Преводачески питания
Re: Преводачески питания
Помощ на английски: как най-добре да се преведе "юнаци"
Имам едни дървета, дето са ги кръстили да са юнаци.
Е, на английски вие как бихте?
Имам едни дървета, дето са ги кръстили да са юнаци.
Е, на английски вие как бихте?
Last edited by Кал on Tue May 15, 2018 10:48 am, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
Reason: премествам + преименувам
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
Re: Тема за искане и даване на помощ
Heroes and Villains е set phrase. Оттам и заглавията на сборниците с приказки на Калин, не знам къде съм виждала на английски, но съм и чувала.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
-
- Лъч
- Has thanked: 1234 times
- Been thanked: 254 times
Какви идеи ви хрумват като става дума за превод на английски на следните интересни думички: цака, пиниз, чалъм?
Както и в съчетания като:
Всяко нещо си има цака. Ще му намеря цаката.
Всяка работа си има пиниз.
Всичко си има чалъм.
Благодаря!
Както и в съчетания като:
Всяко нещо си има цака. Ще му намеря цаката.
Всяка работа си има пиниз.
Всичко си има чалъм.
Благодаря!
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
хващам му цаката: get the knack/hang of it
„чалъм/пиниз“ могат да се предадат и с trick. Сещам се за Of course, there's a trick to it в „Последният еднорог“.
„чалъм/пиниз“ могат да се предадат и с trick. Сещам се за Of course, there's a trick to it в „Последният еднорог“.
-
- Лъч
Как бихте превели на английски следното изречение, част от разказ на една баба в ивайловградско село? Тя говори за внуците си в случая:
Децата друго може да не искат, обаче суха паричка когато покаже баба и те се радват.
Тон - ведър, леко шеговит, разказва направо.
Децата друго може да не искат, обаче суха паричка когато покаже баба и те се радват.
Тон - ведър, леко шеговит, разказва направо.
- frog
- добромет
Имаш специфични питания за готови решения на твърде трудни неща, което донякъде те задължава да предупреждаваш защо ти трябват. Не посочваш и срок.
Kids may refuse anything but at the clink of money theyir eyes light up.
Kids may refuse anything but at the clink of money the
Last edited by Кал on Sun Mar 04, 2018 10:24 pm, edited 1 time in total.
Reason: корекция
Reason: корекция
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
-
- Лъч
Срок няма, затова не съм дал. Ако трябваше да дам, щеше да е "ВЕДНАГА, ПОМОООЩ", но тъй като вече отмина, остава само питането.
А защо ми трябва - радвам се, че питаш, защото една баба говори много на видеозапис, който е част от документално филмче, което направихме с момиче от курса ми в университета. Аз се занимах с английските субтитри, за да може да участва в един фестивал и на доста места се чудих как да го преведа гладко. За тая част се спрях на нещо далеч по-ръбесто от твоята версия. Реших просто да предам разказите доколкото мога, пък за художествената стойност вече...
Зачоплих се в превеждане на "Хубава си, моя горо" и там доста време отиде, докато си дам сметка, че надали някога ще съм доволен от крайния резултат.
Благодаря, Хриси!
А защо ми трябва - радвам се, че питаш, защото една баба говори много на видеозапис, който е част от документално филмче, което направихме с момиче от курса ми в университета. Аз се занимах с английските субтитри, за да може да участва в един фестивал и на доста места се чудих как да го преведа гладко. За тая част се спрях на нещо далеч по-ръбесто от твоята версия. Реших просто да предам разказите доколкото мога, пък за художествената стойност вече...
Зачоплих се в превеждане на "Хубава си, моя горо" и там доста време отиде, докато си дам сметка, че надали някога ще съм доволен от крайния резултат.
Благодаря, Хриси!
- frog
- добромет
Моля при чисто любопитство то да се маркира по някакъв начин. Вече съм се парила за нечие безсмислено чисто любопитство (не твоето) да търся еквивалент на български идиом\фразеологизъм\нещо стилистично непреводимо.
Не желая да го правя, ако усилията ми няма да се използват.
Не желая да го правя, ако усилията ми няма да се използват.
- Radiant Dragon
- Global Moderator
- Has thanked: 367 times
- Been thanked: 626 times
По принцип на Гугле им имам доверие когато става за преводи на отделни думи, но в случая искам да се подсигуря.
Как се казва на японски "брониран"? (armored)
Имам предвид като прилагателно: напр. брониран воин, брониран плот, бронирана кола, бронирано наметало (има ли определителен член в японския, който би сменил писането/произношението на думата?)
По възможност ми драснете отговора на romaji (латинското изписване на думата).
Как се казва на японски "брониран"? (armored)
Имам предвид като прилагателно: напр. брониран воин, брониран плот, бронирана кола, бронирано наметало (има ли определителен член в японския, който би сменил писането/произношението на думата?)
По възможност ми драснете отговора на romaji (латинското изписване на думата).
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.
Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.
And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Аз съм. Това ми стига.
'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.
Accepting reality since 2017
And loving it since 2021
And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Зависи от случая, но най-общо - soukou (装甲). Не действа като прилагателно, по-скоро като съществително и образува сложни думи. Поставя се пред думата, която пояснява, например ако е кола (kuruma, sha) - soukousha. Има и някакви други думи, които са частни случаи, но като че ли най-общо е това.
П.П: Има вариант някои думи да се образуват и само от kou.
П.П: Има вариант някои думи да се образуват и само от kou.
Last edited by Purple on Sat Mar 31, 2018 9:11 am, edited 2 times in total.
- Кал
- Първопроходец
От мен едно принципно предупреждение: нямайте доверие на Google Translate. Дори за отделни думи. Преди около година са променили алгоритмите си изцяло и резултатите, които излизат в момента, са скръбни. Аз подивявам, като видя предложенията от български към английски...
След 3-4 години вероятно пак ще са добри.
След 3-4 години вероятно пак ще са добри.
- Radiant Dragon
- Global Moderator
Окей, тогава пояснявам случая - как ще се преведе "брониран дракон"? Не просто като съчетание от думи, а примерно като заглавие на филм, да речем.Purple wrote:Зависи от случая, но най-общо - soukou (装甲).
Аз съм. Това ми стига.
-- some Dude, circa 2022
Аз съм. Това ми стига.
And loving it since 2021
-- some Dude, circa 2022
- Кал
- Първопроходец
От сума ти време се чудя как да се преведе обидната употреба на „селянин/селяк“. Redneck например е твърде специфично регионално – носи багажа на Южните Щати.
Вчера с Джо, мъжа на AllyVRK, открихме:
Вчера с Джо, мъжа на AllyVRK, открихме:
Spoiler
hillbilly
hick
hick
100 години по-късно - soukouryuu (装甲竜) Видях чак сега, извинявай.Broken Dragon wrote: Окей, тогава пояснявам случая - как ще се преведе "брониран дракон"? Не просто като съчетание от думи, а примерно като заглавие на филм, да речем.
- frog
- добромет
Бих била много признателна, ако до утре вечер можете да се изкажете нещо притеснява ли ви в следните артефакти от една автобиография, която превеждам към английски. Сфера художествена академия.
творчески изяви?!?!?! - Какво трябва да е? Каква комбинация от четирите думи creative expression & artistic appearances?!
"Кафе-антиквариат" - Antiquariat Cafe?
втори дубъл - Second Retake?
приятелска среща – meeting?
Клуб на интелигенцията - Club of Intellectuals?
“Kazakov” gallery - ок ли е?
Тука нещо липсва ли? Нямам предвид препинателни знаци:
творчески изяви?!?!?! - Какво трябва да е? Каква комбинация от четирите думи creative expression & artistic appearances?!
"Кафе-антиквариат" - Antiquariat Cafe?
втори дубъл - Second Retake?
приятелска среща – meeting?
Клуб на интелигенцията - Club of Intellectuals?
“Kazakov” gallery - ок ли е?
Тука нещо липсва ли? Нямам предвид препинателни знаци:
И сега идва гняста! Any ideas?Graduated National School of Fine Arts
First prize in sculpture in “Ivan Hadzhiyski” competition
Participation in the competitive exhibition of certified bachelors of NAA at Union of Bulgarian Artists
Participation in a joint exhibition at “Club of Intellectuals”
една колоритна личност, изпълнена с емоционалност, чувствителност и свободен размах на мечтите.
a colourful personality sparkling with emotionality, sensibility and free scope of dreams.
От картините и пластиките ѝ блика фрагментиран колорит и много текст.
Her paintings and plastic art overflow with fragmented colouring/richness?!?!?! and plenty of text.
Разбира се това е запечатано и в нейното творчество.
Undoubtedly, this has been engraved in her creative work as well.
- Gev
- Global Moderator
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 30 times
Няколко идеи:
творчески изяви?!?!?! – Artistic appearances по-скоро
"Кафе-антиквариат" – Antique and coffee shop
втори дубъл - Second take
приятелска среща – Friendly meeting
Клуб на интелигенцията - Club of Intellectuals е добре
Kazakov [G]allery според мен е окей. Почти съм сигурна, че не ти трябват кавичките.
Graduated [from The] National School of Fine Arts
[Won] first prize in sculpture in [the] “Ivan Hadzhiyski” competition (и тези кавички не ми изглеждат сякаш трябва да са там, но най-добре не ме слушай и провери правилата за кавички)
Participation[Participated? – да съвпада с горните] in the competitive exhibition of certified bachelors of NAA at [The] Union of Bulgarian Artists
Participation[Participated?] in a joint exhibition at [The] Club of Intellectuals
a colourful personality[,] sparkling with emotionality, sensibility and [the] free scope of dreams.
Her paintings and plastic art overflow with fragmented richness and plenty[an abundance?] of text.
Undoubtedly, this has been engraved[embedded?] in her creative work as well.
творчески изяви?!?!?! – Artistic appearances по-скоро
"Кафе-антиквариат" – Antique and coffee shop
втори дубъл - Second take
приятелска среща – Friendly meeting
Клуб на интелигенцията - Club of Intellectuals е добре
Kazakov [G]allery според мен е окей. Почти съм сигурна, че не ти трябват кавичките.
Graduated [from The] National School of Fine Arts
[Won] first prize in sculpture in [the] “Ivan Hadzhiyski” competition (и тези кавички не ми изглеждат сякаш трябва да са там, но най-добре не ме слушай и провери правилата за кавички)
Participation[Participated? – да съвпада с горните] in the competitive exhibition of certified bachelors of NAA at [The] Union of Bulgarian Artists
Participation[Participated?] in a joint exhibition at [The] Club of Intellectuals
a colourful personality[,] sparkling with emotionality, sensibility and [the] free scope of dreams.
Her paintings and plastic art overflow with fragmented richness and plenty[an abundance?] of text.
Undoubtedly, this has been engraved[embedded?] in her creative work as well.
- frog
- добромет
Много благодаря! Проблема ми с определителните членове си го засякла! Не знам какво ми беше станало, ама почнах и за такова нещо да се съмнявам...
Мда, минах и през няколко фази на големи и малки букви, със и без кавички............
Кафето антиквариат било име, иначе хубаво си го превела.
Едно нещо бях изпуснала и не ми се иска да остане българизъм - "Дни на изкуството" с Days of може ли да се преведе?
Мда, минах и през няколко фази на големи и малки букви, със и без кавички............
Кафето антиквариат било име, иначе хубаво си го превела.
Едно нещо бях изпуснала и не ми се иска да остане българизъм - "Дни на изкуството" с Days of може ли да се преведе?
- frog
- добромет
Мару, "Дни на изкуството" е различно от "365 дни изкуство" ^_^
Anyway. Не е проблем. С общи усилия го избутахме. На 2-3 места пред именовани читалища/галерии сложих запетаи вместо предлог за място + определителен член, за да го избегна , щото малко ме изнервиха някои "казуси" в "текста".
Голямо ровичкане заради едно CV... Вервате ли ми, че 8 часа съм ги нищила тия има-няма 2 станд. стр... И после що отказвам да работя на компютър + с езици.
Гев, включването ти беше абсолютно спасително!
Anyway. Не е проблем. С общи усилия го избутахме. На 2-3 места пред именовани читалища/галерии сложих запетаи вместо предлог за място + определителен член, за да го избегна , щото малко ме изнервиха някои "казуси" в "текста".
Голямо ровичкане заради едно CV... Вервате ли ми, че 8 часа съм ги нищила тия има-няма 2 станд. стр... И после що отказвам да работя на компютър + с езици.
Гев, включването ти беше абсолютно спасително!
- Radiant Dragon
- Global Moderator
Моля за малко помощ.
Как ще се преведе на български "threefold" като понятие? В смисъл, като словосъчетание контекстуално участва в термини от типа на: threefold model, threefold society, threefold paradigm, threefold principle, etc.
Превеждам една книга на Рудолф Щайнер в момента, така че ако термина вече го има някъде "готов" като български превод, ще използвам тамошното решение.
В противен случай ми трябва нещо по-"творческо". "Тройнонагънат" звучи... силно невдъхновяващо.
ЕДИТ: Говорих с баш антропософа, дето ми беше връчил превода и каза, че приетият термин на български е "триединство". Case closed.
Хриси, мерси за дърпането на опашката ми.
(Споменавал ли съм, че съдбата тепърва ме направи про боно преводач-дилетант през 2020-а? )
Как ще се преведе на български "threefold" като понятие? В смисъл, като словосъчетание контекстуално участва в термини от типа на: threefold model, threefold society, threefold paradigm, threefold principle, etc.
Превеждам една книга на Рудолф Щайнер в момента, така че ако термина вече го има някъде "готов" като български превод, ще използвам тамошното решение.
В противен случай ми трябва нещо по-"творческо". "Тройнонагънат" звучи... силно невдъхновяващо.
ЕДИТ: Говорих с баш антропософа, дето ми беше връчил превода и каза, че приетият термин на български е "триединство". Case closed.
Хриси, мерси за дърпането на опашката ми.
(Споменавал ли съм, че съдбата тепърва ме направи про боно преводач-дилетант през 2020-а? )
Spoiler
ЕДИТ 2: Десет-хиляди edit count-а, защото задклавиатурният процесор гличва от overclocking.
Last edited by Radiant Dragon on Tue Jun 16, 2020 4:46 pm, edited 6 times in total.
Аз съм. Това ми стига.
-- some Dude, circa 2022
Аз съм. Това ми стига.
And loving it since 2021
-- some Dude, circa 2022
- frog
- добромет
-fold не е за нагъване, а за количество - (у)троен, трикратен, бе душичке драконска
Иначе конкретно с терминология не съм запозната.
Иначе конкретно с терминология не съм запозната.
- Кал
- Първопроходец
Кал wrote:Dan (:
What's the English word for our вход, as in Аз живея във вход В на
сградата? The Internet wasn't much helpful here. ;)
P.S. A more authentic example to translate would be: Той живее в съседния вход на блока.
Daniel Bensen wrote:Sorry about the delay, but I was trying to get a better answer than "we don't have those in America."
Basically, we don't have those in America :) Apartment buildings usually only have one main entrance, with a lobby. In England, some housing developments have "poor doors," which the residents of low-rent apartments use (while high-rent residents use the main entrance). In SCOTLAND, though, they have "Council Houses," which have "closes," which I'm told are exactly the same as входи.
TL;DR: the best word for the US and UK might be "entrance" or "entry" or "entryway," but none really fit because those countries don't have a tradition of government-subsidized housing for the middle class. In Scotland, it's called a "close."
- Gev
- Global Moderator
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 30 times
Малка поправка - в Шотландия, "close" е същото като "hallway", тоест коридора на блока. Обикновено "официално" съм ги чувала използвано за tenements, неофициално си го ползваме за коридора и на нашия блок. Тоест, би било синоним на "вход" в изречение като "Кой, по дяволите, си остави боклука във входа?!", но не бих го използвала за адрес. За твоите примери аз бих ползвала "building" (as in "I live in building B on 4 Whatever Street").
Бих искал да видя превод на английски на следните две.. крилати фрази
"Алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества"
"Човекът е човек, когато е човек на голям човек"
- Cliff_Burton
- Дзен-лунатик
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 76 times
Това само на руски може да се преведебрръм wrote:Бих искал да видя превод на английски на следните две.. крилати фрази
PEACE & LOVE
- Кал
- Първопроходец
- Dess
- трън в гащите
- Has thanked: 204 times
- Been thanked: 309 times
Айде и от мен едно питане, особено към г-н Първопроходеца
Как бихте превели прозвището Trailblazer, ако става въпрос за жена? Работната ми версия е Първопроходка, ама не ме радва особено – а синоними не ми хрумват.
Контекст: фентъзи, племена, наподобяващи индианските. Пълното ѝ име е Shilo Trailblazer.
Как бихте превели прозвището Trailblazer, ако става въпрос за жена? Работната ми версия е Първопроходка, ама не ме радва особено – а синоними не ми хрумват.
Контекст: фентъзи, племена, наподобяващи индианските. Пълното ѝ име е Shilo Trailblazer.
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
- Кал
- Първопроходец
(Това ми напомня как Ал беше предложил да преведем Fords Deep Waters от The Host Броди Дълбоководний...)
Last edited by Кал on Fri May 27, 2022 11:30 am, edited 1 time in total.
Reason: съгласен за „Шайло“
Reason: съгласен за „Шайло“
- Dess
- трън в гащите
- Has thanked: 204 times
- Been thanked: 309 times
Супер звучат тези идеи! Само забравих да спомена – това е четвърта книга от поредица (пусти мой късмет!) и имената до момента са въвеждани без членуване: Рийд Среднощен пътник, Хейдън Жарава и пр. „Шайло Проправяща пъртини“ звучи леко странно като съчетание, ама ще помисля кое е по-малкото зло. (И да, предпочитам англозвучащия вариант първо заради гореспоменатите, второ заради асоциациите с „шило“, които съвсем ми идват в повече в комбинация с прозвището
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
- Radiant Dragon
- Global Moderator
Предложение от задните редове:
Шайло Пламтяща Диря (или Пламтяща Следа)
Нося си кошница, ако случайно започнат да хвърчат зеленчуци и други продоволствия към мен. В случая моят подход е "fuck semantic accuracy" за сметка на поетичната образност.
Толкоз за без пари в два през нощта. Иначе щях да го въртя още 20-30 минути, докато го напасна съвсем да стане.
ПП. С членуване щеше да звучи още по-добре.
Шайло Пламтяща Диря (или Пламтяща Следа)
Нося си кошница, ако случайно започнат да хвърчат зеленчуци и други продоволствия към мен. В случая моят подход е "fuck semantic accuracy" за сметка на поетичната образност.
Толкоз за без пари в два през нощта. Иначе щях да го въртя още 20-30 минути, докато го напасна съвсем да стане.
ПП. С членуване щеше да звучи още по-добре.
Аз съм. Това ми стига.
-- some Dude, circa 2022
Аз съм. Това ми стига.
And loving it since 2021
-- some Dude, circa 2022