Каним ви на: Писателска работилница, 03-09.08.2015, Мелник

Пишещи приятели,

След Китен 2011Велинград 2012Велинград 2013, Китен 2013Велинград 2014, Слънчев бряг 2014 и Велинград 2015, серията писателски работилници продължава. Този път наш домакин ще бъде съвсем новата творческа къща „Петрохан“, в близост до Клисурския манастир и връх Компарк хотел „Макензен“ в Мелник.

Какво ще съдържа работилницата?

В нея ще си помагаме да:

 • си изясним какво искаме да кажем;
 • открием как да го изразим най-въздействащо;
 • развием уменията си с конкретни задачи;
 • обсъждаме плодотворно текстовете си с други хора;
 • редактираме художествени текстове, свои и чужди.

Заниманията ще продължат 6 дни, по 3 астрономически (4 учебни) часа на ден, плюс индивидуални обсъждания. Освен практическата работа по редакция на ваши текстове, този път на фокус ще бъдат:

 • „Съживяване“ на художествените герои: как да ги направим по-истински и по-готини, даже ако са от лошите (надграждане и развитие на героите и как да ги проверим сами за достоверност и последователност).
 • Средностатистическият читател: инструментариум за самопроверка на текста и неговото приемане от различните целеви групи (сечение на читателската публика по полов и възрастов признак); що е то симулиран „професионален читател“ и как се формира мнението на такъв инструмент – как да поднесем произведението си така, че да го харесат в издателството.

За кого е удачна тя?

За всеки, който:

 • обича да пише и иска да развива уменията си;
 • се вълнува от другите страни на книгоиздаването, например разгласата и разпространението на готовата книга, хартиена или електронна. (Препоръчваме ви да преслушате записите от Китен 2011; много от въпросите ви навярно ще открият отговорите си там.)

Кой ще я води?

Водещите Елена Павлова (известна и като Върджил Дриймънд, Лейни Кинг, Илайджа Джауит, …) и Калин M. Ненов имат опит като автори на проза, поезия и есеистика, участници в съавторства, преводачи, редактори и коректори, членове на конкурсни журита, издатели и разпространители.

Къде ще се проведе?

В парк хотел „Макензен“ в Мелник. Ето как изглежда и къде се намира.

Кога?

От 3 август (настаняване след 14 часа + вечеря) до 9 август (закуска, освобождаване на стаята до 12 часа, обяд, отпътуване). Заниманията започват вечерта на 3-и и продължават до предиобеда на 9-и.

Колко струва?

270 лв. Включва 210 лв. за шест нощувки, пълен пансион (закуска, обяд, вечеря), туристически такси и застраховки; и 60 лв. такса за самата работилница. Не включва допълнителния транспорт – за него ще си пишем, след като видим колко души имат нужда.

Как да участвам?

До 20 юли ни пишете на poslednorog маймунка gmail точка com. Ще ви добавим към мейл лист за вести и ще ви насочим къде и как да се запишете.

Ако желаете, пратете ни и:

а) представяне в свободен текст (кратък разказ за себе си) до 3 стандартни страници (5400 знака);

б) свой художествен текст за редакция по време на работилницата – до 5 стандартни страници (9000 знака). Може да е завършен или откъс от нещо по-голямо. Ако имате конкретни въпроси по текста, включете и тях във файла.

Нещо друго?

Работилницата ще се състои само ако се запишат поне седем участници. Доведете и другарче. 😉

НБ! Ако имате специални нужди за менюто – вегетерианско, веганско, без определени храни… – опишете ги, когато се записвате.

Ако все пак ви се ходи на море, нашите домакини от Професионален форум за образованието организират в Слънчев бряг Лятна педагогическа академия 2015. Смените започват на 10 юли и приключват на 21 август. Разгледайте програмите и се запишете.

Нещо друго? 🙂

Следете тази вест за промени!

Ваши работилничари:
Еле и Кал

6 коментара за “Каним ви на: Писателска работилница, 03-09.08.2015, Мелник

 1. ВНИМАНИЕ! Тъй като творческа къща „Петрохан“ още не е готова за гости, преместваме работилницата в парк хотел „Макензен“ в Мелник. Отразил съм промяната горе; всичко друго се запазва същото.

 2. Току-що добавих информация и за Лятната педагогическа академия 2015 – вижте я в края на вестта. 🙂

 3. Въпрос: Може ли да дойда, без да участвам в работилницата? Само на почивка?

  Отговор: Да. Тогава плащате само 210-те лева. С две особености:

  1. Тъй като местата в къща „Петрохан“ са ограничени (ок. 20), желаещите за работилницата са с предимство. Ще знаем окончателна бройка на 20 юли. Досега не са се събирали толкова много – но все пак имайте предвид. 😉

  2. Хората, които идват „само на почивка“, не се броят в квотата „поне седем участници, за да се проведе работилница“. Ако тази квота не се събере, няма да се събираме и ние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото