Mokidi wrote:Не мога да търпя да ме заплашват с отнемане на правата ми и завиране в ъгъла.
Кал wrote:Приятели (:
Имате ли любими фантасти и фантастики – родни или чужди; открити през предишната година или влезли в сърцето ви отдавна; написани, нарисувани, заснети или изиграни? Номинирайте ги до 29 май в първия етап от Националните фантастични награди:
http://nfnagradi.net/
Особено много ни интересуват:
– в категории „Любим комикс“, „Любимо списание“, „Любим фензин“: български фантастични манги (рисувани/писани от българи, все едно на какъв език), излизали през годините или (в категориите „за 2015 г.“) специално миналата година
– в категория „Любимо визуално представление за 2015 г.“: фантастичните пиеси, показани на Аниплея миналата година (и се чудим дали целият Аниплей 2015 също може да се приеме за фантастична пиеса – все пак, имаше русалка в него...)
– пак там: AMV, правени от българи
– в категория „Любима книга-игра за 2015 г.“: фантастични визуални романи (visual novels), правени от (преобладаващо) български екип (имаме ли такива?)
– в категория „Любим популяризатор“: имената на хората, които движат Анивенчърите, Аниплеите и другите фестивали и общностни срещи тук
... и въобще всичко българско и фантастично, което е грабнало сърцата и умовете ви през 2015-а.
(Пояснявам „фантастика/фантастичен“: българската дума е обхватна и включва научната фантастика, фентъзито, свръхестествения хорър, киберпънка, сюрреализма, слипстрийма, ..., ..., ... Ако за нещо се колебаете – номинирайте го, пък ние ще ви питаме за подробности при нужда.)
ВАЖНО:
1. За да участвате в гласуването (което ще тече през юни), е нужно първо да се регистрирате – най-късно до началото на юни, за предпочитане до 29 май.
2. Регистрацията ви сега ще важи и следващата година; и по-следващата... и въобще докато имаме сили да организираме НФН. Правите я веднъж (отнема 5 минутки, макс.) и не я мислите повече.
3. Тази година основната новост в правилата за гласуване е, че имате право да подкрепяте произволен брой номинации в категория (а не само една). Значи, да се отблагодарите на всеки, който ви вдъхновява/кефи/ви е платил... опа, опа!... така де, схванахте ми мисълта.
Ако тая мисъл ви вдъхновява/кефи/така де – вижте 1.
Ако участвате за първа година, препоръчвам ви при регистрацията да се удостоверите с линк към ваш пост в този форум (стига да имате поне 10 поста и да сте създали профила си преди 1 февруари 2016-а). Ето за пример валиден линк за Tra[n]ceR:
http://forum.animes-bg.com/viewtopic.ph ... 4#p1276064
(Важно е линкът да се вижда от външни хора без регистрация във форума.)
Накрая няколко лични мисли:
За мен основната цел на Националните фантастични награди е да популяризират – многото чудни творби и събития, които минават под радара ни – и да ни помагат да се опознаваме взаимно. Миналата година сред 260-те номинации, които получихме, открих напълно неподозирани бг уебсериали, нови писатели за деца, компютърни игри с бг участие...
И въпреки че следя родната аниме, манга и косплей сцена от 3-4 години, измъчва ме мисълта колко малко знам всъщност. Колко ли интересни неща пропускам...На вас не ви ли се случва? Когато създавахме НФН, искахме тия пропускания да стават все по-малко, пътищата помежду ни – все по-къси.
(Аз съм мостостроител. Всички пътища са ми важни.)
Мога да продължа и още – но времето тича, 29-и препуска насам... чакаме ви!
И още: ще се радваме, ако поне двама от вас се включат в организацията на НФН догодина. Споделената работа спори повече.
Когато някой има оплакване, предложение и т.н. по НФН, да го споделя
ПЪРВО със собствените си представители – хората, които представляват
общността му в НФН организацията. А те да пишат на нас всичките САМО
ако не могат да му отговорят сами. За да си спестим разсейванията. И
да си разпределяме работата.
Ако въпросният фен не принадлежи към никоя общност или няма
представител – да пише ПЪРВО на онези от нас, от които е разбрал за
наградите.
И само ако е „митична твар“ ;) – a.k.a. „див фен“, без никакви
контакти с никого – вече го поемаме всички ние (т.е. който от нас има
сили). С много любов. :)
(„Да пише на“ означава и „ние да пренасочваме писмата му към“.)
Големият плюс на тази промяна ще е представителите на общности да се
почувстват по-„представителни“. Щото в момента шепата активни хора си
го отнасяме от разни фенове, които въобще „не са ни в ресора“ – имат
си собствени представители и е редно да си говорят с тях. А пък
другарите „скатавки“ си пазят хубавия имидж. (Даже да не е нарочно –
така се получава. Психология на политическото представителство. Едуард
де Боно я е ковнал тука: https://www.goodreads.com/quotes/12633.)
На 09.05.2016 в писмо от пощата на Човешката библиотека до 11 представители на фантастични общности (невключени в организацията на НФН), включително dracus -a- abv.bg, Кал wrote:Приятели на фантастичното (:
Каня ви да се включите в новите Национални фантастични награди: регистрирайте се, номинирайте, разгласяйте нататък.
Може да ползвате медийния анонс долу или по-кратичкия текст тук: viewtopic.php?p=23050#p23050. Или да напишете съвсем друг, ваш-вдъхновяващ.
Насред един фантастичен май,
ЧоБи: Кал)))
+ този анонс
На 10.05.2016 в лично писмо до dracus -a- abv.bg Кал wrote:Яворе, спри се
В името на съвместното ни здраве, както и това на фендъма (доколкото
въобще има такъв).
Не правиш никому услуга. :(
Калин
На 12.05.2016 в пощата си Кал wrote:Мразя „мишки“. Хора, дето са много смели в къщата си (или ФБ
страницата си)... но само там.
Мразя „форумни бойци“. Такива, дето не си решават проблемите на лични
съобщения, а на всеослушание. Пред ръкопляскащата публика.
Мразя да ми се приказва зад гърба. Това даже не искам да го коментирам повече.
Имах умерено симпатизиращи чувства към Явор, преди да се издъни и по
трите точки. Сега ни чака дълъг път да ми се върнат...
И да, Диляне – мен също ме смазва това разцепление, което наблюдавам
навсякъде. (...) Но с НЕДОСТОЙНО поведение не се прави „сцепление“.
На 18.05.2016, по време на обсъждането „Какво значи „достатъчно фантастичен/български“?“ по орг-листата на НФН, Кал wrote:(И малко забавно-тъжни наблюдения – за нуждата да мерим всичко с един
и същи аршин. Четете само FYI.)
Според собствените ми предпочитания кое да признаваме за достатъчно
българско + фантастично – а именно, поне 50% от обема да бъде
български + фантастичен – антологията „Зелени разкази (ама
-настина-)“ не става за „Любима книга“. Българската фантастика в нея е
по-малко от половината обем.
Пак според тях тя не става и за „Любим превод“. Чуждата фантастика в
нея е по-малко от половината обем.
Иначе, взети поотделно, и фантастиката, и българското участие в
„Зелените разкази“ са НАД половината обем. Антологията Е
(преобладаващо) фантастично издание; тя Е (преобладаващо) българско
издание. Обаче... кофти комбинация. И двойна дисквалификация.
Аз не виждам как да изляза от тоя капан, затова ако в гласуването
надделеят собствените ми предпочитания, ще отхвърля антологията.
Колкото и да си я обичам.
Преди малко Кал wrote:Оттеглям номинацията на „Зелени разкази (ама _наистина_)“ за „Любима книга“
За да си спестим евентуалните дрязги около неизясненото правило „Какво
приемаме за „достатъчно фантастично и българско“ в категория „Книга“.
По орг-листата на НФН Криси Тошева wrote:Да споделя - съкратих регистрационната форма, за да е възможно най-прегледна.
По-прегледна от това... то винаги има накъде, де...
Качих и едно видео за примерна регистрация.
http://nfnagradi.net/registration-p/form/
На 23.05.2016 в пощата на НФН Нели Цветкова wrote:Здравейте!
Оттеглям номинацията на сборника "Нощно дежурство", на който съм автор, в категорията "Любима книга за 2015-та година". Причината е, че сборникът се състои от 14 632 думи и по вашите критерии не е книга. Така че, аз си прибирам моята не-книга и се оттеглям.
Съветвам ви, за 2017-та, да изработите регламент няколко месеца по-рано, както правят всички уважаващи себе си организатори на конкурси от такъв ранг. От полза ще ви е да привлечете специалисти, квалифицирани в областта на литературната теория, както и да си осигурите по-широка представителност, от всички значими организации в гилдията. Ако сега те ви отказват участие, пътят не е да ги игнорирате, а да отстраните факторите, които ги отблъскват. Защото българската фантастика не е собственост на никого.
Желая ви просветление!
Кал wrote:Нели, здравей!
Пише ти Калин, един от организаторите на НФН. С теб се запознахме задочно покрай съставителството на антологията „Зелени разкази (ама наистина)“.
Първо, благодаря ти, че ни предупреждаваш за обема на сборника. Ние от организационния екип сме обсъждали помежду си, че „няма да цепим стотинката“ – и принципно сме склонни да приемаме текстове, на които не достигат до 10 процента от избрания „праг на допустимост“. 14 632 думи обаче наистина е твърде малко, за да влезе в дефиницията на НФН за „книга“.
Сърдечно молим да не приемаш частната ни дефиниция като атака към това дали „Нощно дежурство“ е книга или не. Това е просто праг, който сме приели след обсъждане и гласуване тази година, като последица от казуси като: „Брои ли се „Убежище“ на Радослав Апостолов, включен в „Призвание герой 4“, за дебют, или не се брои? А „Битката преди Коледа“ на Лейдрин Суийвър в пети брой на „Списание за книги игри“? Един самостоятелно издаден разказ прави ли „книга“? Какво количество текст признаваме за „книга“?“. Като всяко правило на НФН, и това подлежи на подобрение през следващите години. Ако самата ти желаеш да се включиш в организацията догодина – особено като представител на общност – добре си ни дошла. :) Това ще и най-сигурният начин да разбереш с какво многообразие от казуси се сблъскваме постоянно и доколко е осъществимо желанието ти „да изработим регламент няколко месеца по-рано“ (или въобще преди да сме се сблъскали с тия многообразни казуси – виж примера със „Зелени разкази“ по-долу).
Второ, тъй като държим на честното и равнопоставено отношение, за нас е важно правилата да се прилагат еднакво към всички. По тази причина самият аз днес оттеглих номинацията си за „Зелени разкази (ама наистина)“. Ето защо: viewtopic.php?p=23187#p23187
Трето, какво те кара да мислиш, че сред нас няма „специалисти, квалифицирани в областта на литературната теория“? Един от консултантите ни е Александър Карапанчев. Самият аз имам близо 10-годишен опит в книгоиздаването и издателските дефиниции, в България, а от 2010-а – и по света (оттогава представлявам наши автори като литературен агент в англоезичните държави). НФН имат за цел не само да популяризират родните фантасти, но и да излъчат българските номинации за наградите на European Science Fiction Society (т.нар. Евроконски награди, https://esfs.info/esfs-awards/); затова някои от частните дефиниции, които сме приели, са съобразени с регламента на ESFS, а не просто с българската теория.
Четвърто, още при учредяването на наградите протегнахме ръка към всички – не просто значими, а въобще известни ни – организации и общности от родната фантастична сцена. Някои от тях откликнаха, други – не. Събрахме се 18 общности. Впоследствие „Цитаделата“ се оттегли с обяснение защо от Александър Драганов. (Впрочем чела ли си тазгодишната позиция на Сашо? Тя добре обобщава защо е принципно невъзможно да имаме представители на всички организации. Поне докато общностното ни мислене не се промени фундаментално.) След края на миналогодишните награди „Дракус“ (в лицето на Явор Цанев) се отписа от организационната ни листа, без да ни разкаже защо или дори да ни предупреди. Тази година отново поканихме представители на всички тези общности да се включат и да информират участниците си. И продължаваме да търсим нови.
Тъй като всички в орг-екипа сме огорчени от липсата на съпричастност и желание да се поставяме на мястото на другия, от клеветите (в смисъл на непроверени или откровено лъжливи твърдения) по адрес на наши участници – а все още ни остава МНОГО работа за вършене, това е последното по-дълго обяснение, което можем да си позволим преди финала на НФН тази година. Най-важното е, че винаги копнеем да работим с хора, които се държат достойно, търсят съзидателни решения и отворен диалог (който включва изслушване, не само изказване). Отново: ако се разпознаваш като такъв човек, с радост ще те приемем като представител на твоята общност в НФН и участник в подобряването на правилата и организацията ни догодина. Условията ни за работа са изключителни: огромно натоварване, никакво заплащане, минимална благодарност... но пък общуваме с интересни хора.
Спечелихме ли те? ;)
Благодарим ти за обратната връзка и за разбирането,
От екипа на НФН: Калин Ненов / Кал)
Нели wrote:Здравей, Калине,
Благодаря за подробното обяснение. Ще имам предвид всичко казано, включително и поканата за догодина, на която на този етап не мога да отговоря.
Желая успех на екипа при провеждането на класирането!
Поздрави,
Нели
На 11-12.05.2016 в личната си поща, до един от активните номиниращи и близък приятел, Кал wrote:Сега по-сериозно:
Когато пращаш номинации, постарай се да съдържат нещо СЪДЪРЖАТЕЛНО. Виж защо:
viewtopic.php?p=23062#p23062
Та моля – за тия „безсъдържателните“ прати пак.
...
Смисълът е РАБОТАТА ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ (...). Коя част от „слагането на
описания пак ще легне върху двама-трима души, като ужаса миналата
година“ не ти е ясна?
...
(...) и моля те, разбери ме правилно:
Организаторите на НФН не проверяват достойнствата на Петър Станимиров
или Комата. Те проверяват усилията на номиниращите фенове да са част
от процеса. (А не „багаж“.) Нали видя какво става, като ни се
стовариха 260 „багажа“ миналата година? Знаеш ли колко време ни отне
да изпишем 260-те (или колкото там успяхме) номинации? Знаеш ли колко
платена работа отложих заради това? А знаеш ли, че оня стрес беше и
една от причините да вляза в „ниската си фаза“ после?
Ние (организаторите на НФН) НЕ сме длъжни да вършим вашата (на
номиниращите) работа – създаването на съдържателни описания. Нали
така?
П.П. За сравнение: аз съм успял да напиша само 3 номинации до момента.
Такива, че да ми удовлетворяват критериите.
Бях си обещал да пиша по 2-3 на ден... но с всичките тия разправии – не успявам.
На 20.05.2016, до приятел в личната си поща, Кал wrote:Пак бързаш. :)
Вече проведохме и друго гласуване – какво се брои за „книга/дебют“ и
т.н. Резултатите от него – утре. След което ни чака едно *въздъх*
броене на думи и кореспонденции със засегнатите автори.
А за „Сълзите на дракона“ – и уточнения с Кръстю Мушкаров кога го е завършил.
Случаят „Весела Фламбурари“ (и не само) ни накара да премахнем
категорията „Най-добър детски фантаст за 2014 г.“ (вече не помня дали
номинацията беше САМО заради „Мина“, или включваше някакви други
книги/представления/приноси) и да я сменим с „творба за деца“.
Подобряваме ли се?
А ще продължим ли да допускаме едно и също нещо да получава различни
награди, в различни години? (Аз си писах с Весела и самата тя
потвърди, че текстът на двете издания е еднакъв. И гледах да не би MBG
да са добавили нови илюстрации... нъцки. Смяна на -корицата-, допускам
ще се съгласиш, не е за категория „Книга“, като имаме „Художник за
2015-а“. <-- Впрочем тая категория също си плаче за промяна към
„картина, илюстрация, корица и т.н.“ и сигур ще я обсъдим за догодина.
Цялото объркване тръгва от условията на ESFS за категориите Spirit of
Dedication: https://esfs.info/esfs-awards/rules-of- ... on-awards/
)
(А знаеш ли... преди да се откажа да номинирам каквото и да е освен
популяризатори, се колебаех дали да номинирам второто издание на
„Последният еднорог“ в „Любим превод за 2015 г.“. Щото второто издание
на „Еднорога“ е ПРЕРАБОТЕНО – както и си пише там; редактирали сме
текста от – до. Обаче... само като си представих какви писъци ще се
надигнат – „Що „Еднорога“ – да, а „Мина“ – не?“ – бих ли посмял? Е,
сега си реших проблема генерално...)
(...)
По орг-листата на НФН, в нишката „Неспешно: идеи за догодина“, на 24.05.2016 Кал wrote:Току-що установих в какъв парадокс сме се вкарали с настоящата
комбинация от правила за „какво признаваме за „книга“ и „кое е
достатъчно фантастично + българско“.
В момента допускаме за номиниране издания, които съдържат:
1) поне 17 000 думи
и
2) НЕЩО българско + фантастично; където НЕЩО е или поне половината
обем, т.е. 8 500 думи, или поне половината творби, които в някакви
теоретични случаи – примерно 1 разказ от 2 страници (комбиниран с 1
нефантастична повест от 100 страници) – може да са под 1000 думи.
Тоест бихме допуснали сборник с общо 17 000 думи, от които 10 000 (или
в описания теоретичен случай, 1000) думи са български + фантастични.
Но не бихме допуснали „Зелени разкази (ама _наистина_)“, които
съдържат към 20 000 фантастични + български думи. Защото общият ѝ обем
е 73 000 думи, а като брой преобладават преводните или нефантастичните
текстове.
Ауч.
Догодина да помислим тия правила пак. Засега решението, което ми
хрумва, е: изданието да съдържа фантастични + български текстове,
чиято обща дължина е поне 17 000 думи.
(НЕ СЕГА. И няма смисъл да връщаме номинацията на „Зелените“ –
„врагът“ само това чака... Просто си отбелязвам.)
Кал wrote:За 50-процентовия парадокс вероятно не си ме разбрал. Аз дадох пример
кога книга с под 50% бг-фантастично съдържание („Зелени разкази (ама
-наистина-)“) съдържа ПОВЕЧЕ страници бг-фантастика от книга със 100%
бг-фантастично съдържание (сборника на Нели).
Примерно във forum.chitanka.info Кал wrote:Приятели (:
В първия етап на Националните фантастични награди събрахме 130 номинации. И сега... отново е ваш ред.
Гласувайте! До 12 юни! И после пак до 21 юни!
Припомням ВАЖНОТО:
1. За да участвате в гласуването, е нужно първо да се регистрирате. (Ако още не сте.)
Ако гласувате за първа година, препоръчвам ви при регистрацията си в полето „Представящи линкове“ да попълните профила си в този форум (ако имате поне 10 поста и сте го създали преди 1 февруари) или читателския си профил (ако имате поне 50 добавени книги и поне една от тях е добавена преди 1 февруари). Ето за пример моите:
- форумен профил: https://forum.chitanka.info/member/%D0%9A%D0%B0%D0%BB/
- читателски профил: https://chitanka.info/user/%D0%9A%D0%B0%D0%BB/ratings
2. Регистрацията ви сега ще важи и следващата година; и по-следващата... и въобще докато имаме сили да организираме НФН. Правите я веднъж (отнема 5 минутки, макс) и не я мислите повече.
3. Тази година основната новост в правилата за гласуване е, че имате право да подкрепяте произволен брой номинации в категория (а не само една). Значи, да се отблагодарите на всеки, който ви вдъхновява/кефи/ви е платил... опа, опа!... така де, схванахте ми мисълта.
Ако тая мисъл ви вдъхновява/кефи/така де – гласувайте! Резултатите в НФН зависят само от нашето участие... или безучастие.
А аз разказвам личните си причини да участвам в случването на НФН ето тук. Дали някой от вас също ще ги припознае като свои?
Приятели Светлинки (:
Обръщам се със специална молба към вас – да се регистрирате и да участвате в гласуването тази година.
Знам, че някои реакции миналата година ви засегнаха. Те засегнаха и нас – всеки, който вложи от времето и вдъхновението си да случи НФН. :(((
Вие пък вероятно знаете, че тази година критиките към НФН достигнаха апогея си. Онази, от която ми смъди най-много на мен, е, че правим наградите „само за наши хора“. Затова и толкова настоявах да въведем правилото „гласуваме за колкото си искаме номинации във всяка категория“ – за да може всеки от нас да изрази уважение към труда на всички, които според него го заслужават. Така показваме на останалите активни хора на фантастичната сцена, че „не гледаме само мене си“, а следим и ценим и техните усилия. Насърчаваме ги да продължат. Създаваме онова чувство за общност, което най-много ни липсва в момента и ражда най-отровните приказки и отношения – ония реакции, които обиждат всички ни.
Аз полека-лека проучвам тия 130 номинации, които се събраха сега, и си съставям списък. И като гледам как върви, най-вероятно ще гласувам за поне половината от номинираните неща. :D За мен такива моменти на откривателство са празник. Топло ви каня да се включите в празника... вместо всеки да си стои сърдит в своето ъгълче. А после да се чуди защо другите не искат да си играят с него. Да му обръщат внимание. :D
Тичам нататък – но наистина ще се радвам, ако размислите. Колкото ще се радвам и да ви видя на 18-и. (За който не знае: http://www.yatoto.bg/events/52 )
Мостостроител,
Кал)
Кал wrote:Сашо, благодаря за разгласата и изясняването на твоята собствена позиция.
Ако думата „човешки“ е камък в градината на Човешката библиотека, държа да отбележа, че такъв критерий в НФН няма, нито е имало някога. Въобще, никъде в правилата за номиниране или гласуване не става дума за ценности. Ценностите са индивидуален избор и е логично да ги оставим на индивидуалната преценка на участниците.
Що се отнася до типовете регистрации, които се приемаха, сглобих един примерен списък тук: viewtopic.php?p=23261#p23261. Виж колко вида социални мрежи признавахме тази година. (Признаваме и други – просто тези са, които подадоха участниците при регистрацията си.)
Проблемът, на който не мога да съзра никакво общоприемливо решение в момента, е как България да излъчва номинациите си за Еврокон. Така че ВСИЧКИ да ги намират за справедливи. Най-голямото мислене и обсъждане – ако изобщо на някого му е останало желание за обсъждане, след всички нападки и грубиянщини :((( – сякаш се очертава там...
Успех с Цитаделските награди! Желая ви (и на всички други организатори) повече участници с умение за съпричастност и поставяне на мястото на отсрещния.
Уф, изтървал съм най-важното: НАИСТИНА съжалявам, ако смяташ, че промените в правилата през 2015-а бяха насочени против Цитаделата. :( Заради лятото и преумората ми става все по-трудно да пиша, затова това бих предпочел да си го говорим на живо някой път. Но с две думи: не бяха против вас, нито против която и да е общност. Никога не съм участвал в такива „подмоли“. :(
И всяка година правим всичко по силите си да разширим обхвата на признаваните регистрации. Догодина мислим за нови „разширения“ – включая към фенове, които нямат никакво присъствие онлайн…
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests