Четем днес, за да има утре

Здравейте, еднорожки приятели 🙂

Днес ви каним да се присъедините към едно онлайн събитие, което ни се стори много близко до сърцата – а ако искате да наваксате с някое и друго заглавие на Човешката библиотека, но досега все сте отлагали – ето ви повод.

Тази пролет „Академия за рециклиращо изкуство“ (Recycle Art Academy) и Bookfan.tasy отново се отправят на пътешествие в опознаване на околната среда и методите за опазването ѝ. В рамките на две седмици ще се проведе второто издание на Четатон на бъдещето. И този път  наблягат на четива за устойчиво развитие във всичките му сфери – и канят всички желаещи да се присъединят. Събитието ще се проведе от 18 април до 3 май, така че ще имате две седмици да четете – и почти цял месец да си изберете какво да четете.

А ако се чудите към кои книги да посегнете, ето селекция с чобитски идеи от наши и посестримни заглавия (а ако има какво да добавите към нея – ще се радвам много – авторът на този пост си признава, че не е чела всички книги на Човешката библиотека). Ако за първи път се срещате с нашата библиотека – не се свенете да  я разгледате и да видите различни варианти да купите книга от Чоби на приятелски цени – включително и опцията да пожелаете електронна книга и ако прецените, че това е вашата книга, да платите колкото, когато и ако поискате.

 

1. Всичко живо е трева
Книга за екология, рециклиране, опазване на природата и др.

Тук ви предлагам две антологии – „Как спасяваме света“ и „Зелени разкази (ама наистина)„. Антологията „Как спасяваме света“ събира текстовете, отличени от Човешката библиотека в Копнежа за растящо творчество през 2015-а, и е замислена като по-малка сестричка на „За спасяването на света“. Защо по-малката сестричка, а не кака ѝ? Ами, по-голямата сестричка е наиииистина голяма – но ако се чувствате амбициозно, нека това не ви спира!

Самото заглавие на „Зелени разкази“ е достатъчно, за да обоснове присъствието му като предложение – но за да го затвърдя, ще приложа този цитат от представянето му:

„Замърсяване, свлачища, застрояването на плажовете, връзката ни с планината, дърветата, растенията, животните, ГМО – всичко, което ни е толкова познато, че сме се отучили да обръщаме внимание, е тук и не бива да бъде пренебрегнато. Тук е и далечното и не толкова далечно бъдеще, възможно и невероятно, приказно и ужасяващо, оживяло във въображението на не един от участниците в сборника.“ – Адриана Пенчева

2. През води и гори
Книга за дивата природа / или за животинския свят (може и в градска среда) 

Поседният еднорог“ – Питър Бийгъл

Ама как?! – ще възкликнете вие. „Еднорогът – принизен до животно? Срамота!“

Но това не е просто еднорог. Това е последният еднорог. Избрах да препрочета тази книга за миналогодишното издание на Четатон на бъдещето и ви я предлагам сега не просто защото е заглавието – флагман на Човешката библиотека. Освен всичко друго, това е приказка за тъгата и болката на знанието, че си последен от вида си. Съдба, която застрашава една голяма част от дивата природа днес, и която – ако съпреживеем тези страх, тъга и болка – може да предотвратим.

Второто ми предложение не е за чобитска или посестримна книга, но е така, ама така подходящо – буквално заглавието на книгата отговаря на условието на предизвикателството! А и е на, един вид, посестримна авторка. Това са  „Дивите животни на града“ – Елена Павлова. Много красиво издание, което освен това е и с кауза. Може да го намерите на сайта на „Българска илюстрация“ –

3. Ах, морето
Книга за моретата и океаните

Тук ми се искаше да препоръчам една посестримна книга – „Зъбатите демони“  от Петър Бобев . Екологични катастрофи, български учени, безскрупулни магнати и акули, пред които чудовищата от „Челюсти“ стават за аквариумни рибки!  Ако обаче се затрудните в откриването ѝ, си позволявам да разширя препоръката по авторство – Петър Бобев има впечатляваща библиография, и много заглавия с морски приключения. Аз лично сигурно ще изровя от добрия стар кашон с Библиотека Фантастика „Светещата гибел“ и ще видя какви изненади крие зад корицата с този роднина на Кракен.

4. Замръзналото кралство
Книга за ледените пустини или за климатични промени

Хмм, и това предизвикателство се оказа малко трудно за препоръки! Тук на помощ пак може да се притече Петър Бобев със „Самотникът от ледената пустиня“ – ето отново, условие в заглавието, по-лесно от това – здраве! 😀 Или пък да се доверите на антологиите от първата точка – климатът и земните промени са теми, които също може да видим в някои разкази.

Ако се чувствате авантюристично настроени, може да проучите сборника „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“, който сред всичко друго, обещава отговор на въпроса „Как да различим снежните дюни от снежните преспи?“ . Посестримната поредица за Мина на Весела Фламбурари пък започва много студено и заснежено – от преспите на Балчик в тези на Горната земя.

5. Градът на слънцето
Книга за бъдещето на градовете, градското планиране, устойчивата архитектура, иновациите

За миналото издание на четатона аз четох „Дивна„, съвместно произведение на авторите от фентъзи клуб „Светлини сред сенките“. Там в едно бъдеще След Земята героите живеят сред хладни звезди на космически станции.  „Непоискано добро“ на същия клуб пък се развива в друго бъдеще, където човечеството е запратено да живее в „подземни понички“, където дори тревата и дъждът са изкуствени (Няма да крия, че именно тази поничковидност ме подтиква да избера „Непоискано добро“ за тазгодишните си четива.  Всички знаем, че поничката е чудна форма – кара те да мислиш за космос, кафе, тор (с малка буква) и Тор ( със скандиванско-голяма буква) и геометрични и математически термини, които всъщност не може да схванеш. )

Изкушавам се обаче и за препрочит на една посестрима – „Сивият път“ на Любомир Николов – Нарви, и с прекрасните илюстрации на Петър Станимиров. Причината ми за препрочит, е загатването от страна на художника, че се задава дългоочакваното продължение на „Наследникът“. А причината ми за препоръчване е наистина уникалното – а аз гледам да не злоупотребявам с този термин – пресъздаване на едно земно бъдеще. Няма да ви развалям удоволствието от разкриването на множеството малки загадки за миналото и бъдещето на тази Тера, ако решите да четете „Сивият път“ – но ви го гарантирам.

6. Мила Родино
Книга за българската природа или такава с фолклорни мотиви –

За финалното предизвикателство от четатона препоръката е лесна – „Невидена река“ на Мирослав Моравски. Там главният герой се завръща към българските села и гори (сред които го чака и нещо по-тайнствено), а авторът гарантира, че фолклорните мотиви от условието ще бъдат изпълнени – „Невидена река“ си има свой собствен саундтрак, който може да изслушате, съставен от фолклорни мотиви и рок звучене.

Посестримната „Мина, магиите и бялата стъкленица“ , която споменах по-горе, също е чудесен избор. Разказах ви за природата и балчишкият сняг, които ви чакат вътре, но освен това трилогията за Мина приютява оригинални фантастични герои, в които може да разпознаем следи от нашите приказки и фолклор – като Педя човек – Лакът брада например. А тези книги на Весела Фламбурари са достъпни и в аудио вариант! От мен да знаете, когато четатонствате, е много полезно да имате и аудио книга, с която да запълните свободни минутки тук и там, и да се придвижвате към финала дори когато ръцете ви са заети с някое ежедневно задължение.

Това бяха моите идеи за Четатона на бъдещето от богатия архив на Човешката библиотека и нейните посестрими. Ще се радвам да се възползвате от някои от тях, да ги допълните, а ако хвърлите око на някоя от електронните книги – да си поискате.

С пожелание за успешен маратон,

ЧоБи Нина

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото