Приказки за Юнаци и злодеи
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Приказки за Юнаци и злодеи
Тези „приказки“ определено не могат да се поберат в толкова тесни теми...
ВНИМАНИЕ! Новата – и послушно разархивираща се – версия е тук!
ВНИМАНИЕ! Новата – и послушно разархивираща се – версия е тук!
Last edited by Кал on Sun Mar 09, 2014 11:31 am, edited 4 times in total.
Reason: скъсявам-обширявам заглавието
Reason: скъсявам-обширявам заглавието
- Кал
- Първопроходец
Re: Приказки за Юнаци и злодеи: първи
Имаме и първа рецензия за книгата.
Исках да напиша „Имаме и първа рецензия (?) за книгата (?!)“, но проявих мъжество, сдържах се...
Затова пък съм пуснал дискусионна тема. Или поне бях, по едно време.
Исках да напиша „Имаме и първа рецензия (?) за книгата (?!)“, но проявих мъжество, сдържах се...
- Кал
- Първопроходец
А това е една рецензия на половинчатия сборник.
Като я прочетох, ме превзе необходимост да си подаря една възможна Юна...
Като я прочетох, ме превзе необходимост да си подаря една възможна Юна...
- Attachments
-
- Mog-Scrapbook-–dot-com–-final-fantasy-Advent-Children-–tifa-lockhart-1.png
- Юна. Само че... _коя_?
- (233.42 KiB) Not downloaded yet
- Кал
- Първопроходец
Anna Hells ми обърна внимание, че архивите не могат да се разархивират както трябва. Пробвах и аз – свалям някой от архивите, разархивирам го, излиза ми някаква грешка в самия край на HTML файла с Приказките.
Някой друг да има същия проблем?
Някой друг да има същия проблем?
-
- Global Moderator
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 56 times
Винаги съм си представяла Юна здраво "напомпана", една такава сравнително едра, яка, мускулеста, ама пак с някакъв особен вид нежност и замислено, но добродушно лице.
Nameless Here For Evermore
- Кал
- Първопроходец
Чшшшшш! Стига обсъждахте необсъдимото
(Няма, Юне, няма, мама, няма да те даваме на некакви *изпръхтяв* читатели...)
ами кажете има ли проблем с архивите...
П.П. Еви, това мускулестото по' ми блъска на някоя Героиня от Рубин...
(Няма, Юне, няма, мама, няма да те даваме на некакви *изпръхтяв* читатели...)
ами кажете има ли проблем с архивите...
П.П. Еви, това мускулестото по' ми блъска на някоя Героиня от Рубин...
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
„Приказки за Юнаци и злодеи: първи“
(През февруари 2018-а се сдобихме с ново издание, под егидата на ЧоБи. Пренасочвам линка натам.)
(През февруари 2018-а се сдобихме с ново издание, под егидата на ЧоБи. Пренасочвам линка натам.)
Last edited by Кал on Mon Feb 05, 2018 2:46 pm, edited 9 times in total.
Reason: пренасочка към новото издание
Reason: пренасочка към новото издание
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
Във „ФантАstika 2010-11“ има отзив за половинчатата версия на „Приказките“.
Вероятно ви е известно, че не обичам квалификациите, особено тези без обосновка. Горният отзив обаче поражда точно две думи в главата ми:
Пълна скръб.
Дилян Благов wrote:Еклектичен сборник, съдържащ тематично свързани кратки творби от шестима млади автори, къси интерлюдии (някои от тях даже на английски език) и извадки от форумни спорове. Литературен ексеперимент, интересен може би най-вече за младите пера, които имат желание да пишат по-добре и искат да се „огледат“ в свои „конкуренти“.
Вероятно ви е известно, че не обичам квалификациите, особено тези без обосновка. Горният отзив обаче поражда точно две думи в главата ми:
Пълна скръб.
- Кал
- Първопроходец
Една от трудностите да разбереш „Приказките“ – събеседвам понякога с читателя си наум – иде оттам, че не сме се научили да разпознаваме добре иронията, особено когато сме се настроили на вълна „фентъзи“. Че и героично, така де, юнашко, отгоре на всичкото.
А самоиронията пък – въобще.
И вероятно не сме се научили да ги разпознаваме, понеже не сме свикнали да ги прилагаме. Към себе си най-напред. Пробвай: напиши едно изречение, в което се гавриш с някое твое качество. После го прочети на глас и гледай мимиките си в огледалото. Намръщваш ли се? Усмихваш ли се? Ъгълчетата на устните ти накъде сочат?
А като усетим, че някой ги прилага... дали не ни става малко обидно? „Тоя... с кого се бъзика сега? Да не би нещо на нас да ни казва? К'ъв е тоя, бе?! Ще ни закача! Ще се присмива! Ще подлага под въпрос наш'те сериозни, постигнати с много труд и целенасоченост, характери?“
(Това е и склонност към самонараняване: „тоя“ може въобще да няма предвид теб конкретно. Но какво би ти попречило да се нараниш, щом се засилиш веднъж?)
... Тия „Приказки“, както издавам понякога, съдържат много повече въпроси, отколкото отговори.
Затова и си ги обичам, и ще гласувам за тях в класацията за любима българска фантастична книга.
А самоиронията пък – въобще.
И вероятно не сме се научили да ги разпознаваме, понеже не сме свикнали да ги прилагаме. Към себе си най-напред. Пробвай: напиши едно изречение, в което се гавриш с някое твое качество. После го прочети на глас и гледай мимиките си в огледалото. Намръщваш ли се? Усмихваш ли се? Ъгълчетата на устните ти накъде сочат?
А като усетим, че някой ги прилага... дали не ни става малко обидно? „Тоя... с кого се бъзика сега? Да не би нещо на нас да ни казва? К'ъв е тоя, бе?! Ще ни закача! Ще се присмива! Ще подлага под въпрос наш'те сериозни, постигнати с много труд и целенасоченост, характери?“
(Това е и склонност към самонараняване: „тоя“ може въобще да няма предвид теб конкретно. Но какво би ти попречило да се нараниш, щом се засилиш веднъж?)
... Тия „Приказки“, както издавам понякога, съдържат много повече въпроси, отколкото отговори.
Затова и си ги обичам, и ще гласувам за тях в класацията за любима българска фантастична книга.
- Кал
- Първопроходец
Какво ли му е – говоря си сам понякога - на Янчо Чолаков? Да пише и да съзнава, че писаното от него в България ще го разберат има-няма сто души... от които шанс да попаднат на въпросното писано имат примерно десетима?
Самотно? Сам-воинът-е-воин-ово? С капка/каца самоирония?
Самосъжалително на мене ми е било. После пък почвам да се чудя аз ли поставям твърде високи летви, или читателите ни трябва да бъдат по-амбициозни. (Да Четат Повече! Повече! ПОВЕЧЕ!) В края на краищата, каква е файдата от вниманието към всяка дума, когато това внимание човекът на отсрещния край, четящият, няма да го отдели? Не търся криви и прави тук – питам се има ли изобщо файда да внимаваме.
(Един от експериментите в „Приказки за Юнаци“, половинчатия сборник, онова хартиено извержение, беше да налея текста в предпечатния файл с директен копи-пейст. Без нито едно преглеждане за вдовици, сираци, погрешни пренасяния и всичките други прояви на внимание, с които се отличава добрият предпечатар. As raw as they come. Имате ли идея колко души забелязаха немарливия предпечат? Двама. И двамата – предпечатари, внимателни. Добре бре, за кого наистина ги отделяме тия допълнителни пет-шест часа тъкмене на текста? Да не се окаже, че сме се поддали на инерцията, че правим онова, което са правили и прадядовците ни, без въобще да забележим колко се е променил светът ни в междувремието? Егаси фантастите дето сме, ако е така...)
Сега към конструктивното:
Мисля си сегиз-тогиз, от едно щукване до следващото, да пускам тук разни ключета към „Приказките“. Поне до момента, в който някой пропищи, че му развалям удоволствието да ги разгадава самичък. Now that would be fun...
Ето първото, за което се сещам:
- Имат ли героите в „Приказките“ физически описания? Кои да, кои не?
- Съвпадат ли физическите им описания в различните приказки?
- На някакви очебийни несъответствия попадали ли сте?
- А как си обяснявате обосновката на авторите за всеки от горните избори? Защо според вас те така са решили?
... Не съм казал, че „ключе = отговор“. Нали така?
Самотно? Сам-воинът-е-воин-ово? С капка/каца самоирония?
Самосъжалително на мене ми е било. После пък почвам да се чудя аз ли поставям твърде високи летви, или читателите ни трябва да бъдат по-амбициозни. (Да Четат Повече! Повече! ПОВЕЧЕ!) В края на краищата, каква е файдата от вниманието към всяка дума, когато това внимание човекът на отсрещния край, четящият, няма да го отдели? Не търся криви и прави тук – питам се има ли изобщо файда да внимаваме.
(Един от експериментите в „Приказки за Юнаци“, половинчатия сборник, онова хартиено извержение, беше да налея текста в предпечатния файл с директен копи-пейст. Без нито едно преглеждане за вдовици, сираци, погрешни пренасяния и всичките други прояви на внимание, с които се отличава добрият предпечатар. As raw as they come. Имате ли идея колко души забелязаха немарливия предпечат? Двама. И двамата – предпечатари, внимателни. Добре бре, за кого наистина ги отделяме тия допълнителни пет-шест часа тъкмене на текста? Да не се окаже, че сме се поддали на инерцията, че правим онова, което са правили и прадядовците ни, без въобще да забележим колко се е променил светът ни в междувремието? Егаси фантастите дето сме, ако е така...)
Сега към конструктивното:
Мисля си сегиз-тогиз, от едно щукване до следващото, да пускам тук разни ключета към „Приказките“. Поне до момента, в който някой пропищи, че му развалям удоволствието да ги разгадава самичък. Now that would be fun...
Ето първото, за което се сещам:
- Имат ли героите в „Приказките“ физически описания? Кои да, кои не?
- Съвпадат ли физическите им описания в различните приказки?
- На някакви очебийни несъответствия попадали ли сте?
- А как си обяснявате обосновката на авторите за всеки от горните избори? Защо според вас те така са решили?
... Не съм казал, че „ключе = отговор“. Нали така?
- Кал
- Първопроходец
Уиииии!
Приказка за Юнаци – в брой 1/2012 на списание „Осем“
Това ми е единият новогодишен подарък...
Приказка за Юнаци – в брой 1/2012 на списание „Осем“
Това ми е единият новогодишен подарък...
- Кал
- Първопроходец
Отзиви за Празничната приказка от двете движещи сили зад Фентъзи ЛАРП център:
Благодаря за усмихнатото начало, още веднъж.
[spoiler]И ще помогне ли, ако кажа, че посланията в Празничната не са водещото? Водещото е настроението. [/spoiler]
Тиана wrote:Стилът ти е уникален, трябваше ми малко време да разбера идеята на разказа ти. (А може би всеки намира нещо различно в него?) Трябва да се чете бавно и внимателно и това го прави ценна творба. И не за всеки. Начинът на изразяване е много богат, наслояваш историята пласт над пласт още в началото, като същевременно запазваш лекия тон. Предполагам, че като прочета цялата поредица от приказките, ще ми бъде по-ясна историята и героите.
Ирена wrote:Признавам си, този разказ не го разбрах от първото четене. Уж весело и безгрижно, ни разказваш за нещо доста сериозно и някак си има моменти, в които се губя. Има някаква несвързаност и разпокъсаност на мисълта или просто ми е трудно да я следвам. Харесах основното послание, което според мен се синтезира в изречението “Да ги оставим, без да тъжим, че ги няма сред нас – то не значи, че ги няма изобщо, нали?“. Мисля, че трябва да запазиш стила на писане, с обръщенията към читателя, безгрижието и игривостта, но да се опиташ да се изразяваш малко по-ясно.
Благодаря за усмихнатото начало, още веднъж.
[spoiler]И ще помогне ли, ако кажа, че посланията в Празничната не са водещото? Водещото е настроението. [/spoiler]
- Кал
- Първопроходец
Още едно ключе:
Задавайте си въпроса „Коя Приказка се случва след коя? преди коя? успоредно на коя?“.
И си играйте с вариантите. Играйте си.
Задавайте си въпроса „Коя Приказка се случва след коя? преди коя? успоредно на коя?“.
И си играйте с вариантите. Играйте си.
- Кал
- Първопроходец
Цитирам от писателската работилница, която тече в блога на Любомир Николов:
Кал wrote:От друга страна, за сериозните си неща _винаги_ си спретвам самичък едно по-особено „запецване“: избирам сложна начална/„завързваща“ ситуация, чието решение/„развързване“ по никакъв начин не мога да (пред)видя. Как един млад човек би помогнал на своя приятелка, ако тя му довери, че някога са я насилили? Как би постъпил, ако приятелката му, любимото момиче, го завари в този момент и го изревнува? (Това е „Изцеляващата“ приказка от цикъла за Юнаците и злодеите.) Какво се е случило всъщност при миналогодишното масово убийство в Норвегия? Кой е важният (за мене) урок там? („Слушащата“ приказка.) (...)
Ако краят ми е ясен (или се мержелее) още при първия ред, много често историята ми доскучава и изобщо не сядам да я пиша. Казвам си: „Калине, мързи те да се гмурнеш в дълбокото, или те е страх. Не занимавай хората с баналности.“
- Кал
- Първопроходец
Ангел Петров wrote:Някаква пълна щуротия изглежда това. Приказки ли са, или просто приказки? Интересен въпрос. Който я прочете, да каже.
- Кал
- Първопроходец
„Приказките...“ стигнаха до трима нови читатели на Зимната Таласъмия.
Обвинявам Тони...
... в целия ѝ организационно-тръжно-елфски блясък.
П.П. Снимката вече НЕ подлежи на смяна/сваляне.
Абе... я да добавя и една вариация по темата „Юна и неназования юнак (с кодово име „Юн“):
Обвинявам Тони...
... в целия ѝ организационно-тръжно-елфски блясък.
П.П. Снимката вече НЕ подлежи на смяна/сваляне.
Абе... я да добавя и една вариация по темата „Юна и неназования юнак (с кодово име „Юн“):
Last edited by Кал on Sun Jan 18, 2015 2:26 pm, edited 2 times in total.
Reason: ИСТИНСКАТА Тони
Reason: ИСТИНСКАТА Тони
- Кал
- Първопроходец
А ето и какво пред(с)казва единият читател:
Интересното е, че аз не съм запомнил такава реакция от Дилян.
(Реакцията му като рецензент – цитирана по-нагоре в темата – би могла да оправдае нещо подобно... ама се съмнявам. Познавайки Дилян, той по-скоро се е изненадал/забавлявал.)
[spoiler]А от човек, дето не е оценил „Атласа“, каква повече реакция да очакваме? [/spoiler]
Стана ми странно и дори малко тъжно, че почти никой не поиска книгата на Калин Ненов, а Гоа искрено се възмути на цената, която предложих за нея. Според него - обидно висока. Сякаш изпадна в ступор, прекъсна рязко играта си на Biblios, изсипа коментара си в неловката тишина между наддаванията и после спокойно се върна към раздаването на карти, все едно нищо не е било. Видях с крачеца на окото си как клати глава, очевидно считайки ме ме за луда, и се усмихнах. Сега ми предстои да разбера бил ли е прав или не.
Интересното е, че аз не съм запомнил такава реакция от Дилян.
(Реакцията му като рецензент – цитирана по-нагоре в темата – би могла да оправдае нещо подобно... ама се съмнявам. Познавайки Дилян, той по-скоро се е изненадал/забавлявал.)
[spoiler]А от човек, дето не е оценил „Атласа“, каква повече реакция да очакваме? [/spoiler]
- Кал
- Първопроходец
-
- Лъч
- Has thanked: 1234 times
- Been thanked: 254 times
- Кал
- Първопроходец
А... на теб от кои ти прилича?
(Това ми напомня за едно друго питане: Кои са злодеите в тези приказки? М?)
(Това ми напомня за едно друго питане: Кои са злодеите в тези приказки? М?)
-
- Лъч
- Has thanked: 1234 times
- Been thanked: 254 times
Кал wrote:А... на теб от кои ти прилича?
На Бойкиня ми прилича. Голям финес има таз мома.
- Кал
- Първопроходец
Демотивационно писмо:
Уважаемо жури,
Кандидатствам в конкурса за Семинара по творческо писане на фондация „Елизабет Костова“ от няколко години... но за първи път не съм сигурен в смисъла.
Наскоро излезе първият ми сборник, „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“. По-голямата част от историите в него вече се бяха появявали другаде. Отзивите, които получих за тях, бяха: а) много малко; б) в по-голямата си част, вариации на „Пишеш твърде сложно, неясно, объркващо“. Не всички – имаше и изключително радващи, като наградата от международния конкурс „Златен Кан“ през 2009-а – но мнозинството.
Никога не съм се стремял да пиша „елитарно“. Напротив, нищо не ме радва толкова, колкото успешният диалог, сработилото общуване – в един свят, който (мъчат се да ни убедят легион постмодерни автори) общуването сработва все по-рядко и трудно. Обожавам читатели, които не се оставят на автора да ги води за носа, а подлагат на въпроси написаното (някои от приказките за Юнаци се родиха тъкмо така – от въпрос на буден читател). Обожавам писане, което вълнува – не просто гъделичка оня бърборив досадник, ума ни, а стисва сърцето, стисва гърлото... Обожавам теми, които вълнуват – проблеми, истории, случки, от които още капе кръвта ни, още сияят в усмивка.
И когато всичко това – всичко, което мога да дам – се блъсне в мълчание... губя си смисъла. Свличам се от въпроса „Коя мечта ще е следващата?“ до въпроса „Какво правя аз? Глупости?“.
(Подозирам, че и на вас се е случвало.)
„Приказката“, която пращам тази година, е същата като миналата. Казва се „Слушаща“ и – понякога – ми напомня защо не съм прав, като почна да мисля ^така^.
Но понякога мълчанието се оказва по-силно... какво толкова можеш да чуеш в мълчание?
Оставям ви, с приказката. Прощавайте, ако съм досадил.
- Кал
- Първопроходец
Това ако не го споделя, ще се пръсна...
Запитване до български художници колко би струвала корица за новото издание на „Приказките“.
Отговор: от 500 до 2000 лева за илюстрация на корица. За „Приказките“ – 300.
...от смях.
[spoiler]За сравнение: Проучете колко струва корица на списание Analog, Asimov's или Fantasy & Science Fiction. После сравнете тиражите (и цените) им с книгите в Бг.[/spoiler]
Моите Юнаци откриват всевъзможни начини да ме забавляват...
Запитване до български художници колко би струвала корица за новото издание на „Приказките“.
Отговор: от 500 до 2000 лева за илюстрация на корица. За „Приказките“ – 300.
...от смях.
[spoiler]За сравнение: Проучете колко струва корица на списание Analog, Asimov's или Fantasy & Science Fiction. После сравнете тиражите (и цените) им с книгите в Бг.[/spoiler]
Моите Юнаци откриват всевъзможни начини да ме забавляват...
-
- Global Moderator
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 25 times
Не, не - 500 - 200 за илюстрация по принцип, не конкретно за Приказките.
А на мен не ми е смешно. Тъжно ми е. Това са "мечтаните" им цени. Едва ли са реалните. И мисля, че един добър илюстратор напълно си ги заслужава.
А на мен не ми е смешно. Тъжно ми е. Това са "мечтаните" им цени. Едва ли са реалните. И мисля, че един добър илюстратор напълно си ги заслужава.
- Кал
- Първопроходец
Ако имам време-вдъхновение, ще направя една сметка „за отрезвяване“, подобна на тази.
Иначе – и на мен ми се иска ние, авторите, да вземем хонорар от 5000 лева. И аз мисля, че напълно ги заслужаваме.
Само че...
Иначе – и на мен ми се иска ние, авторите, да вземем хонорар от 5000 лева. И аз мисля, че напълно ги заслужаваме.
Само че...