НФН

Човешката расте, Копнеейки
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Re: Национални фантастични награди

Post by Mokidi »

Тъй като по всичко личи, че НФН-екипът ще ме принуди да заема позиция, каквато теоретично съм обмисляла, но не съм очаквала да ми са наложи отвън, ще ми се да кажа първо и преди всичко, че съм благодарна на Човешката и хората в нея, и отделно лично на Кал, за чудесните... колко, три години?... които прекарах с и покрай вас. Второ - че знам, че никога нищо няма да бъде същото и ще разбера, ако ми затворите вратата и още отсега съжалявам за това. Ако тук си остане мой дом, в който да мога да се върна и приятелства, които да запазя - хубаво.
Да, знам, че виждам само върха на айсберга и то - само едната му страна, но, за мое съжаление, част от природата ми е да се опитвам да "поправя" и "наредя" нещата и да вярвам в митичната възможност за справедливост и утопичен живот на разбирателство, щастие и пеещи птички. Така че когато бъде засегнато това ми чувство за справедливост, право или не, не мога да му удържам юздите. В случая въросният НФН-екип ми ги взима от ръцете и ме шиба с тях през пръстите.
Не е учудващо. Но е печално.
За да няма неразбрали: подкрепяХ каузата на НФН. След наградите миналата година съм взела решение да се оттегля от надпреварите тази година, и нееднократно съм го заявявала, включително преди началото на тази кампания, включително СЛЕД началото на тази кампания. Това не ми е попречило да подкрепям каузата, да ратувам за нея, да се опитвам да й помогна, да направя няколко (надявам се) добре обмислени номинации и да, да споря с Кал; доколко успешно и доколко вредно е друг въпрос.
Вчера - 16 май - сметнах за необходимо да заявя официално намерението си да се оттегля от "борбата".
По всичко изглежда, че това право ще ми бъде отказано и, независимо от мнението ми, номинацията (пардон, номинациите ми) ще останат "да се борят" като прасе с тикви.
Считам, че е мое право да имам контрол върху това къде участва името ми и моите произведения, и ще защитавам това си право.
Съжалявам, че се налага да застана срещу кауза, която (като кауза) подкрепям и смятам за нужна.
Благодаря за рибата и жалко, ако се изпокараме до там, че да трябва да кажа и "сбогом" на ЧоБи.
дЪлфинче
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Вътреекипното ни обсъждане + гласуване какво правим със самоотводите тече до 19 май.

Затова пък до номинацията ти в списъка седи въпросителна: именно заради желанието ти за самоотвод.

Знам, че твоят случай не е такъв, но държа да го кажа публично – за да съм предупредил (като теб) предварително:

Ако някой настоява за бърза реакция (тип „спешна медицинска помощ“ или „високоплатена работа в екстремни условия“) – и въобще проявява мислене тип „аз съм центърът на света, обърнете ми внимание, сега и веднага“ – аз ще си скъсам отношенията с него. И ще го направя максимално грозно, с изливане на насъбрали се ядове и всичко друго, което ми тежи на мене покрай организацията на НФН и общуването с хора, които не полагат грам усилие да се поставят на мястото на отсрещния. Поведението, което ми се налага да търпя от началото на НФН досега, излиза от границите на всичко човешко (и справедливо, и утопично... да си дойдем на общите ценности, Еле :) ). Малко ми трябва, за да изляза от каквито и да е организации и фендъми – и да се посветя изцяло на каузи, в които хората наистина се опитват да се разбират и да си помагат. (Пример.)

(Тая последната болка ми е толкова голяма и тъй дълго трупана, че не знам откъде да почна да я разказвам...)
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Post by Mokidi »

Мога да изчакам културно до 19-ти май да решите положително въпроса.
Не мога да търпя да ме заплашват с отнемане на правата ми и завиране в ъгъла.
Ти си прецени кое от двете, нали така. Не е... спешно.
За да не ескалирам напрежението излишно - да, знам, че аз съм онова малкото ръбче ей-там, в деветата глуха цепнатинка на айсберга - и помията, която тече покрай мен е много повече от моето скромно приносче.
Другото ще си го премълча.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Mokidi wrote:Не мога да търпя да ме заплашват с отнемане на правата ми и завиране в ъгъла.
Кой те заплашва?

Моля да ми цитираш конкретните случки (с линк или писма в пощата ми). Явно пак стават някакви работи, за които не всички знаем...

П.П. Изчакай до 20 май. До 19-и още ще обсъждаме.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Разгласих във forum.animes-bg.com. Включвам цялото, заради специфичните категории и личните ми мисли накрая.
Кал wrote:Приятели (:

Имате ли любими фантасти и фантастики – родни или чужди; открити през предишната година или влезли в сърцето ви отдавна; написани, нарисувани, заснети или изиграни? Номинирайте ги до 29 май в първия етап от Националните фантастични награди:

http://nfnagradi.net/

Особено много ни интересуват:

– в категории „Любим комикс“, „Любимо списание“, „Любим фензин“: български фантастични манги (рисувани/писани от българи, все едно на какъв език), излизали през годините или (в категориите „за 2015 г.“) специално миналата година

– в категория „Любимо визуално представление за 2015 г.“: фантастичните пиеси, показани на Аниплея миналата година (и се чудим дали целият Аниплей 2015 също може да се приеме за фантастична пиеса – все пак, имаше русалка в него... :D )

– пак там: AMV, правени от българи

– в категория „Любима книга-игра за 2015 г.“: фантастични визуални романи (visual novels), правени от (преобладаващо) български екип (имаме ли такива?)

– в категория „Любим популяризатор“: имената на хората, които движат Анивенчърите, Аниплеите и другите фестивали и общностни срещи тук

... и въобще всичко българско и фантастично, което е грабнало сърцата и умовете ви през 2015-а.

(Пояснявам „фантастика/фантастичен“: българската дума е обхватна и включва научната фантастика, фентъзито, свръхестествения хорър, киберпънка, сюрреализма, слипстрийма, ..., ..., ... Ако за нещо се колебаете – номинирайте го, пък ние ще ви питаме за подробности при нужда.)

ВАЖНО:

1. За да участвате в гласуването (което ще тече през юни), е нужно първо да се регистрирате – най-късно до началото на юни, за предпочитане до 29 май.

2. Регистрацията ви сега ще важи и следващата година; и по-следващата... и въобще докато имаме сили да организираме НФН. Правите я веднъж (отнема 5 минутки, макс.) и не я мислите повече.

3. Тази година основната новост в правилата за гласуване е, че имате право да подкрепяте произволен брой номинации в категория (а не само една). Значи, да се отблагодарите на всеки, който ви вдъхновява/кефи/ви е платил... опа, опа!... така де, схванахте ми мисълта. ;)

Ако тая мисъл ви вдъхновява/кефи/така де – вижте 1.

Ако участвате за първа година, препоръчвам ви при регистрацията да се удостоверите с линк към ваш пост в този форум (стига да имате поне 10 поста и да сте създали профила си преди 1 февруари 2016-а). Ето за пример валиден линк за Tra[n]ceR:
http://forum.animes-bg.com/viewtopic.ph ... 4#p1276064

(Важно е линкът да се вижда от външни хора без регистрация във форума.)

Накрая няколко лични мисли:

За мен основната цел на Националните фантастични награди е да популяризират – многото чудни творби и събития, които минават под радара ни – и да ни помагат да се опознаваме взаимно. Миналата година сред 260-те номинации, които получихме, открих напълно неподозирани бг уебсериали, нови писатели за деца, компютърни игри с бг участие...

И въпреки че следя родната аниме, манга и косплей сцена от 3-4 години, измъчва ме мисълта колко малко знам всъщност. Колко ли интересни неща пропускам... :( На вас не ви ли се случва? Когато създавахме НФН, искахме тия пропускания да стават все по-малко, пътищата помежду ни – все по-къси.

(Аз съм мостостроител. Всички пътища са ми важни. :) )

Мога да продължа и още – но времето тича, 29-и препуска насам... чакаме ви!

И още: ще се радваме, ако поне двама от вас се включат в организацията на НФН догодина. Споделената работа спори повече. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Из купчината „Идеи за догодина“, която трупаме мимоходом:
Когато някой има оплакване, предложение и т.н. по НФН, да го споделя
ПЪРВО със собствените си представители – хората, които представляват
общността му в НФН организацията. А те да пишат на нас всичките САМО
ако не могат да му отговорят сами. За да си спестим разсейванията. И
да си разпределяме работата.

Ако въпросният фен не принадлежи към никоя общност или няма
представител – да пише ПЪРВО на онези от нас, от които е разбрал за
наградите.

И само ако е „митична твар“ ;) – a.k.a. „див фен“, без никакви
контакти с никого – вече го поемаме всички ние (т.е. който от нас има
сили). С много любов. :)

(„Да пише на“ означава и „ние да пренасочваме писмата му към“.)

Големият плюс на тази промяна ще е представителите на общности да се
почувстват по-„представителни“. Щото в момента шепата активни хора си
го отнасяме от разни фенове, които въобще „не са ни в ресора“ – имат
си собствени представители и е редно да си говорят с тях. А пък
другарите „скатавки“ си пазят хубавия имидж. (Даже да не е нарочно –
така се получава. Психология на политическото представителство. Едуард
де Боно я е ковнал тука: https://www.goodreads.com/quotes/12633.)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Я да кажа и тук – де да знам кой чете, пък НФН организайците изнемогваме...

Как да стигнем до българските геймъри? А до илюстраторите?

Бг геймърите (които също си правят награди) имат ли някакви централни места (форуми/сайтове), на които да ги поканим да се включат в НФН? (И които да им служат като „удостоверяващи профили“?)

А някой да е пускал покана в http://www.graphilla.com? За единия ни Копнеж за корица оттам се изсипаха над 20 художници... Аз нямам никакво присъствие при тях, така че да се регистрирам тепърва и да спамя, би било... ами спамене.

Тъй че – помощ! :)

П.П. Също – ако знаете друго място, където се събират фенове на анимето и мангата (освен animes-bg.com).
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

За какво правим Националните фантастични награди?

Аз участвам в НФН с всичкото си заради списъци като този. И понеже искам да знам какво се случва с фантастиката в България. Навсякъде и във всички превъплъщения. И понеже усещането как все повече хора правят все по-хубави работи ми дава сили да вървя и през нефантастичните си периоди.

Други хора имат нужда от класации – дали сме им класации. Имат нужда от 100-процентови правила – стараем се да ги докараме (поне на 90% ;) ). Имат нужда да се докажат, критикувайки гафовете на другите – даваме им възможности (бол :D ).

Но за мен най-важното си остава оня списък. И тръпката какво ново – повече и по-хубаво – ще открия в тазгодишния ни.

Който ме е разбрал, получава прегръдка. Без повече приказки.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Last edited by Кал on Tue Jun 25, 2019 11:22 am, edited 1 time in total.
Reason: нов линк
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

А за кого НЕ правим НФН?
На 09.05.2016 в писмо от пощата на Човешката библиотека до 11 представители на фантастични общности (невключени в организацията на НФН), включително dracus -a- abv.bg, Кал wrote:Приятели на фантастичното (:

Каня ви да се включите в новите Национални фантастични награди: регистрирайте се, номинирайте, разгласяйте нататък.

Може да ползвате медийния анонс долу или по-кратичкия текст тук: http://choveshkata.net/forum/viewtopic. ... 050#p23050. Или да напишете съвсем друг, ваш-вдъхновяващ.

Насред един фантастичен май,
ЧоБи: Кал)))

+ този анонс
Нямаше отговор.

...Но имаше приказки във Фейсбук как сме се били опитвали да направим НФН „само за наши хора“, как сме ги държали скрити-покрити...

На 10.05.2016 в лично писмо до dracus -a- abv.bg Кал wrote:Яворе, спри се

В името на съвместното ни здраве, както и това на фендъма (доколкото
въобще има такъв).

Не правиш никому услуга. :(

Калин
Нямаше отговор.
На 12.05.2016 в пощата си Кал wrote:Мразя „мишки“. Хора, дето са много смели в къщата си (или ФБ
страницата си)... но само там.

Мразя „форумни бойци“. Такива, дето не си решават проблемите на лични
съобщения, а на всеослушание. Пред ръкопляскащата публика.

Мразя да ми се приказва зад гърба. Това даже не искам да го коментирам повече.

Имах умерено симпатизиращи чувства към Явор, преди да се издъни и по
трите точки. Сега ни чака дълъг път да ми се върнат...

И да, Диляне – мен също ме смазва това разцепление, което наблюдавам
навсякъде. (...) Но с НЕДОСТОЙНО поведение не се прави „сцепление“.
Това е писано преди 9 дни. Но днес чашата просто преля...

(Продължавам да не участвам в дискусии, докато не свърши поне юни. Само си монологизирам. Изливам, един по един, ядовете. За да остава повече място... за радостите.)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

За очакваната активност

Волни разсъждения, докато гърчът се гърчи с пълна сила. Наследници на миналогодишните.

Тази година прогнозата ми е, че ще имаме по-малко регистрирани участници от признатите 144 гласували миналата.

Едно, освен феновете от Цитаделата (чието отсъствие Сашо Драганов аргументира тук), предвиждам, че тази година целокупно няма да участват и феновете от Светлини сред сенките, които се засегнаха от миналогодишните реакции. От тях губим 30-ина гласа. Има и други общности, които се оттеглиха (или полуоттеглиха), но не мога да ги коментирам, понеже нямам пряк поглед към тях.

Две, регистрацията е психологическа бариера за много хора. Самият аз се сгърчвам, когато трябва да си правя още една регистрация някъде – освен 50-те, които вече имам... Разбирам ги. (Но се надявам и те да са разбрали указанието: „Регистрацията ви сега ще важи и следващата година; и по-следващата... и въобще докато имаме сили да организираме НФН. Правите я веднъж (отнема 5 минутки, макс.) и не я мислите повече.“ Иначе – всяка година проверки отново и отново... и в един момент всички НФН организатори се пенсионираме по болест. :( )

Три, от миналогодишните гласували има разочаровани, които няма да повторят. Било защото не са харесали резултатите на фаворитите си (или своите собствени, ако са били сред номинираните), било защото не са харесали тогавашните правила. (И вероятно не са обърнали внимание на важните промени тази година: например че сега имат право да гласуват за произволен брой номинации във всяка категория – а не само за една.)

Четири, 2015-а беше слаба година в много направления. И като издания, и като събития, и като омърлушване на цели общности... Самата Човешка библиотека удари такъв дол в активността си, че преди няколко месеца се саморазпуснахме и се събрахме наново. И от 60+ души станахме 15-. Оттам например ще загубим поне още 10 гласа. Наблюдавам такива сътресения на още доста места. Нямам обяснение какво ги причинява. (Остаряваме? :/ )

Пет, по никакъв начин не мога да разбера дали новите общности, към които сме протегнали покани – читателите в chitanka.info, аниме и манга отаку в animes-bg, Толкинистите в Българския Толкин форум, геймърите – всъщност се интересуват от българска фантастика. Засега регистриралите се от там клонят към нула.

Затова прогнозирам, че през 2016-а участието в НФН ще е с най-ниска активност от трите години досега.

И... оттам насетне ще вървим нагоре. Регистрациите от тази година ще си седят готови – а следващата към тях ще се добавят нови. Ще продължим да изпиляваме правилата и да мислим за по-инклузивни варианти: да въвлечем още общности, още „самотни“ фенове. Най-сетне ще открием Най-Великата Тайна (ТМ): как указанията при регистрация да спрат да ви се виждат „страшно сложни“...

(Ще вървим нагоре... стига всичките желаещи да организират НФН да не прегорим. Отново сме твърде малко хора за твърде много работа. :( Ще търсим и още активни съ-организатори.)

Другото ще го перифразирам от миналогодишния ми пост:

Награди като тези заслужават да се нарекат „национални“ само ако са максимално представителни. Тоест в гласуването им участват максимум хора.
Spoiler
(Разбира се, такива, които наистина имат отношение към фантастиката – а не баджанашко-аверските агитки. Баджанашко-аверските агитки се отразяват ужасяващо на честните номинати. Като видиш как някакви тотално неориентирани хора* струпват купища гласове върху кандидати, които ги чуваш за първи път – нищо, че следиш сцената през последните 5-10-25 години... ти се отщява въобще да участваш. Или да смяташ демокрацията за нещо смислено. Не го казвам от мое име – цитирам реакции, които чувам за тия десет години, откак участвам в организацията на такива гласувания.)
Затова моля всички ви: До 29 май изчетете внимателно условията за регистрация. (Внимателно, за да ни спестите главоболията да ви пишем имейли „тоя линк не се признава, дай друг“.) Регистрирайте се и номинирайте. И разгласявайте – нека вестта за НФН стигне до всеки от онези ваши приятели, които също обичат фантастиката.
Spoiler
(А баджанашко-аверските агитки ги забаламосвайте и пращайте за зелен хайвер. Всячески. ;))

---
* Визирам гласувалите в три или по-малко категории.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

На 18.05.2016, по време на обсъждането „Какво значи „достатъчно фантастичен/български“?“ по орг-листата на НФН, Кал wrote:(И малко забавно-тъжни наблюдения – за нуждата да мерим всичко с един
и същи аршин. Четете само FYI.)

Според собствените ми предпочитания кое да признаваме за достатъчно
българско + фантастично – а именно, поне 50% от обема да бъде
български + фантастичен – антологията „Зелени разкази (ама
-настина-)“ не става за „Любима книга“. Българската фантастика в нея е
по-малко от половината обем.

Пак според тях тя не става и за „Любим превод“. Чуждата фантастика в
нея е по-малко от половината обем.

Иначе, взети поотделно, и фантастиката, и българското участие в
„Зелените разкази“ са НАД половината обем. Антологията Е
(преобладаващо) фантастично издание; тя Е (преобладаващо) българско
издание. Обаче... кофти комбинация. И двойна дисквалификация.

Аз не виждам как да изляза от тоя капан, затова ако в гласуването
надделеят собствените ми предпочитания, ще отхвърля антологията.
Колкото и да си я обичам.
Понеже тази година не успяхме да стигнем до единодушно (или почти единодушно) решение:
Преди малко Кал wrote:Оттеглям номинацията на „Зелени разкази (ама _наистина_)“ за „Любима книга“

За да си спестим евентуалните дрязги около неизясненото правило „Какво
приемаме за „достатъчно фантастично и българско“ в категория „Книга“.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ако някога ме чуете да ви казвам „човек, крисиш!“ – ето откъде тръгна:
По орг-листата на НФН Криси Тошева wrote:Да споделя - съкратих регистрационната форма, за да е възможно най-прегледна.
По-прегледна от това... то винаги има накъде, де...
Качих и едно видео за примерна регистрация.

http://nfnagradi.net/registration-p/form/
-> КлипЪТ! <-

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

На 23.05.2016 в пощата на НФН Нели Цветкова wrote:Здравейте!
Оттеглям номинацията на сборника "Нощно дежурство", на който съм автор, в категорията "Любима книга за 2015-та година". Причината е, че сборникът се състои от 14 632 думи и по вашите критерии не е книга. Така че, аз си прибирам моята не-книга и се оттеглям.
Съветвам ви, за 2017-та, да изработите регламент няколко месеца по-рано, както правят всички уважаващи себе си организатори на конкурси от такъв ранг. От полза ще ви е да привлечете специалисти, квалифицирани в областта на литературната теория, както и да си осигурите по-широка представителност, от всички значими организации в гилдията. Ако сега те ви отказват участие, пътят не е да ги игнорирате, а да отстраните факторите, които ги отблъскват. Защото българската фантастика не е собственост на никого.
Желая ви просветление!
Кал wrote:Нели, здравей!

Пише ти Калин, един от организаторите на НФН. С теб се запознахме задочно покрай съставителството на антологията „Зелени разкази (ама наистина)“.

Първо, благодаря ти, че ни предупреждаваш за обема на сборника. Ние от организационния екип сме обсъждали помежду си, че „няма да цепим стотинката“ – и принципно сме склонни да приемаме текстове, на които не достигат до 10 процента от избрания „праг на допустимост“. 14 632 думи обаче наистина е твърде малко, за да влезе в дефиницията на НФН за „книга“.

Сърдечно молим да не приемаш частната ни дефиниция като атака към това дали „Нощно дежурство“ е книга или не. Това е просто праг, който сме приели след обсъждане и гласуване тази година, като последица от казуси като: „Брои ли се „Убежище“ на Радослав Апостолов, включен в „Призвание герой 4“, за дебют, или не се брои? А „Битката преди Коледа“ на Лейдрин Суийвър в пети брой на „Списание за книги игри“? Един самостоятелно издаден разказ прави ли „книга“? Какво количество текст признаваме за „книга“?“. Като всяко правило на НФН, и това подлежи на подобрение през следващите години. Ако самата ти желаеш да се включиш в организацията догодина – особено като представител на общност – добре си ни дошла. :) Това ще и най-сигурният начин да разбереш с какво многообразие от казуси се сблъскваме постоянно и доколко е осъществимо желанието ти „да изработим регламент няколко месеца по-рано“ (или въобще преди да сме се сблъскали с тия многообразни казуси – виж примера със „Зелени разкази“ по-долу).

Второ, тъй като държим на честното и равнопоставено отношение, за нас е важно правилата да се прилагат еднакво към всички. По тази причина самият аз днес оттеглих номинацията си за „Зелени разкази (ама наистина)“. Ето защо: http://choveshkata.net/forum/viewtopic. ... 187#p23187

Трето, какво те кара да мислиш, че сред нас няма „специалисти, квалифицирани в областта на литературната теория“? Един от консултантите ни е Александър Карапанчев. Самият аз имам близо 10-годишен опит в книгоиздаването и издателските дефиниции, в България, а от 2010-а – и по света (оттогава представлявам наши автори като литературен агент в англоезичните държави). НФН имат за цел не само да популяризират родните фантасти, но и да излъчат българските номинации за наградите на European Science Fiction Society (т.нар. Евроконски награди, https://esfs.info/esfs-awards/); затова някои от частните дефиниции, които сме приели, са съобразени с регламента на ESFS, а не просто с българската теория.

Четвърто, още при учредяването на наградите протегнахме ръка към всички – не просто значими, а въобще известни ни – организации и общности от родната фантастична сцена. Някои от тях откликнаха, други – не. Събрахме се 18 общности. Впоследствие „Цитаделата“ се оттегли с обяснение защо от Александър Драганов. (Впрочем чела ли си тазгодишната позиция на Сашо? Тя добре обобщава защо е принципно невъзможно да имаме представители на всички организации. Поне докато общностното ни мислене не се промени фундаментално.) След края на миналогодишните награди „Дракус“ (в лицето на Явор Цанев) се отписа от организационната ни листа, без да ни разкаже защо или дори да ни предупреди. Тази година отново поканихме представители на всички тези общности да се включат и да информират участниците си. И продължаваме да търсим нови.

Тъй като всички в орг-екипа сме огорчени от липсата на съпричастност и желание да се поставяме на мястото на другия, от клеветите (в смисъл на непроверени или откровено лъжливи твърдения) по адрес на наши участници – а все още ни остава МНОГО работа за вършене, това е последното по-дълго обяснение, което можем да си позволим преди финала на НФН тази година. Най-важното е, че винаги копнеем да работим с хора, които се държат достойно, търсят съзидателни решения и отворен диалог (който включва изслушване, не само изказване). Отново: ако се разпознаваш като такъв човек, с радост ще те приемем като представител на твоята общност в НФН и участник в подобряването на правилата и организацията ни догодина. Условията ни за работа са изключителни: огромно натоварване, никакво заплащане, минимална благодарност... но пък общуваме с интересни хора.

Спечелихме ли те? ;)

Благодарим ти за обратната връзка и за разбирането,
От екипа на НФН: Калин Ненов / Кал)
Нели wrote:Здравей, Калине,
Благодаря за подробното обяснение. Ще имам предвид всичко казано, включително и поканата за догодина, на която на този етап не мога да отговоря.
Желая успех на екипа при провеждането на класирането!
Поздрави,
Нели
А преди малко се оттеглих от активното организиране на НФН, поне докато здравословното ми състояние не се стабилира. Обяснил съм по-подробно в „Кой къде кога какво“ във Фантазия.

Тук ще включа само още едно парче от пъзела на тема „липса на съпричастност и връзката ѝ със здравословното ми състояние“:

На 11-12.05.2016 в личната си поща, до един от активните номиниращи и близък приятел, Кал wrote:Сега по-сериозно:

Когато пращаш номинации, постарай се да съдържат нещо СЪДЪРЖАТЕЛНО. Виж защо:

http://choveshkata.net/forum/viewtopic. ... 062#p23062

Та моля – за тия „безсъдържателните“ прати пак.

...

Смисълът е РАБОТАТА ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ (...). Коя част от „слагането на
описания пак ще легне върху двама-трима души, като ужаса миналата
година“ не ти е ясна?

...

(...) и моля те, разбери ме правилно:

Организаторите на НФН не проверяват достойнствата на Петър Станимиров
или Комата. Те проверяват усилията на номиниращите фенове да са част
от процеса. (А не „багаж“.) Нали видя какво става, като ни се
стовариха 260 „багажа“ миналата година? Знаеш ли колко време ни отне
да изпишем 260-те (или колкото там успяхме) номинации? Знаеш ли колко
платена работа отложих заради това? А знаеш ли, че оня стрес беше и
една от причините да вляза в „ниската си фаза“ после?

Ние (организаторите на НФН) НЕ сме длъжни да вършим вашата (на
номиниращите) работа – създаването на съдържателни описания. Нали
така?

П.П. За сравнение: аз съм успял да напиша само 3 номинации до момента.
Такива, че да ми удовлетворяват критериите.

Бях си обещал да пиша по 2-3 на ден... но с всичките тия разправии – не успявам.
С приятеля в крайна сметка се разбрахме. Но илюстрирам процеса.

Добавка след „обзора“ на Елена Павлова: Не, с приятеля в крайна сметка изобщо не сме се разбрали. Ели явно е чела/разбрала/цитирала само каквото ѝ отърва на тезите... :( :( :(
Last edited by Кал on Sat Jul 02, 2016 11:19 am, edited 1 time in total.
Reason: +
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И още два примера за разликата в подходите:
На 20.05.2016, до приятел в личната си поща, Кал wrote:Пак бързаш. :)

Вече проведохме и друго гласуване – какво се брои за „книга/дебют“ и
т.н. Резултатите от него – утре. След което ни чака едно *въздъх*
броене на думи и кореспонденции със засегнатите автори.

А за „Сълзите на дракона“ – и уточнения с Кръстю Мушкаров кога го е завършил.

Случаят „Весела Фламбурари“ (и не само) ни накара да премахнем
категорията „Най-добър детски фантаст за 2014 г.“ (вече не помня дали
номинацията беше САМО заради „Мина“, или включваше някакви други
книги/представления/приноси) и да я сменим с „творба за деца“.
Подобряваме ли се?

А ще продължим ли да допускаме едно и също нещо да получава различни
награди, в различни години? (Аз си писах с Весела и самата тя
потвърди, че текстът на двете издания е еднакъв. И гледах да не би MBG
да са добавили нови илюстрации... нъцки. Смяна на -корицата-, допускам
ще се съгласиш, не е за категория „Книга“, като имаме „Художник за
2015-а“. <-- Впрочем тая категория също си плаче за промяна към
„картина, илюстрация, корица и т.н.“ и сигур ще я обсъдим за догодина.
Цялото объркване тръгва от условията на ESFS за категориите Spirit of
Dedication: https://esfs.info/esfs-awards/rules-of- ... on-awards/
)

(А знаеш ли... преди да се откажа да номинирам каквото и да е освен
популяризатори, се колебаех дали да номинирам второто издание на
„Последният еднорог“ в „Любим превод за 2015 г.“. Щото второто издание
на „Еднорога“ е ПРЕРАБОТЕНО – както и си пише там; редактирали сме
текста от – до. Обаче... само като си представих какви писъци ще се
надигнат – „Що „Еднорога“ – да, а „Мина“ – не?“ – бих ли посмял? Е,
сега си реших проблема генерално...)

(...)
~
По орг-листата на НФН, в нишката „Неспешно: идеи за догодина“, на 24.05.2016 Кал wrote:Току-що установих в какъв парадокс сме се вкарали с настоящата
комбинация от правила за „какво признаваме за „книга“ и „кое е
достатъчно фантастично + българско“.

В момента допускаме за номиниране издания, които съдържат:

1) поне 17 000 думи

и

2) НЕЩО българско + фантастично; където НЕЩО е или поне половината
обем, т.е. 8 500 думи, или поне половината творби, които в някакви
теоретични случаи – примерно 1 разказ от 2 страници (комбиниран с 1
нефантастична повест от 100 страници) – може да са под 1000 думи.

Тоест бихме допуснали сборник с общо 17 000 думи, от които 10 000 (или
в описания теоретичен случай, 1000) думи са български + фантастични.

Но не бихме допуснали „Зелени разкази (ама _наистина_)“, които
съдържат към 20 000 фантастични + български думи. Защото общият ѝ обем
е 73 000 думи, а като брой преобладават преводните или нефантастичните
текстове.

Ауч.

Догодина да помислим тия правила пак. Засега решението, което ми
хрумва, е: изданието да съдържа фантастични + български текстове,
чиято обща дължина е поне 17 000 думи.

(НЕ СЕГА. И няма смисъл да връщаме номинацията на „Зелените“ –
„врагът“ само това чака... Просто си отбелязвам.)
Кал wrote:За 50-процентовия парадокс вероятно не си ме разбрал. Аз дадох пример
кога книга с под 50% бг-фантастично съдържание („Зелени разкази (ама
-наистина-)“) съдържа ПОВЕЧЕ страници бг-фантастика от книга със 100%
бг-фантастично съдържание (сборника на Нели).
Понеже до 1 юни ще съм офлайн и понеже, както казах горе, няма да участвам в повече дискусии за НФН, заключвам темата. Ако искате да кажете нещо по нея – след 1 юни.

(Не ми пишете имейли в пощата. Когато въобще си я видя, ще ви върна една автоматична чернова с линк насам.)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Известих и в:

- forum.chitanka.info
- www.teenproblem.net/forum
- forum.animes-bg.com
- G+ общностите „Аз обичам книгите“ и „Читателски клуб
- Ятото
- Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria

(Другите ми традиционни места очаквам да ги „покрият“ други вестители. Разпределена работа, ура! :) )
Примерно във forum.chitanka.info Кал wrote:Приятели (:

В първия етап на Националните фантастични награди събрахме 130 номинации. И сега... отново е ваш ред. :)

Гласувайте! До 12 юни! И после пак до 21 юни!

Припомням ВАЖНОТО:

1. За да участвате в гласуването, е нужно първо да се регистрирате. (Ако още не сте.)

Ако гласувате за първа година, препоръчвам ви при регистрацията си в полето „Представящи линкове“ да попълните профила си в този форум (ако имате поне 10 поста и сте го създали преди 1 февруари) или читателския си профил (ако имате поне 50 добавени книги и поне една от тях е добавена преди 1 февруари). Ето за пример моите:
- форумен профил: https://forum.chitanka.info/member/%D0%9A%D0%B0%D0%BB/
- читателски профил: https://chitanka.info/user/%D0%9A%D0%B0%D0%BB/ratings

2. Регистрацията ви сега ще важи и следващата година; и по-следващата... и въобще докато имаме сили да организираме НФН. Правите я веднъж (отнема 5 минутки, макс) и не я мислите повече.

3. Тази година основната новост в правилата за гласуване е, че имате право да подкрепяте произволен брой номинации в категория (а не само една). Значи, да се отблагодарите на всеки, който ви вдъхновява/кефи/ви е платил... опа, опа!... така де, схванахте ми мисълта. ;)

Ако тая мисъл ви вдъхновява/кефи/така де – гласувайте! Резултатите в НФН зависят само от нашето участие... или безучастие.

А аз разказвам личните си причини да участвам в случването на НФН ето тук. Дали някой от вас също ще ги припознае като свои? :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Вече успях да изчета откъси от три от номинацииите за дебют (освен „Нощта на скорпиона“) – „Камък от любов“, „Малката книга“ и „Трубадур“. И ми харесаха дотолкова, че мисля да гласувам и за трите. А по-натам ще ги потърся целите. (Особено ако излязат в официални е-издания. :) )

Откъси от „Нощта на скорпиона“ има тук. А до 12 юни цялата я пращаме баш безплатно, както пише тук.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

По повод на горните размисли, тъкмо писах на Светлинките. Призивът е обърнат и към всеки друг, който се чувства засегнат – от миналогодишните НФН или изобщо.
Приятели Светлинки (:

Обръщам се със специална молба към вас – да се регистрирате и да участвате в гласуването тази година.

Знам, че някои реакции миналата година ви засегнаха. Те засегнаха и нас – всеки, който вложи от времето и вдъхновението си да случи НФН. :(((

Вие пък вероятно знаете, че тази година критиките към НФН достигнаха апогея си. Онази, от която ми смъди най-много на мен, е, че правим наградите „само за наши хора“. Затова и толкова настоявах да въведем правилото „гласуваме за колкото си искаме номинации във всяка категория“ – за да може всеки от нас да изрази уважение към труда на всички, които според него го заслужават. Така показваме на останалите активни хора на фантастичната сцена, че „не гледаме само мене си“, а следим и ценим и техните усилия. Насърчаваме ги да продължат. Създаваме онова чувство за общност, което най-много ни липсва в момента и ражда най-отровните приказки и отношения – ония реакции, които обиждат всички ни.

Аз полека-лека проучвам тия 130 номинации, които се събраха сега, и си съставям списък. И като гледам как върви, най-вероятно ще гласувам за поне половината от номинираните неща. :D За мен такива моменти на откривателство са празник. Топло ви каня да се включите в празника... вместо всеки да си стои сърдит в своето ъгълче. А после да се чуди защо другите не искат да си играят с него. Да му обръщат внимание. :D

Тичам нататък – но наистина ще се радвам, ако размислите. Колкото ще се радвам и да ви видя на 18-и. (За който не знае: http://www.yatoto.bg/events/52 )

Мостостроител,
Кал)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

За „ръководството с указания“ догодина: някои примери за представящи линкове, които признаваме. Мнозинството са взети от реално регистрирали се тази година участници.

Личен сайт:

- Violet R. Ket
(още по-добър линк е този)

- Калина Петрова
(още по-добър линк за първия сайт е този)

- Ана Хелс

- Петър Атанасов
(още по-добър линк за първия сайт е този)

- Надежда Лилова

Григор Петров

Катерина Данаилова

Десислава Даскалова

Ценка Атанасова

Никола Райков

Ралица Великова

Страница в енциклопедичен сайт:

– в БГ-Фантастика: Александър Карапанчев

- в Уикипедия: Полина Лъвчиева

- във fantlab.ru: Атанас Славов

Поне едно участие в художествена творба (самостоятелна книга, разказ/разказ-игра в антология, постановка, филм, бордова игра...):

- авторски профил в Goodreads: Янчо Чолаков

- публикации в Chitanka.info: Димитър Стефанов

– публикация в магазина на Google Play: Кирил Иванов

- публикация в apkpure.com: Николай Николов

– публикация в legacyofkreya.com: Александър Торофиев

3 примера за лично творчество онлайн:

– участия в конкурсите на Фентъзи ЛАРП център: Дияна Овчарова

- авторски профил в LiterNet: Християн Трифонов

– профил в DeviantArt: Димитрина Ангелска

– профил във photomoment.bg: Калин Атанасов

– авторски профил в ShadowDance: Георги Пенчев

– авторски профил в hulite.net: Невена Стоянова

– Youtube канал със собствени клипове: Тити Георгиев

- авторски профил в Сборище на трубадури: Весела Фламбурари (този линк)

- авторски профил във форума на pulsar.bg: Здравко Генов

- авторски профил във forumat-bg.com: Люба Немирова

- профил в bg-sonic.com: Христо Манолов

Форумен профил с поне 10 поста:

– във форума на Човешката библиотека: Адриана Пенчева

- във форума на larp-bg.org: Елена Каменова

– във форума на ShadowDance: Светла Йосифова

– в Българския Толкин форум: Петко Карадечев

- във форума на клуб „Иван Ефремов“: Дилян Благов

- във форума на knigi-igri.bg: Светослав Георгиев

– във форума на chitanka.info: Виктория Василева

– във форума на larp-plovdiv.org: Константин Чотов

- във форума на SciFi.bg: Петя Ценкулова

- във форума на animes-bg.com: Tra[n]ceR

Профил в сайт за книги или филми с поне 50 оценени произведения:

– в Goodreads: Николай Симеонов
(още по добър-линк е този)

– в IMDB: Александра Петкова

- в chitanka.info: Роберт Райков

3 публикации в социална мрежа:

– във Фейсбук: Венцислав Видев

– в Google+: Димитър Димитров

- в kinja.com: Стефан Караманов

- в Ятото: Емилия Петрова

Специалната категория „Организаторите на НФН Интернета ще обърнат, ама ще намерят доказателство за съществуването ви“:

Жулиета Иванова

ВАЖНО: Всички линкове са:

1) публично видими (не изискват регистрация в съответния сайт);

2) свързани с фантастиката или изкуствата.

3) И поне един линк за всеки участник е отпреди 01.02.2016.
Last edited by Кал on Sat Jun 11, 2016 11:34 pm, edited 7 times in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Тъкмо довърших огледа на всичките 130 номинации – поне тези, за които успях да открия достатъчно откъси и информация (благодаря на всички, които откликнаха на запитванията ми!). И гласувах за 81 от тях. Значи, познах. :mrgreen:

(Сега изчаквам до неделя дали ще получа откъси от още една от книгите. Ако да и ако ми харесат, ще се възползвам от възможността да си променя гласа. И пак ще хвръкнат пет минути в цъкане на кутийки... :D )
Last edited by Кал on Tue Jun 25, 2019 11:30 am, edited 1 time in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Колко читатели се интересуват от бг фантастика?

Понеже тоя въпрос ми смъди от миналата година, оня ден направих проучване в Goodreads. В момента там имам ок. 1700 приятели от България. От тях познавам на живо (или от други онлайн средища) 100-150 души, които четат родна фантастика. Сред останалите 1500 потърсих такива, които са си отбелязали сред прочетените книги поне трима български фантасти – класици (като Любен Дилов и Никола Русев) или от новите (Весела Фламбурари, Никола Райков, ...).

Опитайте да отгатнете колко открих. Слагам отговора в спойлър:
Spoiler
40-ина.
Поканих всеки от тях да участва в тазгодишното ни гласуване.
Spoiler
До момента са се записали 10-ина.
Чудя се има ли начин (и смисъл) да съставим някъде един „каталог на феновете“. Едно, за да не се замеряме със случайни числа („НФН ще бъдат представителни, ако в тях гласуват поне 500 души“, чух наскоро по орг-листата ни :roll: ). Две и по-важно: за да търсим начини да го разширяваме. Да намираме нови сродни души. Или да ги създаваме. :)

(С Криси и Шадоудансци вече обсъдихме една идея за разширяването...)
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Сажалявам, че не гласувах във всяка категория, но ми се взе акълът от номинации (хем не бяха много), както миналата година от категории. На тях тая година поне им бях свикнала. Обаче някои работи ми беше трудно да ги проверявам, защото от списъка с информацията ни мой са копира http://nfnagradi.net/nominations-2016-info. Това сигурно е мярка срещу такива като мене, които не обичат да въвеждат ръчно и лично имена и заглавия.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Не, това е страничен ефект от плъгина, който позволява на текстовете да се разтягат и, ъъъ, стягат? Дилян му откри цаката: маркираш пасажа, който ти трябва, и преди да го пуснеш-размаркираш, натискаш Ctrl + C. Е, иска се и майсторлък в синхрона на двете ръце.

И затова аз доста му се ядосвах, като трябваше да цитирам разни неща от правилата ни... :D
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Активност в НФН 2016 по общности

Сашо Торофиев ми обърна внимание, че методът, който съм ползвал за сметките миналата година, е подвеждащ. Затова тази година ще пресмятам съотношението на броя участници от всяка общност, които се регистрираха в сайта на НФН до крайния срок вчера, към броя наскоро активни участници: такива, които са проявили активност в общността си (логнали са се във форума ѝ или съм засякъл имената им в онлайн дейности или кореспонденции) през последния месец – от 13 май досега. Разбира се, работя с приближения и непълна информация.

Броя само одобрените регистрации – тези, за които участниците са положили усилия да се съобразят с правилата.

Ако сметките ми са верни, тази година имаме общо 165166 одобрени регистрации.

За Фентъзи ЛАРП център нямам достатъчно информация за потребителите на сайта и активността им, за да преценя.

От Човешката библиотека се регистрираха ок. 15 участници, от 20-имата, които отговаряха на условията за признаване. (В случая: всички с поне 10 поста, създали профила си преди началото на февруари.)
Съотношение: 0,75

За SciFi.bg нямам достатъчно информация. (Във форума няма никаква активност през последния месец, а в сайта не откривам пълен списък на коментарите освен най-новите 5.)

За Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ нямам достатъчно информация.

От knigi-igri.bg се регистрираха ок. 15 участници, от 72-мата, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,2

За Сборище на трубадури нямам достатъчно информация.

От Shadowdance се регистрираха ок. 5 участници, от ок. 60, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,1

За „През 9 земи“ нямам достатъчно информация.

За клуб „Терра фантазия“ нямам достатъчно информация.

От клуб „Иван Ефремов“ се регистрираха ок. 5 участници, от 10-имата, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,5

От Клуба по фентъзи и фантастика към ФМИ се регистрира 1 участник, от 2-мата, които отговаряха на условията за признаване. (Вторият е erejnion. Всички други са неактивни.)
Съотношение: 0,5

От клуб „Светлини сред сенките“ се регистрираха 0 участници, от ок. 5, на чиято активност съм бил свидетел през последния месец.
Съотношение: 0

За клуб „Уибробия“ нямам достатъчно информация.

От организаторите на „Златен Кан“ се регистрира 1 участник, от 2-мата, които отговаряха на условията за признаване. (Вторият е Ангелина Давидкова.)
Съотношение: 0,5

За larp-bg.org нямам достатъчно информация.

От chitanka.info се регистрираха ок. 5 участници, от 56, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,1
Spoiler
Хих, тая проверка ме лиши от достъп до форума на Читанката за следващите 12 до 24 часа. Оказа се, че нямам право на повече от 180 заявки в рамките на 1 час.

Та, който иска да каже нещо зад гърба ми там – сега е моментът. ;)
За Българския Толкин форум нямам достатъчно информация.

От animes-bg.com се регистрираха 0 участници, от поне 150, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: 0

От Goodreads се регистрираха ок. 50 участници, от неизвестен брой, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ?

От DeviantArt се регистрираха ок. 5 участници, също от неизвестен потенциален брой.
Съотношение: ?

Имаме по 1 регистриран участник от larp-plovdiv.org, от bg-sonic.com и от форума на pulsar.bg (въпреки че не сме пускали покани там).

От graphilla.com, forum.nexttv.bg и forplay.bg/forums нямаме регистрации (и никой не успя да им пусне покана).

(Бройките регистрирани участници включват „дублажи“ – хора, които имат активна регистрация на две или повече от изброените места. Тоест дадените съотношения са горна граница.)
Last edited by Кал on Tue Jun 25, 2019 11:31 am, edited 2 times in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Статистическа разбивка на гласувалите по брой подкрепени номинации
(без значение в колко различни категории; разглеждам 121-те гласували в първи кръг)

Всички числа са пресмятани ръчно ( :( ), с грешка +/- 1.

0 номинации: 0

1 номинация: 1
Spoiler
- за My Other Face … and more – Lady Pol the Beloved (Полина Лъвчиева): 1
2 номинации: 0

3: 5
Spoiler
– за „Малките магьосници от 0-III. Произшествие второ: Принц Храбър и Небесното кралство“ – Диляна Крусева: 1
- за ShadowDance: 1
- за Сборище на трубадури: 1
- за Адриан Лазаровски (преводач): 1
- за „Отвъд стената на съня“ – Х.Ф. Лъвкрафт (превод: Адриан Лазаровски): 1
– за „Трубадур“ – Стефан Д. Стефанов: 1
- за Artline Studios: 1
- за Петър Станимиров (художник): 1
- за Петър Станимиров (гранд-майстор): 1
- за Любомир Николов - Нарви (преводач): 2
- за Светлана Комогорова – Комата: 1
- за Иван Крумов: 1
- за Любомир Николов - Нарви (писател): 1
- за Любомир Николов – Нарви (гранд-майстор): 1
4: 4

5: 0

6: 8

7: 5

8: 3

9: 5

10: 2

11: 6

12: 10

13: 3

14: 2

15: 4

16: 3

17: 0

18: 2

19: 7

20: 3

21: 3

22: 1

23: 5

24: 2

25: 3

26: 3

27: 2

28: 3

29: 1

31: 2

32: 1

34: 2

35: 1

36: 2

37: 2

38: 1

39: 1

41: 2

42: 2

54: 1

55: 1

57: 1

62: 1

76: 1

81: 1

84: 1

125: 1

129: 1

Сравнете с миналата година.

Радост ми е, че все по-малко хора участват, за да подкрепят само „своето“, все повече обръщат внимание и на „чуждото“. Това сбъдва мисията на НФН да популяризират.
Last edited by Кал on Tue Jun 25, 2019 11:31 am, edited 1 time in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И още за мисията на НФН да популяризират: какви нови приятели на фантастичното се присъединиха (с номинации или гласуване) тази година?

Ето неколцина, които лично аз виждам за първи път, дори онлайн... а бих искал да опозная повече. :) Разгледайте линковете в профилите им.

Димитрина Ангелска

Георги Мерджанов

Десислава Даскалова

Кирил Влахов

Диляна Крусева

Вероника Петрова

Любомир Гиздов

Калина Петрова

Тити Георгиев

... И тепърва имам да проучвам масираното нашествие от Goodreads. :D
Last edited by Кал on Tue Jun 25, 2019 11:32 am, edited 1 time in total.
Reason: нови линкове
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

омг. Успокоявах се, че гласуването е до 26 юни, неделя, защото така съм искала :( ... Това е положението. Не съм си го написала в стенния календар - не съм гласувала. Надявам се гласувалите да са гласували хубаво.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Национални фантастични награди 2016: резултати

Утре ще пусна вест и в нашия сайт... заедно с бонуси. ;)
Last edited by Кал on Tue Jun 25, 2019 11:32 am, edited 1 time in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Цифрички в подготовка за поредната разправ(ий)а утре:

Колко човека гласуваха в НФН тая година?
Ок. 125, броейки различните участници в двата кръга.

Колко можеха да гласуват?
166.

Защо останалите ~40 не са гласували?
От лични разговори: Двама не разбрали, че регистрацията им е одобрена (дори след като получили двукратна покана в пощите си да гласуват). Други двама въобще пропуснали да забележат тая двукратна покана. Трети двама отложили „за утре“... и така няколко пъти, до изпускане на крайния срок. Един нямал за кого да гласува.
Цялостно впечатление: Представа си нямам. Липсват данни. Може да пуснем една анкета до тези 40 участници, с цел „подобряване на услугата“ догодина.

Колко души бяха на Таласъмията преди няколко дни?
Зависи кого питате. Ако е Елена Павлова – НАД 125.

Колко от тях се вълнуват от българска фантастика и следят новото в нея?

Колко от последните биха участвали в гласуване, свързано с българската фантастика? Превъзмогвайки отвращението, трупано заради опорочени номинации за Еврокон, междуфендъмни скандали, лични нападки, просташко държание* и други „наслоения“ през последните 10 години?

Колко души въобще се интересуват от българска фантастика?
???
Spoiler
Но Дилян – един от шепата хора, които се опитват да четат всички фантастични книги, писани от родни автори – ми сподели, че след изстъпленията през последните 2 месеца, бройката е намаляла с поне един. Него.

Евала, кръстоносци-поели-да-ни-оправят. Потупайте се по раменете. Спечелихте.

Наградата ви е ето това флагче.

* Не бърчете нос – знаете къде съм го държал допреди малко...
Last edited by Кал on Thu Jun 30, 2016 5:26 pm, edited 1 time in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Като добавка към (и все едно съм предугадил :/// ) горното, един коментар, който преди 4 часа пратих към материала на Сашо Драганов в Цитаделата:
Кал wrote:Сашо, благодаря за разгласата и изясняването на твоята собствена позиция.

Ако думата „човешки“ е камък в градината на Човешката библиотека, държа да отбележа, че такъв критерий в НФН няма, нито е имало някога. Въобще, никъде в правилата за номиниране или гласуване не става дума за ценности. Ценностите са индивидуален избор и е логично да ги оставим на индивидуалната преценка на участниците.

Що се отнася до типовете регистрации, които се приемаха, сглобих един примерен списък тук: http://choveshkata.net/forum/viewtopic. ... 261#p23261. Виж колко вида социални мрежи признавахме тази година. (Признаваме и други – просто тези са, които подадоха участниците при регистрацията си.)

Проблемът, на който не мога да съзра никакво общоприемливо решение в момента, е как България да излъчва номинациите си за Еврокон. Така че ВСИЧКИ да ги намират за справедливи. Най-голямото мислене и обсъждане – ако изобщо на някого му е останало желание за обсъждане, след всички нападки и грубиянщини :((( – сякаш се очертава там...

Успех с Цитаделските награди! Желая ви (и на всички други организатори) повече участници с умение за съпричастност и поставяне на мястото на отсрещния.
А после добавих:
Уф, изтървал съм най-важното: НАИСТИНА съжалявам, ако смяташ, че промените в правилата през 2015-а бяха насочени против Цитаделата. :( Заради лятото и преумората ми става все по-трудно да пиша, затова това бих предпочел да си го говорим на живо някой път. Но с две думи: не бяха против вас, нито против която и да е общност. Никога не съм участвал в такива „подмоли“. :(

И всяка година правим всичко по силите си да разширим обхвата на признаваните регистрации. Догодина мислим за нови „разширения“ – включая към фенове, които нямат никакво присъствие онлайн…
Last edited by Кал on Wed Jun 29, 2016 1:11 am, edited 2 times in total.
Reason: Сашо Драганов публикува коментара ми ръчно... и оправи системата, та да мога да добавя и втората част
Post Reply

Return to “Копнежите”