Човешката библиотека и Панаира на книгата

Няма, няма, няма пък да си купя книги от Пазаира на книгата! Пък!

След като си казах голямата лична болка 😉 – вие можете да си купите книги на Човешката от започващия днес Панаир на книгата. Всичките заглавия тук и повечето тук. Ще ги има на щандовете на:

 • Инфодар“ (337 – 3 етаж Център)
 • Аргус“ (377 – 3 етаж Запад)
 • Весела Люцканова“ (309 – 3 етаж Изток)
 • Кръгозор“ (381 – 3 етаж Запад)
 • Аделфи“ (435 – 4 етаж Център)
 • Нова епоха“ (417 – 4 етаж)
 • Оксиарт“ (327 – 3 етаж Център)
 • Жанет 45“ (373 – 3 етаж Запад)
 • Христо Ботев(312 – 3 етаж Изток)
 • АБВ АД/книжарница Писмена“ (319 – 3 етаж Изток)
 • Софтпрес(432 – 4 етаж Център)
 • Прозорец“ (375 – 3 етаж Запад)
 • „Вакон“ (323 – 3 етаж Център)
 • „Алтера“ (442 – 4 етаж Изток)
 • Кронос“ (335 – 3 етаж Център)
 • Локус Пъблишинг(371 – 3 етаж Запад)
 • „Лира Принт“ (376 – 3 етаж Запад)
 • Тип-топ прес“ (365 – 3 етаж Център)

Каквото няма на един – на другите. 😉

Държа обаче да предупредя: цените на тези книги ще са си коричните. Отстъпка за книги, купени от самия Панаир, няма да предлагаме. Ако искате да знаете защо – прочетете за голямата ми лична болка. 😀

(Оказа се обаче, че на един от щандовете издателството държи на отстъпка за читателите. Не им строшихме хатъра – по принцип работим чудесно с тях и приемаме правото им да взимат крайното решение. Вас оставям сами да откриете кои са. 😉 )

По-интересни са събитията, които ни очакват в рамките на Панаира. Идват цял куп руски знаменитости – включително тъй любимият ни Едуард Успенски :))). Ще бъдат представени успешни практики в поощряването на четенето, и сред най-младите дори – друга вълнуваща (ни) тема. В неделя пък е премиерата на посмъртно издадената книга „Спомен за света на Агоп Мелконян”…

Ето пълната програма на Панаира. Ето и подробната програма на събитията от Национална кръгла маса „Общество – четене – книга“.

Ако искате да се засечем – драснете ни един ред, а ние ще ви пратим покана за Гугъл календарите си. Там си пише къде, кога, как ще бъдем, всеки от нас, заедно или поотделно. Моя календар съм го попълвал два часа… *тюх*

И следете тази вест за промени. Предвкусвам доста такива…

К)

„Играта“ – хубавото и недотам хубавото: представяне в клуб Ефремов, 26.11.2008

След почти тридневен почти-геноцид 😉 по форуми и имейли, вчерашната среща разговор за достойнствата и недостатъците на „Играта“ мина изненадващо нежно. Чуйте сами.

Междувременно ние продължаваме да събираме препоръки към творящата казанлъшка младеж – какво задължително да запазят и в следващите си книги, и какво да не правят повече. Можете да напишете своите тук, може да ни ги пратите и на имейла.

И – междувременно 😀 – редактираме следващата им книга.

Каним ви на: Събор на българската книга и премиера на „Играта“

Приятели 🙂

Човешката библиотека ще участва в тазгодишния Събор на българската книга от 31 октомври (петък) до 2 ноември (неделя). (Самият събор започва още в понеделник, 27 октомври.)

Мястото, както и досега, е музей „Земята и хоратабул. Черни връх 4, между Хилтън и Синеплекс.

Имаме цели два квадратни метра щанд – с около 60 книжки върху тях. Няма да са само наши, не 😀 – но пък ще са интересни.

Там сме всеки от трите дни, откъм 10 сутринта до 19. (В неделя ще си тръгнем по-рано – към 5 следобед.)

А на 1 ноември (събота), от 17 до 18 часа, правим официална премиера на „Играта във видеозалата на „Земята и хората“. Ще присъстват (почти) половината от авторите; и ще дават автографи. 😀

(Във видеозалата – същата, в която провеждахме лекторията „13 национални кинофантастики“ – ще се влиза през предния вход на музея и залата с кристалите, покрай щандовете на издателствата. Ако се объркате и не ни намерите – питайте охраната.)

Ta:

Ако никога не сте ни виждали на живо – баш ще ни е драго!

Ако отдавна не сте ни виждали на живо/на едно място – или все не е достатъчно – какъв по-уютен повод? Завет, красота кристална, много книги, малко хора… рай!

(Това за малкото хора дано си остане само изблик на черния ми хумор. Тъй или инак, тези събори поне досега винаги са били по-спокойни от Панаира на книгата. Тъй че да ни видите спокойно. 😉 )

Ако искате да се запознаете с казанлъшките „Светлини сред сенките“ – п(р)очетете линковете тук; и елате в събота, 1-ви. Светлинките ще кръжат в музея още откъм 2 часа по обед.

Тааа… Бъдете; аз отивам да си помечтая.

(Лелеееее… Три дни без търчане………)

Кал:)н

П.П. Преди да се отмечтая съвсем – някои от посестримите ни заглавия ги нямаме под ръка и ни трябва повече време да ги вземем. Ако искате от тях – пишете ни предварително!

П.П.П. В момента с ядрото на Човешката събираме пари, така че да покрием пътните разходи на Светлинките. Ще дойдат 6-ма автори. Билетите от и до Казанлък излизат по 17.60 на човек (всички са с 50% намаление), т.е. общо ни трябват близо 108 лева. Искате ли да помогнете и вие – независимо с колко, като жест към каузата? Пишете ни! Самите пари може да носите направо на събора, или дори след него.

„Играта“ и „ФантАstika 2007“

Приятели 🙂

За онези от вас, които не знаят: излезе „Играта“ – четвъртата книга и вторият колективен роман на младите автори-илюстратори от „Светлини сред сенките“ в Казанлък. Откъси, илюстрации и историята на едно колективно издаване 😉 може да намерите тук.

Ако искате да си поръчате книжки, вижте как тук. Цената на „Играта“ е 7 лв. – или, ако сте настроени спонсорски, 10 :). Събраните средства ще вложим в издаването на следващата книга на Светлинките, продължението на „Аурелион: Монетата„, което те вече пишат.

В края на октомври или началото на ноември вероятно ще направим премиера на книгата в София, с участието на поне четирима от авторите. Ще ви пишем с подробности, щом е сигурно. 🙂

~

За алманаха „ФантАstika 2007„: знаете ли за него? Видяхте ли съдържанието? А „Две сърца“, продължението на „Последният еднорог“? Ами Стърджън? Величка Настрадинова? Йоан Владимир и Ивайло П. Иванов? Торосов и Лукин?…

Преди да съм се отнесъл съвсем 😀 – остават ни още стотина непродадени бройки, а е добре да ги свършим до края на годината, за да освободим място (и парички) за следващата „ФантАstika“. Така че – до края на октомври приемаме поръчки за „ФантАstika 2007“ на цена 7 лв. за бройка. Помислете дали искате да подарявате – или просто да кажете на приятели за алманаха.

Разбира се, ако можете да си позволите първоначалната цена от 10 лв., няма да ви откажем. Имаме нужда от всеки лев, който получим – все още далеч не сме си покрили разходите по издаването на алманаха. Още по-важно ни е обаче книгите да стигнат до колкото се може повече човеци; да не останат… неразгърнати, непотребни.

Това последното нека не звучи като емоционално изнудване… да? Ако е прозвучало, то е само защото в него се е промъкнала малко тревога, несигурност за Смисъла на това, което правим с Човешката библиотека – дали е достатъчен, удачна ли е посоката, трябва ли нещо да променим? Всъщност всяка поръчана книга, всеки отзив – те са жива вода, с която поливате нашия Смисъл… но да не се отнасям.

Бъдете – усещайте Смисъла, вашия собствен смисъл
– К:)

„Играта“ благодари… и зове

Приятели,

Първо искам да благодаря на всеки от вас, който вече подкрепи – било с поръчки, било с разпространяване на идеята – издаването на колективния роман „Играта“ на момичетата и момчетата от Казанлък. Благодаря ви от името на Човешката библиотека, в която се радваме с цяло сърце, когато видим как човеците се събират, за да създадат нещо заедно. Но най-вече ви благодаря от името на казанлъшките автори, за които такова доверие е като жива вода.

Второ, обръщам се към онези от вас, които се колебаят (или не са обърнали внимание на първото писмо, навярно слагайки го в графа „просто поредната инициатива“). Думите на Вяра по-долу са обърнати специално към вас.

Прочетете ги, помислете… ние ви чакаме. 15 май наближава – но ще продължим да събираме поръчки и след това. Сега най-важна – най-вдъхновяваща да продължаваме – ни е моралната ви подкрепа.

За Човешката: Калин

~ ~ ~

Всеки има свой си вкус. Свои си критерии към четивото, което да определи като хубаво.

Но не гледайте на „Играта“ само като на книга, която не знаете дали ще ви хареса.

Тя (освен като книга) е ценна за всеки от нас по (поне) две причини.

Първата е, че тя е създадена от група „деца“.

Огледайте се, ослушайте се: колко хора харесват образованието, което получават децата ни? Колко хора са доволни от знанията, възпитанието и заниманията им? Колко хора виждат надежда в тях? Честно: колко?

Авторите на „Играта“ са точно това – НАДЕЖДА.

Това са прекрасни млади хора. Те са едно различно поколение (различават се от своите родители много повече, отколкото ние от нашите).

Чрез тях, чрез „Светлинките“, може да видите, че това ново лудо-младо е ценно, хубаво, търсещо и питащо. Както сме били ние. Както са били и нашите родители.

Втората причина е, че те, авторите, са нашият шанс да надзърнем в света на младата България.

Те живеят толкова различно от нас, заливащата ги информация е толкова разнообразна и най-вече свободна, развлеченията им са тъй различни от нашите, социално са… познайте какви (различни? : )

Всичко това е ТОЛКОВА непознато и непонятно за нас, нали? Че и неприемливо даже. Родителите вече едва имат представа как точно живеят децата им.

Е, книгите на „Светлини сред сенките“ са уникална и безценна възможност ДА ВИДИМ това КАК ТОЧНО.

Те са указващ пътеводен справочник за силно изостаналите, но нищо не подозиращи, възрастни : )

Обществено самоубийство би било да не използваме такъв шанс!

Затова нека ги подкрепим.

Защото доказват, че различното, което идва след нас, също е хубаво!

И защото ни изграждат мост, та да не изгубим съвсем връзка с тях.

На мен тези причини ми стигат. А на вас?

(Вяра)

Към началото