Каним ви на: Награждаване на „Изгревът на следващото 2019“ и разговор за бъдещето, 21.02.2020, София

Приятели (:

През пролетта на 2019 г. Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“ за втори път организираха конкурс за разкази „Изгревът на следващото“. Той е единственият досега, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Припомнете си пълните му условия.

С подкрепата на Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“ на 21 февруари, петък, от 19 часа в Нова конферентна зала в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ ще представим резултатите от конкурса и ще обсъдим темата „Емпатията – условие за оцеляване на човечеството“. Заповядайте! 🙂

Вход: свободен. Нова конферентна зала (Огледалната зала) се намира на втория етаж в Северното крило на Ректората – това, което гледа към ул. „Шипка“. Входът в него е откъм малката уличка „Св. Климент Охридски“ (погрешно обозначена на картата като „Христо Георгиев“).

Програма

19:00 – 19:20: Впечатления на участници в журито (Атанас П. Славов, Десислава Сивилова и КрисТиана Петрова): забелязани тенденции и препоръки.

19:20 – 19:30: Награждаване на победителите.

19:30 – 19:50: Литературно четене на избрани сцени от наградените разкази с отношение към темата на дискусията.

19:50 – 21:00: Панел с участието на Атанас П. Славов, КрисТиана Петрова, Георги Атанасов, Радина Ангелова и Димитър Желев  на тема: „Емпатията – условие за оцеляване на човечеството“. Ще разгледаме емпатията като път към бъдеще, в което искаме да живеем, и ще потърсим инструменти за (до)развиването ѝ в обществото. Дискусия с публиката.

Като подгрявка за дискусията ще прожектираме няколко изненади. 😉

Следете тук за евентуални промени в програмата.

Кратки представяния на участниците

Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ е юридически регистрирано през 2009 г., но членовете му се групират в продължение на десетилетия под крилото на софийския клуб по фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“. Те са писатели, художници, редактори, съставители, кинорежисьори и други творци, посветили се на фантастичното. Печатен орган на дружеството е ежегодникът „ФантАstika“ (https://fs.choveshkata.net), чийто юбилеен десети брой излиза тази година. Алманахът е домакин и печатна територия на конкурса „Изгревът на следващото“.

Фондация „Човешката библиотека“ (https://choveshkata.net/blog/) е официалното лице на неформална общност от читатели, писатели, преводачи и редактори, които подбират, популяризират и издават книги за страстни умове и мъдри сърца. Съществува от 2007 г. и е винаги отворена за нови участници.

Атанас П. Славов е роден в Бургас през 1947 г. Дълги години е художествен ръководител на клуб „Иван Ефремов“, а по-късно става председател на „Тера Фантазия“. Той е единственият трикратен носител на европейската фантастична награда „Еврокон“ – съответно в категориите Best Fanzine, Best Promoter и Best Magazine. Публикувал е роман, десетки разкази и стотина статии върху историята и теорията на научната фантастика, на български, руски, испански и английски езици.

КрисТиана Петрова е организатор и жури в редица конкурси за фантастична литература, основен двигател на проекта Фентъзи ЛАРП Център (https://www.fantasylarpcenter.com). Участва в администрирането на българските номинации за Еврокон няколко поредни години и е един от основните организатори на фестивала „Дни на фантастичното“. Фен на фентъзи литературата и магията на ЛАРП-а.

Десислава Сивилова е преводач на художествена литература, прохождащ писател и редактор, заклет почитател на фантастичното и отскоро активен деец в Човешката библиотека. Вярва непоклатимо в позитивното бъдеще и в личната ни отговорност за постигането му.

Георги Атанасов работи в областта на рекламата. Автор е на сборника разкази „По пътя към…“. В последно време пише главно поезия, на български и немски език. Интересува се живо от проблемите и изборите, които стоят пред съвременния човек. Дете е на технологичната революция. Следял е с интерес и вдъхновение нейното развитие, но се плаши от съвременните ѝ метаморфози.

Радина Ангелова е бакалавър по биология. Била е учител и книжар, по призвание е писател. Наградена е в десетки конкурси за разкази. Автор на над 120 разказа, 13 започнати романа и два завършени фенфикшъна. Пише в различни жанрове – исторически, фентъзи, хорър, научна фантастика, реалистика. Описва се като заклет мечтател и идеалист. Черпи вдъхновение от природата, книги, филми, пътешествия из дебрите на въображението и вътрешния си свят.

Димитър Желев е юрист по образование и фантаст по душа. Непрекъснато търсещ положителната промяна, той вярва в невъзможното. Счита творческия процес за сигурен способ за разбиране на реалността. Автор на романа Бунтът на сенките и редица разкази. За кратко пише рецензии на книги.

5 коментара за “Каним ви на: Награждаване на „Изгревът на следващото 2019“ и разговор за бъдещето, 21.02.2020, София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото