Пишещи приятели 🙂

Сдружение „Професионален форум за образованието“ (http://edufest.info/), клуб „Светлини сред сенките“ (http://svetlinisredsenkite.com/) и фондация „Човешката библиотека“ (http://choveshkata.net/blog/) организират едноседмична писателска работилница в Китен през август.

В писателската работилница ще си помагаме да:

 • си изясним какво искаме да кажем;
 • открием как да го изразим най-въздействащо;
 • развием въображението си с творчески игри;
 • редактираме художествени текстове, свои и чужди;
 • обсъждаме плодотворно текстовете си с други хора;
 • търсим реализация на вече написаното;
 • (по желание) пишем заедно.

Водещите Валентина Димова, Александър Султанов (известен и като Ейдриън Уейн) и Калин Ненов имат опит като автори на проза, поезия и есеистика, участници в съавторства, преводачи, редактори и коректори, членове на конкурсни журита.

Заниманията ще продължат 6 дни, по 3 астрономически (4 учебни) часа на ден, плюс индивидуални обсъждания. Една от ключовите теми ще бъде „Как да напишем роман, който да бъде купен от голямо западно издателство?“, с подтеми:

 1. Кои жанрове се търсят в момента и как да изберем подходяща тема.
 2. Защо някои истории се харесват на всички и как се пише бестселър.
 3. Героите ли правят историята или историята прави героите.
 4. Сюжет или стил – кое е по-важно.
 5. Как се прави хубава история от нищото – конкретни сигурни техники.
 6. Как никога да не страдаме от „писателски блокаж“ и липса на вдъхновение.
 7. Положението у нас и навън и новите възможности пред самиздата и е-книгите.
 8. Най-трудното: как да си намерим истински агент и издател на световния пазар.

Творческите игри включват писане от необичайна гледна точка (на животно, извънземно, оживял предмет…), история по странна ситуация или ключови думи, и други.

Работилницата ще се проведе на 31 юли – 7 август. Ако има достатъчно желаещи за втора група, тя ще се събере на 21-28 август. Общата такса за участие е 295 лв.: 245 лв. за седем нощувки и пълен пансион (закуска, обяд, вечеря) в базата на Министерство на здравеопазването в Китен и 50 лв. за самата работилница.

схема на пътя от автогара Китен до базата на МЗ

Повече за условията на писателската работилница и другите летни курсове, предлагани от „Професионален форум за образованието“, вижте в този файл и на сайта на Лятна педагогическа академия: http://www.p-acad.hit.bg.

Краен срок за записване: 18 юли.

Ако желаете, предварително пратете на leonadimmm -@- gmail.com до 10 хиляди знака свой текст (завършен или откъс от по-дълга творба), с който ще участвате в работилницата.

За записване: Сдружение „Професионален форум за образованието“ – тел. (02) 954 90 88, (02) 852 00 96, GSM 0878 188 800, 0879 481 909, 0882 043 211

 

…Въпроси? 🙂

На някои вече сме отговорили в коментарите по-надолу.