Хм, я и аз да се включа.
Постът ми ще си го градя в движение, така че BEWARE! Edit abound ahead.
Филми, които аз лично харесвам:
(с коментар в скоби)<Внимание: по-долу съм омешал анимации, филми и сериали, а може би даже и други неща. Търсете заглавието, то е важното
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
>
- Междузвездни войни
(мно'о яснo, първото ми сай-фай
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
)
- Индиана Джоунс
(първият ми - познахте - приключенски филм)
- Матрицата
(ако не броим Макс Пейн, тук се "запознах" с куршуменото време; пък и навремето филма ми даде философски boost)
- Властелинът на пръстените
(така и не гледах разширените версии, но за човек като мене, дето не може да преглътне книгите (о, ужас!!!
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
), филмовата поредица ми пасна идеално (да, ОБИЧАХ бойните сцени
))
- Умирай трудно
(класика в екшън-жанра, а четвъртата част изненадващо не се оказа боза. Особено епичен беше диалога, където Брус Уилис казва "Аз НЕ ИСКАМ да съм герой; в мига, в който можех, щях да се откажа. Обаче кой друг ще заеме мястото ми?" (свободен цитат))
- Рекламата на Александра видео със самолета
(ЛУДО!!!
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Който навремето е взимал касети под наем, знае за какво говоря)
- Земята преди време [original title: Land Before Time]
(първата част; ако, след като я гледате, се почувствате силно развълнувани/разстроени (нищо, че има щастлив край), почувствайте се свободни да изгледате останалите 10+ части
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
(те вече са детински и разводнени; е, V-та част ме изкефи повечко, ама все пак))
- Титан след планетата Земя [original title: Titan A. E.]
(АБСОЛЮТНА КЛАСИКА! Srsly, всичко направено от Дон Блът е must see, ако сте фенове на качественото и дълбокомисленото. Специално за Титан, бонус точки, ако някой се досети какво съм крал като идеи от анимацията.
)
- Железният гигант
(Анимация, която съм гледал в една от по-ранните ми години. Симпатична е. Веднъж направих маратон десет пъти да я изгледам за един ден. Не питайте защо. Тогава бях експериментатор.
)
- Атлантида: Изгубената империя
(Дисни си знае работата. Само т'ва ще кажа.
![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Има и втора част, ама вече е слаба ракия.)
- Помощ, аз съм риба
(Единствената рисувана анимация, на която ходих да гледам на кино. После започнаха да излизат само CGI.
![Neutral :|](./images/smilies/icon_neutral.gif)
Много хубава, много емоционална. Имаше томбола в киносалона и тогава спечелих първата и единствената награда, дадена ми някога от Фортуна - книжка с пророчества. Ей, беше 1999-та година все пак. Пък и спечелих
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
)
- Пиратите от тъмния пролив
(Мислите, че Титан е Класика? Вижте Пиратите. ВЕЛИК, не ГРАНДЬОЗЕН ШЕДЬОВЪР!!! (буквално... сериалът така и не е довършен, защото довежда до фалит създателите му, които хвърлят по 500$хил. на епизод. Сещайте се през 90-те колко пари са половин милион... за епизод на
анимация. И до днес феновете чакаме. И един ден краля ще дойде... А дотогава, идвайте в нашето лоно.
)
<Бележка: Ако не намерите торент из нета(аз се поизмъчих), пишете ми да ви дам/запиша сериала.>
- Храбрият малък тостер [original title: The Brave Little Toaster]
(Две думи: епичен саундтрак. More, more, more... everything you wanted AND MORE! Cutting Edge и It's a B Movie съм ги извадил специално на харда. Отново като при един от по-горните примери, който се разтрои от зрелостта, има втора и трета част за сапунено успокояване. <<<ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!>> Ако се чувствате безразлични към домакинските уреди и вещи, не гледайте този филм. Трудно след това ще се завърнете към старото status quo.)
- Джони Мнемоник
(Ако някога сте се чудили какво ще представлява Shadowrun на филм и как е изглеждал Нео преди Матрицата (
), гледайте Джони Мнемоник. Уличния самурай е представен особено достоверно, само дето е проповедник.
![Cool 8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)
)
- Завръщане в бъдещето [original title: Back to the Future]
(Блокбъстъра на 80-те. DeLorean-а кърти. Който е изпуснал, бегом марш да поправя грешката. После вървете в тубата и гледайте епичния crossover на HISHE с терминатора. Being cryptic... yes.
![Geek :geek:](./images/smilies/icon_e_geek.gif)
)
- Сърцето на дракона [original title: Dragonheart]
(Тук съм плакал откровено. Едва успях да се скрия от роднините (брат ми щеше да ме скъса от бъзик). Но отново Холивуд се притича на помощ с лигава (и happy ending) втора част, която служи да ни избави от дълбоките и проникновени чувства. За финал: Шон Конъри - поклон! You achieved max level, sir!)
(Сериозно. Ако се удържите, гледайте само Драко. Филмът има толкоз трогателен сценарий, че даже са го претворили в книга, където има разширени сцени и диалози.)
- Самураят Джак [original title: Samurai Jack]
(Може да идва от Cartoon Network, но това е един сериал, който казва FUCK YOU! в лицето на всички стереотипи и клишета, наложени в масовите анимации. Драма, епичност, майсторски направени сцени, разнообразие от сюжети. Всичко е вътре, само дето заради цензурата всички, дето ги посичат, се оказват роботи.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Създателят на поредицата прави в момента филм, който цели да приключи одисеята, но засега е в
Development Hell)
- Досиетата Х
(Като малък, въъъх... Години по-късно, теглих и го изгледах целия сериал (9 сезона, въх again). Струва само до 5-и сезон, и то с изключения. Нататък е боза, освен агент Догет, който поряди някаква причина ме кефеше, нищо, че заемаше мястото на Молдър. Абе общо взето, и да не сте гледали, не пропускате чак такъв култ. Крис Картър не случайно е известен с
това.)
- Еврика
(Само първи и втори сезон. Нататъка... слаба работа. Къде отиде всичкото сикюрити??? Защото всички започнаха да се държат като идиоти? Само за да има plot device ли? Питам аз. Ако са били сменили оригиналните сценаристи, няма да се учудя. Първите два сезона показваха талант и въображение. После - вакуум. Не съвсем, ама все пак.)
- Transformers: Beast Wars + Beast Machines (реално са едно continuity)
(НАЙ-ДОБРОТО от наличните итерации. Пълно е с обрати и драматични моменти. Е, има своите пропуски, но те лесно се пренебрегват. Megatron сам по себе си ги outweight-ва, просто супер badass e.
Друга културно-технологична стойност на сериала е, че първите три сезона са авангард на CGI филмирането през 90-те. Нагледно може да се проследи как в първите епизоди анимациите са дървени и постни, а после, с напредването на бройката, се вижда как екипа става все по-опитен и вещ. Към края вече не можеш да отличиш движенията от тези на някой рисуван или модерен CGI сериал. Имам торент с бонус кънтент, където го обясняват това, който иска, да ми пише.
)
- Зов за завръщане [original title: Total Recall]
(Някои казват, че филма е гнусен. Други, че пошъл. Трети просто го отхвърлят като посредствен екшън. Аз обаче му се кефя на макс и смятам, че е един от върховите филми на бате Арни. Пък и това е единствения филм, където персонаж resist-ва groin attack (yep, you guessed it... it's Arni))
- Шестият ден [original title: The 6th Day]
(Отново бате Арни, отново стойностен екшън. (според мен))
- Истински лъжи [original title: не си спомням
]
(И пак Арни, този път в невероятно сполучлива екшън-комедия. Въобще май ще напиша тук всичките филми с мистър Олимпия... Няма скоро да забравя в "Хищникът", как забоде един войник с метнат нож и му рече "Stick around!"... ROFL! Плоските му лафове къртят отвсякъде.
)
- Ченгето от Бевърли Хилс
(И като заговорихме за качествени екшън-комедии, трилогията с Аксел Фоули, в лицето на вездесъщия Еди Мърфи, трябва да бъде част от колекцията на всеки уважаващ се киноман. Чупене на клишета, динамични престрелки, остроумни сцени, гарантирано удоволствие за изгубените 3х90 минути.)
- Ченгета без значки [original title: National Security]
(Смях, малко драма, много екшън и забавни моменти, където Мартин Лоурънс си партнира с неизвестен, но талантлив актьор и двамата се набъркват в каша, където трябва да зарежат междуособиците си, за да спрат лошите!)
- Праведно убийство [original title: Righteous Kill]
(Относително нов филм (2008), с незабравимия тандем Ал Пачино и Робърт ДеНиро. Подплатен с много крими, това е философски филм за кое е правилното и кое не е и как го разбират различните хора.)
- Sliders [не помня как беше преведено]
(Още едно незавършено бижу. Научнофантастичен сериал за паралелни светове. Звучи банално, но силата на сериала се крие в сценария, актьорската игра и различните социални проблеми, които представя, докато се заиграва с алтернативните възможности. И тъкмо става интересно, когато сюжетът се кани да мине на следващото ниво, и продуцентите дърпат щепсела. Нещастници!!!
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smilies/icon_evil.gif)
)
- Джон Доу
(Сполетян от същата съдба като Sliders, само че още след първия сезон. Интересна фабула, класически заговор в background-а и когато изведнъж <<<СПОЙЛЕР!>>>
бармана се оказва лошия, всичко приключва. /<<<СПОЙЛЕР!>>> Оттук между другото е и култовият израз: "Погледнах го в очите... И си плюх на петите!" *персонажа изфирясва, защото е забъркал беля*)
- Досиетата на Дрезден
(Само един сезон, препоръчвам го за загрявка преди книгите. Всъщност, scratch that, направо започвайте КНИГИТЕ. Като не-фен на ърбан фентъзито, аз бях супер зарибен. Сещайте се. Авторът е мега талантлив и много добре "плете" сюжета. Ако все пак обаче искате да видите как биха изглеждали магиите на живо, хвърлете едно око на сериала. Спец ефектите от 8-и епизод нататък стават доста брутални.
)
- Карибски пирати
(Отново Дисни, ама вече за възрастни. Дали? Май, да, но трилогията в ядрото си остава едно вълнуващо приключение, което много ми хареса. Четвъртата част вече беше започнала да издиша, въпреки забавните моменти. Чух, че вече имало сценарии за пета. Е жалко, какво понякога правят парите... защото едва ли е останало нещо в сюжета, което да има се чопли още.)
- Разрушителят
(Арни получи своя дял в списъка, сега е ред на Сталоун. Филмът е свеж и изобилстващ от пукотевица, както всяка уважаваща себе си екшън продукция, което е достатъчно, за да стигнем до края на лекия сюжет.)
- Бандата на Оушън
(Три думи: Класика и Джордж Клуни. Стига толкоз.
)
- Казабланка
(Не вярвах, че ще се получи (защото съм прекалено "модернизиран"), но тази класика ми хареса. Дали заради любовта ми към Реймънд Чандлър и Дашиъл Хамет или нещо друго, не знам. Но през цялото време аз симпатизирах на Рик Блейн, а сцената на летището в края ме остави с горчиво-сладък вкус в устата, точно както трябваше.)
- Черното влечуго [original title: The Black Adder] (или най-епичната роля на Роуън Аткинсън)
(Kой не е чувал за Brian Blessed, Tim McInnery, Tony Robinson, Stephen Fry? Кой не познава Пърси, Балдрик и Мелчет? Има ли някой, който не може да назове lord Blackadder?!?!?! Треперете, невежници!!! Горко на онзи, който не изпитал върховното удоволствие да види най-великия британски комик в най-великия комедиен сериал на планетата!) (ПП. Разполагам с торент с перфектни субтитри, където преводачът си е направил труда да обясни всички особености в сценария и играта на думи. Все пак обаче препоръчвам дълбоки познания в английския език и жаргона му, за да извлечете максимални ползи от това безсмъртно творение.)
Е, засега това мисля да стига, че взех вече да се изстисквам. Когато парцалът ми, наречен мозък, попие още кортексови сокове, ще допълвам.
Следва продължение.
Едит1: Леле, как можах да забравя...
- Изкуплението Шоушенк [original title: Shawshank Redemption]
(МНОГО ВАЖЕН ФИЛМ. По принцип, досега не съм гледал затворнически филм, който да е лош (предполагам заради самата постановка на идеята за затвора), но Изкуплението минава всички с лекота. Освен това май все още е топ 1 в класацията на IMDB за най-добър филм изобщо.)
Едит 2: Втора вълна филми
- Чудовища ООД
(Като изключим Играта на играчките, това е един от филмите, който прави Пиксар голямо и известно студио.)
- Играта на играчките
(Един от малкото филми, където българският превод е по-готин от английския оригинал. "Към безкрая... И ОТВЪД!" Ех, Вазов, Вазов... да ти се намира една драсни-пали клечка?
)
- Wall-E
(Имах удоволствието да го гледам едва това лято. Много силен и въздействащ филм, а най-похвалното е, че в голямата си част емоцията е реализирана без говор. Ама към края не се удържат и почва плямпане... Което изобщо не е минус, но все пак.
)
- Fern Gully
(Доста позабравена от мен анимация, която гледах навремето, когато разни неща още ми въздействаха по изключителен начин. И досега злодеят го помня много ярко, защото мистичният и зловещ елемент на <ЛЕК СПОЙЛЕР!> зъл дух в комбинация с машинария </ЛЕК СПОЙЛЕР> ме беше стреснал здравата. Отделно анимацийката си има доста актуално за днес еко-послание, което е бонус. В момента файлът преседява на твърдия ми диск в очакване да си припомня миналото.
)
- Video Games High School (VGHS)
(Уеб сериал. Препоръчвам го само за геймърски нърдове като мен. Продукцията се бъзика доста забавно с компютърната гейминг суб-култура и прави различни аналози. Малко прекаляват с ФПС-а за сметка на останалите жанрове - централния сюжет например се върти само около пуцалките - но има много други хубави моменти. Препратката към Грим Фанданго ми беше любимата, обаче явно малцина ще й се насладят, защото не са играли играта. Брат ми например не схвана иронията.
![Neutral :|](./images/smilies/icon_neutral.gif)
)
- Nuka Break [Fallout Fan Series]
(Друг уеб сериал, отново само за ценители и познавачи.
Изисква добра култура по постапокалиптичното РПГ на Black Isle, обаче авторите на сериала са наблегнали най-вече на новите издания като Фолаут 3 и Ню Вегас. Първоначално цялата продукция беше просто едно фен-филмче, обаче после явно са видели, че ние останалите фенове куфеем и са пуснали още.
Даже направиха Кикстартър и сега втори сезон се очаква в бъдещия свят... през пролетта на 2013-а
)
- The Postman (отказвам да го преведа, губи се целия смисъл на заглавието)
(Една от най-силните роли на Кевин Костнър, според мен. Всички казват, че най-добрия му филм е Танцуващият с вълци, обаче аз гласувам за The Postman. Сюжетът не е феноменален, но реализацията, актьорската игра и посланието са нещата, които ме докоснаха и ме накараха да оценя достойнствата на лентата. Още повече пък, че това е единствения постапокалиптичен филм, книга, игра или каквото и да е, където накрая на сюжета, обществото всъщност УСПЯВА да се възстанови и да излезе към по-светло бъдеще.)
- Megas XLR
(Супер забавната и култова анимация. А също така и пълен бъзик с giant mecha жанра.
Сцепил съм се да се хиля на главните герои и дебелашките закачки на сценаристите, още повече, че накрая показват умение да се справят и с драматични сюжети. Само два сезона има, за съжаление, но си струват
всяка една минута. 'Nuff said.
"
You! dig giant robots,
I! dig giant robots,
We! dig giant robots,
Chicks! dig giant robots... nice!")
- Inception
(Доживяхме да видим Леонардо ди Каприо със сериозно и зряло излъчване. Направо не мога да повярвам на трансформацията. Колкото до филма, той попада в личната ми категория "За да вдена нещо изобщо, тре'а да го гледам поне два пъти, аджеба". Препоръчвам горещо.)
- The Imaginarium of Doctor Parnassus
(R.I.P. Хийт Леджър... дано бъдеш като рицарите! Ахъм... По темата: Досущ като Inception, този филм не може лесно да бъде осмислен от едно гледане. Още повече, че и този, и по-горния са продукции, които
не носят лично послание. Има нещо смътно за завършек, но по принцип всеки зрител трябва сам да си прави изводите когато се появят финалните надписи. Отново препоръчвам.)
Толкоз от втората вълна. Следва продължение.
Едит 3:
- Магистрала 60 [original title: Interstate 60]
(Маскиран като комедия, това е един изключително философски и изпълнен с дълбоки мисли филм. Сетих се за него съвсем случайно, когато прочетох тук моето листче
http://choveshkata.net/blog/?p=2796 и си спомних колко много ми е формирал светогледа тази скромна продукция. Затова и сега го записвам отделно, толкова се развълнувах. Мой приятел даже използваше за псевдоним името на единия от протагонистите. Note to self: Да го гледам пак скоро и на всяка цена. ПРЕПОРЪЧВАМ!)