСГ и член на клуба за фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“ в София.)

 3. Йей! Точно такава изненада ми липсваше днес! Прегръщам те, Светличе-във-всеки-от-нас!

  (И малко заметох, ама никой няма да се усети… :D)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото