Ортодокс

Заглавията, влезли в библиотеката или пристъпящи към нея

Ортодокс

Postby брръм » Sun Sep 30, 2018 5:19 am

Тема за романа „Ортодокс“ на Григор Гачев.

Първи откъси

Така започна процесът:

Кал wrote:Мили Чобити и Терафантазийци (:

Както повечето от вас знаят, преди години бяхме подготвили романа
„Ортодокс“ на Григор за издаване в поредица „Човешката библиотека“.
После започнахме да търсим външно издателство, но до момента все
удряме на камък...

Затова аз ви предлагам да пуснем „Ортодокс“ като съвместно издание на
ЧоБи и ДБФ „Тера Фантазия“ – в поредицата „Съзвездие BG“, от която в
момента излиза „Фантастивал в Европолис“.

Основният плюс на този вариант е, че и двете ни общности ще участват
наравно в разгласата и разпространението на книгата. Минуси поне аз не
се сещам никакви.

User avatar
брръм
 
Posts: 185
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:38 pm
Has thanked: 483 times
Has been thanked: 318 times

Re: Ортодокс

Postby брръм » Thu Oct 18, 2018 12:33 pm

И-и макар и позакъсняло(не бийте вестоносеца, толкова може :) ), записвам мнението на най-новия ни читател - майка ми. Ето какво приблизително каза тя, като една взискателна читателка от едно по-старо поколение, която не си пада много по фентъзи или фантастична литература:

"Хареса ми, че произведението смеси фантастика с реалност, получило се е добро съчетание. Интригата беше интересна, а фантастичните елементи - неочаквани и приятни. Последните 50ина страници (тези с worldbuilding бележки) се четяха по-бавно, но също бяха интересни."

Коя от книгите на Чоби бихте казали да й предложа след тази? :)

User avatar
брръм
 
Posts: 185
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:38 pm
Has thanked: 483 times
Has been thanked: 318 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Oct 18, 2018 1:06 pm

Йеее, нови читатели!

Майка ти на хартия ли ги предпочита (тогава ѝ препоръчвам поредицата на Теллалов), или се оправя електронно (тогава нека тя подскаже някакъв любим жанр, или двама-трима автори)?

Впрочем има нови откъси в блога за отразяване тук... ;)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby брръм » Mon Oct 22, 2018 12:28 pm

Отразявам новия откъс от „Ортодокс“ в блога и тук:

В подготовка за „Ортодокс“: Малкото четене

User avatar
брръм
 
Posts: 185
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:38 pm
Has thanked: 483 times
Has been thanked: 318 times

Re: Ортодокс

Postby Cliff_Burton » Tue Nov 06, 2018 1:17 pm

Преди много, много години, в една далечна галактика... Не всъщност това беше нещо друго. Сега отиваме не преди, а след много, много (пък знае ли човек, може и по-скоро да е) години, в една друга галактика. Не казвам далечна, защото във възможното бъдеще екстраполирано от автора вечният въпрос "Що е то реалност?" придобива съвсем, ама съвсем друго значение. Реални ли са всички светове или съществуват само в паметта на безтелесните... Обаче май се отплеснах, заговорих ви за различните светове, за безтелесни, за релейни възли, за трансмитерите и комуникаторите между световете... А идеята ми беше да разкажа за Ортодокс, а после вие сами да си намерите допълнителните материали, а защо не и да създадете ваш собствен свят, който да закачите към Резервата. Все пак проектът е с отворен код, всички са поканени да се присъединят.

Действието в повестта се развива на два свята - (псевдо)средновековния, църковнославянски Ортодокс и изцяло отдадения на науката Академия. Главните герои са Петърчо и Христина - немирни пакостници, които бързо печелят сърцата ни, забърквайки се в различни приключения. Стилът е простичък, с прекрасни диалози, майтапи и весели случки усмихващи се от всяка страница. Какво ли наистина не може да се случи, ако едно дете прекарало живота си в тъмните векове попадне в "бъдещето", където трябва да ходи на училище, да се къпе всеки ден (бррр), да яде такива вкусотии, които у дома дори по Коледа не се готвят. А ако заведем едно момиченце израснало в стерилната среда на "бъдещето" в типичното село с калта, въшките и къщите с външен клозет. Където млякото не се купува в супермаркета, а се дои от кравите и чиниите не се самоизмиват. Е няма как да не съпреживеем с двете деца културният шок и не може да не се учудим с родителите им, че дете на десетина години не притежава знания по физика на ниво поне Нютон или пък не може ни копче да зашие, ни да сготви боб.

Но да се върнем на момента, в който започват да се създават световете в "Резервата". Тъй като всеки свят си има своите особености, е логично и хората, които ще го населят да бъдат подходящи за околната среда. Така например Ортодокс започва своето съществуване с идеята да си остане на константно техническо ниво. Единият начин да стане това е посредством строгите закони, забраняващи всичко с по-сложно устройство от воденично колело да речем. Другото, по-важно ограничение е сред обитателите на света да няма аугментирани. Така де, за какво да ти забраняват калкулатора, ако можеш да сметнеш наум корен кубичен от осемцифрено число. Това условие вече е малко трудно за спазване. Няма как да скриеш шестото пръстче на крака си, но съвсем друго е да скриеш телепатичните си умения. Така или иначе сред първите заселници на Ортодокс е имало скрити аугментирани и Петърчо се пада пряк потомък на някой от тях. Помните ли "Рейнман"? Е, той е нещо като бета версия на Петърчо.

От друга страна на Академия никога не е имало такива ограничения. Още повече, че първите заселници на този свят (както показва и името) са учени, учени и пак учени. Безтелесните, отговарящи за този възел от Резервата са изпитвали съмнения ще могат ли учените да се справят с реалния живот, но бъдещето показва, че "мързеливите" хора, отдадени на науката могат да се занимават и с доста по-прозаични неща като животновъдство например. Но все пак основната цел на техния свят си остава разгадаване смисъла на живота, вселената и т.н... За да изпъкнеш в този свят трябва да си наистина на много високо ниво, а Тинчето макар и да не обръща нужното внимание на повечето учебни дисциплини с компютъра ляга и с него става. И притежава две от най-важните качества на истинския хакер - неизчерпаемо любопитство и пакостливост!

Един свят обаче няма как да съществува без управници (т.е. не че няма как, но сякаш не сме дозрели за него), а както често става, истинските кукловоди са в сянка. Безтелесните като създатели на системата са достатъчно могъщи да правят каквото си поискат и имат достъп до всяко нейно кътче. На някои светове това е обществено достояние (Академия), на други безтелесните са забулени в мистицизъм, а на трети малцина знаят за тяхното съществуване (Ортодокс). Но истината е, че хората на никой от световете нямат ясна представа какво поражда действията на безтелесните и каква е тяхната цел.

А след като вече знаем що за хора (така де, деца) са главните действащи лица мисля на всички ще е интересно да проследим тяхната история и множеството им приключения. Григор е изградил един пълнокръвен свят (всъщност светове), като единственият минус на Ортодокс е, че се чете на един дъх, а продължението му не се знае кога ще бъде написано. Всъщност донякъде зависи и от читателите - ако Ортодокс ви хареса, свържете се с автора за следващата част.
PEACE & LOVE

User avatar
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
 
Posts: 259
Joined: Fri Jan 09, 2009 4:02 pm
Location: ДАО
Has thanked: 296 times
Has been thanked: 378 times

Re: Ортодокс

Postby eli » Mon Nov 19, 2018 5:30 pm

http://www.booksinprint.bg/Publication/Details/9fe9948a-dac0-4a56-b4d7-f2b294ecb65e

Мили хора, плановете са в сряда-четвъртък /21-22 ноември/ да се влезе в печат. Така че ако някой, нещо... дотогава. Случайно разбрах, че за 7 /май/ декември има някакво представяне, ще се постараем да има хартиени бройки.
Аз много се радвам, че Петърчо и Христина получиха своите физиономии от ръцете на Петър Станимиров. Дано и на останалите се харесат.

eli
Global Moderator
 
Posts: 281
Joined: Sat Feb 04, 2012 9:14 pm
Has thanked: 10 times
Has been thanked: 247 times

Re: Ортодокс

Postby eli » Wed Nov 21, 2018 7:40 pm

Някой дали може да ми даде повече информация за нещо като представяне на Ортодокс, което ще е на 8 декември. Имате ли нужда от съдействие за рекламирането му? Моля за извинение, ако не ми е точна информацията.
eli
Global Moderator
 
Posts: 281
Joined: Sat Feb 04, 2012 9:14 pm
Has thanked: 10 times
Has been thanked: 247 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Nov 29, 2018 11:12 am


User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Mon Dec 03, 2018 11:31 am

Медиен анонс за 8 декември:

Копнежи и растежи: две книжни премиери и едно награждаване

Общността на Човешката библиотека, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и творчески клуб „Светлини сред сенките“ ни канят на 8 декември, събота, от 11 часа в сектор „Детска литература“ на Столична библиотека, за да представят две нови книги за деца (и не само): романа „Ортодокс“ на Григор Гачев и стихотворната повест „Момичето от квартала“ на Светлини сред сенките; и за да наградят младите автори, отличени в тазгодишния Копнеж за растящо творчество.

В дебютния роман „Ортодокс“ на Григор Гачев, родителите на малкия Петърчо го оставят в манастир, понеже въпросите му им идват прекалено големи. Ще се превърне ли Петърчо в образцов монах? Или ще се насочи по път със самодиви и караконджули, еретични думи като „електричество“ и „холография“, други светове и същества с неизмерима мощ... че и нова сестричка? И докато двамата сеят купища весели поразии, ще смогнат ли да научат по нещо сериозно за достойнството, щастието и човешката същност?

„Момичето от квартала“ е петнадесетата колективна книга на творчески клуб „Светлини сред сенките“ и първата стихотворна повест в поредица „Човешката библиотека“. Тя разглежда взаимоотношенията между деца и родители и премеждията на малкия човек, оставен да се оправя сам в големия квартал. Как реагират децата на първата любов? На първия сблъсък с градските хулигани? На първата среща с нещо страшно, за което трябва да се говори, но е трудно да се намерят точните думи – и точните хора, на които да споделим? Авторите са на възраст от 7 до 18 години.

Също толкова млади са авторите, които ще бъдат наградени в седмия Копнеж за растящо творчество, организиран от Човешката библиотека, клуб „Светлини сред сенките“ и Ателие за българска детска литература „Горната земя“. За първи път темата на Копнежа е „Книгите, които ми въздействат“ и ще ни срещне с читатели, които умеят да пишат – и писатели, които не забравят да четат.

„Ортодокс“ и „Момичето от квартала“ излизат както в хартиен, така и в електронен вариант. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи от нея се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художници и оформители.

За още подробности и най-актуална информация:
https://choveshkata.net/blog/?p=6956


Отражения:
- teenews.eu
- citadelata.com
- avtora.com avtora.com
- teenportall.com
- scifi.bg
- az-jenata.bg
- kulturni-novini.info
- fantasylarpcenter.com
(ще добавям линкове, давайте и вие)
Last edited by Кал on Wed Dec 05, 2018 6:13 pm, edited 7 times in total.
Reason: +отражения

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Tue Dec 04, 2018 10:42 am

„Ортодокс“: електронно и хартиено издание и премиера (08.12.)

И анонс за приятели онлайн:

08.12.: Премиера на романа „Ортодокс“ от Григор Гачев

Приятели (:

Четвърти декември е най-множественият рожден ден на света… или поне в нашия личен свят. :)

Преди точно дванайсет години по българските земи допрепуска „Последният еднорог“, за да пробуди позадрямалите си братчета и сестричета и да пръска седефена светлина дори в най-дълбоките тъми, през които сме газили от тогава.

Преди девет години „Слънце недосегаемо“ присъедини лъчи в разпръскване на тъмите и превърна стъпките ни в подскоци, седмици след като бяхме затворили последната страница.

Преди пет години сбрахме сърца, умове и сили „За спасяването на света“. По петдесетина различни начина, покриващи половин век и (поне) половината Космос. Признаваме си веднага: понякога, като вдигнем очи към звездите, ни сърби, смъди, издува отвътре да се сберем пак… Ммммммм.

Преди три години празнувахме двайсетия си юбилей (… освен литературната традиция да сме скарани с математиката, обичаме да ползваме различни, наши си бройни системи :P ) в „Нощта на скорпиона“. Тогава си спомнихме, че за да сглобим отговора на Живота, Вселената и всичко останало, първо трябва да прочетем много, много истории…

А днес пристига една история – трийсет и първата в поредица „Човешката библиотека“ и втората в поредица „Съзвездие BG“ – която говори с езика на децата, за да напомни на порасналите сред нас, че порастването край няма. Също като въпросите, които задава Петърчо… Ето я:

„Ортодокс“ – Григор Гачев


В дебютния роман на Григор Гачев, родителите на малкия Петърчо го оставят в манастир, понеже въпросите му им идват прекалено големи. Ще се превърне ли Петърчо в образцов монах? Или ще се насочи по път със самодиви и караконджули, еретични думи като „електричество“ и „холография“, други светове и същества с неизмерима мощ… че и нова сестричка? И докато двамата сеят купища весели поразии, ще смогнат ли да научат по нещо сериозно за достойнството, щастието и човешката същност?

Повече за „Ортодокс“ открийте тук, а за автора – тук.

Романът излиза както в хартиен, така и в електронен вариант. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художници и оформители.

И ако търсите подарък за приятели читатели – вижте как да им подарите е-изданието с наша помощ. Може и с посвещение от автора. ;)

Премиерата на „Ортодокс“ е на 8 декември от 11 часа в детския отдел на Столична библиотека, като част от награждаването в седмия Копнеж за растящо творчество... и други изненади. ;)

Чакаме ви,
Кал, Григор и всички в ЧоБи


Започвам да разпространявам по сайтовете, форумите и социалните мрежи, където хората ме знаят. Давайте и вие. :)

И отбелязвайте тук къде пускате линкове – да не дублираме усилия.

Моите са:
- forum.chitanka.info
- teenproblem.net/forum (има проблем с публикуване на нови теми, затова използвах темата на „Разкажи ми приказка“)
- shadowdance.info/forum
- cheteneto.subtle-bg.com (мъртъв; не ми се занимава да си правя нова регистрация в https://forum.hobbykafe.com/viewforum.php?f=11 )
- sf-sofia.com/forum
- G+ общностите „Аз обичам книгите“, „Читателски клуб“, „Електронни книги“ и „Сборище на трубадури
- Goodreads групите Bulgaria Reads и Bulgaria
- личният ми G+ профил

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Tue Dec 04, 2018 10:15 pm

Събитие в Goodreads за 8 декември

За десетина минути поканих 1000 (буквално) приятели. Да видим сега колко ще ме разприятелят... :D

(Остават ми още близо 1900... но Goodreads каза: Sorry you've hit the limit for invitations recently. Please come back later. Ще пробвам пак утре – а сега ще помоля за помощ вас. ;) )

+ още 1000 покани 12 часа по-късно.

+ още ~900 покани 24 часа по-късно. (Щях да ги пратя и снощи, но се отплеснах.)

(В началото мисля, че имах 2888 приятели. Сега са 2886.

Добри, търпеливи хора са мойте приятели. Да не съм чул някой да ги нарича „сульо и пульо“. :D )
Last edited by Кал on Thu Dec 06, 2018 10:45 am, edited 2 times in total.
Reason: +
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Wed Dec 05, 2018 12:06 pm

Мисля, че вчера се справихме добре...

Image

... Всъщност не помня някога да сме имали толкова посещения за един ден. :o

(Top Posts отдолу се отнасят за днес, 5 декември. Вчера бяха:
- „Ортодокс“: електронно и хартиено издание и премиера (08.12.): 52
- Ортодокс: 47
- 08.12.: Премиера на „Ортодокс“ и „Момичето от квартала“ и награждаване в Копнежа за растящо творчество: 33)
Attachments
181204_Ortodoks.png
(22.89 KiB) Not downloaded yet

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Dess » Thu Dec 06, 2018 1:28 pm

Ето едно отражение и от мен - в "София играе". (Малко късно реагираха, ама нищо.) Свързах се с тях предвид аудиторията... да ги добавя ли в списъка с културни медии за подобни случаи?
http://sofia.plays.bg/events/view/6780/08/Dec/Sat
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?

User avatar
Dess
трън в гащите
 
Posts: 301
Joined: Mon Nov 07, 2011 3:42 pm
Has thanked: 427 times
Has been thanked: 582 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Dec 06, 2018 2:04 pm

Уха! Друго си е да имаме човек, който познава аудиторията... :D

Добави ги - и ни прати в poslednorog имейла им, за да го впишем и в мейлинг листата ни с медии (освен в таблицата).
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby frog » Thu Dec 06, 2018 3:02 pm

Сега пуснах събитието в затворената група на клуба по фантастика и фентъзи на ФМИ. Смисъл не знам дали има.
https://www.facebook.com/groups/scifmi
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Sat Dec 08, 2018 10:27 am

И при Григор:

Ортодокс

С важни доизяснения на модела, който обичаме всички:

Предлага се и вариант като електронна книга – там цената е… колкото вие решите. :) Сериозно, можете да я вземете, прочетете и после платите, ако решите, че си е струвала. Не вярвам в бизнес-модел, който пробутва на хората котка в чувал, за да не могат да преценят нужна ли им е реално, или не. Затова и електронната книга ще е без цифрови защити – раздавайте я на който решите, че ще я хареса.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Jan 24, 2019 1:17 pm

Отзив на Димитър Цолов

Усмихваща и стопляща книга, може би една идея по-тромава като действие за привикналия ми към задъхани сюжети вкус, но безспорно от най-грамотно написаните съвременни родни фантастики. (...)

Почти не съзрях логически пукнатини, нещо рядко срещано не само при нашите, но и при чуждите фантасти. Е, леко ме подразни фактът, че не усетих никаква емоционална привързаност на Петърчо към семейството му в Ортодокс. Няма как дете на тази възраст толкова лесно да позволи да бъде откъснато от семейство му, пък макар и да е било най-непопулярния, ако можем да използваме този съвременен лаф, негов член. Големият ми син се казва Петър и след десет дена ще стане на 9 години, точно като адаша си от романа, та представих си как го хващам за ухото, отвеждам го в Петлевския манастир, а той приема всичко съвсем спокойно и не се запъва като муле на портата, облян в сълзи и сополи... ами прозвуча ми крайно недостоверно; също както и почти моменталното съгласие на Петърчо с осиновяването му от семейството на Христина в Академия... ми нѐма шанс...
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby брръм » Mon Mar 25, 2019 2:49 pm

Отскоро „Ортодокс“ си има отделна страница във ФБ. Григор споделя там:

Надали знаете...

... но първата глава от продължението на „Ортодокс“ вече е написана. Познайте какво се случва с двамата ни герои, и как и къде се срещат отново... :)


Привет!

Вселената, в която се развива действието на романа „Ортодокс“, бива наричана Резерватът.

Почти всичко за нея можете да намерите на http://rezervat.zavinagi.org . „Ортодокс“ можете да намерите свободно за чете на http://www.gatchev.info/stories/stories_bg.html .

Останалото - тук. Това е мястото да бъдат пускани интересни неща за нея и за книгите за нея (включително „Ортодокс“), да бъде обсъждана и т.н.

Добре дошли - и не се колебайте да питате, пишете и да разкажете за тази страница на познатите си. :)


Няма го дори в уикито...

... но селото на Петърчо се нарича Ябълково. Кръстено е на няколкото разкошни ябълкови дървета с хубави ябълки, които първите заселници са намерили на това място.

(Надали щяха да се зарадват толкова, ако знаеха, че дръвчетата са посадени някога от групичка анатемосани. :) )


Има го в уикито...

... но да го напиша и тук:

Резерватът е вселена, отворена за използване от автори - тоест, за писане на произведения, чието действие се случва някъде в нея. Да използвате описанието ѝ по такъв начин без никакво заплащане или разрешение е легално и законно! И си имате пълни авторски права върху тези си произведения - можете да ги продавате, и т.н. :)

Ако произведението е добре написано и се връзва добре с описанията на Резервата, може да му бъде оказана специална чест - да бъде обявено за канонично. Ще рече, за него има някаква гаранция, че си струва четенето. :)

Ако описаните светове не са ви достатъчни, дори можете да направите свои. Ако са качествено направени и не противоречат на наличните вече описания, могат да бъдат приети като част от официалното описание на Резервата - вие ставате един от създателите му! (За тази цел ще трябва да разрешите всеки желаещ да пише свободно произведения, които ги използват.) А дори да не са в официалното описание, пак можете да пишете произведения за тях, окей е! :)

Ако имате въпроси по въпроса :) - насреща съм!


Няма го в уикито...

... но градовете на Академия са научно планирани.

Науката на Академия е решила, че оптималният дом е едноетажният с голям двор (3 до 5 декара). Затова почти 90% от населението на градовете, и на практика цялото в селата живее в такива домове. Свят с размерите на Земята и общо 3 милиона население лесно може да си го позволи. :-)

Столицата на света - кръстена носталгично София - е едномилионен град, прострял се на площ приблизително 60 на 70 километра. Централните улици задължително имат по 3 ленти в посока, плюс странични платна с по 2 ленти. Платната са разделени от ивици зеленина с поне 1 метър ширина. Втората категория улици имат 2 ленти в посока и странични платна с по 1 лента. Третата категория имат по 1 лента в посока (с ширина 1.5 пъти стандартната). Както регулацията къде каква улица се прокарва, така и зонирането на града на промишлени, научно-административни и жилищни зони са строги до безсмисленост и се спазват дори където е глупаво. Щом науката е казала, че трябва така...


Знаете ли, че...

Светът Ортодокс е бил обект на атака от съседен свят, около двеста години преди събитията в романа.

По това време светът Теоактлан е утвърден индустриален център, който активно проучва своята слънчева система. Социалната му политика обаче не е на добро ниво. Талантлив кандидат за диктатор успява да използва това и да установи контрол върху света. След като съсипва икономиката му с популизма си, се обръща към военната психоза и агресията като начин да поддържа властта си. За „територия за покоряване“ е избран Ортодокс, заради на практика пълната му безпомощност срещу индустриален пост-Разделенски свят.

Диктаторът поисква от Свръзката портал към космическото пространство около Ортодокс, под предлог да изучава планетата чрез спътници. От Свръзката му го дават, без да показват, че са наясно с плановете му. Отговорникът на Ортодокс е предупреден да следи портала. Въпреки че е от сравнително нисък клас за Безтелесен, неговите възможности превишават твърде далеч военната мощ на Теоактлан. В съгласие с принципите на Свръзката обаче той прехвърля задачата на клон на човечеството, който е на максимално близко ниво на развитие до нападателя - един от двата Военни свята във възел 611, известен като Легионът.

След изпробване на портала Теоактлан изсипва през него край Ортодокс нападателен космически флот - преоборудваният изследователско-търговски космически флот на света. В отговор в същия момент Отговорникът на Ортодокс отваря портал към Легиона, и през него пристигат два тежки космически крайцера, поставени предварително на бойно дежурство. Битката, или по-точно касапницата завършва след по-малко от час, без загуби за Легиона и без оцелели от Теоактлан. Още три дни отнема събирането от Легиона на остатъците от поразените кораби и изхвърлянето им в местното Слънце.

Населението на Ортодокс така и не е разбрало за случката - като изключим малцината, които са забелязали странни светлини в небето. (Полесражението се вижда от сравнително малка част от територията на Патриаршията, под неудобен ъгъл близо до хоризонта, и по това време там е било ден, така че светлините не са се виждали добре.)
Last edited by Кал on Sun Mar 31, 2019 12:03 pm, edited 1 time in total.
Reason: Велко, пробвай да копираш линка от друг браузър, когато URL-то излиза на кирилица

User avatar
брръм
 
Posts: 185
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:38 pm
Has thanked: 483 times
Has been thanked: 318 times

Re: Ортодокс

Postby брръм » Wed Jun 19, 2019 10:33 am

Не зная дали знаете...

... но Рада от „Ортодокс“ има точен прототип - една моя стринка. Да, точно такъв човек. Уви, напусна ни преди няколко години.

Само че Рада надали ще напусне света скоро. Очаква я дълъг, на моменти не лесен, но щастлив живот. А в края му - може би една специална изненада. Каква точно - Отговорникът на Ортодокс е по тази част, питайте него. :)

(А и него го очаква изненада, в отговора на Рада. Всъщност, не точно изненада - той го е предвидил, има тези ресурси. Може би ще се поопъва, но доколкото го познавам, тайничко вече се е съгласил и само ще изпитва Рада... А какъв ще е този отговор - питайте пък нея. Ако не се досещате и сами, не е трудно, дори да не сте Безтелесни. :) )


Защо светът Ортодокс изглежда толкова идилично средновековие?

Защото е Средновековие не каквото реално е било, а в каквото мечтатели на тема Средновековието биха искали да живеят. Съчинен е такъв от хитър мошеник, който иска маскирана като обещанията му утопия. И е проектиран да е такъв от свръхразум, който има своите мотиви да го направи възможен.

На Ортодокс почти няма хищни зверове - някоя и друга глутница вълци или пък рядка мечка-стръвница не са твърде страшен проблем за многобройни и организирани селяни, които имат вили и лъкове. На практика няма заразни болести - нищо по-сериозно от настинка: епидемиите, които са опустошавали истинското Средновековие, не съществуват. Наследствени особености има на купища, и съчетани по най-неконтролирани начини - но три четвърти от наследствените заболявания също са изчистени (например там почти няма да срещнете диабетици). На Ортодокс над 90% от хората умират от инфарт, инсулт или старост.

Икономиката също е умело улеснена. Плодородната почва и стабилният климат чудесно изхранват трудолюбиво население. Всичко друго нужно като суровини също се намира в достатъчни количества. Строгата единоначална държава, която обхваща целия свят, не позволява конфликти. (И за стабилността ѝ се грижи свръхразум.) Масово налаганата религия дава душевна опора на хората. Манастирите оказват помощ при всякакви бедствия и контролират обществото.

Реално единствената заплаха за Ортодокс е бързо нарастващото население. Към 972 г. от Разделението (времето на действието в романа „Ортодокс“) то е около 25 милиона, и прирастът в рамките на едно поколение гони 50%. Вероятно до най-много поколение-две Отговорникът на Ортодокс ще вземе мерки да го ограничи.

А какви ще са... съм споменал в бележките към книгата.

User avatar
брръм
 
Posts: 185
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:38 pm
Has thanked: 483 times
Has been thanked: 318 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Wed Jun 19, 2019 10:26 pm

Още една вест от ФБ страницата на „Ортодокс“:

3EmPsc8Hscd9271emGwkwj22FWMCSEmCuX

Това е Биткойн адрес. Мой.

Ако искате да си купите „Ортодокс“ с биткойни, можете да го използвате.

Също и ако искате да спонсорирате написването на втора книга от поредицата. :)

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Aug 15, 2019 9:44 pm

Отзив от Drake в Shadowdance

„Ортодокс“ е очарователен разказ за перипетиите на две деца в едно бъдеще, в което човечеството е пръснато из множество светове, контролирани от надраснали ограниченията на физическото тяло хора. Амбициозно повествование, което леко по детски се опитва да изследва сложни теми като свободата и родителството и на моменти успява и да загатне за проблемите на трансхуманизма в отношенията между нормалните и аугментираните човешки същества.

(...) Романът е разказан от гледната точка на Петърчо, момче на девет години, което се обучава за послушник в манастир на Ортодокс. Неговата отличителна черта е, че е любопитно хлапе, което задава изключително много въпроси и в това отношение изпълнението е безупречно. Всеки, сблъсквал се с деветгодишно дете, ще се усмихне на отчаянието и безпомощността на възрастните, поставени пред неспирния поток от въпроси. Едни от най-запомнящите се шеги идват оттам и вдъхват изключително много живот у Петърчо. Единственият ми проблем е, че книгата разчита много на тези диалози като описание на случващото се, за сметка на мислите и чувствата на Петърчо. Той все пак разказва историята и ми липсваше един по-личен поглед върху събитията в книгата. Така например сцената, с която започва животът му в манастира, е описана като разговор между игумена и бащата на Петърчо, от който разбираме, че любопитството на момчето срами семейството му и то иска да се отърве от него. Звучи като не кой знае какво провинение, но въпреки писането в първо лице, минало време, което дава подсъзнателна заявка за пречупване на случващото се през емоциите на разказващия, ние нито за миг не влизаме в главата на Петърчо, за да разберем какво мисли той за своя бъдещ живот в манастира и за решението на родителите му. До края на романа си остава пасивен наблюдател на всичко, което се случва около него.

(...) За мен Христина е всъщност главният герой. Тя има реална арка на развитие и тя движи повествованието. Христина е груба и самонадеяна и за нея примитивните хора от света на Ортодокс не са просто диваци, те са глупаци. Постоянно обижда всички около себе си и най-вече Петърчо, до степен човек да се чуди той защо я търпи. В крайна сметка обаче момичето успява да израсне като личност и да осъзнае грешките си. Не получих подобно усещане що за човек е Петър, освен пословичното му любопитство, и за мен той беше просто разказвачът на историята на Христина. При това неговият разказ е почти дословен, до степен да повтаря експозиции за света на Академия с думи като „подпространствени портали“ и „трансмитери“, а в един момент момичето дори му цитира учебника си. В моята глава това звучеше странно, защото отново бих очаквал тази информация да е пречупена повече през гледната точка на Петърчо.

Както подобава на книга за лудориите на две деца, стилът е лек и забавен. Книгата предлага доста хумор, прокрадващ се из диалозите и описанията на хората. На моменти обаче майтапите прескачаха в областта на физическата комедия с герои, които тупват по задник, цъклят се и се плезят. За мен поне това рядко сработва добре на хартия, тъй като по същество е по-скоро вид визуална комедия. Бих искал да имаше повече шеги като тази, в която Петърчо, попаднал за пръв път на Академия, вижда гастроном. На въпроса му колко астрономи съществуват, бащата на Христина започва да изрежда различните видове – астроном, бастроном, гастроном…

Последната четвърт на книгата е заделена за допълнение, в което детайлно се разказва за героите, световете и за сюжета. Спирам се на този анекс, защото смятам, че е вреден за книгата като цяло. След прочитането му добиваме впечатлението, че историята е далеч по-многопластова, с много играчи, чиито цели не са очевидни за Петър и Христина. Мисля, че тези разкрития би било по-добре да бъдат запазени за евентуални продължения. Голяма част от трансхуманистичните нотки, които долових, идват от анекса и книгата само би спечелила, ако манипулациите на аугментираните хора бяха намерили повече място в самият текст, или като сюжетно развитие, или поне като загатване за бъдещи действия.

Григор Гачев несъмнено е способен писател и „Ортодокс“ се отличава с много приятен стил. Книгата е пълна с интересни идеи, засягащи много проблеми на човешкото същество, а светът, описан в анекса, дава много простор за приключения в различни светове. Има проблеми с представянето на историята, които ѝ пречат да реализира пълния си потенциал, но определено си заслужава да ѝ бъде обърнато внимание.


(Drake = Broken Dragon/Вик?)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Aug 15, 2019 10:40 pm

Отзив от Христо Блажев в Книголандия

Четох откъс от “Ортодокс” в един фантастичен сборник преди цели осем години – и още тогава оцених таланта и хумора на Григор Гачев. Радвам се, че макар и толкова години по-късно, книгата е вече факт, при това с хубави илюстрации на Петър Станимиров вътре (виж, за корицата няма да се съглася). Наглед детски фантастичен роман за бъдещето на човечеството и разделянето му на различни клонове, всъщност това е полагане на основа за цял свят, в който могат да се развиват безброй истории – Гачев надгражда своя основен сюжет с около стотина страници подробна информация за светостроежа си, която иначе би утежнила неимоверно действието.

(...) “Ортодокс” впечатлява с мащаба на идеята и детайлите, в които я е разработил Григор Гачев. На фона на приключенията на двете любознателни и упорити хлапета той създава цялостен разказ за бъдещето на човешкия род, който звучи достоверно и възможно. Развитието на технологиите и надскачането на телесните ограничения са сякаш неизбежни, а също така и съвремието дава достатъчно доказателства за желанието на мнозина да се капсулират в своите вярвания и да избегнат този напредък по всякакъв начин. Забавна алегория на крайностите в човешкото развитие, романът стъпва и върху мотиви от българската митология като историите за Хитър Петър. Определено вярвам, че Гачев ще продължи да пише в този свят/светове, защото има много за изследване – и още повече за приключенстване.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Aug 15, 2019 10:54 pm

И отзивче от Gerry в Goodreads:

Реших да прочета "Ортодокс" заради несъответствието, което виждах в потресаващата корица и оценката на книгата досега. Идеята ми беше поне да видя няма ли как да се стигне до по-добра визия за книгата от този трагичен опит. Вместо (или по-скоро освен) това открих страшно симпатични герои, с необичайна история, изпълнена с много хумор, в доста добре изграден свят. Определено се изненадах и очаровах от цялото нещо, особено имайки предвид, че отдавна не бях чела на български, а още по-отдавна - някой български автор. Накратко, не очаквах да седя в Лондон, чакайки на спирката на автобуса за работа, и смеейки се с глас на описания за караконджули и самодиви, и на Бог-внук и Бог-правнук. Операта пък направо ме съсипа!
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby mitseva » Fri Aug 16, 2019 12:29 pm

Скрит текст: покажи
Кал wrote:(Drake = Broken Dragon/Вик?)

Nope... Ама не знам дали е ок да разкривам самоличността... Ще го питам. :D
"As I walk through frozen sands
Through the flames of burning lands
My feet are torn, they're torn to strands
I will not thirst

As I cross the raging sea
Waves are crashing over me
They drag me down, they drag me down
I will not drown"

User avatar
mitseva
Global Moderator
 
Posts: 174
Joined: Fri Jan 11, 2019 8:28 pm
Location: улица "Мечтание"
Has thanked: 499 times
Has been thanked: 394 times

Re: Ортодокс

Postby eli » Sat Aug 17, 2019 1:20 am

Ох, това с корицата ме закопа :(
Your message contains 32 characters. The minimum number of characters you need to enter is 141.
Your message contains 32 characters. The minimum number of characters you need to enter is 141.
eli
Global Moderator
 
Posts: 281
Joined: Sat Feb 04, 2012 9:14 pm
Has thanked: 10 times
Has been thanked: 247 times

Re: Ортодокс

Postby брръм » Wed Aug 21, 2019 7:52 am

И отново на тема Резерватът, след пауза

Всъщност колко светове има в Резервата, и защо са каквито са?

Точният брой го знаят вероятно само учените от Резервата - и той честичко се променя. Всеки месец се издават най-често по няколко разрешения за заселване на нов свят - и Безтелесните от Свръзката предоставят подходящ свят за целта. Много по-рядко, но се случва и населен свят да бъде изоставен.

Извън това, към 972 година от Разделението - нещо към хиляда години след настоящето - в Резервата има приблизително около милион светове. (Да, бих очаквал нещо подобно на Разделението да стане до по-малко от сто години. Имам си причини да мисля така, но те са дълга тема.)

А защо световете са каквито са? Официално, почти всички от тях са каквато е пожелала една или друга група хора. (Безтелесните твърдят, че Вселената е достатъчно голяма, за да се намерят в нея светове с всякакви особености. А пък някои учени от Резервата подозират, че поне някои от световете - ако не всички - са изкуствено създадени от Безтелесните, или дори не са реални светове, а само симулации в недрата на необозримо могъща машина. Особено като се има предвид, че в Резервата има и светове, където основни физични закони не са същите...)

Най-сериозната разлика обаче може би идва от хората, които са населили тези светове. В много случаи именно те са направили съответния свят това, което той е. Или поне населените му части. :)

Дотук звучи, като че ли Резерватът е сбъдната мечта. По-мъдрите обаче биха се запитали дали не е сбъднат кошмар. А може би и двете? :)


Скрит текст: покажи
Тук май се подготвя почвата за доста голяма космическа опера :)

User avatar
брръм
 
Posts: 185
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:38 pm
Has thanked: 483 times
Has been thanked: 318 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Wed Dec 18, 2019 10:53 am

Отзив в Книжни криле

(...) „Ортодокс” е изпълнена с комплексни идеи, развити и предадени по начин, който ги прави интуитивно разбираеми (и не на последно място – атрактивни!) за младите читатели чрез вплитането на фантастични и фолклорни мотиви. Авторът изследва (измежду куп други неща) темите за противоречащите си идеологии, по които част от човечеството често залита прекалено, за неспособността ни да открием стойностното в противоположното и алтернативното, за нарушения баланс, до който води липсата на диалог и компромис… Може и да звучи като тежка, трудносмилаема тематика за детска книга, но всъщност не е така – лекотата и хуморът, с които борави Григор Гачев са сред най-ярките качества на „Ортодокс”.

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby frog » Sun Aug 09, 2020 1:27 pm

Понеже съм почти напълно "отчаяна от живота" (след като в световен план обявиха Добрич, Варна, Благоевград, някои региони на Испания и разни други места като анатемосани в името на бога на вируса), вчера седнах да чета "Ортодокс" да видя Григор какво е написал за мене.
Извотдът е, че от Хр. се различавам по това, че аз (и) като малка бях много сръчна, а проклета съм сега, не тогава :D :lol: ;) И че до осми клас си учех всичко, не само някои неща. От осми клас настана трагедията, но поне английския сама го избутах от калта :lol: :D :D И така до ден днешен! :D :D :D

Well, определено това е книгата с най-много въпроси, в пъти повече от "належащите" се в "Невидена река". Не бива да се чете много бързо.
– Ясно. А какво ще рече това? [стр. 74]

Не обичам напълно разкостващи обяснения на изрази и понятия като в "Харт", но някои ситуации са доста забавни. Радва ми описанието на реакции и погледи и досещането.

Интересен паралел може да се направи между трите книги, но на дневен ред има друга подобна, по-проста задача, а и безкрайно множество по-спешни.
Ясно. Разбрах всичко. А какво всъщност значи? [стр. 118]

Заключението на Петърчо, че понеже панталоните са по-удобни за пакости от роклите, трябва за всеки случай да прави пакости, за да не му навлекат рокля, ми се стори вече прекалено и too far-fetched ;). Все пак не изключвам някои хора да разсъждават именно по такъв начин, if that's what eidetic is [стр. 77]. Но е и много аутистично да приема всичко буквално като животинките ;), е, понякога само защото не знае някои неща и не ги е виждал.

Едно мое нещо щях да напиша, дето Петър К. преди време много си го хареса за учебника си - относно споделението ми за историята с жената бог:
На 1.XI.2019 me wrote:Може да има логика, но това не значи, че има смисъл :})

Та преди да добавя това тук, на стр. 240 Григорова видях да се мъдри "Няма ли значение, няма и смисъл". Е, в друг контекст (морално-етичен, не разсъдъчен), но това за логиката и смисъла си важи за книгата.

Не знам дали ще продължавам с "Нощта на скорпиона", или ще ми дойдат много децата. :?

И ъ, не мо’а да разбера, защо в литературата, драматургията и киното все съм или смела бунтарка със силно изразено собствено мнение, преследваща целите си, или луда, или от чума покосена :}
Направо не смогвах да отговарям на въпросите. Това да те разпитват било голяма досада. Друго си е ти да питаш... [стр. 141]

Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Tue Sep 28, 2021 1:22 pm

Отзив от Весела Фламбурари в пощата на ЧоБи:

"Ортодокс" ме забавлява наистина много. Много е хубав текстът! Много! Но не смятам, че е точно литература. По точно, мисля си, че не е литература, а е началото на много, много дълъг и хубав сериал с много обрати, задкулисни интриги и т.н. Просто невероятно прекрасни характери има. Като се надявам и аугментираните, и безтелесните по-нататък да са със също толкова хубави характери. При това да има и лоши характери, а не само такива, които ние ординарните не можем да разберем. Освен това има много хубави внушения, които са позитивни и това е също супер.

Браво на момчето, което го е написало! Нетфликс го чака!


Скрит текст: покажи
Кал wrote:„Ортодокс“ е писан-редактиран 25 години... и в момента „момчето“ е на 50+.

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Tue Feb 22, 2022 10:45 am

Отзив на Anna V. в Goodreads:

Първото, което ме впечатли, беше още в предговора — че Петърчо е станал най-любимият герой на редакторката. Бързо разбрах защо. Възхитена съм от умението на автора да погледне всички тези неща, които ни заобикалят, с очите на неудържимо любопитно дете от предишна епоха. Даже бих попитала автора сигурен ли е, че не се е срещал с някое истинско такова дете през някоя машина на времето, та да се сети всичките тези неща! Безкрайно се забавлявах с тази книга. И дори си мисля, че би могла да бъде много по-ценна като обучение за родители от специализираната литература.

Въпреки, че е фантастика, през цялото време я четях като просто съпоставка на сегашното спрямо преди стотина години. Дори си представях срещата на Петърчо с противоепидемичните мерки и въпросите, които би задавал и как на властите и СЗО би им станало наистина лошо. :D Фантастичните елементи бяха просто добавка. Затова и допълнението след самия разказ, обясняващо цялата система на измисления свят, ми беше скучно - сухи факти, които така или иначе не ме интересуваха особено в историята. Но ако има нови разкази от същата вселена, вероятно биха били полезна информация.
В ученията на отец Самуил в църквата с децата бяха обяснени на дълго и широко по толкова прекрасен начин някои от нещата от живота, че трябва просто всеки да ги прочете! Аз ще си ги извадя в блога и ще си ги чета така периодично за напомняне. Събирах кратки цитати, които да добавя тук, но няма начин да предам цялостта им и се отказах. Затова пък оставям два откъса като дразнител, който евентуално да накара някого да се запознае с Петърчо.

— Това какво е?
— Паста за зъби. Като сапун, но специално за зъби. Ей тая капачка се отвинтва и тубата се стиска… Стиска се полека. Остави, аз ще избърша стената… Ъ… и какво сега, вкусна ли е?
— Като листа от джоджен. И още нещо, не знам какво.
— Харесва ти, значи?
— Много! Може ли да си хапна още малко?
— Пастата не е за ядене, Петърчо. Само за миене е. И… ей, ей! Една туба е множко за едно миене!
— Язък! Толкова е вкусна, пък да не е за ядене! А нея от машини ли я берете? Или всъщност как я правите? И как сте я вкарали в това? То какво е? — Зачоплих тубата с нокът. — Аха! Метално е под боята!… Сетих се! Това са черва от машина! И ги пълните с пастата като суджуци. Нали? А как колите машините? И как после ги дерете и нарязвате? Не се ли чупят ножовете?


— Тука какво правят хората?
— Спортуват.
— Това какво ще рече?
— Ами тичат, вдигат тежести…
— Това хубаво, ама какво вършат? Закъде тичат? И защо? И какви тежести вдигат, жито ли товарят? Или камъни местят? Нещо строят ли? Или товарят и разтоварват?
— Правят го ей така. Да са здрави и силни.
Това не можах да го разбера.
— Тичат и вдигат тежки неща ей така, без да правят нищо? Че защо тогава не правят нещо полезно? Да хванат примерно да градят къщи или църкви — ще има камъни и тухли за вдигане колкото щат. Или като така и така тичат, да носят каквото има да се пренася? Цяла такава сграда, построена специално за да се върши сума ти работа нахалост? Това не го разбирам.
— Ами… така е прието, Петърчо. Така са свикнали.

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times


Return to Книгите

Who is online

Users browsing this forum: CCBot and 0 guests