Участвайте.Кристиана Тошева wrote:Здравейте на всички
Бих искала да ви поканя да изкажете собственото си мнение, идеи и коментари за Националните фантастични награди 2015 в ето тази анкета http://goo.gl/forms/plN7FMdtRO
Моля ви да помислите какво е добре направено, какво може да се подобри и кое да се махне възможно най-обективно.
Не мога да обещая, че крайните резултати ще бъдат окончателни за следващата организация. Не е еднолично решение, за да го обещая. Но обещавам, че всеки резултат ще се обмисли.
Благодаря ви, Кристиана.
НФН
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Re: Национални фантастични награди
ВАЖНО:
- SAlexandrov
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Калине
Нали знаеш... много хора дават предложения. И аз съм така Искаме нещата си да станат по нашия си начин. Да участваме, ама да не влизаме.
Като ташаците. Участват, ама не влазят
Нали знаеш... много хора дават предложения. И аз съм така Искаме нещата си да станат по нашия си начин. Да участваме, ама да не влизаме.
Като ташаците. Участват, ама не влазят
I lead the army of Angmar
http://www.space-bg.org
http://www.space-bg.org
- Кал
- Първопроходец
Анализ на резултатите от гласуването за НФН 2015
Резултатите тази година бяха определени от комбинацията на три основни фактора:
1. Големият брой номинации.
2. Правилото „само един глас в категория“.
3. Недостатъчният брой гласували*.
За илюстрация ще ползвам една от най-„скандалните“ категории – „Най-добър писател“.
В нея получихме ок. 60 номинации, а зачетохме ок. 120 гласа. Правилото „1 глас в категория“ дава средно аритметично от 2 гласа за номинация. Резулатите на тримата първенци в категорията (31, 19 и 15 гласа) са толкова далеч от това средно аритметично, че представляват екстремни статистически аномалии. А ако разпределението на предпочитанията беше по-равномерно, за първите места щяха да са достатъчни 10 или дори 6-7 гласа – което пак би било логично последствие от горните три фактора, но би изглеждало още по-неубедително в очите на публиката.
(Ако публиката иска да си развие статистическото мислене – това, което успява да вземе предвид повече фактори, а не просто „интуитивните ни усещания“ – топло ѝ препоръчвам „Мисленето“ на Даниъл Канеман.)
Какво може да се подобри догодина?
По 1: Не виждам нужда да се подобрява нищо. Една от основните цели на НФН е да популяризират, а огромното разнообразие от номинации я сбъдва.
(Единственото, с което бих облекчил натоварването на организаторите, е при етапа на номиниране да въведем полета „Опишете в до 500 знака конкретните приноси, заради които предлагате тази номинация“ и „Дайте линкове, съдържащи повече информация за нея“.)
По 2: Да въведем правилото „произволен брой гласове в категория“.
За съжаление, в моето допитване до момента се включиха само 10 души, което не е достатъчно за статистически издържани обобщения – при общо 140+ гласували ни трябват поне 30, желателно 50 отговора. Оставям допитването отворено, с надеждата да привлече още участници.
Идеята му е сами да видите какво се получава, когато правилото „1 глас в категория“ отпадне.
Така или иначе, правилото „произволен брой гласове в категория“ изразява много по-добре идеята на НФН да насърчават повече и разнообразни постижения (а не само „своето“ и познатото).
По 3: Най-важната стъпка да осигурим повече гласували е добра разяснителна кампания какви идентификации ще се зачитат при гласуването.
В тази кампания всеки представител на общност ще носи отговорността да обясни на участниците в своята общност:
1) че могат да гласуват;
2) как става.
Целта ѝ ще е да повиши съотношенията „гласували : хора с право на глас“.
(Какво правим с любителите на фантастичното, които не са част от общност?
А. Заместваме „общност“ с „приятелска група“ или „хора, които ми следят блога/ФБ статусите/медийната империя...“.
Б. Приобщаваме ги. Ха! Нямаше да се сетите, нали? )
Като част от кампанията предварително съставяме възможно най-изчерпателен списък на идентификациите, които ще се зачитат. Особено наблягаме на изброяването на сайтове, свързани с фантастичното, личното творчество или изкуствата. (Знаете ли, че като валидна идентификация приемахме профили в liternet.bg? Или в Драматично-кукления театър в Пазарджик? Или че като организатори направихме всичко по силите си да открием подходяща идентификация за всеки гласуващ, при който възникнаха някакви затруднения?)
Тази година имахме идея за такъв списък, но не ни стигнаха силите/активните организатори, за да я осъществим.
Кой е най-неочевидният успех на НФН 2015?
Този: че броят на „случайните електрони“ (хора, които минават да гласуват само в 1, 2 или 3 категории – т.е. само за „своето“) е намалял 1,5 пъти от миналата година. (1,3 пъти, ако сравним съотношенията „случайни електрони : общо гласували“ за 2014-а и 2015-а.)
Това е успех за целта на НФН да популяризират повече и разнообразни постижения: избирайки какво да подкрепят в 24-те категории, гласуващите вероятно са открили нови територии за изследване. (Аз определено открих – вие? )
Коя е най-голямата спънка пред случването на следващите НФН?
Липсата на активни организатори: хора, които са готови да отделят средно 2-3 часа седмично в продължение на 3-5 месеца.
При 33-ма записани участници в орг-листата на НФН тази година (31 след самоотвода на представителите на Цитаделата), желание да вършат основната работа проявяваха четирима, а през по-голямата част от времето – само двама. Такъв модел няма да издържи още една година – най-малкото заради физическото и психическото здраве на участниците...
~
С това мисля да приключа активното си участие в тези НФН и да обърна поглед напред: към задаващия се Еврокон и (след здравословна почивка от месец-два ) организацията на следващите НФН.
Ако имате конкретни въпроси, питайте – не обещавам отговори, но принципно се старая каквото знам, да го споделям.
Ако имате желание, включете се в организацията.
В анкетата на Криси включихте ли се вече?
---
* Обърнете внимание, че не казвам „малкия брой гласували“. Казвам само, че гласувалите не бяха достатъчно, за да компенсират последствията от фактори 1 и 2.
Резултатите тази година бяха определени от комбинацията на три основни фактора:
1. Големият брой номинации.
2. Правилото „само един глас в категория“.
3. Недостатъчният брой гласували*.
За илюстрация ще ползвам една от най-„скандалните“ категории – „Най-добър писател“.
В нея получихме ок. 60 номинации, а зачетохме ок. 120 гласа. Правилото „1 глас в категория“ дава средно аритметично от 2 гласа за номинация. Резулатите на тримата първенци в категорията (31, 19 и 15 гласа) са толкова далеч от това средно аритметично, че представляват екстремни статистически аномалии. А ако разпределението на предпочитанията беше по-равномерно, за първите места щяха да са достатъчни 10 или дори 6-7 гласа – което пак би било логично последствие от горните три фактора, но би изглеждало още по-неубедително в очите на публиката.
(Ако публиката иска да си развие статистическото мислене – това, което успява да вземе предвид повече фактори, а не просто „интуитивните ни усещания“ – топло ѝ препоръчвам „Мисленето“ на Даниъл Канеман.)
Какво може да се подобри догодина?
По 1: Не виждам нужда да се подобрява нищо. Една от основните цели на НФН е да популяризират, а огромното разнообразие от номинации я сбъдва.
(Единственото, с което бих облекчил натоварването на организаторите, е при етапа на номиниране да въведем полета „Опишете в до 500 знака конкретните приноси, заради които предлагате тази номинация“ и „Дайте линкове, съдържащи повече информация за нея“.)
По 2: Да въведем правилото „произволен брой гласове в категория“.
За съжаление, в моето допитване до момента се включиха само 10 души, което не е достатъчно за статистически издържани обобщения – при общо 140+ гласували ни трябват поне 30, желателно 50 отговора. Оставям допитването отворено, с надеждата да привлече още участници.
Идеята му е сами да видите какво се получава, когато правилото „1 глас в категория“ отпадне.
Така или иначе, правилото „произволен брой гласове в категория“ изразява много по-добре идеята на НФН да насърчават повече и разнообразни постижения (а не само „своето“ и познатото).
По 3: Най-важната стъпка да осигурим повече гласували е добра разяснителна кампания какви идентификации ще се зачитат при гласуването.
В тази кампания всеки представител на общност ще носи отговорността да обясни на участниците в своята общност:
1) че могат да гласуват;
2) как става.
Целта ѝ ще е да повиши съотношенията „гласували : хора с право на глас“.
(Какво правим с любителите на фантастичното, които не са част от общност?
А. Заместваме „общност“ с „приятелска група“ или „хора, които ми следят блога/ФБ статусите/медийната империя...“.
Б. Приобщаваме ги. Ха! Нямаше да се сетите, нали? )
Като част от кампанията предварително съставяме възможно най-изчерпателен списък на идентификациите, които ще се зачитат. Особено наблягаме на изброяването на сайтове, свързани с фантастичното, личното творчество или изкуствата. (Знаете ли, че като валидна идентификация приемахме профили в liternet.bg? Или в Драматично-кукления театър в Пазарджик? Или че като организатори направихме всичко по силите си да открием подходяща идентификация за всеки гласуващ, при който възникнаха някакви затруднения?)
Тази година имахме идея за такъв списък, но не ни стигнаха силите/активните организатори, за да я осъществим.
Кой е най-неочевидният успех на НФН 2015?
Този: че броят на „случайните електрони“ (хора, които минават да гласуват само в 1, 2 или 3 категории – т.е. само за „своето“) е намалял 1,5 пъти от миналата година. (1,3 пъти, ако сравним съотношенията „случайни електрони : общо гласували“ за 2014-а и 2015-а.)
Това е успех за целта на НФН да популяризират повече и разнообразни постижения: избирайки какво да подкрепят в 24-те категории, гласуващите вероятно са открили нови територии за изследване. (Аз определено открих – вие? )
Коя е най-голямата спънка пред случването на следващите НФН?
Липсата на активни организатори: хора, които са готови да отделят средно 2-3 часа седмично в продължение на 3-5 месеца.
При 33-ма записани участници в орг-листата на НФН тази година (31 след самоотвода на представителите на Цитаделата), желание да вършат основната работа проявяваха четирима, а през по-голямата част от времето – само двама. Такъв модел няма да издържи още една година – най-малкото заради физическото и психическото здраве на участниците...
~
С това мисля да приключа активното си участие в тези НФН и да обърна поглед напред: към задаващия се Еврокон и (след здравословна почивка от месец-два ) организацията на следващите НФН.
Ако имате конкретни въпроси, питайте – не обещавам отговори, но принципно се старая каквото знам, да го споделям.
Ако имате желание, включете се в организацията.
В анкетата на Криси включихте ли се вече?
---
* Обърнете внимание, че не казвам „малкия брой гласували“. Казвам само, че гласувалите не бяха достатъчно, за да компенсират последствията от фактори 1 и 2.
- Кал
- Първопроходец
Защо вариантите „Да се приема всеки изпратен глас без допълнителни изисквания, само/без потвърждение по мейл“ са безумни
В писмо до Lachdanan от 27.03.2015 Кал wrote:(...) прецени сам –
http://choveshkata.net/forum/viewtopic. ... 510#p20510
Ако не бяха нашите „сложни“ правила, на второ място в категория
„Най-добър писател“ щеше да е никому неизвестният до тази година
Георги Връбчев...
Симо, аз гласувам, правя, опорочавам и са ми опорочавали онлайн
гласувания от 10 години. :/ Десет години рафинираме правилата, за да
постигнем максимална правдоподобност на резултатите. И когато някой
дойде да ми предлага нова система, автоматичният ми въпрос е „Колко
онлайн гласувания си организирал и какви проблеми си открил при тях?“.
(Ти поне казваш, че имаш опит. Повечето от другите недоволни нямат
никакъв... но пък да ти налеят акъл – _винаги_. :///)
Да видим как ще стане догодина.
Като един от организаторите, аз лично не съм доволен от това, което се случи с наградите.
По няколко причини:
(а) Критиките са много - критики винаги има както и да се организира такова мероприятие, но когато критичните гласове надминават с много подкрепящите, очевидно има място за подобрение. Важно е да се отбележи, че повечето критики са силно и агресивно неоснователни, грозно инсинуиращи, обидни и т.н. Но това няма реално значение - трябва да организираме такова събитие така, че да няма място за критика.
(б) Популяризирането беше слабо - това доведе до изкривяване на гласовете. Не отчитам като плюс на организацията, че Калин защити популяризаторската си титла, като успя добре да разясни на своята общност как се гласува и че може да се гласува. Отчитам го като провал на всички останали, и то тежък.
(в) Участието беше слабо. Отхвърлените гласове бяха много, а общата бройка гласували беше ужасно малко. Възможни причини: ниска видимост (горната точка); номинациите бяха много; изискванията за регистрация бяха сложни (отбелязвам, че те отказаха дори мен - бях на телефон и в чужбина, и постване на линкове ми беше достатъчна пречка);
(д) Организаторите бяха много малко и останаха ужасно онеправдани и лично на мен ми стана много неприятно за тях - те вложих сумати усилия, особено Кристиана, Валентин и Калин, постараха се всичко да е максимално коректно и прозрачно, а в резултат получиха стабилна доза хейт, близко до нула конструктивни предложения и доста грозни съмнения. Тъжни коментари тук за фендъма ни като цяло, но както и да е. Не успяхме да привлечем повече хора като организатори.
Изводи в груб вид (когато ги приведа в по-фин вид и ги консултирам с познати, ще ги предложа и на организаторите)
1. Много важен извод: гласуващи на килограм "фенове" са по-малкото зло, отколкото отхвърлени гласувания. Защо? Защото във всички изкривени класации в предишни години е било ясно за всички какво се случва, когато някой си е довеждал приятелите да гласуват. Казвам - нека тези случки тежат на съвестта на отговорните. По-добре критики да валят към хора, които наистина са постъпили нечестно, отколкото към хора, които не само че изрично правеха всичко изключително прозрачно и честно, но и вложиха сумати енергия.
Калин може би ще контрира с: не е справедливо спрямо тези, за които се гласува по честния начин. Прав си - не е справедливо, обаче тъкмо това би трябвало да мотивира автори и творци да размислят върху следващите предложения. Наблюдението ми е, че масовата практика в онлайн гласувания е да се слага нисък праг на верификация (потвърждение по поща примерно) и да се влагат усилия в популяризирането, което да минимизира ефекта на "доведените" гласове по най-добрия начин.
Отчитам като минус безпощадния факт, че и със сегашната система нищо не ми пречи да копирам адреса на профила примерно на Дарт Сидиъс в цитаделата и да кажа че това съм аз. Което масивно обезсмисля цялата сложнотия. Всичко, което не може да бъде проверено автоматично, е прекалено сложно и трябва да се откажем от него.
2. За да претендират наградите за представителност трябва да са изпълнени две условия: (а) огромното мнозинство под-общности и творци да ги приемат за такива; (б) да се започне начисто. Последното е предвид наблюдението ми, че две години по ред хора се отказват от участие заради конфликти с текущите организатори - конфликти дори само на ниво мнение, но конфликти.
3. Не виждам изгледи организаторите да станат повече. Цялата тази дейност остава хоби за повечето от нас, изключвам няколко професионални автори и издатели, и наблюдавах, че почти никой не е готов да вложи особено много енергия, като 3-5 най-активни от сегашните награди според мен стигнаха до тежък burnout.
Какво виждам като работещо решение:
1. Създаване на уебсайт/организация, която се занимава официално само с тия награди и праща номинации за кон-ове. Може и като официално сдружение да се конституира.
2. Отделяне на бюджет за маркетинг на тази инициатива - или чрез дарения, или чрез целенасочено търсене по фондации, или чрез грант ако ще
3. Активно популяризиране с този бюджет още на ниво присъединяване на организации към инициативата. Ясно посочване кой участва и се съгласява.
4. Демократични решения в отворена дискусия - не гугъл групи, а форум към горния сайт. Автоматизирани срокове за дискусии. Допълнително дискутиране може да се иницира с някакво мнозинство от желание това да стане. Ревизия на всички досегашни правила за организация по този начин.
5. Регистрацията за тази платформа смятам за достатъчен праг за участие в гласуването. Може да се помисли за минимален членски внос (примерно 5 лв годишно). Това би позволило да се отдели бюджет за човек, който активно да прави маркетинг. Членски внос и плащането му автоматично решава проблема с гласуване на тумбата приятели.
6. Ако и само ако мнозинството все пак вярва в нуждата от "доказаване на фантастичен фен", както аз му викам, имам предложения и в тази насока - например автоматизиран скрипт, който да търси твоя юзърнейм в някаква база от "окейни сайтове". За мен лично това е много излишно усилие.
По няколко причини:
(а) Критиките са много - критики винаги има както и да се организира такова мероприятие, но когато критичните гласове надминават с много подкрепящите, очевидно има място за подобрение. Важно е да се отбележи, че повечето критики са силно и агресивно неоснователни, грозно инсинуиращи, обидни и т.н. Но това няма реално значение - трябва да организираме такова събитие така, че да няма място за критика.
(б) Популяризирането беше слабо - това доведе до изкривяване на гласовете. Не отчитам като плюс на организацията, че Калин защити популяризаторската си титла, като успя добре да разясни на своята общност как се гласува и че може да се гласува. Отчитам го като провал на всички останали, и то тежък.
(в) Участието беше слабо. Отхвърлените гласове бяха много, а общата бройка гласували беше ужасно малко. Възможни причини: ниска видимост (горната точка); номинациите бяха много; изискванията за регистрация бяха сложни (отбелязвам, че те отказаха дори мен - бях на телефон и в чужбина, и постване на линкове ми беше достатъчна пречка);
(д) Организаторите бяха много малко и останаха ужасно онеправдани и лично на мен ми стана много неприятно за тях - те вложих сумати усилия, особено Кристиана, Валентин и Калин, постараха се всичко да е максимално коректно и прозрачно, а в резултат получиха стабилна доза хейт, близко до нула конструктивни предложения и доста грозни съмнения. Тъжни коментари тук за фендъма ни като цяло, но както и да е. Не успяхме да привлечем повече хора като организатори.
Изводи в груб вид (когато ги приведа в по-фин вид и ги консултирам с познати, ще ги предложа и на организаторите)
1. Много важен извод: гласуващи на килограм "фенове" са по-малкото зло, отколкото отхвърлени гласувания. Защо? Защото във всички изкривени класации в предишни години е било ясно за всички какво се случва, когато някой си е довеждал приятелите да гласуват. Казвам - нека тези случки тежат на съвестта на отговорните. По-добре критики да валят към хора, които наистина са постъпили нечестно, отколкото към хора, които не само че изрично правеха всичко изключително прозрачно и честно, но и вложиха сумати енергия.
Калин може би ще контрира с: не е справедливо спрямо тези, за които се гласува по честния начин. Прав си - не е справедливо, обаче тъкмо това би трябвало да мотивира автори и творци да размислят върху следващите предложения. Наблюдението ми е, че масовата практика в онлайн гласувания е да се слага нисък праг на верификация (потвърждение по поща примерно) и да се влагат усилия в популяризирането, което да минимизира ефекта на "доведените" гласове по най-добрия начин.
Отчитам като минус безпощадния факт, че и със сегашната система нищо не ми пречи да копирам адреса на профила примерно на Дарт Сидиъс в цитаделата и да кажа че това съм аз. Което масивно обезсмисля цялата сложнотия. Всичко, което не може да бъде проверено автоматично, е прекалено сложно и трябва да се откажем от него.
2. За да претендират наградите за представителност трябва да са изпълнени две условия: (а) огромното мнозинство под-общности и творци да ги приемат за такива; (б) да се започне начисто. Последното е предвид наблюдението ми, че две години по ред хора се отказват от участие заради конфликти с текущите организатори - конфликти дори само на ниво мнение, но конфликти.
3. Не виждам изгледи организаторите да станат повече. Цялата тази дейност остава хоби за повечето от нас, изключвам няколко професионални автори и издатели, и наблюдавах, че почти никой не е готов да вложи особено много енергия, като 3-5 най-активни от сегашните награди според мен стигнаха до тежък burnout.
Какво виждам като работещо решение:
1. Създаване на уебсайт/организация, която се занимава официално само с тия награди и праща номинации за кон-ове. Може и като официално сдружение да се конституира.
2. Отделяне на бюджет за маркетинг на тази инициатива - или чрез дарения, или чрез целенасочено търсене по фондации, или чрез грант ако ще
3. Активно популяризиране с този бюджет още на ниво присъединяване на организации към инициативата. Ясно посочване кой участва и се съгласява.
4. Демократични решения в отворена дискусия - не гугъл групи, а форум към горния сайт. Автоматизирани срокове за дискусии. Допълнително дискутиране може да се иницира с някакво мнозинство от желание това да стане. Ревизия на всички досегашни правила за организация по този начин.
5. Регистрацията за тази платформа смятам за достатъчен праг за участие в гласуването. Може да се помисли за минимален членски внос (примерно 5 лв годишно). Това би позволило да се отдели бюджет за човек, който активно да прави маркетинг. Членски внос и плащането му автоматично решава проблема с гласуване на тумбата приятели.
6. Ако и само ако мнозинството все пак вярва в нуждата от "доказаване на фантастичен фен", както аз му викам, имам предложения и в тази насока - например автоматизиран скрипт, който да търси твоя юзърнейм в някаква база от "окейни сайтове". За мен лично това е много излишно усилие.
- Кал
- Първопроходец
Докато не ми е изтляло...
Има и още - но като цяло с Жоро (Moridin) се разбрахме. :) Ей така:На 31.03.2015 Александър Торофиев и Кал wrote:2015-03-30 23:47:
> ... Тези неща се
> дават с малък спретнат текст, картинки, разделя се всяка номинация на
> страница, геймифицира се с прогрес бар и т.н.
Тази идея страшно ми харесва. Както и всяка, която по някакъв начин
„оживява“ гласуването.
(Впрочем, както съм отбелязал в Гугълдока „Какво ще направим по-добре
догодина“, ще ни трябват програмисти – поне един, желателно двама.
Догодина Адриан от SciFi, който осъществяваше техническата част сега,
най-вероятно няма да се включи.)
> ... нито е нужно да имаме толкова много категории, които ще са
> безинтересни за 75% от хората (книгите-игри в това число).
Тази година нямаме НИТО ЕДНА категория, в която да са гласували
по-малко от 30% от всички участници. На самия „ръб“ с 30% са
компютърните игри. Всичко друго е нагоре. Специално за книгите-игри са
гласували над 50%. (И около 1,5 пъти повече хора, отколкото гласуваха
в „Златната Никса“.)
С което стигаме до принципния ми проблем с повечето анализи/критики,
които виждам до момента:
Те разчитат на интуитивни впечатления, а не на статистически факти.
Показват ни КАКВО мислят хората – но не и КАК са стигнали до изводите
си. (Което ги прави непроверими.)
В анализа си Жоро (Моридин) казва „критичните гласове надминават с
много подкрепящите“. Колко мнения – положителни vs. отрицателни – е
преброил? Кои? (Това не са реторични въпроси – не се заяждам – а
съвсем истински: питам, за да направя изводите му проверими. Самият аз
съм си обещал, като отмине всичко, да преброя „осанна“ и „разпни го“,
пост по пост, мейл по мейл. Включително на места като пощата
NFNagradi -в- gmail.com, където също имаме обратна връзка.)
„общата бройка гласували беше ужасно малко“: спрямо КАКВО? В кое/кои
от всички предишни гласувания на фендъма са се включили „достатъчно“
(по критериите на Жоро) фенове?
(Повече за това – в П.П.-то тук:
http://choveshkata.net/forum/viewtopic. ... 450#p20450)
Аз от самото начало се опитвам да избягам от тия интуитивни
впечатления. („Мисленето“ на Даниъл Канеман, която ви препоръчах, ми
подейства като серия отрезвителни шамари – колко непригоден, чисто
биологически, е човешкият ум за многофакторно мислене.) Затова търся
количествени начини да проверя всичко, което мисля. Затова и вкарах
толкова числа в моя анализ.
Сравнете и с количествения подход на Тиана: анкетата. Това (според
мен) е най-добрият начин да се правят преценки. И ви каня да изчакате
резултатите от анкетата, преди да финализирате анализите си.
Обръщам внимание на този проблем, поне лично за мен той е
НАЙ-демотивиращото да продължа да се занимавам с НФН. Когато виждам
такова мислене в „публиката“, мога да замижа – в края на краищата в
училище не ни учат на тия неща, нали? :/ Когато го виждам сред
съратниците си – хора, които имат солиден организаторски опит и
доказани умения да мислят широко... в един момент стигам до въпроса
„Защо се хабя?“. Ако всеки ще си пее неговата песен, без да я сверява
с обективни показатели... няма да я докараме доникъде.
Сори за изблика, но наистина ми тежи. Поне толкова, колкото на
„публиката“ ѝ тежи tl; dr;
Сега, на принципа на „сандвича“ ;), ще добавя и че Жоро също предлага
много интересни решения. Тях се въздържам да ги коментирам само защото
наистина ми трябва време да регенерирам (и, както видяхте в предното
писмо, все още имаме по-спешни задачи). Но ще следя с огромен интерес
как ще расте „Какво ще направим по-добре догодина“.
Благодаря ви за търпението.
Кал
На 02.04.2015 Moridin и Кал wrote:> Калине, напълно основателна забележка! Особено към мен, като човек на
> точните науки :)
Едно нещо, с което можеш да помогнеш, за да си образоваме „публиката“
(и за да се намали моята фрустрация „Защо се хабя“, с допълнена версия
„Как аз намирам време за точни числа, а другите – не?" ;), е, ако
премислиш нещо по твоя анализ – особено СЛЕД КАТО видиш резултатите от
анкетата на Тиана – да си отредактираш поста във форума.
Понеже гледам, че публиката благодари – значи чете – значи има нужда
четеното да е макс. достоверно.
(Една отличителна характеристика за форумите на ЧоБи спрямо останалите
бг форуми, които познавам, е, че се стремим към макс. съдържателност и
информативност. Еле в какви проблеми ме е вкарвало това, като
пристигне поредният ФБ емигрант... друга приказка. ;)
- Кал
- Първопроходец
Докато чакаме ESFS да публикуват тазгодишните европейски номинации, Петър Атанасов вече ги представи на български в SciFi.bg. Материалът е пълен с линкове. Насладете се.
- Кал
- Първопроходец
Дочакахме ESFS.
(Три дни преди началото на Еврокона... Успокоително е, приятели-организатори. Имало и по-зле от нас. )
Сега търча да видя кога последно е general meeting of the ESFS в програмата на Еврокона.
(Три дни преди началото на Еврокона... Успокоително е, приятели-организатори. Имало и по-зле от нас. )
Сега търча да видя кога последно е general meeting of the ESFS в програмата на Еврокона.
- Cliff_Burton
- Дзен-лунатик
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 76 times
И честита награда за алманаха Очаквам включване от присъствалите да разкажат какво се е случвало, как е минало събитието и каквото се сетят още.
PEACE & LOVE
- Кал
- Първопроходец
Ние току-що се завърнахме по домовете – и веднага сядам да поканя
онези от вас, които са в София, от 20 часа на 5 май (другия вторник),
в клуб „Ефремов“ (стая 213 на Културен дом „Средец“, ул. Кракра 2А),
когато с Наско и Юри ще споделяме впечатления от Еврокона.
Междувременно може да ни задавате въпроси – ще ги записваме и ще им
отговаряме на място. (Не ме бива да се повтарям, затова дотогава
предимно ще ви се усмихвам. )
За който няма да присъства ще се постараем да направим звукозапис.
А за всички дейни организатори в НФН – друзя, Freunde, kompisar! Чакат
ни толкова общоевропейски чудеса за сбъдване... Но за това ще ви
пиша отделно, като си понаваксам с купищата поща.
Лека нощ, с много усмивки,
Кал)
А за всички дейни организатори в НФН – друзя, Freunde, kompisar! Чакат
ни толкова общоевропейски чудеса за сбъдване... Но за това ще ви
пиша отделно, като си понаваксам с купищата поща.
Лека нощ, с много усмивки,
Кал)
- Кал
- Първопроходец
Медиен анонс:
- forum.chitanka.info
- www.teenproblem.net/forum
- cheteneto.subtle-bg.com
- sf-sofia.com/forum
- (технически проблем: в момента не ми дава да публикувам постове) clubs.dir.bg: форумите „Фантастика“, „Тери Пратчет“ и „Дж.Р.Р. Толкин“
- в Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria
- G+ общностите „Аз обичам книгите“ и „Читателски клуб“
- www.shadowdance.info/forum
Медийни отражения:
komentator.bg
www.19min.bg
www.slava.bg
lira.bg
kulturni-novini.info
bta.bg -> www.vesti.bg, bg.newshub.org, www.fbr.bg
www.urban-mag.com
uchi.bg
littlebg.com
dobrini.bg
copyrights.bg
Разгласям навсякъде, където бях писал за НФН:Кал и Nasko wrote:Европейски награди за български фантастиЕвропейският фестивал на фантастиката Еврокон (Eurocon) се провежда ежегодно от 1972 г. в различни европейски градове. Тази година той бе организиран паралелно с традиционния руски „Интерпрескон“ в Санкт Петербург от 23 до 26 април.
Взехме отличия за най-добро списание и дебют
Като част от програмата му, делегатите от присъстващите европейски страни гласуват за наградите на Европейската асоциация за фантастика (European Science Fiction Society). Тези награди са групирани в два блока: „Зала на славата“ (Hall of Fame) и „Дух на всеотдайността“ (Spirit of Dedication). В „Зала на славата“ се дават призове за цялостен принос, а „Дух на всеотдайността“ отличава най-ярките постижения през изминалата година.
Българският алманах „ФантАstika“ – издание на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“, получи отличието за най-добро европейско периодично издание. Награда за дебют получи и Калоян Захариев за хумористичното фентъзи „Ех, магесническа му работа“, издадено от „Човешката библиотека“.
Припомняме, че българските номинации бяха избрани с онлайн гласуване, отворено към всички ценители на фантастичното. Инициативата обедини усилията на над 15 общности, клуба и организации, а в началния ѝ етап българската публика предложи над 260 номинации, доказвайки колко жива и разнолика е фантастичната ни сцена.
Ето и пълния списък с наградите:
Европейски гранд-майстор: Евгений Лукин (Русия)
Зала на славата
Писател: Чайна Миевил (Великобритания)
Художник: Manchu (Франция)
Списание: алманах „ФантАstika“ (България)
Издателство: Gollancz (Великобритания)
Популяризатор: Mihaela Marija Perković (Хърватска)
Преводач: Екатерина Доброхотова-Майкова (Русия)
Дух на всеотдайността
Творец: Сергій Крикун (Украйна)
Фензин: „Притяжение“ (Русия)
Сайт: Europa SF (Румъния)
Визуално представление: Song of the Sea (Ирландия)
Детски фантаст: Антон Ломаев (Русия) и Ruth F. Long (Ирландия)
Поощрителни награди за дебют
Micheal Wozoning – Австрия
Калоян Захариев – България
David Kelecic – Хърватска
Martin D. Antonin – Чехия
Liz Bourke – Ирландия
Luis Corredoura – Португалия
Georgiana Vladulescu – Румъния
Виктор Колюжняк – Русия
Jana Paluchová – Словакия
- forum.chitanka.info
- cheteneto.subtle-bg.com
- sf-sofia.com/forum
- (технически проблем: в момента не ми дава да публикувам постове) clubs.dir.bg: форумите „Фантастика“, „Тери Пратчет“ и „Дж.Р.Р. Толкин“
- в Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria
- www.shadowdance.info/forum
~Кал wrote:Приятели (:
На тазгодишния Еврокон България получи две европейски награди: за най-добро списание – алманах „ФантАstika“; и за дебютен роман – „Ех, магесническа му работа“ на Калоян Захариев.
Пълната вест е тук.
А тук ви каня на разговор за впечатленията ни от самия Еврокон – във вторник, 5 май.
Медийни отражения:
komentator.bg
www.19min.bg
www.slava.bg
lira.bg
kulturni-novini.info
bta.bg -> www.vesti.bg, bg.newshub.org, www.fbr.bg
www.urban-mag.com
uchi.bg
littlebg.com
dobrini.bg
copyrights.bg
Last edited by Кал on Sat May 02, 2015 8:54 am, edited 5 times in total.
Reason: +отражения
Reason: +отражения
- Кал
- Първопроходец
Постарахме се:Кал wrote:Ние току-що се завърнахме по домовете – и веднага сядам да поканя
Клуб „Иван Ефремов“, 05.05.2015: Разговор за Еврокон 2015. Говорим основно Наско Славов, аз и Юри Илков – Генерала
И бонуси:
Еврокон 2015, 24.04.2015:
- разговор за европейските фендъми
- въпроси и отговори с Yukka Halme: финландски фен, почетен гост, страшна скица
Техническа бележка:
Добавете на всички файлове разширение 3gpp. Напр. първият трябва да стане:
Code: Select all
150505_Efremov-Evrokon2015-NaskoKalYuri.3gpp
Зов за разгръщане:
Каня горещо онези от вас, които ще участват в организацията на следващите НФН или искат да бъдат български делегати на следващи Еврокони, да изслушат поне първата половина на записа.
- Кал
- Първопроходец
По време на разговора в „Ефремов“ споменах, че Евгений Лукин страхотно ме впечатли. Нашите руски приятели са направили звукозапис на творческия му рецитал. Изпитайте руския си.
А тук е статията за китайската фантастика.
А тук е статията за китайската фантастика.
- Кал
- Първопроходец
В подготовка за НФН 2016:
Some folks who are probably smarter than us wrote:Use of personal social media accounts, blogs and websites to direct participants to voting site is permissible. Organizer has the right, in its sole discretion, to maintain the integrity of the Contest, including the right to void votes, including, but not limited to, for the following reasons:
Multiple votes from the same user from different IP addresses or from different email addresses; fraudulent entry votes (using a redirect link, a disguised link, a fraudulent link, etc.);
Technical malfunction of servers or internet connection;
User(s) recanting their own votes;
Technical or content upgrades that render votes incompatible or inconsistent;
Inappropriate conduct in promoting votes (spam, harassment, etc.);
The purchase or exchange of votes domestically or overseas;
Payment or other forms of compensation offered in exchange for votes; and
Use of third-party websites, online social networking tools, or similar devices primarily designed or intended to generate or trade votes.
- Кал
- Първопроходец
Забравих да ни похваля...
На Еврокона през април установих, че ние имаме НАЙ-ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИТЕ номинации в цяла Европа – с евентуалното изключение на Великобритания.
С НАЙ-МНОГО УЧАСТНИЦИ в гласуването на глава от населението. А в доста случаи – и като абсолютни числа.
Спомняйте си го всеки път, когато някой ви мрънка какви сме били злетаци и спрели...
Или го пращайте насам: http://www.choveshkata.net/forum/viewto ... 272#p20272
На Еврокона през април установих, че ние имаме НАЙ-ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИТЕ номинации в цяла Европа – с евентуалното изключение на Великобритания.
С НАЙ-МНОГО УЧАСТНИЦИ в гласуването на глава от населението. А в доста случаи – и като абсолютни числа.
Спомняйте си го всеки път, когато някой ви мрънка какви сме били злетаци и спрели...
Или го пращайте насам: http://www.choveshkata.net/forum/viewto ... 272#p20272
- Кал
- Първопроходец
Едни странични размисли на Дилян се оказаха изключително централни за една от целите на Националните фантастични награди:
Goa wrote:Не бях влизал скоро в тая тема (както и в повечето други), но ми обърнаха внимание, че тук се прекрачват рамките на добрия тон и се принудих да погледна. Струва ми се, че трябва да цитирам част от мнението на Явор Цанев и да ви помоля да помислите върху него:
"А най-добре се спрете, енергията ви не е в правилната посока, според мен. Никой нищо не печели. Издайте малко книги, обединете се, вместо да се хапете.
И се подкрепяйте. Клубовете, имам предвид."
Тези пагубни процеси на противопоставяне, разделяне, враждуване и така нататък непрекъснато съсипват българския народ и българската държава от 1989 г. насам. Все повече се отчайвам от факта, че те не само не подминаха българската фантастична общност, но и изглежда се задълбочават. Защо, по дяволите? Не може ли всеки от нас да седне и да помисли къде бърка - защото всички бъркаме, в това не може да има никакво съмнение! - и да направи поне една първа стъпка към това, за което споменава Явор.
Разбирам (или поне се опитвам да разбера) позицията на всеки от замесените и ще ви кажа, че никой от вас не е прав. Сашо Карапанчев (и не само той) се дразни от факта, че твърде много хора забравят, че светът не започва от вчера и че и преди тях може да е имало история (и това е сериозен проблем във всички области на живота в България, не само във фантастиката. Сериозността на този проблем даже е много по-голяма, отколкото изглежда на пръв поглед. Масово например младите автори пишат текстове, които са просто кухи за всеки поне малко запознат с литературните образци, обаче в техните очи изглеждат велики. И лошото е, че няма вече авторитети, които да им го кажат и те да им обърнат необходимото внимание. Сещате се може би какво ще излезе накрая от тази ситуация. Отклоних се, затварям скобата.)
Струва ми се обаче, че Сашо е избрал погрешен начин. Ответната реакция (на Иван и Бранко, може да е имало и други) го доказва. Тези високопарни кореспонденции, част от които достигнаха и до мен, на практика не са конструктивен диалог и не решават нищо - всеки вади някакви аргументи (Иван например много солидно защитава позицията си за разликата между диаболизма и ужаса, макар и с аргументи не от нашите реалии и макар според мен това да не е чак толкова съществено, но - чудесно е направено; Бранко от своя страна съвсем на място отбелязва, че в крайна сметка важни са делата); всеки се смята за достатъчно компетентен (и може би от своята гледна точка наистина е), а в крайна сметка конфликтът се задълбочава, което е най-лошият възможен изход. Интересното е, че всеки има място за отстъпление, но не го използва. Има си хубав български израз за това положение - "като магарета на мост". Навсякъде по света, където хората са успели в нещо (например англоезичната литература), подходът е конструктивен - противоречията се загърбват в името на по-висшата цел, енергията се насочва към съзидание и развитие, а не към отричане и разрушение. Иначе краят никога не е добър. Това ли искаме - да видим края си? (Той не че не наближава под действието на куп световни фактори, но поне ние самите да не го ускоряваме.)
Единственото положително в цялата караница до един момент е, че не е преминала към откровени нападки и обиди. (Чудех се къде да го спомена - Мандор също е излишно саркастичен, то оттам май се и започва галимацията.) Накрая обаче се е включил и Сибин, който преминава и тая граница и чието мнение би било изтрито във всеки уважаващ себе си форум, а авторът му - предупреден за обидни думи. Сибине, излишно е, а и не е особено вярно. Аз не обичам да трия, затова въпреки мнението на част от неутралната публика (хора, които само четат, не са пряко замесени и не взимат страна открито) засега няма да трия нищо. Ако обаче продължите (всички) в тая насока, ще бастисам цялата тема, без да ми мигне окото (след като я отделя от постингите по повод кончината на Адриан). Големи хора сте, опитайте се да се погледнете малко отстрани... Няма да ви хареса какво виждате . И извинявайте, ако съм засегнал някого.
Кал wrote:Диляне, благодаря ти (напълно искрено) за включването. Казваш неща, които ВСИЧКИ имаме нужда да чуем и да обмислим. Отново и отново, и отново.
(С единствената разлика, че аз бих казал: „Всички сте прави. За себе си. А ще се оправим, когато започнете да сте прави и заради другите.)
И вместо да ги повтарям – каня ВСИЧКИ да ги прочетат отново. С поглед към общата им идея.
И вероятно пак ще ви ги припомня, когато дойде време за следващите Национални фантастични награди.
- Кал
- Първопроходец
Някакви хора питат за тазгодишните НФН:
Светослав Александров wrote:А да, и още не съм забравил, че бях лишен от награда за дебют. Щото нали ме делеше един глас, а друг беше дисквалифициран.
Помняяяяя помняяяяя...
Светослав wrote:Разбираш ли, след предишните номинации ми излезе един хемороид на задника от многото напъване и стискане да не кажа нещо повече покрай личната ми обида, че се награждават само приятелски творбички. Беше хванал коричка, ама сега покрай тая тема дето всички се изпърдяха пак взе да ме наболява...
Кал wrote:Светльо... внимавай. За клевети не прощавам. Би трябвало да си усетил вече. Ако за тия ти години в ЧоБи въобще си се научил да четеш внимателно...
Светослав wrote:То дали прощаваш или не прощаваш, няма кой знае какво значение... важното е, че има победители (наши) и ощетени (ваши). А някои наши са по-наши от другите наши.
Кал wrote:клевети++;
... Давай, приказвай. Тука един брояч цъка. :)
Светослав wrote:Я, само искам да попитам... Сега за 2016 година за номинациите на Евро- и Булгакон ще се взимат ли пръстови отпечатъци, щото Москвов вече ги въведе?
Кал wrote:Хабер си нямам.
След миналогодишното прегаряне общо взето имаме само един човек, на когото му се занимава да ги организира...
Може ли да се сетиш една твоя лична заслуга за това прегаряне?
Светослав wrote:Аз ли? Невинен съм!!! Никаква заслуга нямам...
Седя си кротко вкъщи като куче. Ходя само от компютъра до тоалетната. В тоалетната съм само аз и хемороидите, на компютъра готвя една нова книга. Тя си е по мойта тематика и понеже имам сайт, мога да оповестя награди. Ама не съм решил още.
Кал wrote:Оповести, де. После поемай ударите от всичките ненаградени, неоценени, онеправдани.
Вместо да ми ръмжиш на мене... като куче. ;)
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
Spoiler
Аз също имам брояч и мога да псувам на пет езика. Ако трябва, ще поработя и по други четири. На 10 няма да ги закръглям.
Човек не си ли дава сметка как се изразява в публичното пространство?! Лично за себе си тъй... какво впечатление прави?
Човек не си ли дава сметка как се изразява в публичното пространство?! Лично за себе си тъй... какво впечатление прави?
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- Кал
- Първопроходец
В подгрявка за идващите НФН 2016 си припомних:
През ноември 2014-а Кал wrote:Още няколко принципни размисли:
Мен сравнението с „Шотландски боец“ ме стряска. Система, в която
накрая трябва да остане само един, е система, в която скоро не остава
нито един. Поради вътрешно изтощение. Ние, за разлика от шотландските
бойци, не сме безсмъртни.
Система, която насърчава съперничеството, а не сътрудничеството, няма
бъдеще. Аз идвам от природозащитния сектор. През 90-те всяка
организация там беше за себе си. Резултати – на практика никакви.
Резултатите започнаха да се появяват – природозащитният сектор стана
„социално видим“ – едва когато се обедини в коалицията „За да остане
природа в България“.
В момента фантастичните среди са като природозащитния сектор през
90-те. В очите на обществото сме никой.
Обединението не означава уеднаквяване. Всеки продължава да прави това,
с което е най-силен; в което вярва най-много. Обединението означава,
че сме склонни да подкрепяме И другите. Да признаваме И техния принос.
- Кал
- Първопроходец
В подгрявка за утре, и в добрите традиции на „Всеки пише дето му отърва“, един задочен отговор:
По-знаещите сме се парили години наред на разликите между практиките и теориите. Накрая се отказахме да вливаме ум и разум и оставихме участниците да се самоопределят сайт ли са, фензин или списание; книга-игра или книга; и прочие.
По-знаещите сме се парили години наред на разликите между практиките и теориите. Накрая се отказахме да вливаме ум и разум и оставихме участниците да се самоопределят сайт ли са, фензин или списание; книга-игра или книга; и прочие.
- Кал
- Първопроходец
Национални фантастични награди 2016
Второто издание на НФН започна днес и ще завърши всредатакрая на юни. В първия му етап – до 2229 май – всеки влюбен във фантастичното може да се регистрира и да предлага номинации. Очакваме ви.
И медиен анонс:
Второто издание на НФН започна днес и ще завърши в
И медиен анонс:
Участвайте в Националните фантастични награди
Те ще определят и кои творци ще представят България на Еврокон 2016
Фантастиката се превръща във все по-обичан жанр – тя включва повечето филми, игри и книги, които излизат в последно време, там са и най-сплотените почитатели. Българските творци стават все по-продуктивни, а произведенията им – все по-качествени. Поради което заслужават и вниманието, и признанието ни.
Именно такова признание цели да им даде инициативата на 16 фантастични клуба, организации и общности, обединили усилията си за провеждането на ежегодни Национални фантастични награди.
Подборът на наградите започва на 9 май и ще продължи повече от месец. В него може да се включи всеки приятел на фантастичното. Той ще протече в три етапа: предлагане на номинации и гласуване за приетите номинации в два кръга. Набирането на номинации ще продължи до2229 май. Награди ще се раздават в цели 24 категории, а техни носители ще станат писатели, художници, издатели, преводачи, режисьори, сценаристи, гейм дизайнери и други български творци. Класираните на първо място ще получат не само награда, но и шанса да представят България на Еврокон 2016: фестивал, който отличава най-обичаните фантасти от Европа и се провежда ежегодно в различен европейски град.
Организатори на Националните фантастични награди тази година са Фентъзи ЛАРП център, Човешката библиотека, SciFi.bg, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, knigi-igri.bg, Сборище на трубадури, ShadowDance, „През 9 земи“, клуб „Терра Фантазия“, клуб „Иван Ефремов“, клуб „Братя Стругацки“, Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ, клуб „Светлини сред сенките“, клуб „Уибробия“, организаторите на фестивала „Златен Кан“ и представители на българските ЛАРП общности.
Можете да се включите в подбора или да научите повече тук:
http://nfnagradi.net/
Last edited by Кал on Tue Jun 25, 2019 11:19 am, edited 2 times in total.
Reason: нов линк
- Кал
- Първопроходец
Известих и в:
- Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria
- forum.chitanka.info
- Ятото
(Другите ми традиционни места очаквам да ги „покрият“ други вестители. Разпределена работа, ура! )
- Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria
- forum.chitanka.info
- Ятото
(Другите ми традиционни места очаквам да ги „покрият“ други вестители. Разпределена работа, ура! )
- Кал
- Първопроходец
Мили ми съфорумници:
Ако гласувате за първа година, препоръчвам ви при регистрацията си да се удостоверите с форумния си профил (ако имате поне 10 поста и профилът е създаден преди 1 февруари).
Ето за пример моя: http://choveshkata.net/forum/memberlist ... ofile&u=54
Ако гласувате за първа година, препоръчвам ви при регистрацията си да се удостоверите с форумния си профил (ако имате поне 10 поста и профилът е създаден преди 1 февруари).
Ето за пример моя: http://choveshkata.net/forum/memberlist ... ofile&u=54
- Кал
- Първопроходец
Бележки за догодина:
– да нахвърлям някакви насоки какво искаме да видим в описанията на номинациите
Иска ми се тия описания да са макс. самодостатъчни – да създадат представа и у феновете, които нищичко не знаят за номинираното, нито ще цъкнат върху линка.
На тоя етап приемам два основни типа номинации:
- „описателни“: обобщаващи фактите около номинираното
- „причинителни“: обясняващи защо го номинираме
(Комбинация от двете би била най-яка... но не знам дали е посилна в 500 знака навсякъде.)
Но съм отворен и към някакви други.
NB! за „причинителните“: държа да спазваме правилото за неутралния тон от Уикипедия – без хвалебствия и непроверяеми твърдения. Не знам как ще го прилагаме случай по случай, но не бива да се стига до описания тип „това е НАЙ-еди-какво си“.
По орг-листата на НФН Кал wrote:По-важното обаче е: когато номинирате нещо – даже да си е вашето
собствено отроче – моля подходете сериозно към описанието му. Бъдете
си „циганката“... за да не стават цигании. Иначе накрая слагането на
описания пак ще легне върху двама-трима души, като ужаса миналата
година...
И насърчавайте участниците в общностите ви и те така.
Spoiler
С извинения към всички роми. Думата „цигании“ е ползвана само заради художествения паралел с „циганка“.
Иска ми се тия описания да са макс. самодостатъчни – да създадат представа и у феновете, които нищичко не знаят за номинираното, нито ще цъкнат върху линка.
На тоя етап приемам два основни типа номинации:
- „описателни“: обобщаващи фактите около номинираното
- „причинителни“: обясняващи защо го номинираме
(Комбинация от двете би била най-яка... но не знам дали е посилна в 500 знака навсякъде.)
Но съм отворен и към някакви други.
NB! за „причинителните“: държа да спазваме правилото за неутралния тон от Уикипедия – без хвалебствия и непроверяеми твърдения. Не знам как ще го прилагаме случай по случай, но не бива да се стига до описания тип „това е НАЙ-еди-какво си“.
- Кал
- Първопроходец
Разпратих до Приятелите ни (и не само ):
До 22 май номинирайте любимите си български фантасти и фантастики
във второто издание на Националните фантастични награди:
http://choveshkata.net/forum/viewtopic. ... 062#p23062
А до началото на юни ги гласуваме. Ще ви напомним пак.
- Кал
- Първопроходец
ВАЖНО:
1. За да участвате в гласуването (което ще тече през юни), е нужно първо да се регистрирате – най-късно до 29 май. (Удължихме срока с една седмица.)
2. Регистрацията ви сега ще важи и следващата година; и по-следващата... и въобще докато имаме сили да организираме НФН. Правите я веднъж (отнема 5 минутки, макс.) и не я мислите повече.
3. Тази година основната новост в правилата за гласуване е, че имате право да подкрепяте произволен брой номинации в категория (а не само една). Значи, да се отблагодарите на всеки, който ви вдъхновява/кефи/ви е платил... опа, опа!... така де, схванахте ми мисълта.
Ако тая мисъл ви вдъхновява/кефи/така де – вижте 1.
1. За да участвате в гласуването (което ще тече през юни), е нужно първо да се регистрирате – най-късно до 29 май. (Удължихме срока с една седмица.)
2. Регистрацията ви сега ще важи и следващата година; и по-следващата... и въобще докато имаме сили да организираме НФН. Правите я веднъж (отнема 5 минутки, макс.) и не я мислите повече.
3. Тази година основната новост в правилата за гласуване е, че имате право да подкрепяте произволен брой номинации в категория (а не само една). Значи, да се отблагодарите на всеки, който ви вдъхновява/кефи/ви е платил... опа, опа!... така де, схванахте ми мисълта.
Ако тая мисъл ви вдъхновява/кефи/така де – вижте 1.
Last edited by Кал on Tue Jun 25, 2019 11:20 am, edited 1 time in total.
- Mokidi
- Global Moderator
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 173 times
Три въпроса ми се появиха:
- какъв е критерият да обявим something за "книга"?
- какво е определението за "за цялостен принос"?
- какъв е критерият за "фантастичност" и минималният й процент?
(най-сериозно питам и с молба евентуално да се обсъди от организаторите)
- какъв е критерият да обявим something за "книга"?
- какво е определението за "за цялостен принос"?
- какъв е критерият за "фантастичност" и минималният й процент?
(най-сериозно питам и с молба евентуално да се обсъди от организаторите)
- Кал
- Първопроходец
Мога да ти отговоря веднага и съвсем обективно на втория: „за цялостен принос“ означава за периода от началото до края на съществуването на съответната номинация.
За „книга“ и „фантастичност“ надали можем да стигнем до една дефиниция, която да обхване всички възможни случаи. Така че ще е най-добре да питаш за конкретни случаи. (И предполагам, че част от тях ще трябва да се обсъждат от всички организатори накуп.)
За „книга“ и „фантастичност“ надали можем да стигнем до една дефиниция, която да обхване всички възможни случаи. Така че ще е най-добре да питаш за конкретни случаи. (И предполагам, че част от тях ще трябва да се обсъждат от всички организатори накуп.)
- Mokidi
- Global Moderator
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 173 times
Добре, питам по ред, конкретно:
- за цялостния принос:
Николай Гьошев като преводач има две преведени книги-игри. Аз поне други не откривам. Това достатъчно ли е, за да се говори за "цялостен принос"? Обикновено формулировката има предвид "особени постижения в дадената област". От която пък гледна точка комиксът-игра "Редникът от трета рота" има цялостен принос за жанра, да речем. Но има ли "цялостен принос" да речем издателство като Deja Book, които са още "малки" и на практика на годинка?
- критерии за "книга"
* разказ-игра, публикуван в списанието за книги-игри, как би могъл да се брои за книга?
* "Сълзите на дракона" на Мушкаров по силата на какво се води "книга"? Като добавим и факта, че е в процес на допълване или по-скоро беше допреди месец.
(http://readbg.com/588934-%D1%81%D1%8A%D ... 0%BE%D0%B2 - тук сам Мушкаров си я е написал, че е 2016, но това отделна тема)
- критерии за "фантастично"
- knigi-igri.bg и Списанието за книги-игри са специализирани за КИ. Да, публикуват И свързани с фантастичното материали. Принципно същото се отнася и за издателството за КИ; пак на този принцип - може/не може да се номинират издателства като "Изток-Запад", "Колибри", които издават И фантастика?
(приемам за себе си, че Зелените разкази съдържат поне 60% фантастика, макар че де юре и те не са... фантастично издание в този смисъл.)
Пак подчертавам, че не питам, за да се заяждам, точно обратното.
- за цялостния принос:
Николай Гьошев като преводач има две преведени книги-игри. Аз поне други не откривам. Това достатъчно ли е, за да се говори за "цялостен принос"? Обикновено формулировката има предвид "особени постижения в дадената област". От която пък гледна точка комиксът-игра "Редникът от трета рота" има цялостен принос за жанра, да речем. Но има ли "цялостен принос" да речем издателство като Deja Book, които са още "малки" и на практика на годинка?
- критерии за "книга"
* разказ-игра, публикуван в списанието за книги-игри, как би могъл да се брои за книга?
* "Сълзите на дракона" на Мушкаров по силата на какво се води "книга"? Като добавим и факта, че е в процес на допълване или по-скоро беше допреди месец.
(http://readbg.com/588934-%D1%81%D1%8A%D ... 0%BE%D0%B2 - тук сам Мушкаров си я е написал, че е 2016, но това отделна тема)
- критерии за "фантастично"
- knigi-igri.bg и Списанието за книги-игри са специализирани за КИ. Да, публикуват И свързани с фантастичното материали. Принципно същото се отнася и за издателството за КИ; пак на този принцип - може/не може да се номинират издателства като "Изток-Запад", "Колибри", които издават И фантастика?
(приемам за себе си, че Зелените разкази съдържат поне 60% фантастика, макар че де юре и те не са... фантастично издание в този смисъл.)
Пак подчертавам, че не питам, за да се заяждам, точно обратното.
- Кал
- Първопроходец
Само че пиши до общата организационна поща (или формата). До края на юни аз няма да отговарям на никакви запитвания тук, нито ще се въвличам в дискусии – едно, заради зверска временемия, второ и по-важно, заради здравето ми. (Знаеш.)
Може само да пускам готови разсъждения, бележки за догодина и други „монологични“ материали.
(Дали ще отговарям на запитвания след юни, зависи от здравето ми.)
П.П. Специално за повечето ти конкретни въпроси тук – от вчера по орг-листата обсъждаме същите неща помежду си и още не сме стигнали до решение.
Може само да пускам готови разсъждения, бележки за догодина и други „монологични“ материали.
(Дали ще отговарям на запитвания след юни, зависи от здравето ми.)
П.П. Специално за повечето ти конкретни въпроси тук – от вчера по орг-листата обсъждаме същите неща помежду си и още не сме стигнали до решение.