Участвайте в: „Изгревът на следващото“ (до 15.07.2020)

Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, фондация „Човешката библиотека“, Фентъзи ЛАРП Център и „Фантастика и бъдеще“ организират конкурс за фантастични и други* разкази

В това време на предизвикателства за целия ни познат свят, ние за трета поредна година търсим възможното движение към позитивно бъдеще.

 

Живеем в свят, където буквалните, механични екстраполации на съвременните тенденции пораждат усещане за предстоящи катастрофи.

Взети заедно, те се опитват да оправдаят очакването за непреодолим перманентен разпад (почти като перманентната революция на председателя Мао 🙂 ). Повечето писани днес антиутопии са резултат на трудолюбие, а не на творческо въображение. Те са призвани да обяснят отпуснатите ръце и безразличието с единствения аргумент, че утре нещата ще бъдат по-зле.

Неслучайно хиляди талантливи писатели, художници и кинотворци изградиха внушителни визии на такова мрачно бъдеще, с които едва ли не го „узакониха“. Но това всъщност не e нищо повече от ответна реакция на Изкуството, каквато то е правило досега през цялата човешка история! Убедени сме, че фантастиката трябва да продължи по-нататък, да не забравя пионерското си проникване в територията на истински новото.

~

Някога фантастиката започна като израз на търсещата младa енергия, на интелектуалната храброст, като експлозия на въображението и откривателството.

Днес истинската интелектуална смелост и сила на творческия талант е в търсенето на формите за Изхода.

Смелостта да допуснеш, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво,
интелектът да си го представиш
и талантът да го защитиш художествено.
Без готови идеологии, митологеми и религиозни догми!

Какво е решението на задачата, наречена „Кризисно съвремие“?

Какво е решението, което води до по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството, към бъдеще, в което ЧоВечният Разум е надрасъл безчовечното невежество?

Какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на Човека, а не богатствата на единици?

Какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи?

~

Конкурсът „Изгревът на следващото“ е мястото, където се публикуват истории, посветени на това търсене. Произведения, които с художествен талант и моделираща сила защитават нови светове от този вид по един от следните два начина:

 • По спиралата към следващото: Съдби на индивиди и общества, търсещи изхода от съвременното кризисно състояние на света ни; образи на учени, мислители и обикновени хора, напипващи в мрака на неизвестното пътищата към тази цел; приключения на личности, въвлечени в такъв спирален процес и постепенно осъзнаващи смисъла му.
 • Визии на следващото: Изграждане на образи, възникнали в нашето съвремие, но носещи белезите на новото, притежаващи вътрешната свобода, въпреки че са затворени в клетката на настоящата социална несвобода; образи на групи и общества, постигнали белези на следващото, без ескейпизъм, фанатизъм и аскетизъм. Хуманитарни технологии, водещи до освобождаване от опредметяването, разкриващи етическите и интелектуалните ресурси на ЧоВечното. Непротиворечиви и реалистично обрисувани общества на бъдещето, в които всяка личност е пълноценно разгърната и осъществена, без да зависи или да бъде притежавана от друга.

Приемливи са всички жанрове – достатъчно е разказите да засягат поне една от горните две теми.

Очакваме вашите текстове с дължина от 3000 до 9000 думи на адрес: poslednorog -в- gmail -точка- com. Изпращайте ги в някой от форматите ODT, DOC, DOCX или RTF. Файловете трябва да са анонимни. Личната си информация – име, възраст, град, държава – напишете отделно, в самия имейл.

Допускат се и вече публикувани текстове, стига да:

1) не са печелили награди в други конкурси;

2) имате разрешение за евентуалното им включване в алманаха „ФантАstika“ през 2020 г.

А текстове, които вече сте ни пращали в предишни издания на „Изгрева“, приемаме само ако междувременно сте ги преработили изцяло. Запазваме си правото да ги върнем, ако преценим, че не се различават съществено от познатата ни версия.

Приемат се до два текста от автор. Съавторствата се броят като половин, третина, четвъртина и пр. текст, според броя на участващите автори.

Всички разкази ще бъдат оценявани анонимно от жури. Трите най-високо класирани разказа ще получат награди по 200 лв. и заедно с други подбрани заглавия от конкурса ще бъдат публикувани в следващите издания на алманаха.

Краен срок за изпращане: 15 юли 2020 г.

~

Произведения-ориентири

Български:
Отличените разкази от предните две издания на конкурса, публикувани в алманаха „ФантАstika 2018“ и предстоящия „ФантАstika 2019“
„Трогателна екзекуция“ – Емил Манов
„Невероятната Марта“, „За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството“ – Величка Настрадинова
„Пълноземие“, „Слънце недосегаемо“, „Десет на минус девета“ – Николай Теллалов
„Дивна“ – Светлини сред сенките
„Ортодокс“ – Григор Гачев

Преводни:
„Уменията на Ксанаду“ – Теодор Стърджън
„Падналите богове“ – Дейвид Зиндел
„Мъглявината Андромеда“ и „Часът на Бика“ – Иван Ефремов
„Еон“ и „Вечност“ (главите за Аксисград); „Радиото на Дарвин“ – Грег Беър
Трилогията „Марс“ – Ким Стенли Робинсън
„Далечната планета“ – А. и Б. Стругацки
„Битие“ – Дейвид Брин

Непреведени:
„Полдень, XXII век“ – А. и Б. Стругацки
„Тигр проводит вас до гаража“ – Сергей Другаль
A Requiem for Homo Sapiens – David Zindell
Earth – David Brin
2312; Three Californias Triptych – Kim Stanley Robinson
Seveneves; Anathem – Neal Stephenson
Darwin’s Children – Greg Bear

~

А кого наградихме в миналото издание на „Изгрева“ и как емпатията ще ни отведе към бъдеще с повече свързаност и взаимопознание, вижте в тези клипове.

Вдъхновиха ли ви? 🙂

____________________

* Темата е достатъчно глобално-човешка и може да се реализира в целия жанров спектър на литературата.

16 коментара за “Участвайте в: „Изгревът на следващото“ (до 15.07.2020)

 1. Резултатите от конкурса – бъдеще да е 🙂 – ще обявим по някое време през септември.

 2. Въпрос: Разрешава ли ЧоБи разказ, влязъл в този конкурс да бъде публикуван (за друг паралелен конкурс)?

 3. По ваше усмотрение. За такава дреболия няма да ви върнем. 🙂 Важното е да не се включва името на автора във файла с разказа.

 4. Здравейте, ЧоБи!

  Искам да попитам да включим ли името на разказа в тялото на имейла, по подобие на други конкурси, или да го оставим неназован?

  Благодаря 🙂

 5. ВНИМАНИЕ! Удължаваме срока за пращане на разкази до 15 юли.

  Пишете, (още по-важно 😉 ) редактирайте… и пращайте. 🙂

 6. Здравей!

  Цитирам:

  „Очакваме вашите текстове (…) на адрес: poslednorog -в- gmail -точка- com“. Само смени
  -в- с @
  и -точка- с .

 7. Здравейте,
  желая да участвам в конкурса,неразбрах добре къде да изпратя файла,моля помогнете.

  благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото