30.04.: Премиери на „Аурелион: Храмът“ и „Войната с фафите“

Приятели 🙂

Писателската работилница за ученици, водена от клуб „Светлини сред сенките“, и премиерите на „Аурелион: Храмът“ и „Войната с фафите“, за които писахме тук, ще се проведат на източния полуетаж в Националния дворец на културата. Разгледайте схемата в сайта на Фестивала на българското образование. Търсете в лявата част на втория етаж надписа „Литературна работилница„. Намира се точно до стълбите към втория етаж, които са вляво от централното фоайе на НДК.

Ако имате нужда от още ориентация, хората на информационния щанд до входа на НДК ще ви насочат.

Датите и часовете остават същите. Премиерите на двете книги ще започнат в 15 часа на 30 април. Ако има промени, ще ги обявим тук – моля следете.

И – заповядайте!

Писателска работилница (29.04. – 30.04.2011 г.)

В рамките на шестия Фестивал на българското образование в Националния дворец на културата, клуб Светлини сред сенките ви кани на:

Писателска работилница (29.04. – 30.04.2011 г.)

Програма:

Желаещите да участват в първия етап на писателската работилница трябва да изпратят своите текстове (разкази, приказки, поезия, пиеси, есета или откъс от по-дълго произведение) в размер, не по-голям от 3 стандартни страници (5400 знака с интервалите), до 26 април, на:
leonadimmm -в- gmail.com

Работилницата е отворена за ученици от всички класове. Заедно с текстовете ни пратете и трите си имена, възрастта и класа си.

Екип от клуб „Светлини сред сенките” ще прочете текстовете и ще отличи своите фаворити, които ще получат награда и грамота по време на втория етап от писателската работилница.

Втори етап:

29.04., 13:30 – 18:00
30.04., 11:00 – 16:00

Всеки ученик, който дойде на Фестивала на българското образование в НДК през тези два дни, може да вземе участие в игрите, които са част от творческата работа на клуб „Светлини сред сенките”.
1. Игра за развиване на въображението.
2. Игра „гледна точка”.
3. Дискусия: герой, среда, свят и обратно (създаване на убедителен герой с адекватно на средата и психологията си поведение).

Отличените участници ще бъдат обявени и наградени на 30.04., от 14:00.

Веднага след това ще ви представим две нови книги на клуб „Светлини сред сенките“ и част от авторите им:

„Войната с фафите”


На война с фафите, или какво се случва, когато се забъркаш с феи

Историята във „Войната с фафите” е подсказана от трейлъра на книгата. Едно малко момиченце на име Кати е главната героиня, призвана да спаси 400-годишна върба от отсичане, а с това – живота на една феериса и нейното царство-феерия (да не кажем цялата природа на планетата, защото фафите далеч не са хвърлили око само на феерията в двора на детската градина!). Кати има трудна задача; никой не й вярва и не иска да й вярва, така че всичко изглежда безнадеждно, както доста пъти в живота. Помощта идва не откъдето е очаквана – на страната на Кати застава беляджията Борко, рамо до рамо с когото ще отмъкнат червения градински маркуч и ще влязат в сражение с фафите. Тази история не е просто приказка – тя провокира за война с фафите, които се крият в самите нас. Без да се усетим, те действат с нашите ръце, погубвайки прекрасната феерия около нас – треви, цветя, храсти, дървета. Колцина отказват полиетиленовото пликче в супермаркета? Едно такова пликче се разгражда 300 г. А колцина са засадили едно дърво? Тези, които имат зад гърба си поне едно посадено дърво, са взели надмощие във войната със своя вътрешен фаф и за тях феерията на природата е жива. Това е скритото послание на „Войната с фафите” – освен чисто читателското удоволствие от неповторимата детска фантазия.

„Храмът” – втора част на романа „Аурелион – вечният баланс”

„Храмът” е дългоочакваното продължение на романа „Монетата”. Тези, които са чели първата част, знаят как започва всичко. Едно малко елфче открадва древна монета, която става причина да се въвлече в опасно приключение по следите на изчезващата магия на Аурелион. Магическата планета е пред прага на глобална криза. Древните й сили я напускат, а никой от мъдреците й няма отговор на въпроса – каква е причината за това? Странна задруга, включваща магьосник-школар, паладин, фъфлещо джудже, луда врачка и момиче-контрабандистка, което се представя за момче, е на път да открие отговорите. Твърде различни по характер, раса и амбиции, спътниците по неволя бързо откриват, че са постигнали най-важното за едно истинско приятелство – могат да разчитат един на друг. Макар и малко на инат, те се привързват безрезервно. Разбира се, това ги плаши и обърква. Депресиите, гневът, неканената любов и бягството от отговорност разкъсват и събират задругата по понякога комичен, понякога тъжен начин. Приятелството и изборът, решенията, които вземаме според това с кого и какво ни срещат обстоятелствата, са едни от основните търсения на авторите. На фона на колоритно приключение с много хумор, но и поводи за размисъл, героите непрекъснато се променят. Развиват се или са объркани, грешат или постъпват достойно, вървейки заедно към мечтата си за едно по-добро време, в което всеки ще намери своето място и ще бъде полезен.

За въпроси:
Валентина Димова, ръководител на клуб „Светлини сред сенките“ – leonadimmm -в- gmail.com

Към началото