< 10 причини, > 7 въпроса, ∞ с.по-менИ?

Миналото лято покрай фермерските фестивали уловихме формулировката на Хранкооп на три от

10 ПРИЧИНИ ДА ПАЗАРУВАМЕ НА ФЕРМЕРСКИ ПАЗАРИ

Причина 1: Получаваме чиста и здравословна храна

Чиста е, защото настояваме и подкрепяме нашите производители да отглеждат своята продукция по най-близкия до природата начинбез да използват химически торове и като прилагат естествени методи за борба с вредителите. По-малките площи и по-малкият брой растения и животни, за които се грижат, също ги предпазват от повечето проблеми на индустриалното отглеждане.
Здравословна е и защото е сезонна! Малките производители зависят много от времето и сезоните и предлагат само такава продукция. Сезонните плодове и зеленчуци са с по-добри хранителни качества, което ни носи повече здраве по всяко време на годината.

Причина 2: Подкрепяме малки местни производители на чиста храна

Хранкооп работи с над 150 малки производители на плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, яйца, мед и пчелни продукти, билки, зърнени култури, ядки, цветя и др., както и с десетки занаятчии и преработватели.
Над 80% от производителите, които участват във фермерските пазари на Хранкооп, успяват не просто да оцеляват, а и да се развиват. Успехът им невинаги се изразява в повече площи или обем, а в разнообразие на асортимента и стабилност в развитието.
Когато пазаруваме редовно от малък производител, ние му даваме перспектива за бъдещето и той може да планира дейността си с години напредтърси устойчиви (и по-вкусни) сортове, изпробва нови и по-ефективни методи на работа, инвестира в оборудване, подобрява стопанството си и не на последно място намира смисъл да продължава.

За причина 3 точно в Чоби сме най-петимни: Обменяме знания, опит, енергия, създаваме общност от съмишленици


Фермерските пазари са място за срещи и раздумки. На тях пресичат пътищата си градът и селото
все по-знаещите и взискателни потребители с все по-осъзнатите и търсещи устойчиви природни методи производители. Елате на Римската стена в събота преди 11 ч. и се заслушайте в спокойното жужене на разговорите пред всеки фермерски щанд. Производителите знаят много за своите растениясортове, специфики, рецепти.
Много хора използват пазара и като място за срещи и вкусна закуска с кафе или чай. Затова и неразделна част от фермерските пазари са именно кулинарите, пекарите и майсторите на напитки. Във всички статистики от различни страни по света се отбелязва, че фермерските пазари съживяват местната икономика, създават условия за общуване и връзки между хората от различни общности и с това допринасят за подобряване качеството на живота в големите градове.


Тези дни подпомагам
(е) студент с участие в интервюто му за изпитно задание в сферата на културологията:

1. Разкажете за Вас и за „Човешката библиотека“. Организацията и нейната дейност.

2. Къде се зароди идеята за Човешката библиотека“?

3. Разкажете за успехите и появата на алманаха ФантAstika и ще има ли продължение.

4. Какви са проблемите пред Вашата организация и как мислите, че може да ги решите?

5. Работата с Хранкооп и какъв е начинът успешно да продаваш литература в трудни времена.

6. Мнението Ви за аудиокнигите и може ли да заменят хартиената книга в дигиталното съвремие.

7. Какви дейности и цели имате начертани за в бъдеще, като организация, и Вие, като самостоятелна личност? Как хората могат да ги подкрепят и да станат част тях?

„Малко“ е тъжно какъв отговор крият някои въпроси, по-скоро каква е реалността спрямо преди, затова за миг ще ни позаровя в миналото, защото и друго се случи съвсем скоро – сайт, на който от време оно пазя разни снимки и картинки, отново предприе мерки категорично да ограничи безплатното потребление и евакуирах всичко. Така си припомних един култов репортаж, който показва и хора, дето вече ги няма. Напънах се да се сетя откога е, конкретна датировка не видях да съм посочила на сайта, но в заглавието на файла открих 7 януари 2006 г. Enjoy.

А на Човешката библиотека пожелавам(е) кураж в ~ трудните времена. Каквото и да се крие зад това клише и симулация/трансформация на дейност.
But it’s always for the people. „For the birds“ bats… an’ them all.

Поздрави,
хрстн
инж. Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото