Каним ви на: Среща с „Приказка за магьосници, физици и дракон“ (07.01.)

Приятели (:

Преди две седмици излезе дългочаканият дебют на Геновева Детелинова: „Приказка за магьосници, физици и дракон“. А след седмицата авторката ще прелети през София. (Дали върху дракон, още чакаме потвърждение.)

Искате ли да се запознаете? Да ѝ вземете автограф? Да си попразнуваме?

Заповядайте! На 7 януариот 19 докъм 21 часа, в init Lab (София, жк Лозенец, ул. Лозенец №4, ет. 5, ап. 9).

Продължете четенето на „Каним ви на: Среща с „Приказка за магьосници, физици и дракон“ (07.01.)“

Каним ви на: Писателска работилница, 01.-04.02.2014, Велинград

Пишещи приятели,

Този път нека започнем наобратно:

Разгледайте редакциите по разказа „Елфическа песен“, които правихме с авторката му Елена Павлова за новия ни сборник „За спасяването на света“.

Интересни ли са ви? Искате ли да редактираме така и ваши текстове?

Ако да – заповядайте на следващата ни писателска работилница през февруари. Тя е част от Зимната педагогическа академия, организирана от сдружение „Професионален форум за образованието“, и духовен наследник на Китен 2011Велинград 2012, Велинград 2013 и Китен 2013. Но ако не сте били там – няма страшно. 🙂 Ще се съобразим с нивото и желанията на всеки участник поотделно.

Продължете четенето на „Каним ви на: Писателска работилница, 01.-04.02.2014, Велинград“

Представяме ви: „Руфо, червенокосия“

корица на „Руфо, червенокосия“
Представя: Димитър Стефанов

Когато се спомене името на Иван Мариновски, повечето хора или се сещат за „Космосът да ти е на помощ, Александър“, или не правят никакви асоциации. Но има и една по-малка групичка, в чиято памет се прокрадват топли детски спомени за пъстра корица, немирни близнаци и много приключения.

С „Руфо, червенокосия“ се запознах в началото на века, далеч надраснал препоръчителната възраст за първа среща с тази книга. Обаче дали защото съм запазил детското в себе си, или защото упорито стоя на едно място и не искам да влизам в света на възрастните… направо се влюбих в образите и случките, изградени от Иван Мариновски.

„Руфо“ е история за порастване, възпитание и за любовта към откриването на отговорите.

Вихър притаи дъх: часовникът цъкаше. Защо цъка? Какво има в него? Скоро часовникът не се чуваше да цъка, обаче се виждаше какво има в него: зъбни колелца, пружинки и други такива, които направо омагьосаха нашия Вихър. Ето това е! Техниката! Тя е смисълът на живота му!

„Руфо“ също така е история за нервите на родители, които понякога не издържат, за баби, грижещи се с любов за внуците си, и за две щури хлапета, опознаващи света ден след ден, пакост след пакост.

Събудиха се от шумолене на хартия, сподавено хълцане и ужасни викове, сякаш някой беше загубил дисертацията си. Ами, загубил! Вихър и Вихра я били съсипали! Унищожили я до последния лист! До последната буква! И други такива! Татко яростно крачеше от ъгъл до ъгъл и Вихър и Вихра се уплашиха, че той ще продължи през стената и ще нахлуе в банята на съседите. Майчето и бабчето тичаха по него и го успокояваха. Децата били още малки. Нормално било да правят бели.

Продължете четенето на „Представяме ви: „Руфо, червенокосия““

„Приказка за магьосници, физици и дракон“: хартиено издание

Приятели:

В студеното декемврийско време ви предлагаме един малък тест, за разгрявка и сгряване (по смисъла на критерий 1 при подбора в поредица „Човешката библиотека“).

„Приказка за магьосници, физици и дракон“ е:

а) дебютният роман на Геновева Детелинова;

б) един от победителите в миналогодишния конкурс за фентъзи роман на Сборище на трубадури, MBG Books и Човешката библиотека;

в) нова книга в поредица „Човешката библиотека“;

г) изданието с най-странна история в поредица „Човешката библиотека“;

д) всичко от гореизброеното;

е) и още.

Докато вие се сгрявате (ех, как сгрява тичането по линкове), ние да кажем:

„Приказка за магьосници, физици и дракон“ излезе.

Продължете четенето на „„Приказка за магьосници, физици и дракон“: хартиено издание“

Представяме ви авторите на „За спасяването на света“: Валентина Димова, Янчо Чолаков, Калин М. Ненов

Приятели,

Преди да продължим с представянето, в по няколко реда и три въпроса, на авторите, допринесли За спасяването на света“, напомняме:

Петък, 13-и – 19 часа – Novel Book Bar: първа среща с антологията.

Ще дойдете ли? 🙂

… Продължаваме; вижте и предишните представяния: Николай Теллалов, Стефан Кръстев, Мирослав Ангелов и Саша Александрова, Димитър Риков, Георги Христов.

Ако и вие имате въпроси към тях – задайте ги. 🙂 Ще се постараем да ги стигнат.

~

Валентина Димова разказва:

Родена съм в град Стара Загора, но живея в Казанлък от дете. Обичам фантастиката, фентъзито и изобщо бягствата в светове, различни от нашия.

По образование съм теолог, завърших в СУ. Работя в ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък, като преподавател по „Православни християнски ценности и празници“ и творческо писане.

От 10 год. съм ръководител на литературния клуб към ОДК – „Светлини сред сенките“. Една прекрасна група от млади „светлинки“, която създаде 11 колективни романа, множество клипове и успя да спечели дружно или индивидуално призове от стотици конкурси за проза и поезия.

Аз самата пиша от дете, макар да не се приемам като сериозен автор, а по-скоро като човек, който има какво да каже на младите хора, покрай общуването си с тях.

Обичам изкуството във всичките му форми. Най-силно от всичко обаче обичам малките деца. Те са безкраен източник на вдъхновение за мен.

ЧоБи: Довършете изречението: Пиша, следователно…

Валентина: … сбъдвам някоя своя мечта.

ЧоБи: Какво ви вдъхновява?

Валентина: Хората, с които се срещам, новите места, които посещавам, всичко, в което има добро и светлина… или някаква тайна за разкриване. Понякога ме вдъхновява и злото – опитвам се да надникна в сърцевината му и да открия от какво се е родило.

ЧоБи: А кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?

Валентина: Николай Теллалов, през последните години. Когато бях дете, се вдъхновявах от много автори. Един от любимците ми е Любен Дилов. В по-късна възраст харесвах много Достоевски и Стивън Кинг. Разбира се, имала съм много други любимци през времето, но не виждам смисъл да изреждам всички. Важно е човек да намира точния автор в точния момент. Тогава книгата се превръща в нещо много повече от едно добро произведение. Тя става приятел, портал към света, който търсиш на този етап от живота си. Продължете четенето на „Представяме ви авторите на „За спасяването на света“: Валентина Димова, Янчо Чолаков, Калин М. Ненов“

Към началото