Човешката ви кани: 20.03. – предпремиера на „Носителят на светлина“

Приятели 🙂

Ухилил съм се до ушите, понеже 1) на _такова_ чудо досега не сме ви канили; 2) такова _чудо_, също като еднорозите и алманасите, отнема мнооооого време, докато се роди – и ми стана мило и премило, като си припомних чувството, когато_най-сетне_ се роди…. Но да не ви разсейвам от същественото. 🙂

Заповядайте на 20 март от 18:30 в клуб „Хамбара“ (ул. Шести септември 22) на предпремиерата на българския фентъзи филм „Носителят на светлина“ – дело на кино група „Чудак“ от Варна.

кадър от Носителят на светлина

Създателите на филма споделят:

Защо Чудак? Защото няма нищо по-чудесно от това да сътворяваш, а заедно с това и да изживяваш чудото. А какво по-чудно от това да откриеш свят, в който магията и любовта са нещо толква естествено и ежедневно, колкото и въздухът и светлината. Светът, в който живеем.

Нашето малко чудо се казва „Носителят на светлина“ – 35-мин фентъзи филм, в който сме се опитали да докоснем някои от най-естествените, но в същото време най-тайнствени и непонятни кътчета на човешката душа.

Колко е тънка границата между мечтите и лудостта, между желанието за един по-добър свят и стремежа към разрухата на този?

Дали наистина се боим да обичаме, или се боим да признаем пред себе си, че това е нашата човешка същност?

Какво е борбата за справедливост, когато жертваме всичко, което имаме, какво са магията и мъдростта, когато не виждаме истината, има ли безсмъртие, когато я няма светлината?

Готови ли сме да се срещнем със своето безсмъртие, готови ли сме да научим какво ни прави наистина безсмъртни, когато тленното у нас умре?

Работата по тази история продължи близо 2 години. Сценарият и самата история са авторски, музиката е авторска, образите на героите по-авторски не могат да бъдат, защото всеки един от нас постепенно откри у себе си своя герой.

За снимките са подбрани прекрасни места, като Аладжа манастир, ботаническата градина в Балчик, Шуменската крепост, плажовете по северното Черноморие и т.н., но също така не чак толкова прекрасни такива, например мрачни подземия и изсечени гори – един от най-ярките символи на посегателство и разруха.

Опитали сме се да съчетаем класическите техники в киното с умерено поднесени визуални ефекти и класическото саундтраково звучене с атмосферични звукови акценти.

Знаем, че това е само началото, защото магията ражда магия, а чудото ражда чудо!

Чуйте откъси (първи, втори, трети) от саундтрака на филма. Разгледайте няколко кадъра.

кадър от Носителят на светлина

кадър от Носителят на светлина

кадър от Носителят на светлина

кадър от Носителят на светлина

кадър от Носителят на светлина

И… елате. Нашата еднорогочовешка дружина ще е там – ухилена до ушите, ка
к 😀

П.П. Напомням: В петък, от 18 часа, в музея „Земята и хората“, през задния вход – втора киновечер с подборката от „13 национални кинофантастики„. Този път – британски. Входът е все тъй свободен, ние – все тъй гостоприемни. 😉

15 коментара за “Човешката ви кани: 20.03. – предпремиера на „Носителят на светлина“

 1. Здравейте!

  Чудаците обявяваме – за тези които преглеждат статията тук, че датата на премиерата във Варна е 12.05.2008г. в Младежки дом (бул. Цар Освободител 25) от 19:30 часа. Ще се радваме да Ви видим там 🙂

  Поздрави
  Ели

 2. Е, не! Искам и аз:) – откакто се прави този филм дискретно следя развитието и чакам:)))
  Пак да кажа колко се радвам, че тук край нас се случват такива неща!

 3. Аз искам да благодаря на Чудаците 🙂 за чудната вечер на предпремиерата им.
  Вярно – Хамбара си беше като хамбар, но атмосферата на филма ме накара да се потопя изцяло и да не забелязвам някои смущаващи неща наоколо като стърчащи хора и цигарен дим 😉
  Искрено се радвам, че мечтите се сбъдват и вярвам, че ни чакат още много ЧУдеса 🙂
  Христо ме попита тази вечер дали е имало нещо във филма, което да ме смути…
  Засмяна се пренасям отново там – отново в онази приказка и не мога да си спомня такъв момент.
  При чудна котка, магьосница, запомнящ се злодей :), вълшебна атмосфера и музика – няма как нещо да дразни.
  Обещавам да напиша и статия за Чудаците. 🙂
  Със сигурност ще й намерим приложение 😉
  С обич:
  Светличе

 4. Следващото предвидено място за прожекция е във Варна през април. За Пловдив не сме мислили, но, ако има къде и как – с удоволствие ще дойдем при вас!Що се отнася до интернет разпространението, засега няма такова – искаме да отидем чистички на студентските фестивали 🙂
  След тях – кой знае колко възможности за разпространение ще се открият 🙂

  Поздрави

 5. Здравко от Пловдив:

  Исках да попитам относно българския фентъзи филм, ще има ли скоро прожекции в Пловдив или ще го има ли за сваляне в интернет?

 6. Здравейте!

  Искам да споделя, че кино група „Чудак“ има и e-mail адрес вече: chudaka@gmail.com
  Всеки, който има желание да се свърже с нас да се чувства свободен да пише 🙂

  Поздрави

  P.S. Надявам се да ви видя на прожекцията ни довечера и на бъдещите ни изяви 🙂

 7. Ани (и всички тук) бъди добре дошла на 20ти и ще се запознаеш лично с нас и с по-голяма част от екипа и актьорския състав. За работата по проекта може да се говори наистина _много_ което винаги е по-добре да се прави на живо, а за бъдещите проекти е рано да се говори, но вече се подготвя нов сценарий. 😉

 8. Трепкам искрящо, пърхам крилато и пристигам в София – откога го чакам този филм!Чела съм сценария, гледала съм кадри от него, слушала съм от музиката му, но копнея да видя и чуя всичко това в цялостност.
  Като знам колко мерак и устрем вложиха създателите му, с колко обич и вълнения го дариха, няма как да не е хубав!
  И нека това отроче повлече крак, та да ни спохождат още такива радости!
  Успехи ви, чудаци!

 9. Нека да попитам и тук, дано не ставам досадна 🙂
  Как мога да получа по-подробна информация за създателите на филма, сценария, работата и бъдещите творчески планове, благодаря 🙂

 10. Поздравявам чудаците от екипа на филма със сърце, пръскащо радост наоколо!
  Засега се налага да обуздая нетърпението си и да се задоволя само с тези кадри:), но им желая още мноооого филми по-нататък и все така да търсят искрата на безсмъртието в нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото