Каним ви на: Писателска работилница, 13-19 август 2023, Крайморие

Пишещи приятели,

След Китен 2011, Велинград 2012Велинград 2013Китен 2013Велинград 2014Слънчев бряг 2014, Велинград 2015, Мелник 2015, Редактилниците в София 2016 (първа и втора), Слънчев бряг 2016, Кранево 2020Крайморие 2021 и Родопите 2022, серията писателски работилници продължава. За втори път ще се съберем в Крайморие, с обещание за писане и плацикане. (По традиция, писането преобладава. )

Какво ще съдържа работилницата?

В нея ще си помагаме да:

 • си изясним какво искаме да кажем;
 • открием как да го изразим най-въздействащо;
 • развием уменията си с конкретни задачи;
 • обсъждаме плодотворно текстовете си с други хора;
 • редактираме художествени текстове, свои и чужди.

Заниманията ще продължат 4 дни (плюс един за самостоятелна работа по задачите) и, общо 16 (астрономически) часа, плюс индивидуални обсъждания. Този път на фокус ще бъдат:

 • Практическа работа по редакция на ваши текстове;
 • Оптимизация  на текстове за привличане и задържане на вниманието на читателя; техники и методи за създаване на ефекта “още една страница”;
 • Кога да нарушим правилата на “доброто писане”; примери, в които чупим “изконните повели” на писателския занаят и причините да го предприемем;
 • Брейнсторминг и алфа-тестване на сюжети край лагерния огън вечер.

За кого е удачна тя?

За всеки, който:

 • обича да пише и иска да развива уменията си;
 • обича да чете и иска да знае как става магията;
 • се вълнува от другите страни на книгоиздаването, например разгласата и разпространението на готовата книга, хартиена или електронна, в България или в чужбина;

Кой ще я води?

Елена Павлова (известна и като Върджил Дриймънд, Лейни Кинг, Илайджа Джауит, …), която има сериозен опит като автор на проза, поезия и есеистика, участник в съавторства, преводач, редактор, член на конкурсни журита, издател и разпространител. В последно време светострои и крои история.

Виктор Дрейк Вато, писател с над 10 години опит в областта на научната и приказната фантастика, автор с широко тематично портфолио, дългодишен футуролог и синергетик, професионален Водещ на настолни ролеви игри, изследовател на граничното, последовател на магичното и принципен соларпънк.

Ако имаме късмет – може да има и някой гост…

Къде ще се проведе?

В къмпинг „Крайморие“ в едноименния квартал на Бургас. Вилите са на първа линия, с две спални с по две легла, баня, две тоалетни, кухненски бокс и хол. Гледката е един път ;), а най-близкият плаж – на няколко минути пеша.

Кога?

От 13 август (настаняване във вилите след 14 часа + вечеря) до 19 август (закуска, освобождаване на стаята до 12 часа, обяд, отпътуване). Заниманията започват на 14-ти предиобед и продължават до вечерта на 18-ти.

Колко струва?

500 лв. Включва 370 лв. за 6 нощувки, пълен пансион (закуска, обяд, вечеря), туристически такси и застраховки; и 130 лв. такса за самата работилница.

Как да участвам?

До 21 юли ни пишете на poslednorog-маймунка-gmail-точка-com. Ще ви добавим към мейл лист за вести и ще ви държим в течение за следващите стъпки.

Пак дотогава ни пратете и първата вноска „пазете ми мястото, ей!“ (известна и като „капаро“ ) от 100 лв. – по Револют до административното елфче – Десислава Павлова Павлова, (0885084447) – revolut.me/desislvt1m / LT723250086885866197 .

Внимание! Тази година местата са ограничени – вилите могат да поемат докъм 12 души. Ще обявим тук, ако местата се изчерпят.

Ако желаете, пратете ни и:

а) представяне в свободен текст (кратък разказ за себе си) до 3 стандартни страници (5400 знака);

б) свой художествен текст за редакция по време на работилницата – до 5 стандартни страници (9000 знака). Може да е завършен или откъс от нещо по-голямо. Ако имате конкретни въпроси по текста, включете и тях във файла.

Нещо друго?

Работилницата ще се състои само ако се запишат поне 8 участници. Доведете и другарче.

НБ! Ако имате специални нужди за менюто – вегетарианско, веганско, без определени храни… – опишете ги, когато се записвате.

Нещо друго?

Следете тази вест за промени! А административното елфче ще отговаря на въпроси.

Ваши работилничари:
Еле и Вик
Към началото