Ортодокс

Заглавията, влезли в библиотеката или пристъпящи към нея

Ортодокс

Postby брръм » Sun Sep 30, 2018 4:19 am

Тема за романа „Ортодокс“ на Григор Гачев.

Първи откъси

Така започна процесът:

Кал wrote:Мили Чобити и Терафантазийци (:

Както повечето от вас знаят, преди години бяхме подготвили романа
„Ортодокс“ на Григор за издаване в поредица „Човешката библиотека“.
После започнахме да търсим външно издателство, но до момента все
удряме на камък...

Затова аз ви предлагам да пуснем „Ортодокс“ като съвместно издание на
ЧоБи и ДБФ „Тера Фантазия“ – в поредицата „Съзвездие BG“, от която в
момента излиза „Фантастивал в Европолис“.

Основният плюс на този вариант е, че и двете ни общности ще участват
наравно в разгласата и разпространението на книгата. Минуси поне аз не
се сещам никакви.

This post by брръм received thanks from: 2
mitseva (Thu Jan 24, 2019 7:55 pm) • Кал (Mon Oct 01, 2018 11:29 am)
Rating: 18.18%
 
User avatar
брръм
 
Posts: 84
Joined: Sun Feb 18, 2018 2:38 pm
Has thanked: 158 times
Has been thanked: 124 times

Re: Ортодокс

Postby брръм » Thu Oct 18, 2018 11:33 am

И-и макар и позакъсняло(не бийте вестоносеца, толкова може :) ), записвам мнението на най-новия ни читател - майка ми. Ето какво приблизително каза тя, като една взискателна читателка от едно по-старо поколение, която не си пада много по фентъзи или фантастична литература:

"Хареса ми, че произведението смеси фантастика с реалност, получило се е добро съчетание. Интригата беше интересна, а фантастичните елементи - неочаквани и приятни. Последните 50ина страници (тези с worldbuilding бележки) се четяха по-бавно, но също бяха интересни."

Коя от книгите на Чоби бихте казали да й предложа след тази? :)

This post by брръм received thanks from:
Кал (Thu Oct 18, 2018 12:03 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
брръм
 
Posts: 84
Joined: Sun Feb 18, 2018 2:38 pm
Has thanked: 158 times
Has been thanked: 124 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Oct 18, 2018 12:06 pm

Йеее, нови читатели!

Майка ти на хартия ли ги предпочита (тогава ѝ препоръчвам поредицата на Теллалов), или се оправя електронно (тогава нека тя подскаже някакъв любим жанр, или двама-трима автори)?

Впрочем има нови откъси в блога за отразяване тук... ;)
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10468
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7404 times
Has been thanked: 5771 times

Re: Ортодокс

Postby брръм » Mon Oct 22, 2018 11:28 am

Отразявам новия откъс от „Ортодокс“ в блога и тук:

В подготовка за „Ортодокс“: Малкото четене

This post by брръм received thanks from:
Кал (Mon Oct 22, 2018 11:54 am)
Rating: 9.09%
 
User avatar
брръм
 
Posts: 84
Joined: Sun Feb 18, 2018 2:38 pm
Has thanked: 158 times
Has been thanked: 124 times

Re: Ортодокс

Postby Cliff_Burton » Tue Nov 06, 2018 12:17 pm

Преди много, много години, в една далечна галактика... Не всъщност това беше нещо друго. Сега отиваме не преди, а след много, много (пък знае ли човек, може и по-скоро да е) години, в една друга галактика. Не казвам далечна, защото във възможното бъдеще екстраполирано от автора вечният въпрос "Що е то реалност?" придобива съвсем, ама съвсем друго значение. Реални ли са всички светове или съществуват само в паметта на безтелесните... Обаче май се отплеснах, заговорих ви за различните светове, за безтелесни, за релейни възли, за трансмитерите и комуникаторите между световете... А идеята ми беше да разкажа за Ортодокс, а после вие сами да си намерите допълнителните материали, а защо не и да създадете ваш собствен свят, който да закачите към Резервата. Все пак проектът е с отворен код, всички са поканени да се присъединят.

Действието в повестта се развива на два свята - (псевдо)средновековния, църковнославянски Ортодокс и изцяло отдадения на науката Академия. Главните герои са Петърчо и Христина - немирни пакостници, които бързо печелят сърцата ни, забърквайки се в различни приключения. Стилът е простичък, с прекрасни диалози, майтапи и весели случки усмихващи се от всяка страница. Какво ли наистина не може да се случи, ако едно дете прекарало живота си в тъмните векове попадне в "бъдещето", където трябва да ходи на училище, да се къпе всеки ден (бррр), да яде такива вкусотии, които у дома дори по Коледа не се готвят. А ако заведем едно момиченце израснало в стерилната среда на "бъдещето" в типичното село с калта, въшките и къщите с външен клозет. Където млякото не се купува в супермаркета, а се дои от кравите и чиниите не се самоизмиват. Е няма как да не съпреживеем с двете деца културният шок и не може да не се учудим с родителите им, че дете на десетина години не притежава знания по физика на ниво поне Нютон или пък не може ни копче да зашие, ни да сготви боб.

Но да се върнем на момента, в който започват да се създават световете в "Резервата". Тъй като всеки свят си има своите особености, е логично и хората, които ще го населят да бъдат подходящи за околната среда. Така например Ортодокс започва своето съществуване с идеята да си остане на константно техническо ниво. Единият начин да стане това е посредством строгите закони, забраняващи всичко с по-сложно устройство от воденично колело да речем. Другото, по-важно ограничение е сред обитателите на света да няма аугментирани. Така де, за какво да ти забраняват калкулатора, ако можеш да сметнеш наум корен кубичен от осемцифрено число. Това условие вече е малко трудно за спазване. Няма как да скриеш шестото пръстче на крака си, но съвсем друго е да скриеш телепатичните си умения. Така или иначе сред първите заселници на Ортодокс е имало скрити аугментирани и Петърчо се пада пряк потомък на някой от тях. Помните ли "Рейнман"? Е, той е нещо като бета версия на Петърчо.

От друга страна на Академия никога не е имало такива ограничения. Още повече, че първите заселници на този свят (както показва и името) са учени, учени и пак учени. Безтелесните, отговарящи за този възел от Резервата са изпитвали съмнения ще могат ли учените да се справят с реалния живот, но бъдещето показва, че "мързеливите" хора, отдадени на науката могат да се занимават и с доста по-прозаични неща като животновъдство например. Но все пак основната цел на техния свят си остава разгадаване смисъла на живота, вселената и т.н... За да изпъкнеш в този свят трябва да си наистина на много високо ниво, а Тинчето макар и да не обръща нужното внимание на повечето учебни дисциплини с компютъра ляга и с него става. И притежава две от най-важните качества на истинския хакер - неизчерпаемо любопитство и пакостливост!

Един свят обаче няма как да съществува без управници (т.е. не че няма как, но сякаш не сме дозрели за него), а както често става, истинските кукловоди са в сянка. Безтелесните като създатели на системата са достатъчно могъщи да правят каквото си поискат и имат достъп до всяко нейно кътче. На някои светове това е обществено достояние (Академия), на други безтелесните са забулени в мистицизъм, а на трети малцина знаят за тяхното съществуване (Ортодокс). Но истината е, че хората на никой от световете нямат ясна представа какво поражда действията на безтелесните и каква е тяхната цел.

А след като вече знаем що за хора (така де, деца) са главните действащи лица мисля на всички ще е интересно да проследим тяхната история и множеството им приключения. Григор е изградил един пълнокръвен свят (всъщност светове), като единственият минус на Ортодокс е, че се чете на един дъх, а продължението му не се знае кога ще бъде написано. Всъщност донякъде зависи и от читателите - ако Ортодокс ви хареса, свържете се с автора за следващата част.
PEACE & LOVE

This post by Cliff_Burton received thanks from: 2
брръм (Tue Nov 06, 2018 12:43 pm) • Кал (Tue Nov 06, 2018 12:49 pm)
Rating: 18.18%
 
User avatar
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
 
Posts: 227
Joined: Fri Jan 09, 2009 3:02 pm
Location: ДАО
Has thanked: 219 times
Has been thanked: 310 times

Re: Ортодокс

Postby eli » Mon Nov 19, 2018 4:30 pm

http://www.booksinprint.bg/Publication/Details/9fe9948a-dac0-4a56-b4d7-f2b294ecb65e

Мили хора, плановете са в сряда-четвъртък /21-22 ноември/ да се влезе в печат. Така че ако някой, нещо... дотогава. Случайно разбрах, че за 7 /май/ декември има някакво представяне, ще се постараем да има хартиени бройки.
Аз много се радвам, че Петърчо и Христина получиха своите физиономии от ръцете на Петър Станимиров. Дано и на останалите се харесат.

This post by eli received thanks from: 3
брръм (Wed Nov 21, 2018 11:44 am) • Кал (Mon Nov 19, 2018 4:41 pm) • Люба (Wed Nov 21, 2018 9:14 pm)
Rating: 27.27%
 
eli
 
Posts: 263
Joined: Sat Feb 04, 2012 8:14 pm
Has thanked: 8 times
Has been thanked: 221 times

Re: Ортодокс

Postby eli » Wed Nov 21, 2018 6:40 pm

Някой дали може да ми даде повече информация за нещо като представяне на Ортодокс, което ще е на 8 декември. Имате ли нужда от съдействие за рекламирането му? Моля за извинение, ако не ми е точна информацията.
eli
 
Posts: 263
Joined: Sat Feb 04, 2012 8:14 pm
Has thanked: 8 times
Has been thanked: 221 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Nov 29, 2018 10:12 am


This post by Кал received thanks from:
Люба (Fri Nov 30, 2018 9:21 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10468
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7404 times
Has been thanked: 5771 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Mon Dec 03, 2018 10:31 am

Медиен анонс за 8 декември:

Копнежи и растежи: две книжни премиери и едно награждаване

Общността на Човешката библиотека, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и творчески клуб „Светлини сред сенките“ ни канят на 8 декември, събота, от 11 часа в сектор „Детска литература“ на Столична библиотека, за да представят две нови книги за деца (и не само): романа „Ортодокс“ на Григор Гачев и стихотворната повест „Момичето от квартала“ на Светлини сред сенките; и за да наградят младите автори, отличени в тазгодишния Копнеж за растящо творчество.

В дебютния роман „Ортодокс“ на Григор Гачев, родителите на малкия Петърчо го оставят в манастир, понеже въпросите му им идват прекалено големи. Ще се превърне ли Петърчо в образцов монах? Или ще се насочи по път със самодиви и караконджули, еретични думи като „електричество“ и „холография“, други светове и същества с неизмерима мощ... че и нова сестричка? И докато двамата сеят купища весели поразии, ще смогнат ли да научат по нещо сериозно за достойнството, щастието и човешката същност?

„Момичето от квартала“ е петнадесетата колективна книга на творчески клуб „Светлини сред сенките“ и първата стихотворна повест в поредица „Човешката библиотека“. Тя разглежда взаимоотношенията между деца и родители и премеждията на малкия човек, оставен да се оправя сам в големия квартал. Как реагират децата на първата любов? На първия сблъсък с градските хулигани? На първата среща с нещо страшно, за което трябва да се говори, но е трудно да се намерят точните думи – и точните хора, на които да споделим? Авторите са на възраст от 7 до 18 години.

Също толкова млади са авторите, които ще бъдат наградени в седмия Копнеж за растящо творчество, организиран от Човешката библиотека, клуб „Светлини сред сенките“ и Ателие за българска детска литература „Горната земя“. За първи път темата на Копнежа е „Книгите, които ми въздействат“ и ще ни срещне с читатели, които умеят да пишат – и писатели, които не забравят да четат.

„Ортодокс“ и „Момичето от квартала“ излизат както в хартиен, така и в електронен вариант. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи от нея се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художници и оформители.

За още подробности и най-актуална информация:
https://choveshkata.net/blog/?p=6956


Отражения:
- teenews.eu
- citadelata.com
- avtora.com avtora.com
- teenportall.com
- scifi.bg
- az-jenata.bg
- kulturni-novini.info
- fantasylarpcenter.com
(ще добавям линкове, давайте и вие)
Last edited by Кал on Wed Dec 05, 2018 5:13 pm, edited 7 times in total.
Reason: +отражения

This post by Кал received thanks from: 2
divna3 (Mon Dec 10, 2018 6:14 pm) • Vessey (Mon Dec 03, 2018 9:57 pm)
Rating: 18.18%
 
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10468
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7404 times
Has been thanked: 5771 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Tue Dec 04, 2018 9:42 am

„Ортодокс“: електронно и хартиено издание и премиера (08.12.)

И анонс за приятели онлайн:

08.12.: Премиера на романа „Ортодокс“ от Григор Гачев

Приятели (:

Четвърти декември е най-множественият рожден ден на света… или поне в нашия личен свят. :)

Преди точно дванайсет години по българските земи допрепуска „Последният еднорог“, за да пробуди позадрямалите си братчета и сестричета и да пръска седефена светлина дори в най-дълбоките тъми, през които сме газили от тогава.

Преди девет години „Слънце недосегаемо“ присъедини лъчи в разпръскване на тъмите и превърна стъпките ни в подскоци, седмици след като бяхме затворили последната страница.

Преди пет години сбрахме сърца, умове и сили „За спасяването на света“. По петдесетина различни начина, покриващи половин век и (поне) половината Космос. Признаваме си веднага: понякога, като вдигнем очи към звездите, ни сърби, смъди, издува отвътре да се сберем пак… Ммммммм.

Преди три години празнувахме двайсетия си юбилей (… освен литературната традиция да сме скарани с математиката, обичаме да ползваме различни, наши си бройни системи :P ) в „Нощта на скорпиона“. Тогава си спомнихме, че за да сглобим отговора на Живота, Вселената и всичко останало, първо трябва да прочетем много, много истории…

А днес пристига една история – трийсет и първата в поредица „Човешката библиотека“ и втората в поредица „Съзвездие BG“ – която говори с езика на децата, за да напомни на порасналите сред нас, че порастването край няма. Също като въпросите, които задава Петърчо… Ето я:

„Ортодокс“ – Григор Гачев


В дебютния роман на Григор Гачев, родителите на малкия Петърчо го оставят в манастир, понеже въпросите му им идват прекалено големи. Ще се превърне ли Петърчо в образцов монах? Или ще се насочи по път със самодиви и караконджули, еретични думи като „електричество“ и „холография“, други светове и същества с неизмерима мощ… че и нова сестричка? И докато двамата сеят купища весели поразии, ще смогнат ли да научат по нещо сериозно за достойнството, щастието и човешката същност?

Повече за „Ортодокс“ открийте тук, а за автора – тук.

Романът излиза както в хартиен, така и в електронен вариант. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художници и оформители.

И ако търсите подарък за приятели читатели – вижте как да им подарите е-изданието с наша помощ. Може и с посвещение от автора. ;)

Премиерата на „Ортодокс“ е на 8 декември от 11 часа в детския отдел на Столична библиотека, като част от награждаването в седмия Копнеж за растящо творчество... и други изненади. ;)

Чакаме ви,
Кал, Григор и всички в ЧоБи


Започвам да разпространявам по сайтовете, форумите и социалните мрежи, където хората ме знаят. Давайте и вие. :)

И отбелязвайте тук къде пускате линкове – да не дублираме усилия.

Моите са:
- forum.chitanka.info
- teenproblem.net/forum (има проблем с публикуване на нови теми, затова използвах темата на „Разкажи ми приказка“)
- shadowdance.info/forum
- cheteneto.subtle-bg.com (мъртъв; не ми се занимава да си правя нова регистрация в https://forum.hobbykafe.com/viewforum.php?f=11 )
- sf-sofia.com/forum
- G+ общностите „Аз обичам книгите“, „Читателски клуб“, „Електронни книги“ и „Сборище на трубадури
- Goodreads групите Bulgaria Reads и Bulgaria
- личният ми G+ профил

This post by Кал received thanks from:
svetliche (Tue Dec 04, 2018 3:55 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10468
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7404 times
Has been thanked: 5771 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Tue Dec 04, 2018 9:15 pm

Събитие в Goodreads за 8 декември

За десетина минути поканих 1000 (буквално) приятели. Да видим сега колко ще ме разприятелят... :D

(Остават ми още близо 1900... но Goodreads каза: Sorry you've hit the limit for invitations recently. Please come back later. Ще пробвам пак утре – а сега ще помоля за помощ вас. ;) )

+ още 1000 покани 12 часа по-късно.

+ още ~900 покани 24 часа по-късно. (Щях да ги пратя и снощи, но се отплеснах.)

(В началото мисля, че имах 2888 приятели. Сега са 2886.

Добри, търпеливи хора са мойте приятели. Да не съм чул някой да ги нарича „сульо и пульо“. :D )
Last edited by Кал on Thu Dec 06, 2018 9:45 am, edited 2 times in total.
Reason: +
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10468
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7404 times
Has been thanked: 5771 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Wed Dec 05, 2018 11:06 am

Мисля, че вчера се справихме добре...

Image

... Всъщност не помня някога да сме имали толкова посещения за един ден. :o

(Top Posts отдолу се отнасят за днес, 5 декември. Вчера бяха:
- „Ортодокс“: електронно и хартиено издание и премиера (08.12.): 52
- Ортодокс: 47
- 08.12.: Премиера на „Ортодокс“ и „Момичето от квартала“ и награждаване в Копнежа за растящо творчество: 33)
Attachments
181204_Ortodoks.png
(22.89 KiB) Not downloaded yet

This post by Кал received thanks from:
svetliche (Wed Dec 05, 2018 6:33 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10468
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7404 times
Has been thanked: 5771 times

Re: Ортодокс

Postby Dess » Thu Dec 06, 2018 12:28 pm

Ето едно отражение и от мен - в "София играе". (Малко късно реагираха, ама нищо.) Свързах се с тях предвид аудиторията... да ги добавя ли в списъка с културни медии за подобни случаи?
http://sofia.plays.bg/events/view/6780/08/Dec/Sat
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?

This post by Dess received thanks from:
Кал (Thu Dec 06, 2018 1:02 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
Dess
 
Posts: 74
Joined: Mon Nov 07, 2011 2:42 pm
Has thanked: 59 times
Has been thanked: 125 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Dec 06, 2018 1:04 pm

Уха! Друго си е да имаме човек, който познава аудиторията... :D

Добави ги - и ни прати в poslednorog имейла им, за да го впишем и в мейлинг листата ни с медии (освен в таблицата).
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10468
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7404 times
Has been thanked: 5771 times

Re: Ортодокс

Postby frog » Thu Dec 06, 2018 2:02 pm

Сега пуснах събитието в затворената група на клуба по фантастика и фентъзи на ФМИ. Смисъл не знам дали има.
https://www.facebook.com/groups/scifmi
"Бесовете ви чувам"

This post by frog received thanks from:
Кал (Thu Dec 06, 2018 2:43 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
frog
добромет
 
Posts: 1860
Joined: Sun Nov 18, 2012 11:27 pm
Has thanked: 86 times
Has been thanked: 2049 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Sat Dec 08, 2018 9:27 am

И при Григор:

Ортодокс

С важни доизяснения на модела, който обичаме всички:

Предлага се и вариант като електронна книга – там цената е… колкото вие решите. :) Сериозно, можете да я вземете, прочетете и после платите, ако решите, че си е струвала. Не вярвам в бизнес-модел, който пробутва на хората котка в чувал, за да не могат да преценят нужна ли им е реално, или не. Затова и електронната книга ще е без цифрови защити – раздавайте я на който решите, че ще я хареса.
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10468
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7404 times
Has been thanked: 5771 times

Re: Ортодокс

Postby Кал » Thu Jan 24, 2019 12:17 pm

Отзив на Димитър Цолов

Усмихваща и стопляща книга, може би една идея по-тромава като действие за привикналия ми към задъхани сюжети вкус, но безспорно от най-грамотно написаните съвременни родни фантастики. (...)

Почти не съзрях логически пукнатини, нещо рядко срещано не само при нашите, но и при чуждите фантасти. Е, леко ме подразни фактът, че не усетих никаква емоционална привързаност на Петърчо към семейството му в Ортодокс. Няма как дете на тази възраст толкова лесно да позволи да бъде откъснато от семейство му, пък макар и да е било най-непопулярния, ако можем да използваме този съвременен лаф, негов член. Големият ми син се казва Петър и след десет дена ще стане на 9 години, точно като адаша си от романа, та представих си как го хващам за ухото, отвеждам го в Петлевския манастир, а той приема всичко съвсем спокойно и не се запъва като муле на портата, облян в сълзи и сополи... ами прозвуча ми крайно недостоверно; също както и почти моменталното съгласие на Петърчо с осиновяването му от семейството на Христина в Академия... ми нѐма шанс...
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10468
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7404 times
Has been thanked: 5771 times


Return to Книгите

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron