От сърцето на Човешката: Христина

Приятели (:

Рубриката „От сърцето на Човешката“ продължава с едно книжно споделение от човека, който през последните години дава мило и драго да не секва нашата поредица от книги – на хартия. И чиито записи в блога ни, макар една шепа, бляскат най-ярко и запомнящо се – шепа перли.

~

През 2014-а и 2018-а Хрстн написа:

Земята на живата вечност: индийски дневник – Александър Шурбанов

 

Обикновено откривам съкровища в библиотеките на хората. И съкровени книги като тази. Озари ме с лъчистата душевност на автора и ме порази с неговата свръхчовечност.

Навярно всеки пътепис-дневник е вълнуващ и затрогващ, но не индийските културни забележителности ме заплениха, а душата на пишещия. Пътепис на душата му. Пленителна деликатност, чувствителност и копнение към красотата в неизброимите ѝ измерения. Симпатичен хумор дори към себе си. Обичам да си спомням не само за часовниците, но и за лавандуловия спирт и другите спасения на пътешественика от тропическата амеба и комарите.

Шурбанов, отдавна омаян от възрожденеца, както го нарича, Рабиндранат Тагор: „Разлиствам с благоговение тетрадките, по които е минала ръката на гения“ (стр. 188).

Светоусещането на автора е с готовност толерантно, но и здравословно критично. Родината и София трептят в съзнанието му, наред с бисерите на световната духовна култура.

За щастие вече имаме „Приписки“ на Шурбанов, за да можем да се вдъхновяваме и от тяхната човечност. Но не спирам да мечтая за преиздаването на „Земята на живата вечност“.

А „Приписки“ са му цял един свят – като библия. В тази книга има всичко.
Четеш и си мислиш – това е точно като за еди-кой си. Ще му го пратя.
Лиризирани, есеистични спомени, които е записвал през годините и някои от които са в сегашната стихосбирка „Дендрариум“.
Плавно преминават от едно парченце в друго, групирани в големи смислови ядра (раздели). И във всичко това – една извънмерна, човешка, човечна, ненатрапваща себе си душа. Съзерцаваща. Любуваща се. Незлоблива. Безкрайно добронамерена.

 

Още: frog във форума ни. (Ако не успявате да прекрачите входа на форума, питайте долу – ще ви подскажем. 🙂 ) Или тези размисли.

Един коментар за “От сърцето на Човешката: Христина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото