Каним ви на: Фестивал на българското образование, писателска работилница

Приятели 🙂

И тази година в НДК ще има Фестивал на българското образование – такова, за каквото си мечтаем.

Датите са 22-24 април, а ето с какво ще участва Човешката библиотека:

В трите фестивални дни, от 11 сутрин до 6 привечер, ще тече писателска работилница. Тя очаква млади автори: всеки ученик или студент, който чувства неустоимия порив да пише разкази, стихове, есета или текстове-за-които-няма-измислено-име – но усеща, че нещо им липсва…

Какво ще правим?

Вие ни пращате предварително (на poslednorog -в- gmail.com) или ни носите на място 5-6 страници/9-10 хиляди знака свое творчество, на хартия или файл. Ние, в трите дни на фестивала, ви предлагаме препоръки по него (и писането изобщо).

Кои сме ние?

Преди всичко – страстни читатели :): хора, за които словото е като въздуха, като водата.

По-конкретно: участници в Човешката библиотека, редактори, членове на литературни журита, писатели, преводачи. Готвим ви специалното присъствие на Любомир Николов (преводач на „Властелина на пръстените“… освен всичко останало ;), Николай Теллалов (автор на „змейската“ поредица „Да пробудиш драконче“, „Царска заръка“, „Пълноземие“, „Слънце недосегаемо“), Антон Дончев (…нужда да ви го представяме? :D), както и младите писатели и илюстратори от творчески клуб „Светлини сред сенките“, които ще покажат как се правят колективни романи (с последния им, „Дивна“, който разказва историята на група талантливи ученици в космическа академия, те вече имат пет издадени книги, а сега успоредно редактират шестата и седмата).

Всеки от специалните ни гости ще връчи своята лична награда за най-добър текст, донесен на самия фестивал (до 23 април, 18:00) или пратен ни на адрес poslednorog -в- gmail.com (до 21 април, 18:00). Такива награди ще връчат и издателство „Аделфи„, издателство „Инфодар„, издателство „Лингея„, както и самата Човешка библиотека. Условието: текстовете да са не по-дълги от 6 страници, или 10800 знака (вкл. интервалите).

Успоредно с работилницата продължава младежкият конкурс „Книгите, които ме промениха“. Голямото четене приключи… но не и четенето всякакъв размер, нали така? 🙂 Всеки читател, роден след 1 март 1982 г., за когото книгите са не просто развлечение или извор на знание, а житейско вдъхновение и верен приятел (иначе казано – не само образоват, но и образуват :D), може да ни разкаже за тях на електронен адрес poslednorog -в- gmail.com. Пълните условия на конкурса са описани тук.

И накрая, МОЛБА:

Ако знаете софийски училища, в които има живи читателски клубове, литературни групи, пишещи кръжоци – препоръчайте ни ги! Или направо ни свържете с тях. Колкото повече – толкова повече. 😀

След Великден очаквайте изненади по темата, а дотогава – Празници!

Кал) и екипът на ЧоБи

ГОЛЯМО ПИТАНЕ: Какво прави Човешката оттук нататък? – РЕЗУЛТАТИ: Месец трети

Приятели 🙂

Тия дни станаха три месеца, откакто възвестихме ГОЛЯМОТО ПИТАНЕ „Какво правим оттук нататък?“.

Резултатите досега са:

1. Да издадем “Песента на ханджията” на Питър Бийгъл
19 гласа ДА

2. Да издадем “Повече от човешки” на Теодор Стърджън, в напълно нов превод
10 гласа ДА

3. Да издадем сборник с подбрани разкази на Теодор Стърджън
20 гласа ДА

4. Да издадем “Храмът”, продължение на “Монетата”, на “Светлини сред сенките”
13 гласа ДА

5. Да издадем “Антиземие” на Николай Теллалов
21 гласа ДА

6. Да издадем “Слънцеград” на Николай Теллалов
21 гласа ДА

7. Да (пре-)издадем “Аз, грешният Иван” на Николай Светлев
8 гласа ДА

8. Да издадем антология “Топла българска поезия”
9 гласа ДА

9. Да ни предложите вие нещо друго – какво?
Различни предложения. Преобладава Зиндел.

…от общо 37 гласували.

ПИТАНЕТО продължава – без краен срок, и с все толкова огромно желание да чуем гласовете ви – гласовете на читателите, заради които продължава самата Човешка библиотека. Включете се лично, включете и четящите си приятели!

К)

ПИТАНЕ: Премиерата на „Дивна“

Приятели 🙂

1. Чели ли сте романа „Дивна“?
– да
– не
– чета го в момента
– започнах го, но реших, че не ми се чете
– друго: …

2. Бихте ли дошли на премиера на „Дивна“ с участието на авторите от казанлъшкия клуб „Светлини сред сенките“ на 11 април (неделя) в културен дом „Средец“, София?
– твърдо ДА
– по-скоро да
– по-скоро не
– твърдо НЕ
– друго: …

(Въпросът е важен, за да решим дали да правим тази премиера изобщо.)

Моля да ни отговорите до 18 март.

„Слънце недосегаемо“: статистика и читателска дискусия

Приятели 🙂

На 7 февруари се навършиха два месеца от публикацията на електронното “Слънце недосегаемо”.

През тези два месеца:

  • книгата си свалиха 24 човека
  • двама от тях написаха отзив
  • платиха си я петима

Е-”Слънцето” продължава да бъде достижимо онлайн, при същите условия; ние – да водим статистики (и да преценяваме по тях дали ще правим нещо подобно със следващите ни книги); вие… вие четете ли?

Ей сегичка ще ви проверим…

30 март, 19:30-21:30 часа
културен дом „Средец“, стая 213

Обсъждане на “Слънце недосегаемо”

С участието на хора, прочели (!!!) книгата

А може би даже – и на автора Николай Теллалов 😉

Вход свободен

А да ви видим!

…A нали разбрахте, че и март е Месец на живите срещи? Чакайте още вести – и не чакайте да ни навестявате в новия ни дом. 😀

Кал, ЧоБи… а копитата – все толкова скрежни

Каним ви на: благотворителен търг :)

Ели Апостолова е художничката, сътворила кориците на „Последния еднорог“ и първото издание на „Бленуващите кристали“. Нейни илюстрации може да откриете и в двата алманаха „ФантАstika“.

В слънчевото седмомартенско утро ви предлагаме три картини на Ели, в първия импровизиран благотворителен търг, организиран от Човешката библиотека. 😀 (…Не знам как е при вас, но на нас ни е страшно забавно да намятаме нови и нови одежди, да намираме нови и нови свои лица. Важно е същностното да се запазва. 😉 )


Песента на влюбената нощ. Художник Ели Апостолова
Песента на влюбената нощ. Художник Ели Апостолова. Размери: 9 х 13 см

Начална цена: 40 лв.


Цветя 1. Художник Ели Апостолова
Цветя 1. Художник Ели Апостолова. Размери:28 х 14 см

Начална цена: 70 лв.
Продадена! Честито на Павлина Йосева. 🙂


Цветя 2. Художник Ели Апостолова
Цветя 2. Художник Ели Апостолова. Размери: 28,5 х 12,5 см

Начална цена: 70 лв.

И трите картини са акварел върху картон (и мъничко пастел в едната – познахте ли коя?), облечени в рамки. Ако искате да ги разгледате на живо, заповядайте в новия ни дом на ул. „Ангиста“ 8 в София, всеки делничен ден м/у 11 и 18 часа – а с допълнителна уговорка и в друго време. 😉

Самият търг ще тече при следните условия:

1. Наддаването е явно. (Нека се види, че се забавляваме.) Просто пишете като отклик по-долу „Предлагам X лв. за картината ……..“ – или нещо подобно.

2. Може да наддавате с произволна сума, кратна на 1 лев. (За да не си играем със стотинки.)

3. За крайна оферта считаме онази, която предлага най-висока цена и в рамките на 24 часа след публикуването й не се е появила по-висока от нея. Тоест – ако решите да участвате, проверявайте докъде е стигнало наддаването поне веднъж дневно. (Ако нямате възможност за това – предупредете ни, ще импровизираме нещо.)

4. Въпроси? 🙂

Търгът започва СЕГА! И нека се случи… тъкмо каквото е нужно!

Смеховито в седмомартенската утрин,
Калин и неизненаданата част от екипа на ЧоБи

П.П. Освен с реалните картини в картон и бои, разполагаме и с висококачествени техни електронни версии, които са подходящи за цветен печат. (Тези горе са с намалена разделителна способност – ако се опитате да ги разпечатате, ще излязат нехубави.) Ако имате интерес към тях, ще говорим с Ели при какви условия би се съгласила да ги продаваме или споделяме. Пишете. 🙂

Към началото