Или: само за напреднали.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Започваме с разговор между менека и Ерманд, по повод репликите и дупликите му с Искра тук:
ЕРМАНД:
Тъй като текстът на публикацията е достатъчно свободен и НЕ е изрично споменато, че могат да се препоръчват и книги, които НЕ са изчерпани, а и заради припряността ми понякога (вследствие манията ми за точност), се стигна до няколкото разменени коментара. Освен това, щЕ ми се да видя написани две изречения какво, аджеба, има в тая книга или защо я препоръчва човекът (я си представи, че не покрива критериите ни, защото не си е направил труда да ги проври по-пълно). Като гледам колко Искра е проверявала наличността на книгите, така може просто да е изброила любими нейни книги, без да е направила сверка с критериите. Затова й направих забележка, защото подава НЕВЯРНА информация. Това е едно от нещата, които ме вбесяват, защото понякога вкарват в куп ненужни приключения (не, че това е лошо, но нали, поне ние - Човеците, гледаме да не си отнемаме от времето, нали очакваме всеки да подхожда внимателно и да не създава излишна работа на останалите, или така ми се иска и затова си мисля, че е така...)
Следващия път, когато някой се обърне лично към мен, ще продължа комуникацията или по електронната поща, или във форума. Но при подаване на невярна, непълна или неточна информация (от моята компетенция или възможностите ми да проверя), ще си слагам академичните очила и ще се правя на многознайко.
МЕНЕКА:
Дай на хората свобода на първо време. В правилата на Човешката няма нищо заковано - те са guidelines, дето има една приказка. Ако читателите ни _масово_ искат нещо, все едно дали сме се сетили да го регламентираме в тия guidelines или не - адаптираме се според случая (и сърцата си). Нали съществуваме заради _читателите_? Нали първо търсим, после сбираме, а чак накрая създаваме?
Важното е да не ги отблъскваме. Искра не от ядрото, че да й се репчим за недоглеждания - тя просто споделя като читател. Ако първата ти реакция към нея е: "Виж се к'ва си невежа, ма!" ... ще има ли второ включване?
Леко и всепрощаващо, Ангелче - пази грубостите и високите изисквания за вътрешните ни хора. С тях поне се знаем повече, и шансът да се засегнем помежду си е по-малък. Не че го няма и него, де...
Също така - никой не е _длъжен_ да обосновава любимите си книги и предложенията си. Не го изисквай от хората. Плаши.
Критерият е: ако една книга е По-желана от много читатели - значи е интригуваща. И се задействаме - ние 29-мата, които сме приели, че ще отделяме време и сили за такива неща.
А точно в този момент просто трупаме критична маса - заглавия и заглавия и заглавия.
ЕРМАНД:
съгласен с всичко, което си написал в отговор, но както виждаш, не съм се сетил за тези неща.
Единственото изключение:
> Искра не от ядрото, че да й се репчим за недоглеждания - тя просто споделя като читател. Ако първата ти
реакция към нея е: "Виж се к'ва си невежа, ма!" ... ще има ли второ
включване?
При положение, че човек упорства, без да има основания и база за това, ще го сям, независимо кой е и какъв е. Ето последователността:
1. Ermand написа:
February 11th, 2009 в 4:23 pm e
Момото и Глухарчетата ги (пре)издадоха…
2. Iskra написа:
February 18th, 2009 в 10:01 am e
"Момо" я преиздадоха преди няколко години и се изчерпа бързо, отдавна не може да се намери.
За "Глухарчетата" не зная.
3. ermand написа:
February 18th, 2009 в 10:36 am e
Искре, не се исказвай неподготвена.
За разлика от теб съм проверил: "Момо" е президадена есента на 2008 година от изд. Дамян Яков. "Вино от глухарчета" е издадена лятото миналата година от изд. "Бард", което е издало и продължението - "Сбогом, лято".
Не смятам, че Изреченията
Искре, не се исказвай неподготвена.
За разлика от теб съм проверил
са изрепчване по какъвто и да било начин. Първото е приятелско потупване по рамото. Второто е въз основа на написаното от нея в точка 2 (ср. горе) и упорството й - добре, не е съгласна твърдението ми, че са президадени, НЕ Е ПРОВЕРИЛА и продължава да си знае нейната. Сори, такива прояви (интелигетната глупост) - с валяка . Все още ми е твърде трудно да прощавам интелигентната глупост (и ти си имаш своите бесове, нали)? Което, не означава, че имам лошо отношение към човека (независимо дали го познавам или не). Това е една моя реакция на нещо, случило се в конкретен момент и толкова. Знам, че това може и да не се знае от отсрещната страна, да се приеме за лична нападка и прочие (на каквито реакции станахме свидели в *ЦЕНЗУРА* теми из разни форуми). Което ме навежда на мисълта, че ако човек би приел една такава моя реакция (независимо дали ме познава, или не) за непростима или нещо подобно, значи е предразположен и все някога може да се стигне до някакъв подобен сблъсък. Предпочитам да рискувам, в интерес на опита и за двамата.
МЕНЕКА:
Горният пример е прелюбопитен, понеже демонстрира (пак...) как всеки чете през призмата си и се пали според фитила си. (И аз, и аз.)
Ти казваш: "Момо" я преиздадоха.
Искра ти отговаря: "Момо" я преиздадоха преди няколко години. После казва, че е изчерпана. За първото е фактологически права - има и преиздание отпреди няколко години. Не е видяла обаче новото издание на "Дамян Яков". А ти не си й обяснил, още в първия си отклик, че говориш за него.
Опааа...
Забележи и, че Искра ти е отговорила само веднъж. Няма упорство - къде го видя? Млатиш любимите си чудовища ("интелигентната глупост"), не деянията на човека отсреща...
Няма да продължавам, мисля, че призивът ми към търпение и приветливост по-горе е достатъчен. Помнете: вашата реакция може да си е лично ваша - но когато тя е на сайта на Човешката, а вие сте в ядрото на тази Човешка, или е някъде, където представлявате/представяте Човешката, тя става отражение и на самата Човешка. И впоследствие се отразява върху Човешката. Помнете го, понеже ще ни се случва все по-често.
А за *ЦЕНЗУРАТА* - колкото по-малко се раздухват въпросните теми, толкова по-бързо ще отвонят.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Други въпроси от напредналите? Нещо да разясня в репликите на менека?