Каним ви на: Писателска работилница, 16-23 август 2020, Кранево

Пишещи приятели,

След Китен 2011Велинград 2012Велинград 2013Китен 2013Велинград 2014Слънчев бряг 2014, Велинград 2015, Мелник 2015, Редактилниците в София 2016 (първа и втора) и Слънчев бряг 2016, серията писателски работилници продължава. За първи път ще се съберем в Кранево, с обещание за писане и плацикане. (По традиция, писането преобладава. 😉 )

Какво ще съдържа работилницата?

В нея ще си помагаме да:

 • си изясним какво искаме да кажем;
 • открием как да го изразим най-въздействащо;
 • развием уменията си с конкретни задачи;
 • обсъждаме плодотворно текстовете си с други хора;
 • редактираме художествени текстове, свои и чужди.

Заниманията ще продължат 6 дни, общо 24 (астрономически) часа, плюс индивидуални обсъждания. Освен практическата работа по редакция на ваши текстове, този път на фокус ще бъдат:

 • Как се прави къс разказ? Какви елементи в какви минимални (и максимални) обеми е разумно да напъхаме? Какво изискват дългите произведения: от пистолета в пръстен до ракетомета в текстов вариант.
 • Какви разлики съществуват между съвременната литература (по-емоционална) и тази от миналия век (по-хладна и аналитична)? Как влияят те на личното ни писане?
 • Как се конструират сложни текстове? Тук ще изследваме конкретните елементи, вплетени в „слушащата“ приказка в „Приказки за Юнаци и злодеи: втори“… и ще видим къде се проваля тя. 😉
 • (Бонус за участници с добър художествен английски) А reading comprehension exercise based on the 2,700-word short story „Less than Two,“ co-written by Kalin M. Nenov and Ilka Chechova. What is this story about, ultimately? How can we find out?

За кого е удачна тя?

За всеки, който:

 • обича да пише и иска да развива уменията си;
 • се вълнува от другите страни на книгоиздаването, например разгласата и разпространението на готовата книга, хартиена или електронна, в България или в чужбина. (Препоръчваме ви да преслушате записите от Китен 2011; много от въпросите ви навярно ще открият отговорите си там.)

Кой ще я води?

Водещите Елена Павлова (известна и като Върджил Дриймънд, Лейни Кинг, Илайджа Джауит, …) и Калин M. Ненов имат опит като автори на проза, поезия и есеистика, участници в съавторства, преводачи, редактори и коректори, членове на конкурсни журита, издатели и разпространители.

Къде ще се проведе?

В бунгала „Творчески къщи Кранево“.

Кога?

От 16 август (настаняване в бунгалата след 14 часа + вечеря) до 23 август (закуска, освобождаване на стаята до 12 часа, обяд, отпътуване). Заниманията започват на 17-и предиобед и продължават до вечерта на 22-ри.

Колко струва?

365 лв. Включва 245 лв. за седем нощувки, пълен пансион (закуска, обяд, вечеря), туристически такси и застраховки; и 120 лв. такса за самата работилница.

Как да участвам?

До 15 юли ни пишете на poslednorog-маймунка-gmail-точка-com. Ще ви добавим към мейл лист за вести и ще ви държим в течение за следващите стъпки.

Пак дотогава ни пратете и първата вноска „пазете ми мястото, ей!“ (известна и като „капаро“ 😉 ) от 120 лв.вижте как тук.

Внимание! Тази година местата са ограничени – бунгалата могат да поемат докъм 20 души. Ще обявим тук, ако местата се изчерпат.

Ако желаете, пратете ни и:

а) представяне в свободен текст (кратък разказ за себе си) до 3 стандартни страници (5400 знака);

б) свой художествен текст за редакция по време на работилницата – до 5 стандартни страници (9000 знака). Може да е завършен или откъс от нещо по-голямо. Ако имате конкретни въпроси по текста, включете и тях във файла.

Нещо друго?

Работилницата ще се състои само ако се запишат поне девет участници. Доведете и другарче. 😉

НБ! Ако имате специални нужди за менюто – вегетерианско, веганско, без определени храни… – опишете ги, когато се записвате.

Нещо друго? 🙂

Следете тази вест за промени! А в коментарите надолу ще откриете често задавани въпроси.

Ваши работилничари:
Еле и Кал

8 коментара за “Каним ви на: Писателска работилница, 16-23 август 2020, Кранево

 1. По въпроса за интернета: Ще нося бисквитка на Виваком с 35 гиги в нея, вярвам да ни стигне, ако се ползва разумно.

 2. Въпрос: Има ли Wi-Fi в Кранево и къде?

  В района на бунгалата и нашата база със сигурност няма. За самото село не знаем.

 3. Въпрос: Ако съм с малки деца, те ползват ли намаления?

  Освен че (очевидно 🙂 ) не плащат таксата от 120 лв. за работилницата, децата ще са на половин цена, ако две се събират на едно легло и ползват един общ порцион. Уговорката ни с организаторите на бунгалата е да плащаме на легло + храноден.

  Това означава и че бебета, които вървят в комплект със собствено креватче и не изискват отделен порцион, не плащат нищо. Така де… вие не плащате нищо за тях. 😉

 4. Въпрос: Как да стигна до Кранево?

  След 15 юли ще обсъдим с потвърдилите участници различни варианти (вкл. собствен минибус, който да ни вземе от София + други удобни градове).

  NB! Цената на транспорта не е включена в сумите горе.

 5. Въпрос: Кога и как да платя?

  На този етап е достатъчно да потвърдите желание за участие, като пратите 120 лв. по някой от начините тук.

  След 15 юли ще пиша на потвърдилите участници как действаме с остатъка от сумата (245 лв., ако участвате в работилницата; 125 лв., ако само ще се плацикате).

 6. Въпрос: Може ли да се включа само онлайн?

  Да. Ще осигурим един допълнителен лаптоп, на който ще пуснем Google Meet, Google Hangouts или Discord. (За Zoom засега не обещаваме – той е вариант само ако уредим платената му версия.)

  Тогава заплащате само таксата от 120 лв.

 7. Въпрос: Може ли да доведа хора, които няма да участват в самата работилница?

  Да… стига все още да разполагаме със свободни стаи/легла. 🙂

  Тези не-участници заплащат само нощувките и храната – без таксата от 120 лв. за работилницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото