Конкурс „Изгревът на следващото“

Човешката расте, Копнеейки

Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon Mar 26, 2018 9:37 am

Издание 2018

Медиен анонс:

Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“ канят всички автори да участват в първия

Конкурс „Изгревът на следващото“


В момента се провежда не един конкурс за български художествени текстове, но този е единственият, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, в епохата на ширещи се антиутопии и безкритично катастрофично мислене, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.

Какво е решението на задачата, наречена „Кризисно съвремие“?

Какво е решението, което води до по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството, към бъдеще, в което ЧоВечният Разум е надрасъл безчовечното невежество?

Какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на Човека, а не богатствата на единици?

Какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи?

Конкурсът „Изгревът на следващото“ ще бъде мястото, където ще се публикуват истории, посветени на това търсене. Произведения, които с художествен талант и моделираща сила ще защитават нови светове от този вид по един от следните два начина:

По спиралата към следващото: Съдби на индивиди и общества, търсещи изхода от съвременното кризисно състояние на света ни; образи на учени, мислители и обикновени хора, напипващи в мрака на неизвестното пътищата към тази цел; приключения на личности, въвлечени в такъв спирален процес и постепенно осъзнаващи смисъла му.

Визии на следващото: Изграждане на образи, възникнали в нашето съвремие, но носещи белезите на новото, притежаващи вътрешната свобода, въпреки че са затворени в клетката на настоящата социална несвобода; образи на групи и общества, постигнали белези на следващото, без ескейпизъм, фанатизъм и аскетизъм. Хуманитарни технологии, водещи до освобождаване от опредметяването, разкриващи етическите и интелектуалните ресурси на ЧоВечното. Непротиворечиви и реалистично обрисувани общества на бъдещето, в които всяка личност е пълноценно разгърната и осъществена, без да зависи или да бъде притежавана от друга.

Приемливи са всички жанрове – достатъчно е разказите да засягат поне една от горните две теми.

Крайният срок за участие е 1 юни 2018.

Трите най-високо класирани разказа ще получат награди по 200 лв. и заедно с други подбрани заглавия от конкурса ще бъдат публикувани в следващите издания на алманаха „ФантАstika“.

Пълните условия са описани в сайта на Човешката библиотека: http://choveshkata.net/blog/?p=6668

Там ще откриете и най-актуална информация в случай на промени.


Отражения:
- radiovox.bg
- posredniknews.com
- scifi.bg
- knigi-igri.bg/forums
- urban-mag.com
- flgr.bg
- kulturni-novini.info -> novinitednes.net
- segabg.com
- teenews.eu
- gatchev.info -> webkeybg.info
- balchiktelegraph.com
- shadowdance.info/magazine
- razkazvachite.com
Last edited by Кал on Sun Sep 09, 2018 11:22 pm, edited 13 times in total.
Reason: +отражения

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Thu Apr 05, 2018 7:57 pm

Навръх празника разгласих конкурса и в личния ми блог. Барем покрай всеобщото прераждане се породи и някой творчески порив. ;)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Tue May 08, 2018 1:07 pm

Симпатични размисли на Вальо във форума на „Ефремов“

valio_98 wrote:Припомням, че целта на конкурса (обявата му с условиата може да видите тук: http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=7&t=27350&rb_v=viewtopic) е да открие произведения, свързани с търсенето на оптимистично бъдеще. Това ме накара да се спомня как преди време Димитър Съселов, астроном в Харвард, изнесе TED доклад за първите резултати от търсенето на планети с американския космически телескоп „Кеплер“. TED е съкращение от Technology, Education and Design и макар че в тези дни на глобализация едва ли ще остане някой не разбрал, давам превода: технология, образовани и дизайн. По това време „Кеплер“ вече беше работил известно време, но още не бяха публикувани никакви статии с резултати, и явно в момента по света не се случваше нищо достойно за интереса на новинарските агенции, защото те подхванаха новината и съобщиха с огромни заглавия, че планетите от земен тип (по-точно е да се каже – с размер, подобен на земния, защото „Кеплер“ мери само размерите на планетите, не месите и още по-малко – химическия състав на атмосферите или температурата на повърхността им) се срещат често в Млечния път. Дори да оставим настрана стремежа към сензационност, това е важна новина, защото означава, че в нашата галактика има много планети (оценката е милиарди), които потенциално биха могли да поддържат живот, подобен на земния.
Докато четях коментарите на новината в страницата на CNN, бях изумен: много хора негодуваха, че резултатът от тази американска мисия е бил обявен в Лондон, при това от някой си с явно неамериканско име, и т.н. и т.н.
Обаче изходът от тази неприятна на пръв поглед ситуация беше положителен. Огромният брой коментари потвърждава големия обществен интерес към астрономията и в частност към търсенето на живот. Злобарстващите коментатори, вместо да извадят очи, изписаха вежди, както каза друг колега. Скоро тимът, който управлява „Кеплер“ публикува плеада от статии със забележителни резултати, а продължението на мисията – наречено К2 – прие много по-открита политика по отношение на данните, което е допълнителен бонус за астрономите по света. А също и за създателите на „Кеплер“, защото тяхното творение ще остави по-широка следа в науката.
Последният алманах „ФантАstika 2017“ (http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=7&t=27352&rb_v=viewtopic#p46750) излезе съвсем наскоро. Появата му също беше съпроводена с проблем – поради не дотам добра комуникация се оказа, че нямаме разрешение за публикуване на един от най-добрите разкази – „Терпсихора“ от Тереса Мира де Ечеверия (http://teresamira.blogspot.de/) от Аржентина.
Какво да се прави в подобна ситуация? Написахме на авторката, обяснихме проблема, извинихме ѝ се и ... намерихме нова приятелка! На снимката по-надолу ще видите Тереса с нашия алманах в ръка.

Какво общо имат тези истории с конкурса? – Те показват, че от лошото може да се направи добро, още повече, че понякога няма от какво друго, Разкази за това търсим...

Тереса с новия алманах „ФантАstika 2017“:
Image
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon May 28, 2018 2:35 pm

И още размисли на Вальо:

valio_98 wrote:До крайния срок остават броени дни (условиата може да видите тук: http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=7&t=27350&rb_v=viewtopic), което ми напомни пак за „Сапиенс – кратка история на човечеството“ – книгата на Ювал Харари, в която той се опитва да предложи на читателите си един балансиран и дококото изобщо е възможно, обективен поглед върху човечеството.
Една от идеите, който той развива е, че за да работи успешно, човешкото общество се нуждае от илюзии. Харири разглежда три типа реалности: обективната и субективната са две, за които всички ще се сетим, Но освен тях той въвежда още една, наречена интерсубективна – най-общо това е системата от правила и понятия, която субектите споделят. Колкото по-сложни са тези общи идеи, толкова по-важни са за обществото. И тук не става дума за лексиката на някой език, а за сложни концепции, като бог, религия, държава... а също банка и валута. Ние хората до голяма степен възприемаме тези понятия като реални: печелим пари за корпорацията, водим войни за собствената си държава. Обаче ако корпорацията не фалира, тя няма да страда, а ако загубим войната, държавата също няма да страда. И в двата случая ще страдат хората, съответно: служителите, вложителите и акционерите или целокупното население на държавата. Харири очертава границата между обективната и субективната част на интерсубективна реалност с въпроса дали има страдание или не.
Което ме довежда до конкурса – страданието за хора и идеи винаги е било част от избора на пътя към бъдещето и книгата на Харири подсказва още един инструмент, с който можем да определим от къде преминава границата на приемливото.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Sun Sep 09, 2018 11:14 pm

„Изгревът на следващото“ 2018: резултати

И писъмце до участниците:

Драги участници в конкурса (:

Резултатите са тук:

http://choveshkata.net/blog/?p=6813

Честито на отличените! А на всички ви – наистина – вдъхновение за
следващите Следващи! Догодина, бъдеще да е, ще обявим ново издание на
конкурса и ще ви чакаме още по-дръзновени и окриляващи. :)

На отличените сред вас до няколко дни ще пишем за допълнителни уточнения.

БъДейте!
За екипа на журито: Кал)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Thu Oct 25, 2018 12:29 pm

Каним ви на: Награждаване на „Изгревът на следващото“ и разговор за бъдещето, 02.11.2018, София

От личната си поща Кал wrote:Приятели на фантастичното... или въобще на бъдещето ;):

Сърдечно ви каня на 2 ноември – да си направим един всеобщ празник.
Това навярно ще е най-голямото ни събитие тази година. Моята лична
радост да се видим с вас ще е още по-голяма. :)

Предайте нататък, ако познавате хора, на които също ще им се празнува.

До среща,
К)

---------- Forwarded message ---------
From: Човешката библиотека / The Human Library
Date: Thu, Oct 25, 2018 at 11:01 AM
Subject: [ЧоБи] 2 ноември: награждаваме „Изгревът на следващото“ и си
говорим за позитивни бъдещета
To: Приятели на Човешката библиотека


Мили участници в конкурса „Изгревът на следващото“ и приятели (:

Каним ви на 2 ноември, петък, от 19 часа в Конферента зала в ректората
на СУ „Св. Климент Охридски“, за да обявим наградите от конкурса
официално, да споделим впечатления на журито... и най-вече да си
поговорим за позитивни бъдещета. :)

Ето програмата:

https://choveshkata.net/blog/?p=6908

Очакваме ви! Доведете всички съмишленици, които се вълнуват от
бъдещето и пътищата към него. :)

Бъдеем,
От Човешката библиотека и Тера Фантазия: Кал)

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon Oct 29, 2018 9:46 am

Медиен анонс:

През пролетта на 2018 г. Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“ за първи път организираха конкурс за разкази „Изгревът на следващото“. Той е единственият досега, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, в епохата на ширещи се антиутопии и безкритично катастрофично мислене, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.

С подкрепата на Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“, като част от сесията „Съвременни утопии“, на 2 ноември, петък, от 19 часа в Нова конферентна зала в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ ще представим резултатите от конкурса и ще обсъдим темата „възможни позитивни бъдещета“.

Програма


19:00 – 19:20: Впечатления на участници в журито (Атанас П. Славов и Калин М. Ненов): забелязани тенденции и препоръки.

19:20 – 19:30: Награждаване на победителите.

19:30 – 21:00: Панел с участието на Атанас П. Славов, Миглена Николчина, Калина Александрова, Калин М. Ненов и Чавдар Парушев на тема противопоставянето между позитивния и негативния поглед към бъдещето – опит да ги дефинираме, да формулираме защо са привлекателни (или не). Анализ на привидната „честност“ на негативния възглед за бъдещето. Дискусия с публиката.

Всички участници в панела са представени в сайта на Човешката библиотека: https://choveshkata.net/blog/?p=6908

Там ще откриете и най-актуална информация в случай на промени.


Отражения:
- teenews.eu
- pixelmedia.bg -> b2bmedia.bg
- uchi.bg
- fantasylarpcenter.com
- cefulesteven.blog.bg
- avtora.com
- diaskop-comics.com
- scifi.bg
- kulturni-novini.info
Last edited by Кал on Sat Nov 17, 2018 11:04 am, edited 7 times in total.
Reason: +отражения
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Sat Nov 17, 2018 10:41 am

Звукозапис от събитието на 2 ноември

(С благодарности към Лъч, Хрис и Ал. :) )

хрстн: Наско и Дилян в БНР на 13.XI.2018 г. – след награждаването.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Tue Nov 20, 2018 3:50 pm

До 30 ноември събираме предварителни поръчки за алманаха „ФантАstika 2018“, в който ще публикуваме седемте отличени разказа.

Приятели (:

До края на ноември събираме поръчки за предстоящия брой на алманаха
ни. ВНИМАНИЕ! Този път ще определим тиража изцяло по предварителните
заявки. Това значи, че ако не го поръчате сега, по-късно вероятно няма
да има как да си го купите.

Специален фокус на броя ще бъдат разказите, които отличихме в първия
конкурс „Изгревът на следващото“ за позитивни бъдещета. Открийте
откъси от тях и още подробности за изданието в сайта ни:

https://choveshkata.net/blog/?p=6940

Фантастични озарения,
От екипите на Човешката библиотека и Тера Фантазия: Кал)


(Откъсите са от „Бетелгейзе в световете“ на Калина Александрова.)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Tue Nov 20, 2018 3:58 pm

Пуснах вестта в Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria.

Мисля къде другаде има смисъл.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Thu Jan 03, 2019 12:50 pm

Издание 2019

Покана до Приятелите ни и приятелски автори:

Пишещи приятели (:

Ще се радваме, ако се включите във второто издание на конкурса
„Изгревът на следващото“:

https://choveshkata.net/blog/?p=7009

Очакваме текстовете ви до 31 март.

И заедно вървим към бъдещето, в което ще ни е приятно да живеем – да?

За пълна с вдъхновения 2019-а,
От екипите на ЧоБи и „Тера Фантазия“: Кал)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon Jan 07, 2019 11:02 am

Медиен анонс:

Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и общността на Човешката библиотека канят всички автори да участват във втория

Конкурс „Изгревът на следващото“


В момента се провежда не един конкурс за български художествени текстове, но този е единственият, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, в епохата на ширещи се антиутопии и безкритично катастрофично мислене, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.

Какво е решението на задачата, наречена „Кризисно съвремие“?

Какво е решението, което води до по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството, към бъдеще, в което ЧоВечният Разум е надрасъл безчовечното невежество?

Какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на Човека, а не богатствата на единици?

Какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи?

Конкурсът „Изгревът на следващото“ ще бъде мястото, където ще се публикуват истории, посветени на това търсене. Произведения, които с художествен талант и моделираща сила ще защитават нови светове от този вид по един от следните два начина:

По спиралата към следващото: Съдби на индивиди и общества, търсещи изхода от съвременното кризисно състояние на света ни; образи на учени, мислители и обикновени хора, напипващи в мрака на неизвестното пътищата към тази цел; приключения на личности, въвлечени в такъв спирален процес и постепенно осъзнаващи смисъла му.

Визии на следващото: Изграждане на образи, възникнали в нашето съвремие, но носещи белезите на новото, притежаващи вътрешната свобода, въпреки че са затворени в клетката на настоящата социална несвобода; образи на групи и общества, постигнали белези на следващото, без ескейпизъм, фанатизъм и аскетизъм. Хуманитарни технологии, водещи до освобождаване от опредметяването, разкриващи етическите и интелектуалните ресурси на ЧоВечното. Непротиворечиви и реалистично обрисувани общества на бъдещето, в които всяка личност е пълноценно разгърната и осъществена, без да зависи или да бъде притежавана от друга.

Приемливи са всички жанрове – достатъчно е разказите да засягат поне една от горните две теми.

Крайният срок за участие е 31 март 2019.

Трите най-високо класирани разказа ще получат награди по 200 лв. и заедно с други подбрани заглавия от конкурса ще бъдат публикувани в следващите издания на алманаха „ФантАstika“.

Пълните условия са описани в сайта на Човешката библиотека: https://choveshkata.net/blog/?p=7009

Там ще откриете и най-актуална информация в случай на промени.


Отражения:
(предпремиерни ;))
- diaskop-comics.com
- cefulesteven.blog.bg
(редовни)
- kafene.bg
- citadelata.com
- cefulesteven.blog.bg
- eurochicago.com
- pazardjik.marica.bg
- urban-mag.com
- avtora.com -> novinitednes.net
- fantasylarpcenter.com
- scifi.bg
- ndt1.com
- perspektivi.info
- karieri.bg
- kulturni-novini.info
Last edited by Кал on Wed Feb 06, 2019 4:24 pm, edited 7 times in total.
Reason: +отражения
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times


Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Dess » Sat Feb 22, 2020 12:45 pm

Лееекичко постфактум, ето и обявлението за награждаването на 21.02.

И събитието във ФБ.

И бонус – пълен звукозапис. :)

Очаквайте и снимки и видео скоро!
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?

User avatar
Dess
трън в гащите
 
Posts: 301
Joined: Mon Nov 07, 2011 3:42 pm
Has thanked: 427 times
Has been thanked: 582 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby frog » Sun Feb 23, 2020 10:30 pm

За обявлението не знам, ама таралежчето държа да го има :D

https://vimeo.com/304810288
или
https://www.youtube.com/watch?v=Icx7hBWeULM
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby frog » Mon Feb 24, 2020 4:13 pm

Малеее :shock:... добре че нямаше възможност за повече филмчета, щото щяхме яко да си поревем :D (По-добре да не гледам всичко наведнъж.) Като гледам, и покискаме.

Чудех се на събитието дали да разкажа, че веднъж на село имах много странна случка с кучето Коки. Не помня дали беше момче или момиче. Отидох веднъж и с някой като се развеждах из двора, стигнахме и до Коки. Младо куче. Мен не ме познаваше особено, ама такава радост, такова въртене на опашка, такова трептене, такова скимтене, че аз не издържах на количеството видима емоция и се разплаках. После влязохме вкъщи и дядо, същият тоя, дето в момента е парализиран от инсулт и отказа да се бори, попита какво е станало, че съм плакала.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Dess » Mon Feb 24, 2020 8:51 pm

Ето и снимкитеее! Както винаги, с репортаж ;)
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?

User avatar
Dess
трън в гащите
 
Posts: 301
Joined: Mon Nov 07, 2011 3:42 pm
Has thanked: 427 times
Has been thanked: 582 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby frog » Mon Apr 06, 2020 5:12 pm

От моето тежко хоби да си отбелязвам моменти от клипчета в youtube :D
Надежда за бъдещето - https://youtu.be/KaYBLtWAnFI?list=PLWCp ... AKbK&t=647
Реклама на редактора - https://youtu.be/KaYBLtWAnFI?list=PLWCp ... AKbK&t=757
Мда... и причината за всичките ни беди :Dhttps://youtu.be/KaYBLtWAnFI?list=PLWCpG83yVpE3gK_EXskm_ssdEIGnJAKbK&t=824
Politics - https://youtu.be/KaYBLtWAnFI?list=PLWCpG83yVpE3gK_EXskm_ssdEIGnJAKbK&t=876
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon May 04, 2020 8:22 am

Издание 2020

Медиен анонс:

Фондация „Човешката библиотека“, дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и Фентъзи ЛАРП Център канят всички автори да участват в третия

Конкурс „Изгревът на следващото“


В момента се провежда не един конкурс за български художествени текстове, но този е единственият, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, пред лицето на световната паника и песимистичните прогнози, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.

Какво е решението на задачата, наречена „Кризисно съвремие“?

Какво е решението, което води до по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството, към бъдеще, в което ЧоВечният Разум е надрасъл безчовечното невежество?

Какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на Човека, а не богатствата на единици?

Какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи?

Конкурсът „Изгревът на следващото“ ще бъде мястото, където ще се публикуват истории, посветени на това търсене. Произведения, които с художествен талант и моделираща сила ще защитават нови светове от този вид по един от следните два начина:

По спиралата към следващото: Съдби на индивиди и общества, търсещи изхода от съвременното кризисно състояние на света ни; образи на учени, мислители и обикновени хора, напипващи в мрака на неизвестното пътищата към тази цел; приключения на личности, въвлечени в такъв спирален процес и постепенно осъзнаващи смисъла му.

Визии на следващото: Изграждане на образи, възникнали в нашето съвремие, но носещи белезите на новото, притежаващи вътрешната свобода, въпреки че са затворени в клетката на настоящата социална несвобода; образи на групи и общества, постигнали белези на следващото, без ескейпизъм, фанатизъм и аскетизъм. Хуманитарни технологии, водещи до освобождаване от опредметяването, разкриващи етическите и интелектуалните ресурси на ЧоВечното. Непротиворечиви и реалистично обрисувани общества на бъдещето, в които всяка личност е пълноценно разгърната и осъществена, без да зависи или да бъде притежавана от друга.

Приемливи са всички жанрове – достатъчно е разказите да засягат поне една от горните две теми в обем 3000–9000 думи.

Крайният срок за участие е 30 юни 2020 г.

Трите най-високо класирани разказа ще получат награди по 200 лв. и заедно с други подбрани заглавия от конкурса ще бъдат публикувани в следващите издания на алманаха „ФантАstika“.

Пълните условия са описани в сайта на Човешката библиотека:

https://choveshkata.net/blog/?p=7787

Там ще откриете и най-актуална информация в случай на промени.


Ако зърнете отражения в медиите, отбелязвайте ги в тази тема. :)

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby mitseva » Mon May 04, 2020 3:46 pm

Споделих в NaNoWriMo групата.
Днес един от участниците написа следния коментар:

Начинът, по който е описан, ме изпълва с недоверие и предпазливост. Кому са нужни всички тези високопарни и извъртяни думи? Може би аз не съм дорасъл, но не съм сигурен че ще мога да определя дали един мой разказ влиза в двете им теми или не.
"As I walk through frozen sands
Through the flames of burning lands
My feet are torn, they're torn to strands
I will not thirst

As I cross the raging sea
Waves are crashing over me
They drag me down, they drag me down
I will not drown"

User avatar
mitseva
Global Moderator
 
Posts: 174
Joined: Fri Jan 11, 2019 8:28 pm
Location: улица "Мечтание"
Has thanked: 499 times
Has been thanked: 394 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon May 04, 2020 3:52 pm

На коментари като горния имам два типа отговор:

Окуражителен: Do not self-reject. Ако се колебаете, пращайте и оставете журито да прецени.

Важи за всички творци (и хора изобщо), във всякакви ситуации.

Скрит текст: покажи
И snarky: Нужни са ни точно тези думи, за да ви самопресеят. :twisted:

Той пък несъмнено е повлиян от настоящата ни патаклама по темата „ФБ, ние и влиянието на едното върху другите“. По-простичко: какво мислене „генерира“ ФБ.

П.П. Как пък 16-годишната Неда Денчовска не се спря от същите тия думи навремето?
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Dess » Mon May 04, 2020 4:09 pm

Кал, не искам и тук да спорим... Но несъмнено помниш, че и аз апелирах за перефраза на условията, за да доведем НОВИ участници. Защото от нашия (ограничен) кръг, който поиска, се включи. И тая година се опасявам, че съвсем ще намалеят желаещите. Ако искаме конкурсът да го бъде, трябва да сме по-гъвкави. Нека пресяваме текстовете – вместо да отблъскваме авторите, оставяйки ги с впечатление, че „това не е за мен“. Достатъчно респектиращ е броят думи. Нека не си правим и конкурсите, и книгите „само за нас си“.
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
User avatar
Dess
трън в гащите
 
Posts: 301
Joined: Mon Nov 07, 2011 3:42 pm
Has thanked: 427 times
Has been thanked: 582 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon May 04, 2020 4:15 pm

Да, Дес – и ти несъмнено помниш, че с Криси Петрова ти отговорихме защо Насковите думи са си баш на мястото. Тогава останах с впечатление, че ти прие доводите ни... бъркам ли?

И нужно ли е да изкарваме и тази дискусия от нафталина?

И понеже тая ситуация ми навява спомени за истериите покрай Националните фантастични награди през 2016 г. (сори... нося много травми), хайде да се разберем следното: Поне до организацията на следващия Копнеж да не променяме/подлагаме под съмнение вече взети решения. Нека оставим събитията да се случат докрай - и тогава, накрая, да видим кой прав... и кое да стане още по-правилно другия път.

(Нев се е опитала да ни подскаже подобен подход с предложението си в „Административно-модераторски“.)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Dess » Mon May 04, 2020 4:29 pm

Тогава приех, че съм малцинство, Кал. И се оттеглих. Не съм си променила мнението. Просто се надявам следващия път повече хора да (се осмелят да) кажат своето.
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
User avatar
Dess
трън в гащите
 
Posts: 301
Joined: Mon Nov 07, 2011 3:42 pm
Has thanked: 427 times
Has been thanked: 582 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon May 04, 2020 4:43 pm

И аз се надявам на абсолютно същото. Искам да чуя какво мисли и Наско по тоя въпрос; и Вальо; и Еле; и Валя; и въобще всеки, който припознава „Изгрева“ като своя кауза. (До степен да е готов да участва в организацията или журирането му.)

А мнения от „кибици“ – дал Бог. :/
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby frog » Mon May 04, 2020 4:49 pm

не съм сигурен че ще мога да определя дали един мой разказ влиза в двете им теми или не

Quite simple. Готов разказ обикновено трудно ще влезе ПО РЕД ПРИЧИНИ обикновено не заради изискванията на конкурса, а заради навиците на автора. Трябва да се пише за конкурса. Ама да се пише с нужната дължина.

Относно отговор по-надолу:
Хрис, не е баш вярно, че търсим задължително нови разкази.

Не съм казала, че е задължително. Евентуално помага за вписване в изискванията, но изобщо не е гаранция, че ще стане.

Open mind. OPEN.

Мен ме дразни синдромът: "Имам тука едни текстове, дай да видим ще минат ли за тоя конкурс. Опасявам се, че е твърде взискателен за моите текстове". Че и високопарен... Мда. Конкурсите целят НАДскачане.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon May 04, 2020 5:00 pm

Хрис, не е баш вярно, че търсим задължително нови разкази. Съществуват множество български автори, които по принцип пишат градивно – независимо дали в минало, сегашно или бъдеще време. Целта на тоя конкурс е да ги насърчи, а може би дори да ги запознае едни с други - и да запознае повече читатели с тях. Без значение кога са започнали да мислят и пишат по тоя начин.

Всъщност един по-стар текст може дори да има по-голям шанс – ако авторът си е поиграл през годините да го дообмисли и дооглади.

Скрит текст: покажи
А не като Калоян да го пише в последните два часа на 30 юни... и после да се чудим какво да му правим финала. Така де, „финала“. :///
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Dess » Mon May 04, 2020 5:10 pm

Скрит текст: покажи
Ей, ти нещо против новия финал ли имаш? Знаеш ли с какъв зор го измъкнах от него! :)

Иначе, естествено, че си прав. Само че повечето автори, moi included, винаги пишат в последния момент. Явно е някакъв бъг в писателския ген. :P
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?

User avatar
Dess
трън в гащите
 
Posts: 301
Joined: Mon Nov 07, 2011 3:42 pm
Has thanked: 427 times
Has been thanked: 582 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon May 04, 2020 5:28 pm

Скрит текст: покажи
Новия финал не съм го чел... нито новото начало или новата среда. Чакам го с огромно любопитство. Както чакам целия алманах „ФантАstika 2019-20“. Да си го чета като читател... ще ми е сефте, йей! :)

П.П. Абе... съдейки по новите ми рафтове „моя редакция“ и „моя коректура“ в GR ти-знаеш-къде-другаде, май и „2016“ съм му бил само читател. Значи: йей^2! :D

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby радина666 » Tue May 05, 2020 12:27 am

Ето отражение на конкурса, бях забравила да го пусна във форума, но Дес ми напомни. Благодаря! В другите форуми няма теми за конкурси.

Форум Муза

Очаквайте скоро тук резултата от идеите ми за разгласа на Изгрева, споменати във Великия Чоби събор, дано ви хареса.

Ради

радина666
Global Moderator
 
Posts: 100
Joined: Fri Oct 19, 2018 6:46 pm
Has thanked: 1 time
Has been thanked: 149 times

Next

Return to Копнежите

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests