Писателска работилница в Китен (август 2011)
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Писателска работилница в Китен (август 2011)
Пишещи приятели
Видяхте ли писателската работилница в Китен, която организираме заедно с клуб "Светлини сред сенките" и "Професионален форум за образованието"?
Ако имате въпроси и предложения - слушаме ви!
Видяхте ли писателската работилница в Китен, която организираме заедно с клуб "Светлини сред сенките" и "Професионален форум за образованието"?
Ако имате въпроси и предложения - слушаме ви!
- Кал
- Първопроходец
Re: Писателска работилница в Китен (август 2011)
Първи записи от лекциите:
1 август, 11-13 часа: общи положения; запознаване с участниците и мечтите им ; първа задача; резултати от Входящия тест (ТМ)
Водят: Калин Ненов, вкратце - Кал, с помощ от Валентина Димова, вкратце - Вал
1 август, 15-16:45: за романите - структура, жанрове, сетинги; какво прави един роман продаваем
Водят: Александър Султанов, с помощ (или поне не твърде натрапчиво пречене) от Кал
1 август, 11-13 часа: общи положения; запознаване с участниците и мечтите им ; първа задача; резултати от Входящия тест (ТМ)
Водят: Калин Ненов, вкратце - Кал, с помощ от Валентина Димова, вкратце - Вал
1 август, 15-16:45: за романите - структура, жанрове, сетинги; какво прави един роман продаваем
Водят: Александър Султанов, с помощ (или поне не твърде натрапчиво пречене) от Кал
- Кал
- Първопроходец
2 август, 11:30-13 часа: идеи за създаване на история; защо обичаме да четем; защо НЕ обичаме да пишем вицове; втора творческа задача; други
Водят: Вал, с опити за дерайлиране на темите от Кал
Водят: Вал, с опити за дерайлиране на темите от Кал
- Кал
- Първопроходец
2 август, 15:15-16:45: за романите
Водят: Александър Султанов
Водят: Александър Султанов
- Кал
- Първопроходец
3 август, 11:40-13:40 часа: Литературно Четене (или: как Еви откри своя сроден дух); редакторски техники на Кал; трета творческа задача
Водят: Кал
- Кал
- Първопроходец
4 август, 11:40-13:40 часа: какво вярва Кал за Големите Книги; какво знае Кал за българското книгоиздаване и книгоразпространение
-
- Библиотекар от сой
- Been thanked: 1 time
Наистина много ми хареса времето прекарано с хората организирали Писателската работилница, както и самите участници. Иска ми се да се провеждат още такива Писателски работилници и повече хора да участват в целия процес!
- Кал
- Първопроходец
От твойте уста - в ушите на Космоса.
(И да си коректирате мненията, ей! Че инак създаваме впечатление на невежи и игнорамуси... DD)
- Кал
- Първопроходец
Емо, добре ще си ни дошъл.
(Съчетанието "Трип - Уейн - Кал" би било... ъммм... смъртоносно? )
Тоя уикенд аз няма да смогна - но дайте да мислим отсега за следващия. М?
(Съчетанието "Трип - Уейн - Кал" би било... ъммм... смъртоносно? )
Тоя уикенд аз няма да смогна - но дайте да мислим отсега за следващия. М?
- Кал
- Първопроходец
Мили спомени...
Кал wrote:invincible, може ли аз, като един от двамата "безуспешни преподаватели"?
Валя Димова е ръководител на клуб "Светлини сред сенките", за който поне Satanic Slayer вече е чувал. От 2004-а досега имат издадени, хъм, шест книги, от които четири са романи, всичките фантастични. През 2009-а част от авторите взеха награда от Еврокон за дебютен роман ("Играта" ). Валя пък взе трета награда за разказ ("Зелените мисли на Уторпия" ) от международния конкурс "Златен Кан" 2009, при 380 участвали текста. Мога да извадя и още признания - има ли нужда?
Калин Ненов съм аз. И всъщност съм мил, отзивчив човек... освен като ми влизат с бутоните. :helleee
Алекс да ме поправя, но подозирам, че няма да говори точно за книги-игри в темите "роман, който да бъде купен от голямо западно издателство"...
Ако имате някакви въпроси по съдържанието на работилницата - моля задавайте ги тук, за да не разпиляваме отговорите на много места.
Усмивки и вдъхновение (дори в заяждането ),
Кал
Кал wrote:invincible wrote:Аз съм участник в този форум. Тук си задавам въпросите. Утре може и да направя усилието да го направя където посочваш.
Отговор по лъвски.
(А аз какъв автогол си забих само с "Аз съм мил, отзивчив човек"...)Ако участниците са с интереси от модерната проза - Ман, Капоти, Фокнър, Набоков, Хелър, Пастернак, Льоса, Памук - нарочно съм по-всеобхватен... Тогава ще имате ли самочувствието да преподавате?
Има едно изречение в анонса - "Ако желаете, предварително пратете (...) до 10 хиляди знака свой текст (завършен или откъс от по-дълга творба), с който ще участвате в работилницата". Идеята е да видим какви ще са участниците.
И ако преценим, че няма какво да им предложим - да ги откажем, мило, но твърдо.
Например: Току-що прочетох "История с мирис на хлор". И мисля, че не бих могъл да ти предложа някакви съществени подобрения, като редактор. (Е, и часът е не особено съсредоточен...) А моята роля ще е главно на "редактора". Значи поне аз няма да съм ти полезен. Валя и Алекс имат други роли, с тях трябва да се "взаимоизпитате" отделно.
Друг пример: Някой иска да обсъждаме поезия. А точно в тая тройка водещи - отявлени поети няма. (Само поети партизани. *смея се*) Споделяме това, оставяме човека сам да прецени дали му се рискува.
И понеже спомена плащането, принципът ни е: Искаме пари дотолкова, доколкото без тях ще умрем (все някой ден... само на мускули е весело, но не безкрайно дълго ). По-важното е: искаме удоволствие от работата - удовлетворение от писането. И се стараем да го даваме.
(Тук е моментът да похваля Алекс, който предоставя неговия пай за този форум и популяризирането на книгите-игри въобще. Похвалв!)
Кал wrote:И аз трябва да направя няколко ВАЖНИ административни уточнения:
1. Ако ще присъствате на занимания от писателската работилница освен тези на Алекс (Уейн), таксата е задължителна. Не толкова заради времето и труда на другите двама водещи, колкото заради екстрите (разпечатки, вода, кафета, екскурзия до тракийски мегалити наблизо...), които осигуряват организаторите от Професионален форум за образованието. Тези екстри НЕ СЕ покриват от таксата за хотела.
Направете си сметката така: за всяко занимание от работилницата ("занимание" = "1 блок от 2 учебни часа" - общо са 12, 6 дни по 2 дневно), което НЕ Е е с Алекс, си пригответе по 5 лева. Тези с Алекс може да посещавате напълно безплатно. (Но разчитаме на добросъвестността ви - да не "подяждате" другите участници, т.д.с.к. )
Това е доста неудобно от организационна гледна точка, но добре разбирам, че мнозина от вас няма да имат реален интерес или полза от другите занимания - затова нека имате максимална свобода на какво присъствате и на какво не. Вижте обаче и следващата точка.
2. ВСИЧКИ, които смятат да се запишат за цялата работилница - т.е. до 15 юли ще платят таксата за работилницата от 50 лв. и получа имейлите им (в poslednorog -в- gmail.com) като потвърдили участници, - могат да участват в предварителните обсъждания тук - включително за часовете, през които ще водим занятията. (Jane! NB! Това е за теб.) Ще изберем часове, които да удовлетворяват възможния максимум хора.
Сигурните участници могат да ни пратят и до 10000 знака текст, по който искат да работим заедно на работилницата. (Това е основната моя задача - редакторската.)
Моля следете http://choveshkata.net/blog/?p=1497 за всякакви въпроси, свързани специално с работилницата - невинаги имам сили да дублирам информацията на няколко места. Ако някъде има разминавания - вярна е информацията на http://choveshkata.net/blog/?p=1497. (Но все пак питайте. )
Благодаря
и нека Силата се слее с Гъвкавостта,
Кал)
Кал wrote:Не е разумно. На някои от нас (които се будят в 6-6:30, все тая кога са си легнали... :/) точно между 13 и 15 не им е добро време за споделяне на писателска мъдрост... Тогава дремем, точно така.
Джейн, трябва да проверя интервала за обяда точно - но засега може да приемем, че е 12 до 13:30.
Моето ответно предложение е:
*каза той, а ръката му полека се плъзна под масата към кобура*
Сутрешен (практически, ака Калин/Валя) блок: 11 до 12:30.
Следобеден (теоретичен, aka Алекс) блок: 15 до 16:30.
М?
*вдигна вежди той, докато пръстите му конвулсивно барабаняха по крачола*
П.П. Плюс това, четири учебни часа писателски занимания накуп ще ви направят главите меки. Казвам го от горчив опит.
П.П.П.Jane Undead wrote:Аз пък ще ти отговоря тук, тъй като в блога чакам два дни за удобряване на публикацията ми и още два, докато някой ми обърне внимание.
При първа публикация одобряването винаги става ръчно. Сега вече можеш да спамиш когато си искаш.
А ти отговарям в първия момент, в който пак съм онлайн...
Кал wrote:(Тюх! Блъфът не сработи!)
Добре... в краен случай за теб остава вариантът "избирателни посещения". Дано Алекс не ти се сърди много... *невинно манипулаторска усмивчица*
Ако обаче и другите участници се вдигнат на бунт против моето предложение (и могат да се спогодят за друго време ) - ще размисля.
(Айде! На бунт! Show some spunk, you ninnies!)
П.П. Вече познаваш. И много други работи ще видите, които не сте виждали никога... *смея се*
П.П.П. Мястото го уреждат съратниците ни от "Професионален форум за образованието". Ако решим да си правим нещо по-камерно/самостоятелно по-нататък - ще е където и когато си го измислим ние. Което включва и вас, да.
- Кал
- Първопроходец
Великолепната шесторка
или, с каквифилмчетаахъм, визуални наративи, допълваше Кал работилничарстването:
Вечер първа: "Приказки от Землемория"
Вечер втора: "Последният еднорог" (с нашите субтитри)
Вечер трета: "Адаптация"
Вечер четвърта: "Рашомон"
Вечер пета: "Герой"
Вечер шеста: "Дуелист"
Ако има въпроси "Защо?" и "Защо не?" - готов съм да им отговарям. "Защо не?" са ми особено интересни.
(Днес и без това работа явно няма да се върши. Мигрирам от една версия на Убунту през две нататък, та цял ден ще се инсталираме, пренастройваме и попържаме...)
или, с какви
Вечер първа: "Приказки от Землемория"
Вечер втора: "Последният еднорог" (с нашите субтитри)
Вечер трета: "Адаптация"
Вечер четвърта: "Рашомон"
Вечер пета: "Герой"
Вечер шеста: "Дуелист"
Ако има въпроси "Защо?" и "Защо не?" - готов съм да им отговарям. "Защо не?" са ми особено интересни.
(Днес и без това работа явно няма да се върши. Мигрирам от една версия на Убунту през две нататък, та цял ден ще се инсталираме, пренастройваме и попържаме...)
- Radiant Dragon
- Global Moderator
- Has thanked: 367 times
- Been thanked: 626 times
Знам, че е безсрамен спам, но аз да си кажа.
Това събитие... е, може би не промени живота ми изцяло, но даде един СИЛЕН старт. В правилната посока.
Благодаря на всички участници. Искрено.
Вик
Това събитие... е, може би не промени живота ми изцяло, но даде един СИЛЕН старт. В правилната посока.
Благодаря на всички участници. Искрено.
Вик
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.
Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.
And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Аз съм. Това ми стига.
'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.
Accepting reality since 2017
And loving it since 2021
And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
-
- Global Moderator
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 43 times
Извинете, че повдигам стара тема, но се чудех имаше ли снимки от това събитие? Знам, че имаше видео, или поне така си спомням. Може ли някой да ми услужи?