Каним ви на: Писателска работилница на море, август 2011

Пишещи приятели 🙂

Сдружение „Професионален форум за образованието“ (http://edufest.info/), клуб „Светлини сред сенките“ (http://svetlinisredsenkite.com/) и фондация „Човешката библиотека“ (http://choveshkata.net/blog/) организират едноседмична писателска работилница в Китен през август.

В писателската работилница ще си помагаме да:

 • си изясним какво искаме да кажем;
 • открием как да го изразим най-въздействащо;
 • развием въображението си с творчески игри;
 • редактираме художествени текстове, свои и чужди;
 • обсъждаме плодотворно текстовете си с други хора;
 • търсим реализация на вече написаното;
 • (по желание) пишем заедно.

Водещите Валентина Димова, Александър Султанов (известен и като Ейдриън Уейн) и Калин Ненов имат опит като автори на проза, поезия и есеистика, участници в съавторства, преводачи, редактори и коректори, членове на конкурсни журита.

Заниманията ще продължат 6 дни, по 3 астрономически (4 учебни) часа на ден, плюс индивидуални обсъждания. Една от ключовите теми ще бъде „Как да напишем роман, който да бъде купен от голямо западно издателство?“, с подтеми:

 1. Кои жанрове се търсят в момента и как да изберем подходяща тема.
 2. Защо някои истории се харесват на всички и как се пише бестселър.
 3. Героите ли правят историята или историята прави героите.
 4. Сюжет или стил – кое е по-важно.
 5. Как се прави хубава история от нищото – конкретни сигурни техники.
 6. Как никога да не страдаме от „писателски блокаж“ и липса на вдъхновение.
 7. Положението у нас и навън и новите възможности пред самиздата и е-книгите.
 8. Най-трудното: как да си намерим истински агент и издател на световния пазар.

Творческите игри включват писане от необичайна гледна точка (на животно, извънземно, оживял предмет…), история по странна ситуация или ключови думи, и други.

Работилницата ще се проведе на 31 юли – 7 август. Ако има достатъчно желаещи за втора група, тя ще се събере на 21-28 август. Общата такса за участие е 295 лв.: 245 лв. за седем нощувки и пълен пансион (закуска, обяд, вечеря) в базата на Министерство на здравеопазването в Китен и 50 лв. за самата работилница.

схема на пътя от автогара Китен до базата на МЗ

Повече за условията на писателската работилница и другите летни курсове, предлагани от „Професионален форум за образованието“, вижте в този файл и на сайта на Лятна педагогическа академия: http://www.p-acad.hit.bg.

Краен срок за записване: 18 юли.

Ако желаете, предварително пратете на leonadimmm -@- gmail.com до 10 хиляди знака свой текст (завършен или откъс от по-дълга творба), с който ще участвате в работилницата.

За записване: Сдружение „Професионален форум за образованието“ – тел. (02) 954 90 88, (02) 852 00 96, GSM 0878 188 800, 0879 481 909, 0882 043 211

 

…Въпроси? 🙂

На някои вече сме отговорили в коментарите по-надолу.

45 коментара за “Каним ви на: Писателска работилница на море, август 2011

 1. Въпрос: Как се заплаща участието в работилницата, ако присъствам частично (само на някои занимания)?

  Отговор: Плаща се по 5 лв. на занимание/10 лв. на ден.

  Заниманията са общо 12 – 6 дни по 2 блока от по 2 учебни часа/1,5 астрон. часа.

  Плащането става на място – занимание за занимание или ден за ден.

 2. Въпрос: Възможно ли е частично присъствие (две или три нощувки)?

  Отговор: Да, но тогава трябва да уредите нощувките си в Китен независимо от нас. Престоят в базата на МЗ е на пакетна цена, която важи само за пълния период от седем дни.

  Една възможност е съседният голям хотел, на Кремиковци, там със сигурност ще има места и не е скъпо. Ето координати на управителя: Иво Чачев, 0550 36364, 0550 36858, kiten -в- aquatour21.bg

  Ако самите вие знаете добри варианти, моля споделяйте с останалите.

 3. Впрочем – удължаваме срока за записване.

  Вече е 18 юли.

 4. Добре е да ги решим тук, предварително. 🙂

  Така че нека всеки си пише предпочитанията (и причините им).

  – – –

  И Виктор ни прати текстове за оглед.

  Други участници, уважаващи сроковете? 🙂

 5. Ще трябва да на място да обсъдим кога точно ще се провеждат заниманията.
  Най-добре в жегите да дерзаем,
  а после на плажа да се мотаем. 😉

 6. За часовете на заниманията:

  Има предложение да издърпаме следобедния блок по-рано: да стане от 15 до 16:30.

  Възражения?

  – – –

  И за предварителните текстове:

  Цвети, една от участничките, вече ни прати нейните 10 000 знака за предработилничарски прочит. Някой друг? 🙂

 7. Въпрос: Ако впоследствие цъфна в Китен в началото на август – ще ли да мога да си платя на място за уъркшопа и е ли обвързано това с престой в станцията, или може да се ослушам за алтернативни варианти на престой наоколо?

  Отговор: Ще може да се плаща и ден за ден (или дори занимание за занимание), на място. Подробностите ще обявя на 16-и. 😉

  В базата обаче по-вероятно няма да има места. 🙁 Така че – който идва импровизирано, ще трябва да си намери къде да спи. (Можем да помагаме с палатки, шалтета и спални чували. Без майтап.)

  И за това ще пиша малко повече на 16-и.

 8. Jane – кои часове предпочиташ ти?

  (Съжалявам за забавянето – допреди малко бях офлайн.)

  Имайте предвид, че слънцето става _страховито_ от 11 нататък (изпробвах го тъкмо вчера на селото ми… сега съм досущ змей, люспест такъв… :/). Също и – преди 17 часа.

 9. Здрасти!

  Да попитам и тук – часовете така ли ще останат? Т.е. от 11 до 12:30 и от 16 до 17:30.
  Питам, защото при мен включването доста зависи от това кога ще е работилницата. Ако е в неудобни за мен часове, няма да се включа в цялата, за да не си развалям почивката на море.
  Благодаря предварително!

 10. Съгласен – 16 до 17:30?

  (Ако е прекалено горещо – мозъците ни пак няма да работят както трябва…)

 11. Според мен предложението за 11 до 12:30 е добре. Втората част трябва да се измести по-рано, за да се използват горещите часове за писане и дискусии, а по-късно да се ходи отново на плаж.

 12. Трябва да го съгласувам и с останалите водещи (пък и сигурно на място – с участниците … поспаливици ниедни :D), но засега идеята е:

  Два учебни часа преди обед – примерно 11 до 12:30. Два – преди вечеря – примерно 17:30 до 19.

  След ядене не се писателства добре. 😉

  Всъщност вие как предпочитате?

 13. По кое време на деня ще се провежда обучението?
  Аз като гледам най-удачно е след като мине обедното меню. 😉

 14. Уж е „хихик“… ама знаеш ли какви участници ще се запишат…

  (С което официално заявявам: Аз мога да мина и без плаж – стига да ме искате за другото. Готвя се. Психически, пишически, четически, и всякак.)

 15. Не предлагам нищо, просто се зачудих дали e СЕРИОЗНО това за плажа, или просто майтап 😉

 16. Хммм… Предлагаш да си направим една някъде другаде ли?

 17. Че то ако не остане време за плаж, за какво се прави тази работилница чак в Китен…

 18. Какво е ММЦ?

  Тъкмо преди малко си говорих със Светла от Професионален форум за образованието – тя обясни, че нашата станция е встрани от „битпазара“.

  А за плаж мислите ли, че ще ви оставим време? *хихик*

 19. Хора, браво за ентусиазма, не смятам че съм ви на нивото, за да се включа. Но Китен, август… не си причинявайте това. Мястото е огромен битпазар, маскиран като евтини, еднотипни на магазинчета и през август става мека на чалга културата, гарниран с мръсен и претъпкан плаж. Нямаше ли нещо подходящо на ММЦ, като искате да сте в района? Успех.

 20. Като цяло нашата група (общо 4 човека) не се състои от хора, които професионално смятат да се занимават с писане, но нищо не ни пречи да пробваме нещо ново. Ще ни бъде наистина много интересно!

 21. Значи ще си имаш работа предимно с мен. 😀 Аз съм по редакторската част.

  За чисто коректорски въпроси – правопис, граматика – не знам дали ще остане време. Всъщност, ако ги поискат няколко участника – и тях ще обсъдим. И да ги пропуснем, няма страшно – те се разрешават бързо, може и по имейл.

  (Освен ако са като онова „търся някой/-го, който да ме разбира“… 😀 )

 22. Аз от сега да си кажа, че се включвам в писателската работилница с цел да усъвършенствам коректорските и редакторските си способности. 🙂
  С една дума не очаквайте от мен да се включвам като писател. Иначе с радост ще почерпя опит от останалите участници.

 23. Въпрос(и): Искаме да се запишем за работилницата. Трябва ли да попълним някакъв формуляр? Кога и на кого да внесем парите за морето? Нужно ли е още нещо от наша страна?

  Отговор(и) (цитирам Светлана Нанчева от „Професионален форум за образованието“): Напишете ни имената на всеки желаещ и поне един GSM за връзка, за да могат нашите сътрудници да се свържат с Вас за уточняване на подробности.

  Относно парите: предварително е необходимо да внесете само сумите за курса (за писателската работилница – 50 лв.), а сумите за настаняването ще заплатите на място.

  Ако сте от София, заповядайте в нашия офис на ул. Цар Асен 88 (това е близо да НДК). Работим всеки делничен ден от 9:00 до 20:00. Можем да се срещнем и през уикенда, ако за Вас е по-удобно, с предварителна уговорка.

  Ако не сте от София, можете да преведете сумите по банков път на сдружение „Професионален форум за образованието“. Банковата сметка на сдружението ще намерите на сайта на Академията, в раздел „За записване„. Там сме публикували и регистрационна форма; ако искате, можете да я попълните и да ни я изпратите по електронната поща.

  На телефоните (02) 954 90 88, (02) 852 00 96, GSM 0878 188 800, 0879 481 909, 0882 043 211 – аз и колегите Юрий Анджекарски, Боряна Димитрова, Преслава Тодорова, Кристиян Панов ще отговорим на Вашите въпроси.

  …и допълвам:
  Светлана и хората от „Професионален форум за образованието“ отговарят за административните въпроси. Ако имате въпроси по самото съдържание на работилницата – пращайте на нас в Човешката библиотека: poslednorog -в- gmail.com.

 24. Въпрос: Кой е точният адрес на базата на МЗ в Китен и как се стига до нея?

  Отговор: Тъй като това е село Китен, точен адрес няма. 😀 Базата се намира на 5 мин. пеша от автогарата. Вижте схемата горе.

  Плюс: Ако имате нужда, звъннете на някой от GSM-ите на организаторите, когато пристигнете на автогарата. Те ще дойдат да ви вземат с кола.

  Въпрос: Може ли да пропускаме занимания по време на работилницата?

  Отговор: Може. Ама после да не ни тормозите „Аз това не го разбрах“… 😀

 25. Ето, обсъжданията почнаха… 😀

  Ники, мерси!

 26. 1. Кои жанрове се търсят в момента и как да изберем подходяща тема.
  – всичко се търси, стига да е увлекателно написано;
  (необходими са широки анкети, за да се получи такава информация)
  а темите… те просто се случват.

  2. Защо някои истории се харесват на всички и как се пише бестселър.
  – явно засягат някакви вътрешни, дълбоки потребности (?);
  (пак анкети и проучвания!)
  бестселър не се прави от автора, а от продавачите, за да бъдем точни…

  3. Героите ли правят историята или историята прави героите.
  – моето мнение е, че героите правят историята!

  4. Сюжет или стил – кое е по-важно.
  – като че ли стилът (ако вземем за пример Янчо Чолаков или Йоан Владимир)… ама най-добре да бъдат в синхрон, разбира се.

  5. Как се прави хубава история от нищото – конкретни сигурни техники.
  – бързичка рецепта: мислено подменяте действащите лица в историята; или – поставяте я в друго време, на друго място, с обратен ефект.
  Преглеждането на вариациите и възможните разклонения на събитията може роди идея за добър сюжет.

  6. Как никога да не страдаме от „писателски блокаж“ и липса на вдъхновение.
  – да имаме вярна муза 😉

  7. Положението у нас и навън и новите възможности пред самиздата и е-книгите.
  – спънките са психологически, средата е инертна. Повече настойчивост и ледовете ще се разпукат и тръгнат.
  (вж. №8)

  8. Най-трудното: как да си намерим истински агент и издател на световния пазар.
  – интернет.
  Въпросът какъв е мотиват за писане: самото творчество, което извира отвътре, или планове да се спечели?

  пускайте материалите си с опция за коментиране от читатели. Трудно е, но във всяко мнение търсете рационалното зърно, даже сред откровените хули.

  светът се променя, ролята на агента и издателя – също.

 27. Въпрос: Възможно ли е да ме придружава човек, който няма да участва в заниманията?

  Отговор: Да, възможно е. В такива случаи човекът заплаща само таксата за хотелски престой (245 лв.).

 28. Присетих се, че миналата година правихме записи на миниработилниците ни. Ако ви е любопитно да послушате – ето ги:

  http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?f=47&t=251#p1923

  (Без гледане на самите текстове обаче не се разбира много. 🙁 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото